Pietenhuwelijk in Mechelen-Sintstad

met categorie:  

   

   

(foto's: Jan Smets)

Sinterklaas kent zijn wereld.  Zoveel is zeker.  Hij maakt pas zijn opwachting als zijn Heilige Collega Sintemette zijn kabaske heeft gepakt om te vertrekken, voordat hij zijn intrede doet.  Zo hoort dat.  Maar vandaag is hij er hélemaal!  De Goedheiligman is deze morgen aangekomen in zijn geliefde stad, waar hij ook de voorbije jaren zo hartelijk werd ontvangen, en waar hij zijn slaapkamer mocht opstellen in onze Sint-Romboutstoren.  Dat heeft de wijze man steeds sterk gewaardeerd.  Dit jaar heeft de burgemeester zelfs zijn stadhuis aangeboden aan de Sint.  Tot 2 december zal Sinterklaas verblijven in ons statige stadhuis.  Burgemeester Somers bood hem vanmorgen de sleutel van de stad aan.  Dit gebeurde op ceremoniële wijze in de trouwzaal.  Maar: er was méér te beleven!  Ter gelegenheid van de tijdelijke 'machtsoverdracht', huwden ook twee Zwarte Pieten uit het gevolg van de Sint.  De kinderen van het eerste leerjaar van Villa Zonnebloem waren er getuige van...  

 

Het is een mooie plechtigheid geworden.  En de pers was weer massaal aanwezig.  Dat kan je wel indenken.  Het is dan ook een hele eer voor een stad en een burgemeester om zo'n hoge gast te mogen verwelkomen.  En een 'Sintelijk' huwelijk maak je ook niet altijd mee.  Het mag terecht het huwelijk-van-het-jaar genoemd worden!

 

Het werd een hartelijke ontvangst.  Van 24 november tot 2 december verblijft Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten in ons stadhuis dat omgetoverd wordt tot 'Sintstad'.  Alle Mechelse kinderen kunnen in die periode op bezoek komen bij de Sint, en deze heuse 'Sintstad'  verkennen.  De stad Mechelen wilde met het genereuse gebaar om de Goedheiligman het stadhuis te schenken, het heimwee van de Sint naar zijn eigen stad verzachten.  De brave man mag het stadhuis inrichten naar eigen smaak, zodat hij en zijn gevolg er zich helemaal in zullen thuis voelen.

 

De burgemeester in vol ornaat omsjerpt, en schepen Caroline Gennez waren op het appèl.  Ook de kinderen van Villa Zonnebloem zaten behoorlijk verwachtingsvol klaar in de trouwzaal, toen de twee verliefde Pieten binnenkwamen: Muziekpiet en Pakjespiet.  De twee verliefde helpers van de Sint mochten vandaag in de historische zaal huwen.

Toen klonk een Sinterklaasliedje - meegezongen uit volle borst: en kwam de Hoge gast naar binnen geschreden, waar burgemeester Bart hem begroette.  De Sint kreeg de grote sleutel van de stad overhandigd...  Nadien volgde de voltrekking van het huwelijk van een zichtbaar dolgelukkig paartje.  Muziekpiet bracht zijn huwelijksbelofte al zingend, en dat ontroerde Pakjespiet duidelijk.   Sinterklaas, bijgestaan door schepen Caroline bekrachtigden het huwelijk, en schonken het pasgetrouwde koppel een huwelijksreis aan naar Sint-Maarten.    Hierna werden de handtekeningen gezet.  Lotte - die van de Sint een presentje kreeg onder de vorm van een échte Sintenbril, ondertekende eveneens.   Hierna nam Sinterklaas ruim de tijd om de genodigde kinderen hoogstpersoonlijk te begroeten.

 

   

   

   

   

                          

  

               

 

Onder begeleiding van een gids kan je van 24 november tot 2 december de Sint komen bezoeken in het stadhuis - tesamen met familie of school. Zo kunnen de kinderen Sintstad verkennen tijdens een interactieve, speelse en verhalende rondleiding die ongeveer een halfuurtje duurt.  Je kan kuieren van de Snoepdreef naar de Mandarijntesstraat, ontdekt de Sintenmarkt en de Pietencamping... Daarna kan je met de Sint op de foto!

 

Naast de rondleidingen staan er ook tal van activiteiten op til tot 1 december.  Je kan straffe pietentrucs leren bij circusschool Circolito,  in de bib luisteren naar Sintverhalen, verkleed naar de Sintbioscoop gaan, zelfgemaakte cupcakes in Sintstijl versieren, stokpaardjes maken of Sintliedjes zingen onder orgelbegeleiding...

 

 

Dit jaar maak je bovendien kans op een heerlijk Fair trade Sintontbijt op 1 december voor de hele familie.  Daar krijg je nog een ontmoeting met Sinterklaas en een rondleiding door Sintstad bovenop.  Het enige wat je hiervoor moet doen is deelnemen aan de wedstrijd.  Ga aan de slag met schaar en kaas, choco en confituur, en vereeuwig het portret van de Sint en/of Piet op een boterham of op een gebakken ei.  Maar hiervan een foto en mail die door naar:  contact@mechelenkinderstad.be of steek hem in de Sintbus aan het stadhuis.  (vergeet je mailadres en telefoonnummer niet te vermelden!)

 

Kinderen mogen hun wensen, tekeningen en vragen voor Sinterklaas in de Sintbus stoppen.  Die staat opgesteld van 24 november tot 2 december, dagelijks van 10 uur tot 17 uur aan de grote ingang van het stadhuis.

 

Méér info op:  www.mechelen.be.sintstad   

(organisatie van het concept 'Sintstad'  is in handen van het gentse theater-en eventbureau 'Uitgezonderd', in samenwerking met de dienst Jeugd Mechelen)

 

 

 

 

De Sint zal zich mogen reppen, want in een winkel op de IJzerleen stonden al kerstbomen te blinken.

BTW :

Was één van de Pieten een vrouwtje (die met de naam Pieta) ?  Anders heeft Mechelen het allereerste Pietenhomohuwelijk.

;-)

Foto Gimycko - Aankomst van Sinterklaas in 2008

Als het jou kan geruststellen Gim: Pakjespiet was een vrouwelijke Piet.  En als dat anders was geweest: ja - dan was dat maar zo hé.  Geen probleem. 

Nee: het programma ziet er tof uit.  Hier is flink aan gewerkt.  Héél creatief.  Het is tof dat de laatste jaren steeds andere accenten worden gelegd. 

Dank U, Jan.  We zijn weeral wat wijzer geworden.

Nu enkele serieuze vragen, die menigeen zich al lang stellen :

Is Zwarte Piet (aka Sint Nicodemus), de helper van Sinterklaas of Sint-Nicolaas, een pikzwarte Afrikaan - zoals sommigen beweren - of gewoon iemand die zwart ziet van het roet ?

En hoe houdt Sinterklaas, gezeten op zijn schimmel, zijn evenwicht op al die besneeuwde en spekgladde daken ?

:-)

Zoals zo vaak zijn in de traditie (vroeg-)christelijke en germaanse elementen met elkaar vermengd. Dat de bisschop van Myra (Turkije) een kindervriend is hangt samen met het verhaal dat hij misbruikte, vermoorde en als vleesvoorraad in vaten opgeslagen kinderen weer tot leven wekte. Aangezien hij in zijn leven over de Middellandse Zee gereisd heeft (in een galei, zeker niet in een stoomboot), is best mogelijk dat hij onderweg een zwarte slaaf heeft gekocht, al dan niet met de bedoeling hem vrij te laten - of was het één van de kinderen uit de hierbovenb vermelde  vaten? Nergens een oud-student Geschiedenis van de KUL die als praktijkoefening ("Vita") Nicolas van Myra gekozen had en de (middeleeuws) Latijnse tekst heeft mogen ontcijferen?

Het 's nachts te paard over de daken lopen/vliegen (of met een rendierslee...) komt echter in ieder geval uit een andere bron: dit is geleend bij Odin, die ofwel met zijn paard met 8 poten (Sleipnir) ofwel met zijn vliegende strijdwagen (gesmeed door mijn illustere naamgenoot) door de winternacht reisde

De Bisschop-van-Myra-sage was me bekend, maar Odin is nieuw voor mij.

:-)

Leuk, zo'n Sinterklaasologiekenner.

   

    

(foto's: Jan Smets)

We zijn nu vér van Mechelen verwijderd  - maar kom: voor de 'meerwaardezoekers' enkele foto's die ik nam in het Turkse Myra (Demre) van de eeuwenoude Sint-Niklaasbasiliek. (achtste eeuw),  En hoe hij in een hedendaags beeld is vormgegeven in datzelfde plaatsje, en hoe zijn beeltenis is ontelbare iconen wordt aangeboden aan de bedevaarders...  (niet weinig Russen...)

Maar goed - Da's een omweg.  ;-)  Laat ons nu maar snel naar de Sint in Mechelen terugkeren...

Nu het Sintemettezingen voorbij is, wordt het hoog tijd om te oefenen in het Sinterklaaszingen :

Daar wordt aan de deur geklopt - Zie ginds komt de stoomboot - Dag Sinterklaasje - De zak van Sinterklaas - Hoor de wind waait door de bomen - Oh, kom er eens kijken - Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht - Sinterklaasje bonne bonne bonneenz.

BTW : Wat eten Pieten ?  Pita, misschien ?

;-)

Pita eta, Pintja drinka? - 't zal wel geapprecieerd worden, zeker...

Het Sinterklaasfeest moet al oud zijn want die Oude Nederlanders (de Jannen en de Kezen aka de Yankees) namen hem mee naar... de Nieuwe Wereld (New Amsterdam - Nu NYC).

Misschien weet onze Mechelse Nederlander of Nederlandse Mechelaar (Eelco, dus) daar meer over.

:-)

Hier het feest van Sinterklaas in Rhinebeck, NY

Enkele bedenkingen.

Wat heeft Sinterklaas met een Pietenhuwelijk te maken? (Ik ga er nog aan voorbij dat één van de Pieten duidelijk een Miet is)?

Ik dacht dat Mechelen Sint-Maartenstad was. Waarom daar niet het grof geweld op inzetten? De steun aan Sint-Maarten lijkt me stadsgewijs eerlijk gezegd een beetje miezerig als ik dit bericht lees.

Hoeveel Facebookvrienden zou Sinterklaas eigenlijk hebben ?

Just2know

Ach, die Sint mag er best zijn.  En dat zeg ik als lid van het Sinte-Mettegenootschap.  De stad speelt dat best correct de laatste jaren, en we zijn héél erg blij met de steun die we krijgen van Mechelen Kinderstad bij de organisatie, financiering en promotie van het Sinte-Mettegebeuren deze twee laatste jaren.  Nee, eerlijk: daar valt niets op aan te merken.  En daarvan ben ik toch wel een bevoorrecht getuige.

Nu dus Sinterklaas.  En ook hier wordt het gebeuren creatief en met fantasie ingevuld.  Het ziet er een mooi programma uit.

OK Jan; Vanwaar dan het Pieten- of Mietenhuwelijk naar aanleiding van Sinterklaas?

 

Ja, dat vraag ik mij ook af. Ik dacht even dat het een koppel was dat zijn trouw "in het teken van" had geplaatst - themafeesten zijn in - maar aan de trouwakte te zien is het nep.

Moeten mensen die zo onherkenbaar geschminkt zijn geen GAS-boete krijgen wegens onherkenbaar? Ach neen, het zijn geen moslims, ze moeten dus niet gepest worden zeker?

@Wieland, de wet in ere houden en toepassen is volgens u dus "pesten"...Van een oud-politieinspecteur is dit wel een  hoogst eigenaardig standpunt. Al maar goed dat ge uw kepie aan de kapstok hebt gehangen....

Buiten de Asyriers gaat bijna niemand nog naar de kerk en toch kan het niet op met de Sinten. Bizar, bizar. Economische crisis ? Nooit van gehoord mijnheer. Geld is er overal genoeg meneer, behalve dan in Brussel. " Hou ze dom, we zullen wij ze arm maken ". Hallo jaren dertig. Maar het zal wel aan mij liggen zeker, nietwaar directie.

Zelfs de (oude) Grieken maakten al een groot onderscheid tussen hun mythologische en hun 'echte' Goden. Zoals eerder op dit blog al opgemerkt: ook wij 'katholieken' maken onderscheid tussen 'praktiserenden' en 'folkloristische' gelovigen; onze oorspronkelijke Keltische tradities, overgenomen door Roomse kopies, waren (eigenlijk tot zeer kort geleden) 'verplicht' en bewaakt door een strenge inquisitie. Gelukkig hebben wij dat Roomse (dwingende) juk afgeworpen, maar om ook de 'folkloristische' gebruiken (lees → de ziel van een volk) te verwerpen is een brug te ver: ons verleden blijft belangrijk. Ook 'vermommen' hoort daar bij. Natuurlijk blijft het voor correcten een struikelbeen dat 'anderskleurige Piet' een neger is!!!  Zelfs onze woordenschat moet veranderen om allochtonen niet te krenken. Wij moeten tolerant zijn, maar dat mag je eigenlijk van (een heleboel) van onze afrikaanse en correcte belgische vrienden niet verwachten ... 

En zo heeft iedereen weer eens zijn zeg kunnen doen, en zijn persoonlijke frustraties kunnen ventileren...   ;-)  Waartoe de intrede van de Goedheiligman allemaal kan leiden...   Gelukkig de kinderen (en volwassenen die nog een stukje kind in zich hebben) die zich niet hoeven bezig te houden met 'randmaterie' als deze, en met blije verwachting en zonder complexen zich kunnen uitleven met Sinte-Mette en Sinterklaas...

En de kerstman, en de drie koningen niet vergeten. En zo heeft iedereen weer werk op de plank. En De goedheilige mannen ( en vrouwen ) zullen zich daarvan niet veel aantrekken. Ze kennende.

Die 2 trouwringen met letterkoekjes is wel leuk gevonden

Beste aNoniem7, De wet correct toepassen is op zich geen pesten, nee. Dat wordt het wel wanneer de wet selectief wordt toegepast, wanneer men systematisch voor de enen een oogje dicht knijpt, en bij de ander systematisch op alle slakjes zout legt.  Ik heb tijdens mijn carrière op dat vlak één en ander meegemaakt, hoor. Een auto staat in overtreding. Collega (°) zegt, "Ach, hij staat voor niemand in de weg, laat maar." Collega merkt dan opeens op de achterruit een rode sticker met een groene ster op: "Of nee, nee, 't Is ne makak, den boek op!".  Er is wetgeving die verbiedt om vermomd over straat te lopen. Een aantal mensen pleit er voor om die wet zeer nauwgezet toe te passen op mensen, die hun huid en haar, vanuit een culturele of religieuze achtergrond, volledig verbergen. Diezelfde mensen hoor ik niets zeggen wanneer mensen, onherkenbaar zwart gemaakt, door de publieke ruimte paraderen, of wanneer bepaalde politiediensten zich met bivakmutsen onherkenbaar maken om in alle anonimiteit systematisch de grenzen van toegelaten politiegeweld te overschrijden - met medeweten van hun oversten. Het zijn praktijken die in een demokratie niet thuishoren, maar "de Amerikanen doen dat ook, dus het zal wel ok zijn"...

Waarmee we wel ver van de onschuldige kinderen zijn afgedwaald...

(°): de man in kwestie is ondertussen al enkele jaren overleden..

@GL : Wat zou het kinderleven saai zijn, zonder gebeurtenissen zoals St Maarten, Sinterklaas, de Kerstman, de paashaas, enz.
En wat zou het grote mensenleven toch leeg en zuur zijn zonder het blij maken van de kinderen.
Deze dingen hebben al jaren niks meer met het 'naar de kerk gaan' te maken.
Je kan ook best gelovig zijn, zonder de kerk plat te lopen.
Akkoord dat dit alles commerciele feesten geworden zijn, maar daarom zijn ze niet minder leuk voor kind of volwassenen.
Blijf jij maar hangen in je gezellige jaren 30, wij laten het niet aan ons hart komen en gaan binnenkort gewoon genieten van de pakjestijd, gelovig of niet.

@Jan naamgenoot, wat zou het leven saai zijn voor al die GROTE kinderen als ze hun graantje niet konden meepikken :-). Zijt ge mee Jan of moet Henning er een cartoontje van maken ?

Voor al diegenen die oprispingen blijken te krijgen van kinderfeesten - om voor welke onbegrijpelijke redenen dan ook: "Gèft ze e pastilleke, 't zal wel (hopelijk) overgaan..;"   ;-)

Voor zij die eens lekker willen griezelen bij dit leuke kinderfeest, één adres :

Sint

(full movie van Dick Maas op Joetjoep)

't Is niet omdat volwassenen 'die nog een stukje kind in zich hebben' ook perse 'kinds' moeten worden. 't Is niet omdat kinderen in Sinterklaas geloven dat volwassenen ook perse in Sinterklaas moeten geloven. Een mening omschrijven als 'een persoonlijke frustratie ventileren' doet mij zo'n beetje denken aan een welwillende hoogheid die zijn 'goodwill' demonstreert tegenover druiloren die toch niet beter weten. En nee, trekt het schoentje niet aan (voor die het past) zet het schoentje (op 5 december) liever onder de schoorsteen; moge Uw wensen door 'Sintniklaas' vervult worden ...

En wat willen de kleintjes tegenwoordig van Sinterklaas ?

Een iPad Mini met een duizendtal app's, misschien ?

;-)

Foto Gimycko - Aankomst van Sinterklaas in 2008

BTW : Zou er zoiets bestaan als een Sinterklaas-app ?

De wet selectief toepassen; ik wil ook graag eens een voorbeeltje geven: even stoppen (voor de bakker) om uw echtgenote te laten instappen) wordt terecht beboet (omdat  er inderdaad een bushalte is waar er, ondanks er in de verre verte geen bus te bespeuren valt, niet mag geparkeerd, noch 'gestopt' worden). Ergens een verkeerfile (van minstens 12 auto's waaronder een politie'karreke') veroorzaken om met een 'broeder' een praatje te slaan wordt getolleerd want 'ze' moesten misschien eens kwaad worden... 

Ik besef heel goed dat langs beide kanten (links en rechts) deze problematiek tot in den treure kan bespeelt worden; maar mijn stelling: gewoon de wet VOOR IEDEREEN toepassen, is op dit forum ook al afgepoeierd: restafval op trappen achterlaten is een te kleine overtreding (gezien de  lastige administratieve, sociale en andere geplogenheden) om de wet 'boven te halen' Vroeger kreeg je voor zo iets (indien je volharde en de rommel niet opruimde) een stamp onder uw kont; vandaag krijgt de 'flik' een stevige reprimande; of hoe tijden kunnen veranderen ... 

@ Eddy :

En waar past precies Sinterklaas, de Grote Kindervriend, eigenlijk in uwe repliek ?

Just2know

Blijkbaar nergens. De repliek van Eddy pastte eerder bij de boterhammen.

Toen we nog schoon en jong waren was voor mij zo een Meccano-doos nen topper.  Ik spreek nog over ne Meccano met houten elementen en houten vijzen met rode of groene toppen.  En natuurlijk waren er ook de Lego-blokjes, waarmee ge huizen en kerken in alle mogelijke vormen kon bouwen.

Maar die Lego van tegenwoordig vind ik een pak minder.  Ge betaalt veel voor een doos en met de elementen (niet direct de klassieke blokken meer) kunt ge maar 1 ding maken : nen tractor, een ruimteschip, enz.  Eigenlijk meer nen 3D-puzzel, die enkel door de papa of de gekke nonkel ineengeflanst geraakt na het nauwkeurig volgen van het bijgeleverd boekje. 

Ik repliceerde slechts op de 'afdwaling' van Wieland Volkaert (zie → 14/11/2012 - 15:22.) Maar blijkbaar wordt zijn kritiek hier niet gelezen; anders hadden jullie dat toch wel gesnapt? Wanneer ik hier onbevangen (zoals gimyco) mijn 'sintniklaas'wens zou uiten, en dusdanig binnen het thema blijven, dan zou Peter van 'boterhammen' kunnen spreken (iets op uw boterham krijgen) maar da's dan wel degelijk wat ik hier op dit forum kan verwachten ....

@Gim (e.a.): kinderen die eens Sinterklaasliedjes anders willen zingen zijn hier welkom :-)

@"eddy" laat u niet ontmoedigen door sommige wederwoorden! Er zijn op deze blog namelijk enkele orakels aanwezig met gevoelige tenen. U zal dat al wel gemerkt hebben, zeker als een "minder" correcte mening wordt gegeven. Doe zo voort "eddy" en huil niet mee met de wolven in het bosje:-)

oei aNoniem 7, geef ik de indruk als zou ik een ontmoedigde schlemiel achtige zielenpoot zijn?    Het zal U misschien verbazen, maar met de meeste commentaren en meningen op dit forum ga ik volmondig akkoord! Ook als ik de grote tenoren en coryfeeën 'op hun donder' geef, betekend dit helemaal niet dat ik hen (als persoon) niet kan pruimen! Ik denk ook niet dat 'zij' zo'n lange tenen hebben als U vermoed; integendeel zelfs. Dit belet niet dat ik hun meningen (deze waar ik niet akkoord mee ga) te vuur en te vlam zal bestrijden; ik hou nog al van wat animo ziet ge ... Ik ben hier (op deze blog) wel al (2 maal) met m'n tampeloeres afgezwierd toen ik nog poste als 'anoniem' En soms (maar dan wel heel soms) verdenk ik er onze correcte vrienden van om toch, onder het mom van de 'forum reglementen' enkele reacties niet te plaatsen. Omdat het (nogal) gebruikelijk is om reacties (zoals deze) te verwijten dat 'ze' niks met het thema te maken hebben (ten onrechte overigens want tijdens een gewoon of een cafebabbeltje wijkt het thema ook al eens zijdelings af) vernoem ik rap nog eens 'sintniklaas' ; kwestie van hen voor te zijn, ziet ge ...

Dus: waarom dacht ik vroeger, wanneer de suiker en het worteltje uit mijn schoen verdwenen was, automatisch aan  'zwarte Piet' ? Misschien, hoor ik onze vrienden al zeggen,  was ik als dreumes al voorbestemd om racist te worden?   

;-)

Gimyco, Santa Claus in de US heeft niks uit te staan met Sinterklaas bij ons of in Nederland. Santa Claus is een verhaaltje verzonnen door iemand voor zijn eigen kinderen, alleen kan hij best de mosterd bij Sinterklaas gehaald hebben.  Voor zover ik weet van de (verre) tak van mijn familie in de US, wordt Sinterklaas daar ook niet gevierd, is zelfs onbekend. De persoon die ik het gevraagd had, kende het alleen van de verhalen van zijn vader. 

In Nederland wordt Sinterklaas op 5 december gevierd, met "pakjesavond". De schoen wordt van 4 op 5 's nachts gezet, soms ook al vroeger en dan elke avond,  al dan niet met een wortel voor het paard en een glas melk voor de Piet. Daar wordt dan een kleinigheidje - in de vorm van chocola/marsepein ed. in achtergelaten.

De 5e december worden de cadeautjes gebracht. Vroeger (vroege jeugd van m'n (groot)ouders 1 à 2 cadeau's per kind, afhankelijk van hoebreed het gezin het had uiteraard. In mijn jeugd werd het al meerdere cadeau's per kind.

De cadeau's worden speciaal ingepakt - surprise - en er zit altijd een gedicht bij. Sommige mensen huren een sinterklaas/zwarte piet om de zak met cadeautjes te komen brengen - aanbellen en dan net niet rap genoeg weglopen zodat nog net gezien kan worden dat Sinterklaas/Zwarte Piet aangebeld heeft dus dat er cadeautjes zijn gearriveerd.

Ik herinner me uit mijn jeugd dat het altijd een gezellige avond was, later als we groter waren ging het surprise maken en gedichten schrijven nog altijd door, dus er werd veel gelachen en plezier gemaakt, met warme choco en speculaas.

Dus toen i hoorde dat hier de kinderen hun cadeau's in de schoen kregen, dat ze die 's morgens vonden als ze opstonden ... leek me dat zo ... tja, bijna koel eigenlijk ... maarja, elk land zijn gebruiken, en tenslotte kan Sinterklaas niet in 2 landen tegelijk zijn :-)

 

Sint Niklaas, de parochieheilige van onze buren uit Leest. Tijdens den oorlog kwam hij niet wegens te gevaarlijk buiten. Als de kinderen in hun bed lagen was het een of andere buurvrouw die langs kwam met wat bakvormpjes. Er werd dan in 't laat suikergoed en speculaas gebakken tegen dat het weer dag werd. De kinderen sprongen dan 's morgens van vreugde tot tegen het plafond. Na de bevrijding steeg de luxe een beetje maar heeeel langzaam. En dan kregen ze in den bazar de genieuze idee om er ene uit te nodigen. Die kwam daar dan zitten met ne zwarte piet ( ene maar ) om te zeggen dat we moesten braaf zijn thuis en op de school goed moesten leren.Toen steeg de jaarlijkse beloning van een stukske snoep naar nog een stukske speelgoed en als het er nog af kon naar een kledingstukje. En zo is dat dan allemaal verder geevolueerd naar de hoorn des       overvloed. Waar gaat dat eindigen? Geen mens die het weet.

Hier Toon Hermans die Sinterklaas maar een nare man vindt.

Cabaret ten top !

:-)

Ik ben nog op zoek naar de naam van een bekend kinderspeelgoed dat in de Seventies tamelijk populair was.  Het was een systeem met blauwe plastieken pijpjes (1 cm doorsnee en ongeveer 3 centimeter lang) die met gele geribte pijpjes aan elkaar werden bevestigd.  Ook had je blauwe hoekstukken (zelfde materiaal, breedte, diepte en blauwe kleur) waardoor je bijv. een soort framework kon mee aanmaken.  En in dat framework, bijv. een kubus, kon je de ruimte tussen de ribben opvullen met rode of gele plastieken vlakken. 

Hiermee heb ik uren gespeeld, maar ik kan begot niet meer op de naam komen.

BTW :

Wat zou, in hun kinderjaren, het favoriete speelgoed geweest zijn van al die andere bloggers ?  Want zo een opwindbare politieauto met echt werkende lichten en rood zwaailicht vond ik - toen - echt top !

Just2know

:-)

PLASTICANT

Yes.

Bedankt, Wieland !

Plasticant