'Jackie-Video' - de filmrol is gebroken...

(foto's: Jan Smets)

Zopas verneem ik het overlijden van Jackie Maes...  Ik wist dat hij al langer met zijn gezondheid sukkelde, maar het nieuws verrast mij.   Jackie is 76 jaar geworden, en in de herinnering van veel Mechelaars zal hij altijd 'Jackie-Video' zijn en blijven.    Jackie: de filmrol is gebroken, maar de herinneringen aan jou staan onuitwisbaar op onze pellicule...

't ga je goed 'Echte Mecheleir'!  Je krijgt een eresaluut op Mechelenblogt, om wie je was en wat je deed!  Blogger van het eerste uur; levensgenieter en gepassioneerde Maneblusser...Jackie was inderdaad 'nen échte Mecheleir'.  Hij stamt uit een groot gezin uit de Hanswijkenhoek.  Als enige van de kinderen ziet hij het levenslicht in de Dijlestad.  En daar was hij fier op.

De man van de Hanwijkenhoek is 'ene van de kanten van de Liersesteenweg' geworden.  Maar Mechelaar is hij altijd geweest.  Een Maneblusser in hart en nieren.

 

                          

 

Jackie genoot van het leven.  Je zag hem letterlijk overal, en iedereen kende hem.  En hij kende iedereen.  Het afscheid van 'zijn Gusta' is hem zwaar gevallen.  Twee jaar geleden viel Jackie alleen.  Toen ging ook zijn gezondheid hoe langer hoe meer achteruit.  Meer isolement - zijn wereld werd letterlijk kleiner...  En toch bleef hij nog verbonden met zijn vrienden en stad via Mechelenblogt, Facebook...  Tot in de Verenigde Staten toe, waar hij regelmatig correspondeerde met  Louis Wyckmans, oude stadsgenoot, die na de Tweede Wereldoorlog uitweek...

 

Maar het bekendste werd Jackie natuurlijk door zijn ondertussen legendarische filmopnamen van de brandende Sint-Romboutstoren op die avond in augustus in 1972.  Jackie was op stap, en zag de Mechelse Trots in vlammen.  Voor zijn ogen zag hij het Schellekenstorentje instorten.  Jackie filmde het dramatische gebeuren.  Als enige.  Het unieke document werd door de toenmalige BRT opgevraagd en uitgezonden....

 

Enkele jaren geleden toonde hij een aantal bloggers nog eens dit filmpje in filmclub MECINA in de Hanswijkstraat.  Hij was er vele jaren actief.  Dit en andere oude opnamen (van onderandere de restauratiewerken aan Sint-Romboutstoren) speelde hij voor ons af.  Jackie was een getalenteerd en gepassioneerd cineast.  De filmmicrobe kreeg hem te pakken met Expo '58.  Ze heeft hem niet meer los gelaten.

 

  

 

Maar Jackie was bovenal een toffe mens.  Een man om graag te zien.  Een man om mee te babbelen over Mechelen en over alles wat hij in zijn leven meemaakte, bij pot en pint... Met een 'zwanske' ...   Waarom niet.  Luc Perdieus maakte van Jackie een prachtig karakterportret in zijn Eerste Grote Mechelse Smoelenboek.

De filmrol is gebroken.

Bedankt Jackie voor al wat je deed, en voor je wie je was.  Sterkte aan de familie!

Op je Facebookprofiel staat de volgende leuze: "Bloemen van geluk moet je zelf planten...".  Het tekent je helemaal...

 

Rust zacht Jackie. Doe de groeten aan Gusta.

Rust in vrede, Jackie. Ik heb je maar eenmaal ontmoet, maar het lijkt alsof ik je altijd gekend heb.

Ik ben Stan, neef van Jackie.

Bedankt, Jan voor je mooi schrijfsel.

Jackie. Een fijn mens was het. Over filmen en het verhaal van zijn fim van de torenbrand kon hij blijven vertellen... En wij luisterden aandachtig en geamuseerd...

en Altijd klaar voor een grapje en een kwinkslag....  Zoals ook op één van de meetups in Mechelen: hier op het Dijlepad...

Het ga je goed, Jackie! !

We gaan je missen !!!

@ Stan - ik vernam het droeve nieuws via een reactie op jouw facebook-status...

Een bijzonder mens is heen gegaan! Ik heb 'm enkel keren mogen ontmoeten...

Rust zacht, Jackie!

 

Heel veel sterkte voor allen die hem lief en dierbaar waren...

Jackie, je was een fijn mens.
Doe ze hierboven allemaal de groeten.
Mijn oprechte deelneming aan de familie.

Droevig nieuws.

Een fijn mens is niet meer.

Veel sterkte aan de familie en allen die hem dierbaar waren.

Lieve Jackie,

Ik ga je missen. Dank voor alle mooie verhalen die jij mij bij diverse ontmoetingen hebt vertelt. Je was een vriendelijke man, die vol grapjes zat. Ik drink een palmpje op jou.

Veel plezier in de hemel.

....met een laatste groet,
    nog een betuiging van respect,
   en m'n medeleven aan je familie.

   Je bent niet wég Jackie.
   Je bent alleen maar ergens anders.

  

    Flori (aka Leyander)

 


 

 

 

 

 

Jackie, gedurende de meer 30 jaar die ik je gekend heb heb ik steeds als een heel fijne en getalenteerde mens mogen ervaren.

De voorbije jaren kreeg je helaas je portie tegenslagen te verwerken, rust nu in vrede.
Ik zal je nooit vergeten. En als ze in de hemel Palm schenken, drink er dan maar ene op mijn kosten.  Als mijn tijd gekomen is zal ik hem wel betalen.

Hartelijk dank voor het mooie artikel vanwege de zoon van Jackie

thanks Ed Maes

 

Ik had het geluk hem ontmoet te hebben en ook zijn bekende camera even in de hand te kunnen houden.

Een fijn mens is ons ontvallen.

Rust in vrede 'Echte Mecheleir'.

 

Een heel bijzonder iemand de Jackie. We zullen hem missen.

Aan de familie veel sterkte toegewenst.

Goede vriend Jackie,

Je bent er niet meer. En toch ben je er nog. Leven, dood, leven.

We zijn beiden opgegroeid in den Hanzewijkenhoek, maar dan aan de overkant van de ''vaat' : jij in de Pierestraat of Bautersemstraat, ik in de gasfabriek of 'de gaas'.

Ik heb je ouders gekend. Goede mensen. Onze moeders deden graag een klappeke samen.

Bijna twintig jaar geleden zijnwe begonnen met de vriendenclub 'De Ols-timers van de Hanzewijkenhoek' : vrienden die elkaar gekend hadden vanop de lagere school. En daar was jij ook bij en je was een trouw lid op onze samenkomsten. Gusta was er ook telkens bij. Ik zie je nog samen zitten. Toen Gusta verdwenen was ben jij ook vlug den diêperikin gegaan.

Jackie, je zal langer leven dan in de dankbare herinnering van je vele vrienden. Dat hoop ik.

 

'

 

Alhoewel ik in de USA woon,.ik heb Jackie leren kennen door de webside,,maar ik heb hem altijd als een goede vriend aangezien,rust in vrede ,Jackie,ik zal U nooit vergeten,Louis USA.

 

 

Jackie, je was een fijne vriend. Het was me een eer en een genoegen om voor jou, Gusta en de ganse familie meermaals jullie feestjes te mogen opluisteren. Mechelen is absoluut "nen echte Mecheleir" armer en je zal ongetwijfeld nog lang door de Mechelse geschiedenis meewaaien. Rust zacht, Jackie. Het ga je goed .. en .. doe ons Gusta de groetjes.  

Rest in peace ,Jackie.,LOUIS.USA

 

 

 

 

 

 

Rest In Peace, Jackie, en merci voor die videocasetten die je ooit voor mij op dvd gezet hebt.

Ik zag je soms nog wandelen als ik met de fiets langs 't Bergske passeerde, het is een beeld dat ik zal missen.

 

Voor de mensen die intresse hebben Jackie wordt begraven op het stedelijk kerkhof van mechelen op 13 november om 15 uur

Zoon van jackie

Ed Maes

 

Rust in vrede Jackie, ik zal je emails veel missen.  Veel sterkte toegewenst aan de familie.

Van den andere Mecheleir

Marc Sweeck

( Zuid Afrika)

de kortste 'plechtigheid' die ik al meegemaakt heb!