Zeven prinsessen en een koningin

   

(foto's: Jan Smets)

Er heerst een drukte van belang in de keurige living van het gezin Ölmez-Esen in de Grote Nieuwedijkstraat.  Men strompelt haast letterlijk over de camera's, geluidsmannen, journalisten, kabels, en aanverwanten...  Het is dan ook een unieke gebeurtenis!  Nezmi en Atyie kregen er een zevende dochter bij - de zevende op rij!  Ze zitten allemaal fier 'te blinken' in de zetel, met de kleine zus Hanne-Paola op de arm van moeder.  En zonder plankenkoorts - nét of het de doodgewoonste zaak is - kijken ze in de lenzen van fotografen en praten ze voor de microfoons van plaatselijke pers, VRT, VTM en RTV..., en... Mechelenblogt.  Uiteraard!

 

Zoiets gaat niet ongemerkt voorbij.  Dat spreekt vanzelf!  Het is dan ook een zeldzame gebeurtenis.  Grote gezinnen komen nog amper voor - en zeven opeenvolgende kinderen van éénzelfde geslacht: da's hélemaal uniek.  Schepen Ali Salmi die het gezin komt gelukwensen, heeft het zelf nog niet meegemaakt in zijn politieke loopbaan.  Hij heeft dan ook de eer om naar traditie het gezin een geschenk te overhandigen van het koningshuis.  Want: als er zeven kinderen in een ononderbroken rij worden geboren, dan is de koning of de koningin peter of meter.  En zo heeft de kleine Hanne- Paola nu de Belgische vorstin als meter.  Haar eerste naam kreeg het meisje van haar oma langs vaderskant.  De tweede naam deelt ze met onze koningin...

 

  

                         

 

De oudste meisjes zitten er rustig bij, en kijken vol trots naar hun jongste zusjes.  De kleinsten vinden het een spannende gebeurtenis, en giechelen en wiebelen de hele tijd.   

Hanne-Paola werd geboren op 20 april in het Imeldeziekenhuis in Bonheiden.  En het hele gezin is dolblij met haar.  Ook al had men graag een jongen gehad, na zes meisjes.   Maar vader ziet het zitten:

Ik ben heel blij.  Het valt mee met al die vrouwen.  Ik had het erger verwacht.  Vooral voor mijn eigen vader wou ik dat het een zoon was.  Maar ik ben gelukkig dat het een gezond meisje is.  Het is heel bijzonder.  Ook het feit dat de koningin nu meter is van mijn jongste kindje is heel apart.  Maar we blijven er nuchter bij.  We vragen niet dat de meter langskomt...  Het is gewoon een hele eer.  Toch heeft Hanne ook nog een andere meter.  Een schoonzus.   En mijn broer is peter.  Ik wil vooral aan de Belgische mensen laten zien dat het goed lukt om zeven kinderen op te voeden.  Dat voorbeeld wil ik graag geven.  Met een goeie organisatie loopt alles zoals het moet.  We werken beiden, en toch loopt ons leventje perfect. 

 

    

                      

    

 

Ze 'verwachten' niks van de koningin.  De eer is hen voldoende.  Al hoopt moeder Atyie dat haar dochtertje ooit koningin Paola kan ontmoeten.   Toen haar dochtertje geboren werd, waren het haar collega's en de verpleegsters in het ziekenhuis die haar zegden om dit te melden aan de koningin. 

 

De zussen zitten allemaal rond de jongste spruit van de familie.  Ze zijn tevreden met hun jongste zusjes, ook al hadden ook zij even gehoopt op een jongen.  Maar nu zouden ze niet anders meer willen.  Ze stralen.  Nancy is de oudste en is 16 jaar.  Daarna volgt haar zus Melissa die er 14 is.  Myriam is 13, en Jennifer 10.  Jelena is al een flinke meid van 8 jaar, en de jongste - Gabriëlla - met haar speelse krullen die zich kostelijk lijkt te amuseren is 4 jaar...

 

Nancy vindt het heel leuk.  Ze volgt verzorging, en vindt het fijn om voor haar jongste zusje te kunnen zorgen.  En ook al is het voor haar ook een aparte ervaring: op school pakt ze er niet mee uit.  Mar leuk vindt ze het wel.

 

  

 

Dan mag schepen Salmi de cadeautjes afgeven aan de ouders.  Gevolgd door de nieuwsgierige blikken van zijn echtgenote en dochters, maakt vader Nezmi het geschenkpapier los.  Koningin Paola schonk haar petekind een zilveren schoteltje, want koninginnen geven nu eenmaal geen kruippakjes, pamperrekeningen of slabbetjes.  De meisjes vinden het gewéldig.  Hun ogen blinken als ze het vorstelijk geschenkje zien. 

Van het stadsbestuur krijgt het gezin een mooie geschenkcheque van 125 euro.

                           

 

Nezmi vertelt:

Ik ben 36 jaar.  Ik ben in Turks Assyrië geboren, en als achtjarige jongen kwam ik met mijn ouders naar België.  Eerst woonden we in OLV-Waver, maar nu ben ik al 18 jaar Mechelaar.  Ik heb mijn vrouw leren kennen in Duitsland.  Zij is van Aramese afkomst.  Zij is Orthodox en ik ben Katholiek.  Maar dat is voor ons hetzelfde.  Toen ik Atyia voor de eerste keer zag was ik 19 jaar.  Mijn vrouw is net een jaartje ouder.  Mijn vrouw had altijd graag veel kinderen gehad.  Ons streefdoel was vijf.  Maar het waren altijd meisjes, dus...we wilden verder voor een jongen.  Maar nu stoppen we.  We zijn tevreden.  We krijgen hulp van onze inwonende ouders.  Zij zorgen mee voor alle kinderen. Al is mijn vader nu wel ziek geworden...

 

 

Moeder Atyie vervolgt:

Organiseren is heel belangrijk.  Ieder kind heeft hier zijn eigen taak.  Dat moet wel.  Mijn man werkt voltijds, en ik deeltijds.  We willen bewijzen dat het kan lukken met een groot gezin.  Mijn man komt zelf uit een gezin van acht kinderen.  Het lukt ons.  Zo helpt de oudste in de keuken, en weer anderen dekken de tafel of ruimen op.  Het is belangrijk om niet te verwennen.  Soms wordt er eens gemord.  Dat wel.  Maar ze doen het toch maar...

 

Het gezin Ölmze--Essen is geëngageerd.  Ook dat nog.  Vader is verantwoordelijk in de parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus.  Hij zorgt dat de kerkdeuren worden geopend, en zingt in het kerkkoor.  Net zoals de drie oudste dochters.

Hij vertelt een fiere Belg te zijn.  Hij adoreert het koningshuis niet, maar kent de leden van de koninklijke familie wel allemaal. 

 

Ik werk als teamleider in een bedrijf van centrale verwarming, en mijn vrouw is verkoopster in een filiaal van LIdl.  Met zo'n dagtaak is het fijn om te zien dat onze dochters zo flink meewerken in het huishouden.  Ook steekt mijn schoonzus hier af en toe de handen uit de mouwen.

 

                    

 

De kleine Hanne-Paola beseft nog lang niet dat ze de ster van de dag is.  Ze vindt het af en toe wat druk, en zet het dan op een huilen.  Maar straks zal ze in alle TV-journaals te zien zijn, en morgen prijkt haar foto in de kranten.  

 

Ik vraag de zussen of ze nu 'allemaal vriendinnetjes' zijn?   "NEE!" klinkt het spontaan en eerlijk.  Daarna volgt gegiechel.  Er wordt hier ook al wel eens flink ruzie gemaakt.  Hoe kan het ook anders.  Dit gezin is niet anders dan een ander.  Maar vandaag ervaar ik vooral veel nestwarmte en gezinsgeluk.  En met dit leuke gevoel verlaat ik de woning.  Zeven prinsessen op een rijtje: da's pure rijkdom.  Daar kan geen zilveren schoteltje van een koningin tegen op!

 

 

 

 

 

 

Leuk artikel.  En het beurt je direct op in deze donkere dagen.

Allez, het is blijkbaar goed leven in Mechelen.

:-)

Wat vertelt de Wetenschap ons over Zussen ?  Hier een artikel.

Proficiat voor dit mooie gezin! Inderdaad hartverwarmend.

 

 

 

 

 

Bij de zin

"...Vader is verantwoordelijk in de parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus.  Hij zorgt dat de kerkdeuren worden geopend..."

moest ik denken aan het ambt van ne Suisse d' Eglise (kortweg : ne Suisse) oftewel Kerkwachter / Kerkbaljuw (in 't Schoon Nederlands).

Hier en daar zal er nog wel ne koster bestaan, maar zijn alle Suisse verdwenen ?

Als hier dan misschien één critische bedenking mag bij gemaakt worden:

Anno 2012 lijkt het voortbrengen van zoveel kinderen mij eigenlijk iets dat op geen enkele manier zou mogen beloond worden. Tussen 2020 en 2025 ( wat heus niet zo veraf meer weg is ) zal het grootste probleem in Vlaanderen de overbevolking zijn, wegens met een half miljoen mensen meer op een kleine oppervlakte.

Vandaag worden er al verscheidene maatregelen onderzocht zoals het versoepelen van de procedure om grote huizen in appartementen te onderverdelen, bouwgronden in twee of zelfs drie kleinere percelen op te delen, kleiner te gaan bouwen, Co-eigenaarschap, etc etc.. om dit probleem dat op ons afkomt op te kunnen vangen. En wat doen we dan? Degene die het hardste kweekt bedenken met positieve aandacht en een zilveren schaaltje, en vooral de woorden 'onverantwoord' en 'overbevolking' niet in de mond nemen, want dat is een probleem dat we wel zullen aanpakken als het zich stelt (sic)

En bij deze: proficiat beste mensen met jullie kroost, en doe vooral zo niet voort.

Proficiat voor het mooie gezin.

Maar kon er vanwege het koningshuis nu niks beters als cadeau gegeven worden dan zo een mottig 'zilveren schaaltje', wat moet dat kindje daar nu mee, bewaren als souvenir? Zou het in deze tijden niet beter zijn om een meer nuttig cadeau te schenken, zeker door mensen die het financieel heel breed hebben

Beste Alex, deze post zal je niet in dank afgenomen worden wegens "niet politiek correct".

@Davo : Moet alles dan politiek correct zijn? Alex heeft overschot van gelijk, zoveel kinderen, dat is er gewoon over... Ik ben er zeker van dat er massa's mensen dezelfde mening hebben, maar die durven gewoon hun mond niet opendoen uit angst om als politiek incorrect of als racist afgeschilderd te worden.

En dat die bende mentaal gehandicapten uit Laken daar dan nog een cadeau voor geven is er helemaal over.

 

Ik sluit me in deze aan bij Alex en Tommy.

Hier een interessant artikel over die materie van iemand die je niet bepaald als extremist, racist op fantast kan bestempelen: Etienne Vermeersch.

Dat de bewoners van het sprookjesbos uit Laken hier nog beloningen voor uitdelen is eigenlijk misplaatst en niet echt conform de hedendaagse realiteit.

 

Kijk even naar de geschiedenis.

Vroeger was Vlaanderen rijk aan kinderen (grote en kroostrijke gezinnen), maar waren we zo arm als Job.  Vijftien kinderen was geen uitzondering, met meestal dan nog een gehandicapt of een vroeggestorven kleintje.

Vanaf het moment dat de Vlaming niet meer luisterde naar Mijnheer Pastoor en de Pil er kwam, kon men aan gezinsplanning doen.

Ondertussen zijn we wel met 7 miljard mensen op deze wereld. Dus niet zo slim om onze toekomstige generaties (en dat zijn onze kinderen) zo the hypoticeren.

@Tommy G, je moet leren tussen de regels lezen.  Ik ben het ook eens met Alex.  Maar in het huidige klimaat mag / kan je zulke dingen niet zomaar zeggen.  Je bent al vlug "conservatief", "onverdraagzaam", "Racist", etc...  De dictatuur van "Progressief" links, weet je wel...

Nu kan ik me toch echt niet meer inhouden te reageren.

Nog nooit gehoord van "vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid"? Waar moeien jullie zich mee? Volgens mij heeft ieder mens het recht zoveel en zoveel weinig kinderen te hebben als hij denkt te kunnen en willen grootbrengen. Dit heeft niets te maken met links, rechts of in het midden.

Voila zie dat is mijn mening daarover evengoed te respecteren als jullie mening, waar ik het volkomen oneens mee ben. Nog even en alle ouden van dagen krijgen een pilleke, dan verkopen ze geen last meer en is er meer plaats op de wereld voor jullie sukkelaars die zo weinig plaats krijgen och arme. Hoeveel boterhammen of steaks minder hebben jullie al gegeten ten gevolge van die overbevolking? 

Wij hier in West-Europa niet, nee, omdat wij het deel van de derde wereld naar hier halen en hier consumeren - schematisch gesteld.