P’ARTOPIA zet mensenrechten én speciale gaven van deelnemers in de verf

Onder het motto ‘we hebben allemaal onze beperkingen’ zet P’ARTOPIA, een subproject van de tentoonstelling ‘Newtopia: De staat van de Mensenrechten’, op 3 december de speciale gaven van alle deelnemers letterlijk en figuurlijk in de verf. P’ARTOPIA wil op een artistieke maniermensen met een beperking’ in aanraking brengen met het thema mensenrechten. De P staat voor participatie - 'to take part in', ‘ARTOPIA’ voor de hele kunstwereld.

Mensenrechten is een thema dat iedereen aanbelangt, en daarom vindt Newtopia het belangrijk om een zo groot mogelijke doelgroep bereiken. Daarom is er na subproject Youthopia nu ook ‘P’ARTOPIA’.

Die maandag 3 december wordt in Cultuurcentrum Mechelen het P’ARTOPIA-kunstwerk onthuld waar tweehonderd mensen met een beperking aan gewerkt hebben. Zij beschilderden de voorbije weken samen elk een doek met een mensenrecht dat ze belangrijk vonden. Achteraf is van de tweehonderd schilderdoeken één gezamenlijk, groot kunstwerk van 2 op 9 meter vervaardigd.

De kunstenaars en begeleiders stellen dat kunstwerk voor op 3 december, een datum die niét toevallig gekozen is, want ‘Internationale dag van mensen met een beperking’. Hét moment dus om die mensen op een artistieke manier in de bloemetjes te zetten. Verwacht je behalve aan de voorstelling van het kunstwerk aan creatieve activiteiten en workshops.

Newtopia, de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap, de Stedelijke dienst Diversiteit, KVG en Sjarabang werken samen aan dit lovenswaardig project dat P’ARTOPIA is.

P’ARTOPIA start om 10 uur met om 10.30 een Inleiding, om 11 uur een activiteit naar keuze: percussie workshop, opdrachtenspel, de film ‘Hasta La Vista’ of bezoek aan Newtopia met gids. Na de middagpauze is er om 14 uur een percussie-optreden, gevolgd door een toespraak van schepen van Welzijn Rita Janssens.

Om 15 uur volgt de afsluitende receptie én de onthulling van het P’ARTOPIA-kunstwerk!

Meer info via de Newtopia-webstek, op de desbetreffende facebookpagina en via cultuurcentrummechelen.be


tekst: © markec
beelden: © Newtopia

Bij toeval, ben ik al "surfende" bij jullie terecht gekomen. Het initiatief interesseerd me enorm omdat ik in mijn "actief beroepsleven" ( nu gepensionneerd ) met mensen met beperking op artistiek vlak gewerkt heb. Kunnen jullie mij op de hoogte houden van jullie activiteiten?

Dank en vriendelijke groeten,

Rose Vanhauwaert.