(foto: Jan Smets)
Op één na is de volledige ploeg aanwezig in het Oud Conservatorium waar het nieuwe bestuursakkoord wordt voorgesteld. Maar even moet men toch naar buiten voor het groepsportret. Dat hoort zo. "Niet bij het monument van de oudstrijders hé...", lacht Bart Somers. Maar mijn suggestie om te poseren bij 'Huiselijke Zorgen' lijkt nog minder OK. Nee: deze ploeg wil niet gebukt gaan onder 'zorgen' en doemdenken, maar resoluut samen werken aan een beter Mechelen. Zo stelt men het en daar wil men voor gaan, en met vereende krachten heeft dit toch wel atypische gezelschap zijn schouders gezet onder een beleidsplan.
(vlnr: Kristof Calvo, Katleen Den Roover, Marina De Bie, Marc Hendrickx, Bart Somers, Greet Geypen, Walter Schroons en Hamid Riffi)
Burgemeester Somers is al aan zijn derde coalitievorming toe. Hij stelt dat dit zijn meest uitgewerkte en diepgaande akkoord is.
Mechelen staat voor een grote uitdaging. Onze stad groeit. Tegen 2030 zullen we met 100 000 Mechelaars zijn. Hoe gaan we deze groei kunnen opvangen? We moeten resoluut kiezen voor de stad en de stedelijkheid. Maar we moeten deze stad herkneden op de maat van onze gezinnen.
De burgemeester noemt zijn team een sterke ploeg - atypisch samengesteld misschien - maar wel een grote coalitie met een sterk draagvlak. Samen wil deze ploeg in dialoog en door participatie een eigenzinnig en authentiek Mechels project uittekenen. Over de ideologische verschillen heen, willen de bestuursleden bondgenoten zijn.
(vlnr: Marc Hendrickx, Bart De Nijn en Bart Somers)
(vlnr: Frank Nobels, Kristof Calvo en 'nieuw gezicht' van N-VA Katleen Den Roover)
(vlnr: Marc Hendrickx, Marina De Bie en Greet Geypen)
(Bart De Nijn, Walter Schroons en Hamid Riffi)
Het bestuursakkoord is een stevige boterham van 61 bladzijden geworden. Je kan dit rustig nalezen. Klik maar OP DEZE LINK en je kan je verdiepen in wat deze politici willen verwezenlijken.
Ja, het wordt een hele uitdaging. De stad zal vergrijzen, maar wil ook vergroenen. De stad moet aantrekkelijk blijven zodat méér mensen zullen kiezen voor de stad. Anderzijds moet ze ook betaalbaar zijn. Somers en zijn ploeg hebben de ambitie om verder voorop te lopen in Vlaanderern. Daarom zet men alles in op de bereikbaarheid van de stad, maar evenzeer op het ondernemersschap als hefboom voor een creatieve stad. De vergroening wil men doorzetten door klimaatneutraliteit, meer parken, enz... Mechelen moet ook een sociale stad zijn die niemand in de steek laat, maar ook moeten bewoners geactiveerd worden en aangezet tot verantwoordelijkheid.
Mechelen wil een Vlaamse stad zijn, maar zeker ook een open stad - én een solidaire stad. Een schepen van Vlaamse zaken komt er niet. Er wordt wel gesteld dat het Nederlands beheersen belangrijk is als hefboom om kansen te creëeren
Financieel staat men voor moeilijke tijden. De tering zal naar de nering moeten gezet worden. Maar anderzijds wil men ook blijven investeren. Niet alleen in het centum maar ook in de wijken en dorpen. Het wordt een grote uitdaging en evenwichtsoefening.
(Marc Hendrickx, Koen Anciaux en Bart Somers)
De begrotingsbesprekingen zullen niet eenvoudig zijn. De inspanning zal immens zijn (dit geldt trouwens voor élk stadsbestuur, stelt Somers). Er zullen keuzes moeten gemaakt worden. En toch wordt er naar ruimte gezocht om de investeringen door te zetten.
De autoluwe binnenstad wordt uitgebreid. Een nieuw mobiliteitsplan wordt opgezet. Er zal naar een evenwicht tussen bereikbaarheid en leefbaarheid worden gestreefd. Ook in de buitenwijken die meer autoluw zullen worden gemaakt. Toch wil men in dit alles meer focussen op betere communicatie, overleg, signalisatie...
De stad wordt niet enkel gemaakt in het stadhuis. Men rekent dus ook op de verantwoordelijkheidszin en particiapatie van elke Mechelaar.
Na de voorstelling van het ambitieuze programma stellen de nieuwe ploeg zich individueel voor. De meeste gezichten zijn wel bekend. Maar nu komen ook Kathleen den Roover, Bart de Nijn, Wim Jorissen (die zich liet verontschuldigen) van N-VA en Walter Schroons en Hamid Riffi van CD&V in de spotlights
De nieuwe ploeg kan van start gaan....
Die 61 pagina's zijn een heel "dense" boterham, met termen als abbeyfieldwonen, enz.
Ben al halfweg geraakt, morgen de rest en een complete tweede lezing!
Tijd om de "groene knop" weer op den Blog ON te zetten!
Interessante leesvoer die 61 paginas. Een bloemlezing:
9. Aan de Zandpoortvest leggen we Dijle terug open. We onderzoeken of ze daar ondertunneld kan worden, zodat we een Hogeschoolplein kunnen aanleggen en de Kruidtuin kunnen doortrekken tot aan het spoor.
19. We bouwen een netwerk van nieuwe stadsparken en kleinere groene plaatsen in en rond de stad uit. In de binnenstad worden de reeds geplande parken en stadtuinen gerealiseerd: Clarenhoftuin, Sinte-Mettetuin, Mensenrechtentuin en Rik Wouterstuin. Daar bovenop gaan we de volgende jaren in de binnenstad nieuwe stadstuinen realiseren, onder meer aan de Ovamparking. We ijveren ervoor om de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis open te stellen en het binnengebied van de Varkensstraat te vergroenen.
23. Mechelaars die geen of een te kleine tuin hebben moeten een barbecue kunnen organiseren. Daarom stelt de stad barbecues ter beschikking op gezellige pleinen en in parken.
De franskiljons zullen heel blij zijn, want:
Tegelijk erkent de nieuwe coalitie de meerwaarde van het kunnen communiceren in de moedertaal van uw ouders of grootouders.
;-)
Een hele boterham, maar zo op het eerste zicht mis ik toch wat toespijs.
Applaus voor de ambities op het vlak van de klimaatproblematiek, leuke voornemens in verband met stedelijke vergroening: openleggen van de Dijle en vlietjes, gevelvergroening, stadsparkjes en volkstuintjes. Vermelding van een voorkeur voor vaste beplanting waar mogelijk in de plaats van de toch niet erg milieuvriendelijke en kostelijke bloembakken. Goed idee de lokale creativiteit aan te spreken voor groeninitiatieven op 10 vierkante meter en eetbaar stadsgroen kan mits goed uitgevoerd een zeer interessant project vormen. Het aanhouden van de juiste koers op het vlak van binnenstedelijke mobiliteit. Karige ideeën voor de landbouw: geruimde grachten en wat promotie van streekproducten en korte voedselketens.
Waar is het beleid voor het buitengebied? Hoe zit het met de zorg om de natuur en de biodiversiteit? De klimaatproblematiek is een grote uitdaging, maar het verlies aan biodiversiteit is dat evenzeer. Het woord biodiversiteit wordt echter nergens vermeld in het bestuursakkoord, natuur 1 keer. Waarom geen ambitieus plan voor stedelijke biodiversiteit en natuur? Het moet zelfs niet ambitieus zijn: alleen al de vermelding dat men bij de aanleg van de parkjes ed. rekening gehouden wordt met de versterking van de binnenstedelijke biodiversiteit, zou al iets zijn.
En wat met de keur aan buitenstedelijke natuurgebieden die Mechelen rijk is? Is er daar een visie rond, gaat het beleid de komende jaren die Mechelse parels verder ondersteunen en uitbouwen met het oog op zowel kwaliteit als kwantiteit? De natuurgebieden worden zelfs niet vermeld bij het toerisme (tenzij bij het weinige dat er staat over hoevetoerisme), terwijl de nabijheid van zoveel kwaliteitsvolle natuur zo dicht bij het centrum van de stad toch een troef lijkt om te koesteren, zowel voor de bewoners die de stad even willen ontvluchten als voor toeristen die ook iets willen meepikken van de lokale landschappen, fauna en flora. Onze Mechelse natuur is topnatuur, het is erfgoed om te koesteren, erfgoed waar we even trots op kunnen zijn als op onze historische binnenstad.
Dat daar met geen woord over gerept wordt vind ik, zeker voor een bestuur met Groen, toch een betreurenswaardige lacune.
Het lijkt wel op het orkest van den Titanic.
Voor Open VLD wordt burgemeester Bart Somers bevoegd voor politie, brandweer en algemene zaken.
Greet Geypen krijgt ruimtelijke planning, wonen, stadsvernieuwing, vastgoedbeleid, nieuwe parken en stadstuinen, jeugd en gezin, monumentenzorg en landbouw in haar portefeuille.
Koen Anciaux wordt als OCMW-voorzitter ook bevoegd voor welzijn, senioren, personen met een handicap en kinderopvang.
Voor m+ wordt Frank Nobels de eerste twee jaar schepen van cultuur, toerisme en kunstonderwijs. Kristof Calvo (Groen) neemt die bevoegdheden de laatste vier jaar over. Als Calvo in 2014 opnieuw kiest voor het parlement, gaat het schepenambt naar Björn Siffer .
Marina De Bie van Groen wordt in het schepencollege bevoegd voor mobiliteit, personeel, leefmilieu, klimaat, duurzame energie en internationale samenwerking.
N-VA'er Marc Hendrickx wordt (eerste) schepen voor diversiteit, integratie, burgerzaken, onderwijs en juridische zaken.
Bart De Nijn krijgt openbare werken en de Nekkerhal.
Kathleen Den Roover wijk- en dorpszaken en administratieve vereenvoudiging en Wim Jorissen wordt (de eerste drie jaar) schepen van werk, sociale economie en economie. Hendrickx neemt economie in 2016 van hem over.
Bij CD&V wordt Walter Schroons schepen van financiën, sport, ICT en preventie en krijgt Hamid Riffi de laatste drie jaar van de legislatuur preventie, ICT, administratieve vereenvoudiging en de Nekkerhal in zijn portefeuille.
(Bron Nieuwsblad)
Zou het kunnen dat schepen Kathleen Den Roover met haar taak "administratieve vereenvoudiging" veel tijd zal moeten steken in de communicatie en administratie tussen hele, halve en nog minder dan halve schepenen met hun te veel gesplitste taken?
Toch wel spijtig dat schepenen De Bie en Geypen nu dorp- en wijkzaken en openare werken moeten loslaten, terwijl zij op dat gebied toch heel wat hebben gepresteerd, zeker in Hombeek.
( Bron HLN ). De ligdagprijs in het woonzorgcentrum De Lisdotte gaat van 49 naar 59 euro. Men verwacht prijsstijgingen voor gas en electriciteit tot 17 %. De Nekkerhal, tussen haakjes de enige stedelijke VZW met iet of wat positieve cijfers gaat moeilijke tijden tegemoet. En ja met het pintje, de werkmens troost ziet het er ook weer niet goed uit. Kortom laat het orkest lustig verder spelen.
@G.L. : Hoe Lisdotte? als ge dat in HLN gelezen hebt; moet ge daar maar uw beklag doen hé!
Goe Jokke dat ge dat hier maar voor iedereen van tafel veegt.
Jokke, de LIdotte heeft ook met het beleid van de nieuwe coalitie te maken hoor. Wacht maar tot ge zelf een rvt-verblijf gaat moeten betalen.
inderdaad GL,(sarcastisch) dat is natuurlijk weer allemaal de schuld van het gemeentebestuur ..
@marc1: , nogmaals "hoe de Lisdotte"?
Jokke, ik wéét wel dat het de Lisdodde is hoor......maar uw naamgenoot blijkbaar niet.
@Kathinka
En nu nog allemaal hun spaarcenten kwijt volgens den TV. Mooie bende is dat.
@homorik
Ze hebben er misschien hun buik van vol. Allee bij manier van spreken.
de diversiteit wordt overal waar we gaan door onze strot geduwd en kijk 3 vrouwen en 0,5 wat is vandaag het politieke correcte woord voor iemand die hamid heet
tja als het niet over u eigen gaat is het gemakkelijk klappen of was er niet voldoende kwaliteit?
GL ge moet niet alles geloven wat er op tv gezegd wordt
heb er eigenlijk niks meer van gehoord maar hoe zat dat nu met dat bewijs dat genez als zat te smsen met nva?