'n nimf die weet te inspireren...

    

   

(foto's: Jan Smets)

Het is een fascinerend beeld.  'De nimf' van Rik Wouters is een échte aanwinst voor het kunstpatrimonium van onze stad!  Stilaan is Mechelen een flinke verzameling werken van één van de allergrootste kunstenaars die ooit in onze stad rondliep aan het aanleggen.  Het beeld dat thematisch past in de collectie naakten die in het Schepenhuis worden tentoongesteld, is gemaakt tussen 1904 en 1906, en is eigenlijk slecht een onderdeel van een groter, volledig figuur.  Het is een prachtstuk, deze plaasteren buste die de Stedelijke Musea vorig jaar op de kop kon tikken.  Het beeld inspireerde de enthousiaste ploeg van de Mechelse Musea om hierrond een originele tijdelijke expo op te zetten.  Met 'Naadloos' kan de bezoeker het procecé van brons gieten aanschouwelijk volgen.  En dat is een buitenkans voor jong en oud!  Dat kon ik vandaag met eigen ogen vaststellen!

(kleibeeld dat Veerle verbraeken maakte om het proces van creatie tot bronzen beeld visueel voor te stellen...)

  

(mal en mal met gietkanalen...)

(de plaasteren nimf van Rik Wouters)

 

Met deze tijdelijke tentoonstelling tonen de Stedelijke Musea hun bezoekers het educatief-technische verhaal van brons gieten.  Aan de hand van objecten en videofragmenten kom je te weten hoe een beeld evolueert van klei tot brons.  de tentoonstelling biedt je antwoorden op vragen als "Wat is de relatie tussen bronzen beeld en het plaasteren?", "Waarvoor worden mallen gebruikt?", "Wat zijn gietkanalen?" en "Hoe past in dit proces alles naadloos in mekaar?"

 

De expo loopt tot en met 21 april, en vormt weer een nieuwe invalshoek op 'Rik Wouters Hoogtepunten', waarin de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in het Schepenhuis te bezichtigen is.

Vandaag kregen ook kinderen de kans om zich op hun niveau in het onderwerp te verdiepen.  Een workshop werd opgezet naar aanleiding van Kunstendag.   In twee sessies, waaraan zo'n dertigtal kinderen met twintig volwassenen deelnamen, werd het ganse procedé uitgelegd.  Maar er was méér!  De kinderen tussen 6 en 12 jaar die zich ingeschreven hadden kregen een deskundige, leuke gidstocht door het hele museum.  Marleen Borms en Veerle Verbraeken deden dit op een bijzondere, knappe manier - kindvriendelijk, speels, maar heel gedegen.  Als stadsgids en medewerker aan de Museumkampen, waren ze de geknipte personen om het jonge volkje te begeleiden door het leven en werk van Rik.  De workshops waren dadelijk volzet.  Maar er is nog een mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nieuwe workshop op donderdag 3 januari. 

Na de rondleiding door de tentoonstelling mochten de kinderen zélf aan de slag met klei.  En dat viel in de smaak.  Bart Decq, leraar aan de Mechelse Academie werkte het concept mee uit.  De begeleiding op de workshop was in de handen van Marleen en Veerle, maar ook van Arne Vandelanotte.

 

De tijdelijke tentoonstelling 'Naadloos' is nog te bekijken tot 21 april, telkens van 10 tot 17 uur (tot eind 2012 gesloten op maandag - vanaf 1 januari elke dag open behalve op woensdag)

 

Graag toon ik je wat sfeerbeelden van vandaag...

 

    

(geboeid luisterend naar Marleen Borms...)

             

(en ook Veerle Verbraeken weet de kinderen en hun ouders te boeien...)

  

(zelf aan de slag: welke kleuren ontdek je allemaal in het schilderij...)

   

(en nu aan het werk in het atelier in de middeleeuwse kelder van het Schepenhuis)

                            

(met een demonstratie van Veerle Verbraeken...)

  

  

  

  

                     

 

Leuk initiatief van de Mechelse Musea!

 

www.rikwouters.be

www.facebook.com/rikwouters

 

 

 

 

 

 

misschien een ideetje voor de Nimfenstraat...