Kersvers kinderburgemeester Salma is jongedame met pit!

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Ze is tien jaar; loopt school in De Parel; zit in de scouts Parsival, en gaat naar de tekenschool.  Dat ze pit heeft: dat kan je wel minst stellen. Ze is een spontaan meisje, dat zich prima kan uitdrukken, uitstraling heeft en die haar beste beentje wil voorzetten om haar taak als kinderburgemeester voor één jaar met verve te volbrengen: Salma Abraray.  Deze namiddag werd de nieuwe Kinderraad voorgesteld in Lamot...

 

Twintig leden telt de Mechelse Kinderraad: tien jongens en evenveel meisjes.  En: deze raad wil een afspiegeling zijn van de Mechelse bevolking.  Daarom ook telt de Kinderraad vier kinderen van een andere origine dan de Belgische.  Ze komen ook uit scholen van de verschillende onderwijskoepels: Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, Gesubsidieerd vrij Protestants Onderwijs en Gesubsidieerd Vrij Katholiek Onderwijs.   Zestien kinderen zijn ingeschreven in een Mechelse school.  De vier andere lopen school in Hofstade, St.-Katelijne Waver of Zemst.

 

  

 

De zaal zit vol met de sympathiserende ouders, grootouders, leerkrachten én persmensen.  Schepen van Jeugd Caroline Gennez laat zich verontschuldigingen daar ze 'vast' zit in het Parlement.  Maar partijgenoot en schepen Karel Geys mag de honneurs waarnemen en de nieuwe Kinderraad aan het opgekomen publiek voorstellen.  De kinderen stellen zich kort voor, en nadien mag Salma, de nieuwe kinderburgemeester Salma Abraray haar maidenspeech houden.  Dat doet ze zonder veel plankenkoorts.  Sympathiek en zelfzeker.  Ze weet iedereen te verbazen én charmeren.  Dat zie je dadelijk: deze jongedame van tien, heeft talent en charisma....

 

   

 

De Kinderraad is een adviesraad waarin leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de meeste lagere scholen zetelen.  Ze komt geregeld samen om te vergaderen over zaken die hen aanbelangen.  Hot items zijn verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenmenten en Mechelen als kinderstad.  Maar de leden uit de Kinderraad leren ook meer over de gang van zaken in een stad en geraken meer en meer vertrouwd met termen als 'schepen', 'burgemeester' en 'democratie'.  Eén keer per maand komen ze samen op woensdagnamiddag. Drie maal per jaar vindt er een Kinderraad plaats waarop de kinderen elk 3 externen (zoals vriendjes, oma's en opa's...) kunnen uitnodigen die meestemmen over bepaalde punten.  Nieuw vanaf dit jaar is dat de Kinderraad 1 jaar in plaats van 2 jaar zetelt...

 

 

Tof...  Ik denk aan de tijd dat mijn oudste dochter (die van jaargang '88) is, in de Kinderraad zat.  Ze behoorde toen de 'tweede uitgave' van deze Raad, en vond het een leuke tijd, waarin ze toch veel geleerd heeft.  En: het was ook een hele ervaring om in die statige schepenbanken te zitten, en te vergaderen...

Afgelopen maand kregen alle kinderen geboren in 2001 en 2002 een uitnodiging om zich kandidaat te stellen.  114 van de 1800 aangeschreven kinderen reageerden, waarna 54 van hen ingingen op de uitnodiging om naar de verkiezingsdag te komen in het stadhuis op 24 oktober.  Tijdnes die dag namen ze doorlopend deel aan een workshop ingericht door het Atelier van Alexandera Jacquet.  Deze Mechelse kunstenares maakte met hen een visuele voorstelling van hun ideeën op een groot plan van Mechelen.  De kinderen stelden individueel hun idee voor aan een jury van experts die was samengesteld uit 'n vertegenwoordiger van de Jeugdraad, een stafmedewerker van Kind&Samenleving, een medewerker van de afdeling Marketing&Communicatie en lid uit de Kinderraad 2010-2012.  Na afloop stelde de jury een groep samen van 20 kinderen, waaronder ook de Kinderburgemeester.

 

 

De jury koos uit deze groep de burgemeester.  Salma kwam overtuigend over met haar ideeën en spontane babbel.  Zij wordt nu het gezicht én de woordvoerder van de Kinderraad.

 

                                                  

 

Ik kon het eerst niet geloven dat ik gekozen was.  Ik had het niet verwacht.  Maar ik twijfelde niet om me kandidaat te stellen.  Ik vind het fijn om voor een groep mijn verhaal te doen.  Het liefste wat ik doe op school zijn spreekbeurten houden.  Het is fijn om voor een groep mijn verhaal te doen.  Ik krijg nu als burgemeester een kans om te zorgen dat Mechelen nog leuker wordt voor kinderen.  Ik heb er zin in.  Misschien stap ik later nog wel in de échte politiek.  Nu twijfel ik nog wat ik wil worden.  Misschien architect of ingenieur.  Ik ben niet héél slim, of dom -eerder 'middelmatig'...  Ik heb er zin in!  Mechelen kan nog leuker worden.  Om maar één voorbeeldje te geven: bankjes op de Grote Markt zouden wel tof zijn...  Maar er is zovéél meer...                                                            Mijn verkiezing tot burgemeester hebben we gevierd met fanta en snoepjes.  Ook op mijn school is men erg fier op mij.  Het nieuws ging snel rond op de speelplaats.  Iedereen wenste me proficiat!

 

De ouders van Salma zijn ook bijzonder trots op hun dochter.  Salma is de oudste uit een gezin van drie kinderen.  Salma heeft nog twee broertjes - Marouane van 9 jaar, en Adam van 7 jaar.  Vader heet Abdelah Abraray en moeder is Malika Zariouh.  Het is duidelijk dat Salma de zin tot engagement van haar mama heeft.

 

                   (moeder, Malika Zariouh)

 

Ik werk als manager in de wijk Arsenaal, en dat al zo'n vier jaar,  en ben geëngageerd in de sociale sector.  Ik studeer nu nog verder.  Ik neem regelmatig mijn dochter mee.  Het is belangrijk dat ze ziet waarmee ik bezig ben op mijn terrein.  Dat sociale wil ik mijn kinderen meegeven.  Wij wonen in de Sint-Jan Berchmansstraat, en daar heb ik de aanzet gegeven om mee te doen met alle buren, voor 'Straat om te zoenen'.  Die prijs heeft onze straat dan ook vorig jaar gewonnen...

 

(het gezin Abraray)

 

Salma is het tweede meisje met Marokkaanse roots dat het schopt tot Kinderburgemeester. 

In 2008 kenden we een burgemeester Soumaya... :

                                      (burgemeester Soumaya)

 

 

De Kinderraad stelde volgende Kindercharter op:

 

1.   Mechelen is een muziek makende Kinderstad.

2.   Kinderen hebben een zelfgemaakt kinderkrantje.

3.   Mechelen heeft meer (fruit)bomen en moestuinen voor kinderen.

4.   Er is een kindvriendelijke actie tegen armoede.

5.   Kindvriendelijke concerten, evenementen en wedstrijden.

6.   Er wordt een actie tegen pesten opgestart.

7.   Mechelen heeft een kinderbar met allerhande activiteiten.

8.   Meer speelruimte, picknickplekjes en een veilige (school)omgeving.

9.   Meer (gratis) cultuur voor kinderen.

10. Een avontuurlijke parcours door de stad voor kinderen.

 

 

 

In de Kinderraad zitten dit jaar de volgende kinderen:

Salm Abraray van  GVBS De Parel, Jente Kinjet ven GBS Octopus St.-Kat.-Waver, Elise Vuylsteke van GVBS Ursulinen, Marleen Herremans van GVBS De Wegwijzer, Stanse Tampere van GVBS Sint-Lambertus Muizen, Cédric Schoeters van GVBS Sint-Lambertus, Reinout Vermaercke van BSGO Go Shil!, Alexander Ceulemans van GVBS Ursulinen, Jules Forceville van GVBS De Vlieger Heffen, Lise Joostens van BS(W)onderwijs Zemst, Linde Van Gestel van BSGO Go Shil!, Immanuel Kaljouw van ?, Michael Deman van GVBS Go Shil!, Robbe Vandersmissen van BS Ter Berken Hofstade, Rayen Ghordo van GBS Dijkstein St.-Kat.-Waver, Manoa Koti Adrola van GVLS Sint-Romboutscollege, Dylan Steffens van BSGO Victor Van de Walle, Imane (?), Jade Gevaerts van BSGO Freinet-methodeschool Villa Zonnebloem en Toon Lambrecht van Villa Zonnebloem.

 

 

Ik wens deze kinderen en de kinderburgemeester een tof en succesvol jaar!  Proficiat!

Ook dankjewel aan de Kinderraad van de voorbije twee jaar, onder leiderschap van Kinderburgemeester Melanie De Laet...

                    (Melanie De Laet)

 

Filmpje van onze collega's van TV-Mechelen:

http://www.youtube.com/watch?v=9Kih0LOQLoM

 

 

 

 

 

 

Bij de zin

" ...Het liefste wat ik doe op school zijn spreekbeurten houden... "

moest ik terugdenken aan mijn Lagere-Schooltijd in het SRC.

Want aan spreekbeurten had ik een dikke hekel en was het meestal peentjes zweten.

Dus... Retorica is niet mijn sterkste kant.

:-)

mijn naam is verkeerd geschreven , het is Forceville ipv Fonceville.

danku

Excuseer beste raadslid!  ;-)  Ik heb het aangepast.

ik lees in dit artikel dat de kinderraad een afspiegeling wil zijn van de mechelse

bevolking dus 10 meisjes 10 jongens en 4 van een andere origine

we zouden dat kunnen uitbreiden naar ook extra 1 homo minsten 2 zwaarlijvigen

1 mentaal gehandicapte 1 fysisch gehandicapte 1 rosharige 1 in kinderarmoede  

 en we zwieren er ooknog 1ne dementerende senior bij,

 

het lijkt altijd bij hun quota's dat alleen die van een andere origine extra aandacht nodig heeft

terwijl er meer bevolkinsggroepen dit genegen zou zijn. de extra aandacht he want van quota's

ben ik gene voorstander,

 

jong geleerd is oud gedaan zekers

Misschien 1 zwaarlijvige homoseksuele mankende niet genaturaliseerde kansarme hollander (die vangen toch zo wie zo een beetje) van rond de 70'tig erbij kiezen; dan zijn al Uw wensen (in ene keer) voldaan? Zo goed stanne? (Voor onze vrienden pilaarbijters: dit is slechts een poging om niet politiek correct toch eens grappig te zijn zenne ... ) 

zwakke poging

 

Triestige commentaren hier voor een mooi initiatief.  Dan komt jong Mechelen 'ns van achter z'n PS3 (of is het al 4 of 5 tegenwoordig?) om zich te engageren voor onze stad, en meer dan wat venijnig gegniffel kan er niet af.

Ik wens deze geëngageerde jonge mensen veel inspiratie, leuke ideeën, een goeie levensles en veel gemeende aandacht van de 'grote' mensen.

10. Een avontuurlijke parcours door de stad voor kinderen.

Dat lijkt me wel wat ....

Mag het even ophouden met die ronduit racistische denigrerende en aanstootgevende opmerkingen van het stelletje keyboard - warriors die hier de laatste tijd aktief zijn? Men moest blij zijn dat er zo'n initiatief bestaat.. Menig topic hier word besmeurd met dit soort uitlatingen, laat eens een keertje zien dat je ook iets positiefs kan zeggen aub.

 

Zo heb ik eens een stevige reprimande gekregen van de garde suisse omdat ik durfde (glim)lachen tijdens de heilige mis ... Of de blog 'elite' op zijn smalst ...

:-)

 

Ik denk dat de correcte versie van 'klein klein kleutertje (waarin mama niet meer mag kijven en papa niet mag slaan) voor het 'kindercollege' minder zwaar doorweegt dan voor sommige hautaine bloggers met hun beuzelachtige reacties

@stoffel

 

ik zie hier niets racistiisch hoor mijn punt is niet wie er Niet inzit maar wie wel en om welke reden tegenwoordig worden mensen gekozen op basis van geslacht zoveel vrouwen moeten er op een politeieke lijst staan zoveel procent vrouwen in de raad van bestuur of op nationaliteit omdat ze er nu eenmaal zijn

 

als er nu eens 10 goei buitenlandertjes zich hadden ingeschreven mogen er dan ook maar 4 meedoen om een juiste weerspiegeling van het stad te zijn

als er zich maar 2 hadden inschreven moeten we die 2 andere dan actief gaan ronselen om naar buiten toe toch een juiste weerspiegeling van het stad te zijn

 

neje quata's zijn niks voor mij laten we de mensen kiezen om kwaliteiten en niet voor uiterlijke kenmerken of voor de schrik als racistisch bestempeld te worden en dat is wat zo'n quota zegt

julie zijn allemaal vrouwonvriendlijk en racistisch vandaar dat we het van bovenhand verplichten

 

wat niet wegneemt als je door die quota wordt verkozen je het niet goed zou kunnen doen

 

veel succes salma

@ Stanne : 

Zet hier of daar eens een punt, uitroepteken of vraagteken in je tekst, want anders gaat je commentaar of redevoering een beetje verloren.

:-)

Dit is inderdaad een mondig dametje, doch spijtig genoeg slechts gekozen door een jury... Als volwassenen kiezen wij, zonder jury, de gemeenteraad die op hun beurt een burgemeester aanduiden. Ware het niet aangewezen dat ook de kinderen zelf hun keuze maken? Ttz. de kinderraad kiest de kinderburgemeester, zonder jury. En ook dan zou misschien dezelfde jongedame naar voor gekomen zijn, maar dan wel een tikje democratischer....

@ Eddy Luyten:

de procedure is blijkbaar erg veranderd sinds ik in 1997 de Mechelse Kinderraad mee opgericht heb. Toen mocht elk 5de leerjaar van elke Mechelse school 1 leerling afvaardigen. Geïnteresseerde kinderen moesten dan zelf in hun eigen school campagne voeren. Verder kwamen wij daar niet tussen. De verkozen kinderen werden (eens verkozen) begeleid door medewerkers van Unicef België. (workshops over democratie, verkiezingen etc ...)

Enfin. Ik ben nog steeds fier dit mooie initiatief mee uit de grond gestampt te hebben.

!Ik vind dat de kinderraad min of meer perfect is!

Alleen vind ik dat het op een andere dag moet plaats vinden dan op woensdag van 2u tot 4u.

Maar anfin, ik hoop dat we nog veel voor elkaar gaan krijgen dit jaar!!

Jade, wat dacht je van Dinsdagavond om 20.00 uur ?-))))