CantusAmici brengt sfeervol kerstconcert ‘Hodie Christus Natus Est’ in Sint-JanskerkNa succesvolle concerten in 2010 (“Barok aan de Dijle”) en 2011 (“Requiem van Mozart”) en de opname van een op lofbetuigingen onthaalde CD “Blijf mij nabij”, biedt het Mechels vocaal ensemble CantusAmici ook dit jaar een sfeervol kerstconcert aan. Als locatie werd gekozen voor de “warme” Sint-Janskerk. Het kerstconcert wordt twee keer uitgevoerd: zaterdagavond 8 én zondagnamiddag 9 december.

Er wordt een waaier van bekende en goed in het gehoor liggende kerstliederen gebracht uit de hele wereld, begeleid door harp, houtblazers en slagwerk. Andere liederen worden a capella gebracht of begeleid door piano. De nadruk ligt op de sfeer die de kersttijd zo uniek maakt.

Helaas zijn er ook mensen die nooit meer Kerstmis zullen vieren. Zoals de jonge mensen die zijn omgekomen in een ongeluk als dat in Sierre, of erger nog, slachtoffers van blinde haat zoals in Utøya. "Kerstmis vieren zonder ook aan hen te denken zou niet eerlijk zijn", zo vindt het vocaal ensemble. CantusAmici brengt daarom ook ‘Do not stand at my grave and weep’ (Ga niet staan wenen bij mijn graf), een gedicht uit 1932 van Mary Elizabeth Frye, dat ook is gebruikt in Noorwegen bij een van de herdenkingen van Utøya. Het vocaal ensemble brengt het gedicht in driestemmige zetting voor vrouwenkoor en piano van bekend koorcomponist Rudy Tas.

Cantus Amici wordt gedirigeerd door Urbain Van Asch, versterkt met Karen Peeters op harp, Wannes Vanderhoeven op piano en ook met een houtblazersensemble en slagwerk.

Je kunt je aan volgende werken verwachten:
- Hodie Christus natus est (Jan Pieters Sweelinck)
- How lovely is your dwelling place (Michael Bojesen)
- Do not stand at my grave and weep (Rudi Tas)
- Derde Kerstliedsuite (Robert Casteels): bewerkingen van 18 bekende kerstliederen uit de hele wereld onder begeleiding van harp. Met o.a: Nu syt willekome, Away in a manger, Entre le boeuf el l’âne gris, Mary had a Baby, Er is een kindeke geboren op aard, Il est né, Little drummer boy, Stille nacht,..

Het Kerstconcert ‘Hodie Christus Natus Est’ vindt plaats in de Sint-Janskerk, Sint-Jansstraat, Mechelen. Op zaterdag 8 december om 19:30 uur en zondag 9 december om 15 uur. Kaarten kosten € 10 in voorverkoop. Aan de kassa betaal je € 12.

Kaarten zijn te verkrijgen bij: Verlinden Slaapcomfort, Onze-Lieve-Vrouwstraat 101, Mechelen . Via e-mail: cantusamici@gmail.com. Bij de leden van CantusAmici. Telefonisch: 015  42 38 52

tekst: © Markec
beeldmateriaal © CantusAmici

Ziet er een mooi concert uit, ik ga zeker!