Brouwerij Het Anker valt opnieuw in de prijzen op de prestigieuze “World Beer Awards”.
Gouden Carolus Classic werd als wereldwijde categorie-winnaar verkozen tot “World’s Best Dark Beer”. Een internationale jury maakte na vier blinde proefsessies een selectie uit maar liefst zeshonderd ingezonden bieren van tweeëndertig verschillende landen. Slechts zeven bieren, waaronder één Belgische laureaat, werden gekroond tot wereldwijd winnaar (“World’s Best”) in hun respectievelijke categorie.
De uiteindelijke score komt er na selectie uit negen verschillende winnaars van de subcategorieën, waarbij Gouden Carolus Classic eerst werd verkozen tot “World’s Best Dark – Belgian Style Dubbel” De jury beschreef het winnende bier als volgt: “Full, rich nose of molasses, toffee and pear drops. Powerful yet smooth. (...) Plenty of body with rich fruit flavors and a long warming finish.”
Deze hoogste onderscheiding voor dit erkende Streekproduct uit Mechelen volgt op eerdere medailles die Gouden Carolus Classic behaalde op de World Beer Awards (2009, 2010) en andere internationale biercompetities.
Ook voor Gouden Carolus Tripel was een mooie bekroning weggelegd, als winnaar van de sub-categorie “World’s Best Belgian Style Tripel”. De jury loofde de complexe aroma’s en uitstekende smaakbalans van dit goudgele speciaal bier.
Zoals je wellicht al weet kon Keizer Karel, in Mechelen opgegroeid, het bier van Het Anker ook al smaken. Hij liet zijn lievelingsbier zelfs tot in Spanje leveren. Om hem te eren kreeg het bier de naam “Gouden Carolus”, naar de gouden muntstukken die onder zijn bewind werden geslagen.
Keizer Karel had al goede smaak en ook nu nog blijft ons Mechels bier hoog scoren. Beste (donker) van de wereld zelfs, en daar mogen we best fier op zijn. Of niet soms?
Meer info over de World Beer Awards: www.worldbeerawards.com
Meer info over Brouwerij Het Anker en hun assortiement: www.hetanker.be
tekst: © Markec foto: © Brouwerij Het Anker
En volgend jaar komt er een Gouden Carolus kaas op de markt!
daar kijk ik dan ook alvast ook naar uit, TommyG!
[net ook gelezen in de GvA, mijn schrijfseltje maakte ik vooraleer ik 't artikel in de GvA las, waar idd. ook het heugelijke nieuws over die kaas te lezen viel ;-)) ]
En het is ook uitkijken naar hun Whisk(e)y !
:-)
@ gimycko
Ik was vrijdag ll. nog in het Ankershopje en vroeg naar een fles whisky maar die zal volgens de meneer aan de balie niet voor oktober volgend jaar 2013 beschikbaar zijn.
Enkele jaren terug heb ik bij het op de markt brengen van hun eerste flessen whiky de stommiteit begaan om slechts één fles te kopen en die dan zelf te zitten uitlebberen aan een rustig tempo, om even na te gaan of het spul wel kwalitatief op punt stond. Het ware wijzer geweest om twee flessen aan te schaffen en die tweede nu op E-Bay aan de man te brengen. Ik denk dat ik me dan nu voor de prijs van die tweede fles een stevig aantal flessen van het nieuwe brouwsel zou kunnen aanschaffen. Het leven van een drinkebroer is er toch een van vallen en opstaan (indien dat nog mogelijk is) me dunkt.
Tot zuips
Aha, we hebben ne kenner !
:-)
En wat wordt het, Jef ? Ne Blend of ne Single Malt ?
Just2know.
@ gimycko
gim, jij gaat van mij geen zatterikske maken want ik weet namelijk hoe ik die klip moet omzeilen. Je moet, als je drinkt, er namelijk een treffelijk stukje voedsel bij verorberen. En daar voor heb ik op Google het volgende receptje opgespit. Het bestaat op diezelfde Google ook in een versie met konijn, maar vermits dat zulke schattige beestjes zijn laat ik die liever in hun wollen jasjDus speciaal voor jou het recept waar ik nog steeds een monkellachje voel bij opborrelen. Whiskyborrels wel te verstaan
EEND MET WHISKY (Whiskey)
------------------------
Koop een eend van ongeveer 1.5 kg.
Twee grote flessen Schotse whisky.
Spekreepjes en een fles olijfolie.
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
De whisky opdrinken tijdens het voorverwarmen van de oven.
De eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky
inschenken. Het tweede glas opdrinken en de eend in de oven zetten.
Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met
whisky. De glaven opdlinken en de en de scherven van et eeiste glas
oplaapen. Nog een haiff glav insjenke en opdlinke.
Na en hailf uui, de hoven opedoen om deeend te sjekken.
Blantwondezalf in de padkamer ganhaale en op de povekand van de
linkerrand toen. Denove opedoen naadat eerste glav leegis en de sjotel
vastpakke. De blandwondezalf op de binnekant van de regtehandtoenen
deeeent oprape.
Deeent noges oprape en met nen nantdoek de bwantwondesalv van deeeent
vege. De hande ontvette me visky en dun tupe ssalfff veeroprape.
Tkappote glazzopvege endeeeent terug indun ovetoen.
Deent oprape en dove eers opedoen.
De twwwiede fjes bisky opedoenen overeindzette.
Opstjaan van de vjoer en toch mar blijfezitte.
De blas op degrond zjette.
Uide fjes drinke wnade glave sijn opof kabot.
Denove aftette deoooge sjuite en omvalle.
De volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feest
bestek en degusteren met citroen en mayonaise.
De hele rest van de middag en de vroege avond de rotzooi in de keuken
opruimen en de muren en het plafond schoonmaken. Het glas bij elkaar
vegen en naar de glasbak brengen. Naar het medicijnkastje lopen en een
paracetamolletje pakken, innemen, naar bed gaan en slapen.
Desgewenst de volgende dag een nieuwe eend en twee flessen whisky
kopen.
Bon appetit!
@ Jef : Bedankt voor de méér dan prima uitleg en geweldig recept !
;-)
Maar nu weet ik nog altijd niet of de nieuwe Anker Whisk(e)y ne Blent wordt of ne Single Malt.
@ gmicyckoake
Kschao zoe segge nen blentslingel
Seg webmaster, pakt die flesse noa es af !
Ik weet niet of dronkenschap op MBLOGT strafbaar is. Gelukkig is het niet strafbaar, denk ik dan, G.L.
Ik ben niet zo'n liefhebber van de classic - althans, niet om te drinken: ik drink liever een triple of een hopsignoor. Maar met de classic maak ik wel konijn en stoofvlees om duimen en vingers van af te likken. Geïnspireerd op het recept van mijn moeder: een paar stukken peperkoek ("pondkoek") laten weken in het bier, wat tijm, mosterd en een laurierblaadje erbij, een beetje prakken met de vork, en dat toevoegen aan de pot waarin het vlees in fijngesnipperde ui en een beetje look staat te bakken. Het geheel moet dan minstens nog een uur sudderen, en is eigenlijk zelfs op zijn best de tweede dag...