Circolito 24 uur op de bres voor Palestijnse Circusschool

met categorie:  

     (foto's: Jan Smets)

Acro-lesgeefster Mieke Gielen van de Mechelse circusschool Circolito  poseert fier tussen haar Palestijnse gasten.  Ze is de energieke iniatiefneemster van de sponsoractie, die terwijl ik deze regels tik, aan de gang is in de vroegere Magdalenakapel en andere lokalen waar Circolito al jaar en dag het mooie weer maakt - zélfs vandaag als het deprimerend grijs en nat is.  Circolito drijft op enthousiasme.  Dat weten we.  Dit circusatelier is het koesteren waard.  Bovendien heeft Circolito een warm hart , en dat laat ze deze Kerstdagen zien!  Vandaag werd om 16 uur een sponsoractie - 'Twenty4Circus' - gestart.  Nog tot morgen, zondagnamiddag 16 uur, zetten de kinderen en jongeren van de school hun beste beentje voor, voor hun Palestijnse evenknie.

In Circolito zijn zowat 360 kinderen, jongeren en volwassenen elke week aan de slag om zich te bekwamen in circustechnieken.  Wie hen ooit bezig zag, wordt aangestoken door de dynamische en sympathieke uitstraling van dit circusatelier.   

 

  

 

De voorbije vier jaar liet de school zien dat ze méér kan dan kunstjes vertonen.  Voor 'Music for Life' zetten ze eveneens een soldariteitsactie op poten.  Dit jaar wou men zich ook inzetten voor een goed doel.  En Mieke Gielen kwam met een opmerkelijk idee...

 

Ik gaf afgelopen zomer een maand lang acro-les in de Palestijnse circusschool die mee werd opgericht door de Vlaamse Jessica De Vlieghere.  Ze werd opgericht om jongeren die in erg moeilijke omstandigheden leven in de bezette gebieden terug hoop, (zelf)vertrouwen, respect en waardigheid te geven.  Daarvoor is circus een gedroomd instrument.  Ze zorgt voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.  Toen ik er les gaf, maakten we samen een circusvoorstelling waarmee we naar steden overal in Palestina trokken.  Ik ondervond bijvoorbeeld aan checkpoints hoe oneerlijk en lastig de situatie daar is, maar zag ook hoe circus er echt een verschil maakt op verschillende vlakken, zowel voor de deelnemers als voor de toeschouwers...

 

Het is een drukte van belang in de Circusschool.  Jong en oud oefenen zich in acts die ze lieten sponseren.  Na een enthousiast openingsnummer en een filmpje waarin iedereen kan zien hoe de Palestijnse circusschool werkt, stuift iedereen weg om zich op z'n 'kunstjes' te storten.  Wat ik onthou uit de film is hoe stenen vervangen werden door jongleerballen...  Een mooi beeld...

 

  

  

 

Bij de vorige acties werd er telkens heel wat geld bij mekaar gesprokkeld.  Zo kon men vorig jaar net geen 11 000 Euro bij mekaar krijgen voor Music for Life.  Dit jaar focust men op 24 uur circus.  Iedereen kan een persoonlijke circusuitdaging tot een goed einde brengen en zich daarvoor laten sponseren.  En er zijn enkele grot Circolito-uitdagingen: een kleuter-circusuurtje, een eenwieleruurtje, enz...  De grootste uitdaging is voor onze 15plussers: zij vormen 'de nachtploeg', en gaan tussen middernacht en 6 uur de slotvoorstelling in elkaar steken met de hulp van enkele Palestijnse artiesten die op tournee zijn in ons land.  De opbrengst van de hele actie gaat dan ook naar de Palestijnse Circusschool.  Mijn zeventienjarige nichtje Maaike, voor wie Circolito een passie is, haf me al warm gemaakt voor dit evenement, en ze schoof me al even enthousiast het sponserblad toe...  Waar ik graag op inging natuurlijk. 

 

 

          

  

 

Mieke Gielen, die buiten lesgeefster ook educatief medewerkster is in Circolito, en al drie jaar actief is in de school, vertelt verder...

 

De Palestijnen zijn op doorreis in ons land.  Ze zijn hier van begin december, en waren reeds in Brussel, Antwerpen, Doornik en Namen.  Nu zijn ze bij ons in Mechelen te gast.  Ik wou me persoonlijk engageren voor deze school waarin ik geloof, en heb daarom het idee geopperd om dezehumane actie op het getouw te zetten.  Het leek een wat zot idee, maar het is nu toch wel heel deugddoend om te zien hoevelen er nu mee op de kar springen.  Zowat driehonderd kinderen - en misschien méér - zijn er bij betrokken.  We hopen er op dat velen zich laten raken door het initatief, en trachten het bedrag van vorig jaar te evenaren.  Het valt wat af te wachten natuurlijk...

 

Wie graag nog een kijkje neemt in Circolito tijdens Twenty4Circus, kan morgen nog langslopen.  Morgenvoreg komt zelfs acteur en regisseur Dimitri Leue langs die een luisterboekje maakte ten voordele van de Palestijnse Circusschool.

 

Mieke wordt letterlijk op handen gedragen door haar Palestijnse vrienden...

 

Tot 16 uur loopt de marathon.   Wie het jonge geweld van Circolito wil steunen met hun solidariteitsactie, is er welkom!  Voor een natje en een droogje kan je er ook terecht!

 

 

www.circolito.be