Egyptische kunstenaar maakt wandschildering voor Busleyden

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Hij vindt Mechelen 'a very nice city', maar hij heeft het koud.  Voor de foto doet hij zijn muts af en zijn handschoenen uit.  Gisteren wou hij al aan de slag, maar het mistroostige regenweer stak stokken in de wielen.  Maar vandaag is hij dan toch aan het werk getogen: Mohamed Fahmy - Egyptische kunstenaar - voor enkele dagen te gast in onze stad, waar hij een monumentale wandschildering zal maken op een voorlopig blinde muur in de tuin van het Hof van Busleyden...

   

 

De dertigjarige jongeman komt uit de miljoenenstad Caïro.  Normaal gezien had hij al in september in onze stad moeten arriveren - bij de start van de tentoonstelling Newtopia, die onderandere ook in Busleyden loopt.  Zo zou hij oorspronkelijk met de Mechelse kunstenares Shamisa Debroey aan de wandschildering hebben gewerkt.  Maar... Problemen met het verkrijgen van zijn visum, maakte dat Mohamed het land niet zo maar uit kon...

 

Het heeft niet weinig te maken met de politiekee situatie in zijn land, dat ondanks de Arabische Revolutie, toch maakt dat kunstenaars zoals Mohamed Fahny, niet helemaal 'betrouwd' worden.  Mohamed is immers een liberale moslim.  En hierdoor wordt hij  wel in de gaten gehouden door de conservatieve krachten in zijn land.  Zo kreeg een expo die hij in zijn geboortestad organiseerde, flink wat kritiek.  Zijn werk wordt niet erg gesmaakt door behoudensgezind Egypte.  Zo is Mohamed zelfs even achter de tralies terechtgekomen in de periode van de Egyptische lente.

Mohamed is toch een vrij grote naam in zijn land, en een kunstenaar die goeie kritieken krijgt.   Hij stelde zijn werk, buiten in eigen land, reeds ten toon in Zwitserland, Berlijn, Amsterdam...

Via Duitsland is hij nu toch in ons land, én Mechelen terecht gekomen.  De oorspronkelijke plannen met de wandschildering moeten door tijdgebrek een tikkeltje worden aangepast.  Immers, woensdag vertrekt de jonge Egyptenaar weer.  Toch zijn de organisatoren van Newtopia bijzonder blij dat Mohamed uiteindelijk in Mechelen is.

 

Mohamed Fahmy maakt zijn schilderij op de blinde, betonnen muur van het gebouw in de tuin van het Hof, dat leidt naar de kelderverdieping, waar  nu de nieuwe expositieruimte in gevestigd is.  Tegen de muur komt er later natuursteen.  Het kunstwerk van de Egyptenaar is met andere woorden 'tijdelijk'.  Ik ben benieuwd naar het resultaat van het werk dat nu opgestart is.  Het zal verwijzen naar zijn problemen met het verkrijgen van het visum...

 

De kunstenaar die bedrijvig is onder de naam 'Ganzeer',  heeft een website:  http://www.ganzeer.com

Je kan Ganzeer ook opsnorren op Facebook.

 

een werk in wording...

 

 

In ieder geval heeft onze stad er binnen een paar dagen een origineel kunstwerk bij - hélemaal in het kader van de Mensenrechten...

 

 

 

 

 

 

 

 

Met heel wat zonniger en aangenamer weer is Ganzeer vandaag aan de slag met het verderzetten van zijn wandschildering, die stilaan meer vorm begint te krijgen..;

(foto's: Jan Smets)