De eindejaarsvraagjes (4)

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Tussen Kerst en Nieuw blikken een aantal Mechelaars terug op het haast voorbije jaar.  In deeltje vier beantwoorden Maneblussers van heel verschillende achtergronden en leefijden mijn vraagjes...

 

1.  Wat vond je het meest memorabele, tofste Mechelen-Moment van het jaar?

2.  Wat vond je anderzijds het ergerlijkste, verdrietigste Mechelse gebeuren van het jaar?

3.  Wie is voor jou de Mechelaar (of vereniging) van het jaar?

4.  Wat wens je de Mechelaars en Mechelen toe volgend jaar?

 

 

 

    Johan Elst

 

Ik ben Johan Elst, 47 jaar jong, vader van Wannes en Seppe; grafisch vormgever bij een Amerikaanse multinational.  Ik groeide op in Muizen aan de andere kant van het hek van Planckendael; Sint-Romboutscollege zoon (lettelijk: ons vader gaf daar les); mede-organisator van de Kunstvestdagen; ADHD'r zonder de H; fiere Mechelaar...

 

 

1.  Het mooiste Mechelen-moment vond ik de plechtige opening van het Memoriaal Kazerne Dossin en het vernieuwde museumplein, op 4 september.  Als lid van de Buurtbewonersbegeleidingsgroep Tinel - en misschien ook een beetje omdat ik met mijn acties er mee voor gezorgd heb dat het een wit, mooi verlicht gebouw werd in plaats van een onverlicht matzwart mausoleum - was ik uitgenodigd voor deze plechtigheid.  Ik werd stil van de getuigenissen.  "Een loden zon.  Een staalblauwe lucht en daarin hoger en hoger dansend, 600 witte ballonnen - de 600 overlevenden symboliserend die de vanuit Mechelen gedeporteerde 25 000 joden en zigeuners voorstelden..."

2.  Het triestigste?  Bij een verkeersongeval op de Wollemarkt raakte een 60-jarige voetganger zwaargewond.  Het slachtoffer werd aangereden door een 22-jarige bestuurder uit Mechelen die in een scherpe bocht de controle over zijn stuur verloor.  Op de Wollemarkt geldt een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur.  Ook bij ons op de Keldermansvest geldt een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur.  Mensen worden van hun fiets gereden en de paaltjes in de 'scherpe' bochten staan krom...

3.  De mensen die dit jaar voor het eerst, met volle overtuiging, zich kandidaat stelden voor de gemeenteraadsverkiezingen.  Uit mijn persoonlijke vriendenkring: Klaartje Heiremans, Toon Diependaele, Tom Kestens, Liesbet De Keersmaecker, Jo Van Dijck, Marnix Van Esbroeck.  Ik weet dat veel van de nieuwkomers een zware kater hebben van de obligatoire politieke intriges na 14 oktober, maar ik hoop dat zij weten dat er echt wel nood is aan 'nieuw bloed'...

4.  Ik wens Mechelen veel en gratis randparkings, en een torenuurwerk op de Sint-Romboutstoren.

 

 

    Michel Leriche

 

Ik ben Michel Leriche, en ben 56 jaar oud.  Ik ben beroepsmechelaar, stadsgids en beiaardliefhebber, en woon op de Schuttersvest...

 

 

1.  Het meest memorabele vond ik de opening van het nieuwe museum van de Shoah en de mensenrechten.

2.  Het ergerlijkste of verdrietigste vond ik de herverkiezing van Somers en co.

3.  Wie ik nomineer zijn de actiecomité's van de Kraanbrug, Louizastraat en Schuttersvest, die er in geslaagd zijn om het stadsbestuur 'het Licht' te laten zien!  ... en nu ook het Plaissanceplein-comité dat post factum gelijk krijgt over de ganse lijn.

4.  Ik wens de Mechelaars een gezond en voorspoedig jaar, en Mechelen gezond verstand vanwege het bestuur , en het einde van megalomane plannen.

 

 

    Bart Stroobants

 

Ik ben Bart Stroobants, geboren en getogen Maneblusser, hoofdconservator van de Stedelijke Musea Mechelen, voorzitter van het Speelgoedmuseum Mechelen vzw, en bestuurslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Kunsten en Letteren van Mechelen, en verder nog actief in diverse Mechelse organisaties...

 

 

1.  Er waren in 2012 in Mechelen veel memorabele en toffe momenten, maar als ik er één moet opnoemen, dan kies ik voor het beiaardconcert van Daan op Sint-Romboutstoren: een bewijs dat beiaarden ook 'hip' kunnen zijn.  Dit concert werd zelfs op StuBru gepromoot!

2.  Wat ik het meest ergerlijke of verdrietige vond?  Denk, denk, denk..., maar er komt niets.  Misschien ben ik te positief ingesteld...

3.  Frank Vaganée - stadsartiest - is voor mij de Mechelaar van het jaar.  Hij slaagde er met zijn orkest in om het felbegeerde beeldje te winnen op de Oscarverdeling.

4.  Ik wens Mechelen een massale belangstelling - onder een stralende zon - toe, voor de twaalfde Hanswijkcavalcade en Ommegang in 2013!

 

 

    Mieken Pollet

 

Ik ben Mieken Pollet, en ben 53 jaar.  Ik werk als logopediste, en woon in de wijk Stuivenberg...

 

 

1.  Het mooiste Mechelse moment van het jaar vond ik persoonlijk de zomerse schrijfdag door Mechelen van Vorming Plus.

2.  Het ergerlijkste vond ik het heraangelegde Plaissanceplein.

3.  Ik nomineer graag de Mechelse gidsen en het nieuwe Joodse museum...

4.  Ik wens iedereen een 'postief' Mechelen!

 

 

    Jan Verbergt

 

Ik ben Jan Verbergt -geboren en getogen Hoembeikenaar.  Ik heb 16 jaar café Den Bruinvis open gehouden met mijn vrouw Kris.  Nu ben ik werkzaam als vrachtwagenbestuurder en vanaf 2 januari gemeenteraadslid voor de N-VA. 

 

 

1.  Voor mij persoonlijk was het leukste - Ok, misschien niet écht een Mechelen-moment, het goede nieuws dat we gekregen hebben over de ziekte van m'n kleinzoon Vic.  Want gezondheid is het allerbelangrijkste!

2.  Ik vraag me soms af: begrijpt men wel wat men vele handelaars aandoet?  In Hombeek alleen al, duurden de werken bijna vier jaar voor een kleine twee kilometer.  In die periode sloten drie restaurants, één café, en werden er drie overgelaten omdat het niet meer leefbaar was...

4.  Voor mij is onze stadsartiest Frank Vaganée zéker de Mechelaar van 2012.  Wat hij als leider en dirrigent van het Brussels Jazz Orchestra heeft klaargespeeld is iets waar we allen fier mogen op zijn!  Een oscar winnen met de filmmuziek in 'The Artist' is echt ongelooflijk!

5.  Voor 2013 wens ik iedereen gewoon een goede gezondheid.  Want ik heb in 2012 te veel vrienden verloren.  Het was een droevig jaar.  Guido, Polle, Ferre, Nolle, Tante Lina: jullie blijven altijd in mijn hart!

 

 

    Sabine-Adeline Gheysens

 

Ik ben Sabine-Adeline Gheysens, Maneblusser en bediende. Catwalk/fotomodel in mijn vrije tijd.  Dit jaar won ik de Miss Maxi Belgium/Belgian Maxi Model Award.

 

 

1.  Een fijn moment vond ik onze leuke kennismaking, de fotoreportage en het interview rond mijn deelname aan Miss Maxi Belgium/Belgian Maxi Model Award 2012 en alle artikels die daarna volgden: een droom die werkelijkheid werd!  Nog iets tof: het 'ontdekken' van de Mechelenblogt-site: heel wat interessante info!

2.  Het ergerlijkste vond ik de aangepaste verkeerssituatie in Mechelen en het vernietigen van bloembakken.

3.  Mechelaar van het jaar?  Zonder twijfel Jan Smets: altijd met een smile en super goede weetjes en happenings die je met ons shared!

4.  Ik wens de Mechelaars heel leuke, warme en fijne eindejaarsfeesten toe en dat Mechelen nog heel lang en nog meer in de kijker mag staan!  Want Mechelen is 'the place to be!'.

 

 

    Marcel Sterckx

 

Ik ben Marcel Sterckx, zeventiger.  Ik ben muzikant, en was jarenlang leraar aan het Scheppersinstituut en aan het Mechels Conservatorium.

 

 

1.  Wat ik het leukste vond?  Zeer persoonlijk de werken aan onze Colomakerk en de heraanleg van het kerkplein op de Tervuursesteenweg.  Vele mensen genieten daarvan!  Wat de stad betreft was het fijn om zien hoe deze stad inspanningen deed om Mechelen aantrekkelijker te maken.

2.  Ergelijkste vond ik de toenemende criminaliteit, en vooral op de oudere mensen gebeuren die zaken.  Misschien moet er toch wat meer onherkenbare politie komen.  Uit gesprekken met mensen van de derde leeftijd, komen die problemen steeds meer naar voren...

3.  Ik nomineer de mensen die instaan voor het proper houden van voetpaden, de goten, enzovoort...  Door weer en wind, en steeds met een lach op het gelaat.  Ik doe er regelmatig een babbel mee.  Zonder te veel in de kijker te lopen, zijn ze er toch maar.  Ik heb veel respect voor die mensen.

4.  Wat ik deze stad en de Mechelaars toewens?  Het genieten van onze mooie stad.  Geef iedereen eens een vriendelijk woord - zo maar.  Dit moet toch kunnen.  Vanaf januari wens ik het nieuwe stadsbestuur veel moed en doorzetting!

 

 

    Alex Slaets

 

Ik ben Alex Slaets, een 51-jarige informaticus.  Ik woon op de Battelsesteenweg...

 

 

1.   Wat is een 'Mechelse-Moment'?  Dat vind ik dus een hele goeie vraag.  Voor mij zijn dat die typische korte interacties, op de zaterdagmarkt bijvoorbeeld; die momenten van schalkse vriendelijkheid.  Hartelijk en warm, en toch een beetje brutaal.  Dat zijn voor mij Mechelse-Momenten...

2.  Wel, er hebben me natuurlijk wel wat dingen gërgerd dit jaar, maar ik kan zo niet direct aan iets typisch Mechels denken.  Ik bedoel: de N-VA heeft overal gewonnen, en GAS-boetes zijn ook niet typisch Mechels.  Dito voor vandalenstreken, inbraken en diefstallen...

3.  Het is geweten: ik heb een dikke boon voor 't Zennegat!  Dus die ploeg krijgt van mij een dikke boekee!

4.  Ik wens deze stad veel toffe Mechelse Momenten!

 

 

Binnen een paar dagen volgt het vijfde en laatste deeltje van de ronde eindejaarsvraagjes van 2012...