Oproep

i.o.

Via deze weg had ik graag geweten, waar ik meer info kan vinden over het leven en werk van dokter De Schepper, die in 1936 een privekliniek zou opgestart  zou hebben (St Romboutskliniek).  Hij zou gestorven zijn in 1969.  Alle info, foto's, info over de gasthuisnonnen die er verpleegden en de historische context, waarin dokter De Schepper leefde en werkte is welkom.

De kliniek werd in 1936 opgericht in de Kanunik De Deckerstraat, en in dat jaar - op 15 februari vertrekken zes gasthuiszusters naar dit ziekenhuis om er de zieken te gaan verzorgen.  Nadien volgen er nog twee.  Dokter De Schepper overleed op 3 december 1969, en de gasthuisnonnen erfden het ziekenhuis.  De normen van het miniisterie van Volksgezondheid lagen toen al zo hoog dat vernieuwingen praktisch onmogelijk te verwezenlijken waren, en er werd besloten om de kliniek te verkopen aan VZW Imelda in Bonheiden.  Op hun beurt  hebben zij de kliniek verkocht aan de stad Mechelen.  De ziekenhuisactiviteiten stopten in 1979.  OVAM nam er toen zijn intrek in...

(cfr. Zuster Gemma)

Dit is een eerste aanzet.  Ik zoek nog verder.  (bij de overblijvende Mechelse gasthuiszusters die nu in rusthuis De Pauw in OLV-Waver wonen, moet er nog wel info te vinden zijn hierover...)

Hier een achterzicht van het Sint-Romboutsziekenhuis in de Kanunnik De Deckerstraat...

Foto Gimycko

...en een binnenzicht in de leegstaande kliniek, enkele jaren geleden:

(foto: Jan Smets)

Dit pand stond denk ik  tentoon tijdens een open monumentdag ? Dus daar moet een publikatie van zijn. Welk jaar was dat ?

@ Peter : Ik vermoed dat het de Open Monumentendag van 2009 was.

VIOE - MB2009

Het was inderdaad de OMD van 2009. Het boekje, en ook het artikel zelf over de De Deckerstraat 24, waren onder redactie van Maarten Van den Mooter (dienst Monumentenzorg). Het artikel gaat in de eerste plaats over het gebouw, en maar ten dele over de dokter. Maarten zelf heeft misschien wel méér opzoekwerk gedaan dan hij weerhouden heeft voor zijn artikel, dus misschien moet je hem eens contacteren.

wanneer was er dan de lichtinstallatie in de tuin? 2009/2010? of vroeger

Over ziekenhuizen kunt ge ook boeken volschrijven.

Toen ik, in '74, als negenjarige met een gebroken been in het Sint-Maartenziekenhuis lag (oude naam van 't ziekenhuis effe vergeten - Sint-Jozef ?) werd ik geopereerd door dr. Peeters.  Ne boom van ne vent die, in zijne groene schort en op witte blokken, door 't ziekenhuis stoof.

Hij zag er meer uit als nen bienaover (=slager in 't schoen Mechels) dan als nen doktoor of chirurg.

:-)

Inderdaad, Dr Peeters zag er uit als een bienaover, ferme mens wel.

Ik ben in het jaar 1957 als kind geopereerd in het kliniekske van dokter Thoen, aan de Brusselpoort, dat bestaat ook al lang niet meer. In mijn herinnering was het echt toen al wel een oud gebouw waar ik lag.

Als peuter nam ons moeder ons, de kinders, naar het Kinderheil (gelegen rechts naast de Katelijnekerk) en als kleuters troonde ons moeder ons naar kinderarts Brusselmans, die een praktijk had naast de Brusselpoort.  Ik herinner nog zijn donker kabinet, want in dat herenhuis op de Koningin Astridlaan lag de wachtkamer tegen de straat en was zijn kabinet daarachter.

:-)

Dr.Charles De Schepper was gehuwd met de jongste dochter van wijlen notaris De Marré en werd na zijn overlijden begraven op het kerkhof van Pasbrug, voor enige jaren heb ik hem op wens van zijn weduwe laten overbrengen naar de familierustplaats De Marré te Leest.

 

Gym: mijn onderbuur dr Jean Brusselmans is intussen ook al overleden.

Dat dingen verdwijnen en mensen sterven is des levens.

Ons vader ging vroeger naar dr Plateau, aan 't Veer, die een praktijk had tegenover dat groentenwinkeltje op de hoek van de Plankstraat en de Nieuwe Beggaardenstraat.

Beiden zijn ondertussen al enkele decennia verdwenen.

dat zou ook nog eens een onderwerp zijn voor op Mechelen blogt al die "ouw" doktoors...

dat was bijna gelijk mijnheer doktoor van op televisie.

@ Malenie :

Prima ID, zolang ze de dokters maar geen punten gaan geven !

;-)

BTW :

Zouden er veel dokters op Facebook zitten ?  En zo ja, hoeveel vrienden zouden die daar dan hebben ?  En krijgen ze daar dan een "rating" omdat hun vrienden (? patiënten ?) op de Like-knop drukken ?

op fb, daar hebben die mensen geen tijd voor vrees ik 

En wie herinnert zich nog de TV-serie "Doctor in charge" uit 1972, met dokter Waring en professor Geoffrey Loftus ?  Er werd daarna nog een end aan gebreid met "Doctor at sea".

Het was... de Seventies op zijn best !

:-)

Ja Gim - en de Flying doctors en Schwarzwaldklinik, Medisch Centrum West enz, enz..  Maar zitten we dan niet héééél erg ver van de Sint-Romboutskliniek?  ;-)   Met al deze info denk ik niet dat dit de vraagsteller één stap verder brengt.

In de Sint-Romboutskliniek was er tevens nog een echte luxe-kamer voor eersteklaspatienten,

de moeite om te zien; iets minder interessant meestal voor diegene die er "moesten" blijven:-)

In Leuven is een ziekenhuismuseum: HistarUZ.

Meer dan 30 jaar geleden verhuisde het deel waar het museum zich nu bevindt, naar een nieuwe locatie: UZ Gasthuisberg.

Sindsdien stond het leeg, denk ik? In ieder geval het interieur is van meer dan 30 jaar geleden. De lege ziekenhuiskamers zijn ingericht naar de verschillende afdelingen en hun behorende apparatuur, voorwerpen en foto's van de jaren stillekes (voor mij toch).

De moeite om is te bezoeken en terug te gaan in de tijd.