Amsterdammer, over & uit

met categorie:  

De overbekende Benelux-trein heeft ermee opgehouden. 8 december ll. was de laatste dag en vanaf nu rijdt de Fyra, een hogesnelheidstrein die Mechelen links laat liggen. Shame.

Het begon allemaal op 29 september 1957, toen splinternieuwe blauw/gele treinstellen via Mechelen Amsterdam met Brussel verbonden zonder overstappen. Het nieuw materieel kreeg de naam 'hondekop' en bleef dienst doen tot in zeventiger jaren. In het begin was er zelfs douane aanwezig!

Hieronder een statieportret van het nieuwe materieel anno 1957 (een ingekleurde z/w poster), pure nostalgie.

Stond de Fyra al niet stil met pech ?

:-D

Goe bezig...

BTW :

Over pure nostalgie gesproken : hier begon het allemaal mee...

Den Olifant (officieel l' Eléphant)

Fyra stond al dagelijks stil, treinen werden afgeschaft. Ook vandaag weer.

De steeds goed gevulde, betaalbare  'Amsterdammer' of 'Brusselaar',  of zoals hij officiëel heette; 'Beneluxtrein' moest dus wijken voor een duurdere HST-trein die Mechelen laat links liggen  en duidelijk nog lang niet uit de kinderziektes is...

En even een spontaan uitje naar Nederland is ook minder evident...

Schande? Ja.

Kinderziektes die ge kunt vergelijken met de ( ? ) Jaren '80 toen de hele NMBS overschakelde naar de IC-en IR-treinen ?

:-)

Gôh, kinderziektes... Ik pendel elke ochtend van Mechelen naar Brussel. Ook vandaag was er weeral geen zitplaats op de dubbeldektrein van 8u10. Integendeel, alle gangen, boven en beneden, stonden volgepropt met pendelaars.

Mijn zus neemt dezelfde trein voor het traject Essen - Antwerpen, en moet 's ochtends een waar gevecht leveren om van de trein af te kunnen stappen in Antwerpen Centraal. Ook ik betaal voor een comfortabel zitje op de trein, maar kan er 's ochtends zelden gebruik van maken...

Vreemde beslissing van de NMBS om dergelijke drukbeklante trein op de AB-as niet te vervangen, vooral in de spits..

Tsja, de trein is een beetje ALTIJD avontuur en een festijn vechtscène.

;-)

Mijn vader (°1930) begon zijn loopbaan in Brussel in 1947. Toen zaten de treinen nokvol en werd als 'normaal' ervaren; de oorlog juist ten einde en dus gebrek aan materieel, enz. enz.

Hij eindigde zijn Brusselse loopbaan in 1993 en toen zaten die treinen nog steeds nokvol tijdens de spits... Ik vermoed dat den 'ijzeren weg' het nooit heeft geleerd of zal leren.

@Elle DW : Je betaalt niet voor een zitplaats. Je betaalt om vervoerd te worden, of dat nu als een varken of comfortabel is, dat maakt niet uit.

De treinen zitten inderdaad goed vol tegenwoordig. Mijn werkgever geeft me een gratis abonnement 1ste klasse en het is me al meermaals overkomen dat zelfs 1ste klasse volledig vol zit. Dan bedank ik liever en ik wacht op de volgende trein, dankzij mijn slechte knie kan ik niet lang rechtstaan en om als een gehandicapte in Brussel aan te komen vind ik ook niet zo leuk...

Wat ik tegenwoordig wel eens doe is de trein naar Brussel (of in het naar huis komen naar Mechelen) via de luchthaven nemen. Trein doet er maar een paar minuutjes langer over maar meestal plaats genoeg.

De NMBS beweert trouwens dat de Amsterdammer wel degelijk vervangen is, ze zouden dit reeds een jaar geleden voorzien hebben door toen reeds een trein Antwerpen Brussel toe te voegen...

 

@ Ferre : Klopt als een bus !

Station Mechelen

;-)

Toch pendel ik nog liever met de trein dan alle dagen met mijn auto in de files te gaan staan richting Brussel. Sporadische vertragingen, occasioneel gebrek aan zitplaatsen en dergelijke meer horen er dan voor een stukje bij.. en uiteraard klagen we daar dan eens graag over :)

Maar het afschaffen van dergelijke 'populaire' trein is toch een NMBS-miskleun van jewelste, getuige de 20.000 (!) protesthandtekeningen die via een petitie werden verzameld..

@Elle DW: inderdaad!! Een miskleun van  formaat. En met die 20.000 handtekeningen wordt uiteraard volledig géén rekening gehouden...

Nu zowat elke middelgrote en grote stad autoluw is geworden worden de forenzen vriendelijk gepushed naar het openbaar vervoer.  Maar openbaar vervoer sucks (bigtime) !

Dus, mijn beste Dames en Heren Bewindvoerders, bedenk wel dat de automobiel een blijver is : gisteren, vandaag en ook morgen !

I.p.v. dat luw gehakketak over autoluwe binnensteden, misschien beter een daadkrachtig beleid graag om de auto zijn plaats te geven.

Goed, het is moeilijk in al die historische steden, maar alles kan beter en niks is onmogelijk.

Lentebraderij driewieler auto Vijfhoek - Foto Gimycko

Hoeveel treinen kan de NMBS inleggen op 1 uur tijd om al het werkvee naar Brussel te vervoeren? 

Als we allemaal op hetzelfde ogenblik naar onze hoofdstad of de parking aan de Schelde willen sporen, dan zal dat probleem zelfs door de briljantste geest van de Europese Verenigde Spoorwegen niet kunnen opgelost worden.

Minder zeiken over een toestand die irreversibel is en meer spreiden van de werkuren zou ik zo zeggen. Maar ja ... iedereen wil die intercity nemen terwijl er op het spoor daarnaast die semi-direct of dat boemeltje staat waarop je rustig je benen strekkend je ochtendkrant kan lezen maar wel een kwartiertje later op je werk komt waar je met een glimlach op je wezen je collega's, goed geïnformeerd over wat er in deze prachtwereld zoal gebeurd is, kan begroeten.

jarenlang heb ik die taktiek toegepast en buiten enkele winterperikelen zoals een bevroren wissel of een voor de trein gesprongen levensuitstapper die elk jaar wel voorkomen, heeft de trein mij steeds, zonder voor brandend maagzuur  te zorgen, op mijn plaats van bestemming gebracht.

Als die trein dan al eens 10 minuten vertraging heeft, wat is dan het probleem? Of zoals mijn chef op het werk mij in stresssituaties steeds herinnerde: "Jef, wat stelt dit probleem nu eigenlijk voor in de eeuwigheid der tijden?"

:-)

 

 

 

 

We moesten, enkele decennia geleden, zonodig in de Rand of op den Boerenbuiten gaan wonen met als resultaat lintbebouwing, verkavelingen en een miljoenmiljard kilometer aan spoorwegen en autostrades.

het ware goed dat al de chefs dat zouden zeggen

Als werkgevers, grote bazen maar ook kleine baasjes in grote bedrijven nu eens wat minder conservatief waren, en de moed hadden om over een paar zaken na te denken:

- is het echt nodig dat iedereen elke dag hier op kantoor aanwezig is? Kan dat niet van thuis uit gebeuren?

- En als het dan al op lokatie moet gebeuren, moet dat dan per se voor iedereen op hetzelfde moment?

Als thuiswerk - al was het maar één of twee dagen per week, toegelaten zou worden voor iedereen voor wie dat technisch kan, en als glijdende werktijden de regel zouden zijn, was het woon-werk-verkeer nauwelijks nog een probleem. Nu al voelen we het verschil op woensdag en vrijdag, wanneer meer dan op andere dagen 4/5 werkers hun vrije dag hebben.

@ Wieland : 

Dat hele gegeven dat je daar beschrijft werd enkele jaren geleden netjes in een soort van powerpointmuziekvideo gegoten door de muziekgroep Röyksopp in hun song " Remind Me ".

Het gaat hier vooral over de as Mechelen - Brussel. En wat zie ik; het spoor op de E19 middenberm en vervolgens het traject nieuwe viaducht Machelen - Schaarbeek wordt amper gebruikt ! Enkel de treinen via luchthaven naar Brussel zie ik er rijden.

Is dat rationeel gebruikt van belastingsgeld voor dit soort mega spoor-investeringen?

De NMBS kan gerust alle ICs, Thalys en Fyra via die lijn sturen dan komt er tenminste meer capaciteit op de lijn 25.

Spreiding van de uren, flexibel werken en thuis werken zijn de enige oplossing voor dat probleem. Maar het zijn niet enkel de werkgevers die hierin conservatief zijn. Vakbonden blokken al deze zaken en doen alsof dit een toegeving is aan de bedrijven.

En dan moet je ook de schooluren en opvang uitbreiden. Ook hier staan de vakbonden in de weg.

Daarnaast zijn werknemers ook heel erg conservatief. Jonge werknemers staan te springen voor meer flexibele werkuren, oudere werknemers niet.

Volgens mij loopt er maar weinig volk wild van de flexibele scenario's zoals hierboven beschreven.

Het is namelijk bijzonder handig dat dat je weet dat 90% van de mensen die je professioneel wil bereiken bereikbaar zijn op een vaste plaats tussen vaste uren. Het enige waar mensen staan om te springen is een vorm van zelfbedachte flexibiliteit die eigenlijk vooral henzelf goed uitkomt en dat is het dan

Dit heeft niet zozeer met conservatisme te maken, eerder met practicaliteit.

Het enige nadeel hiervan is dat het twee keer per dag op sommige wegen nogal druk is, en daarmee zijn we rond.

Maar om on topic terug te komen: Zelf ben ik jarenlang met de trein gaan werken, en op de lijn Brussel-Antwerpen viel het al bij al wel mee, er rijden namelijk redelijk veel treinen op dat traject en er moest echt al wel een seinhuis tilt slaan opdat echt erg lange vertragingen waren ( 1 per jaar misschien )
Verder had ik ook, zoals Tommy, een abonnement in 1e, kwestie van 99,99% zeker te zijn van een zitplaats.
Dat de Amsterdammer niet meer in Mechelen stopt is uiteraard een beetje jammer, maar gezien het rijke aanbod op die lijn.. boaf.

Maar verder ben ik persoonlijk wel erg blij dat ik nu in Mechelen zelf werk, en helemaal niet meer op de trein of op de bus of in de file hoef :-)

als ik dat hier allemaal lees dan ben ik heel heel blij dat ik praktisch gans mijn beroepsleven op vijf minuten van het werk woonde met de fiets, maar, de woonst werd wel uitgekozen in functie van de werkplaats en de scholen...

waarom verhuizen die bedrijven niet ?

@Jef Van Ransbeeck : ik geniet flexibele werkuren en een zeer begripvolle baas, maar heb ook 2 kinderen die ik niet onnodig om 7u in de schoolopvang wil steken, vandaar ook dat ik 's ochtends de trein neem ergens tussen 8u en 8u30 om rond 9u mijn werkdag te starten.

Het aanbod aan zitplaatsen 's ochtends t.o.v. vorige week is echt wel aanzienlijk gedaald. Zo nam ik afgelopen maandag de trein reeds omstreeks half acht en zelfs dan was rechtstaan de boodschap. Zelfde situatie op de 'boemeltrein' vanmorgen. Morgen volg ik de raad op die Ferre eerder gaf en pendel ik via de luchthaven; eens zien wat dat traject oplevert en kan ik meteen het nieuwe station eens bewonderen :)

 

Begin jaren '90, toen ik het beu was om al jaren lang elke dag te moeten rechtstaan van Mechelen tot Brussel Noord, schafte ik mij net als Christophe een 1e klas abonnement aan.   Na een tijdje was het in 1e klas echter precies hetzelfde zodat ik besloot om  de NMBS te laten voor wat ze was en voortaan met de auto naar Brussel te rijden.  Ik moest  niet meer eerst naar het station en te Brussel ook niet meer 15 min te voet naar mijn werk.  Grosso modo betekende dit voor mij een dagelijkse tijdwinst van meer dan een uur en kon ik in op mijn terugweg nog even langs de Colruyt te Vilvoorde om boodschappen te doen.  Gelukkig had ik een privé parking op mijn werk, zoniet zou dat absoluut onmogelijk geweest zijn. Helaas heeft niet iedereen dat geluk en blijft hij/zij afhankelijk van de grillen van de NMBS.

Kan de NMBS tijdens de spitsuren nog MEER treinen inleggen dan ze al doet?

was mijn vraag.

Hierop heeft nog niemand een antwoord gegeven. Als ik Elsschot mag parafraseren: 'Heeft een uwer een ervaren en hooggeleerd en vruchtbaar brein', die man of vrouw mag mij zeggen hoe men het enigma moet oplossen. Maar ik denk dat al meer pientere breinen dan de verzamelde Blog zich reeds een punthoofd hebben gesappeld om tot de ontrafeling van deze Gordiaanse knoop te komen. Aan slechte wil zal het wel niet te wijten zijn, want iedere politicus die dit vraagstuk kan oplossen zal binnentreden in het pantheon der onsterfelijken. En wie wil daar nu na zijn aardse bestaan niet in terecht komen?

Nieuwe treinen met hogere capaciteit lijkt mij logischer.

Gezien het feit dat de meeste problemen te wijten zijn aan de verouderde staat van het rollend materiaal.

Nog meer ouwe brol op het dichte netwerk gooien is niet zo slim.

Dus het antwoord is neen.

Ha Jef, het "pantheon der onsterfelijken", daar ga ik voor natuurlijk ...

Het is natuurlijk ook een kwestie van zin voor kwaliteit. Toen ik in Tokio was kwam het personeel van de metro zich verontschuldigen voor een vertraging van 30 seconden(!). Openbaar vervoer moet goed (en duurzaam) ontworpen worden dan gaat het enkele tientallen jaren mee.

Kunnen er meer treinen tijdens de spitsuren ? Eerst de capaciteit van de Noord-Zuid verbinding uitbreiden en over 20 jaar hebben we mogelijkheden.... :-)

@ Peter :

En werd gij, daar in Tokio, ook de tram-, metro-of treinstel ingeduwd door mannetjes in uniform met witte handschoenen ?

:-)

De kern van het probleem is dat de spoorwegmaatschappij(-en) zo trots zijn op de Noord-Zuidverbinding dat ze daar per se elke trein willen doorheen laten rijden. Wie van West naar Oost België doorkruist, sturen ze van Zuid naar Noord door Brussel.

Toen ik ooit mijn vliegtuig miste in Barcelona, kwam ik met een sneltrein tot het Zuiden van Parijs, en nam daar de Metro naar het Noordstation om van daar naar huis te rijden. In Londen heeft men een gelijkaardige regeling. Er kunnen perfect nog wat meer treinen tussen Antwerpen en Brussel Noord rijden, als men afstapt van het idee-fixe dat die moeten doorijden naar Brussel Zuid of Wallonië.

 

men zou van het brusselse noord- en zuidstation kopstations kunnen maken en op bijvoorbeeld 4 van de 6 sporen van de noord-zuidverbinding constant snelle pendeltreinen de verschillende stopplaatsen van de noord-zuidverbinding laten aandoen. Twee van de zes sporen zouden nog voor de hst- en andere snelle verbindingen kunnen worden gebruikt.

Twee terechte opmerkingen van Wieland en Mieke. De Noord-Zuid verbinding is reeds jaren aan haar maximum capaciteit.

Veel problemen bij 'den ijzeren weg' komen ook oa. door ingewikkelde dienstroosters (bestuurder en controleur op zelfde trein hebben verschillend dienstrooster). Vroeger waren vele trajecten korter. We hadden bvb. een Leuven-Mechelen en een Mechelen-Gent. Een vertraging op de ene was niet noodzakelijk een vertraging op de andere.

Vandaag rijden treinen van Verviers tot Oostende met als gevolg: een vertraging in Landen heeft gevolgen tot in Oostende! Ik vermoed dat het gros van de reizigers op die trein niet van Verviers naar Oostende rijden... of van Antwerpen naar Charleroi.

De lijnen zijn verzadigd of toch bijna, dus dubbeldekkers zijn de aangewezen keuze.   

@ Wieland, Mieke en Ferre

Jullie komen tenminste met constructieve, zinnige uitleg en plannen. Ze nu nog naar de NMBS-mensen of de spoorweg-ombudsman doorspelen en morgen - of iets later - is de kat in het bakkie, of zit ze zich op haar duizend gemakjes te groomen in een comfortabele treinwagon richting Brussel of Drugcity/aan/'t Scheld.

Wat men had moeten doen is de Beneluxtrein behouden, maar enkel tickets richting NL aanvaarden. Da's toch simpel te organiseren? Volgens mij zit daar de reden waarom het de NS de strot uitkwam: het werd te duur omdat er te veel binnenlandse reizigers waren (die natuurlijk niet voor NL betalen).

Ik heb al vaak naar NL gereisd met deze trein; ik weet waarover ik spreek. Tot in A'pen moest je blijven staan, maar voor de rest vond ik het een uitstekende en comfortabele manier om naar NL te reizen.

Dit is echter een grote stap achteruit. En waar komt het verenigde Europa in het vizier? Dat subsidiestan hier eens op de proppen komt dan het geld in bodemloze vaten te steken.

Dat het vroeger dikke pret was om met een trein te reizen bewijst deze prent uit " Malines, Jadis et Aujourd'hui ".

Vermoedelijk een olijk tafereel van ons aller Alfred Ost.

De Ferre is goe bezig !

Nog geen 3 weken op de blog en nog maar 2 artikelen maar reeds een shitload aan lezingen en reacties.

Meer van dat !

:-)