Orgels van Mechelen 1: Sint-Romboutskathedraal

met categorie:  

 

Flor Peeters aan het Kathedraalorgel (foto: www.florpeeters.be)

 

De oudste sporen van orgelgeschiedenis in deze kathedraal zijn te vinden in 1330.

In 1565 werd er een nieuw orgel gemaakt door de beroemde Gillis Brebos uit Antwerpen.Om een idee te geven van de faam van deze Gillis Brebos, volstaat het te zeggen dat hij een aantal orgels mocht bouwen voor het Escorial in Madrid .

Na de vernieling van dit orgel in 1580 tijdens de Engelse Furie, kwam er in 1586 een nieuw instrument van een zekere Franchois uit Brussel; dit orgel bleek absoluut niet te voldoen en werd al in 1591 vervangen door een nieuw orgel van Willem Van Lare uit Antwerpen. Ook dit orgel voldeed niet en werd in 1609 vervangen door een nieuw instrument van de Mechelse orgelbouwer Balthazar Rutgeerts, waarschijnlijk een schoonzbroer van Gillis Brebos.

Hans Goltfuss uit Haacht zou rond 1636-’38 een nieuw orgel geleverd hebben. Hieraan werd gewerkt door de Mechelse orgelbouwers Jan Bremser, Paul Munick  en Jan Dekens en Carolus Dillens.

Tussen 1777 en 1781 bouwt de gerenommeerde orgelbouwer Egidius Franciscus Van Peteghem uit Gent een nieuw transeptorgel. Op "Beeldbank Mechelen" kan je een afbeelding van dit orgel bekijken.

In 1850 komt er een nieuw neogotisch doksaal, en in 1861 wordt het Van Peteghem-orgel naar dit doksaal verplaatst en grondig verbouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou het instrument ernstig beschadigd geraakt zijn.

De oprichting van het kathedraalkoor door mgr. Van Nuffel leidde tot een nieuw muzikaal elan: in 1923-’24 kwam er een nieuw instrument waarbij enkele onderdelen van het oude orgel hergebruikt werden; het nogal experimentele ontwerp (onder invloed van prof. Bedart uit Rijsel) leidde op langere termijn niet tot grote tevredenheid van Flor Peeters, die intussen titularis-organist geworden was.

Het huidige kathedraalorgel vanuit een apart perspectief; foto: huisfotograaf Jan Smets

In 1958 werd het huidige instrument dan gebouwd: een groot vierklaviersorgel, met als uitgangspunt dat alle orgelmuziek uit alle stijlperiodes er treffelijk op moest kunnen gespeeld worden.

Met dit instrument is de naam van Baron Flor Peeters onlosmakelijk verbonden.
Van deze gelegenheid wil ik gebruik maken om te verwijzen naar een paar interessante video's mee te geven met deze legendarische organist: "Ten huize van Flor Peeters", "Flor Peeters in Tienerklanken" en "Flor Peeters 80".

Te vinden via deze links:
http://www.cobra.be/cm/cobra/muziek/1.1056322
http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/muziek/1.679386


Wil je meer weten over de Mechelse orgels en hun geschiedenis?
Kom dan eens naar de Soirée Lamot  morgenavond!

 

 

 

Flor Peeters, ten voeten uit...

Wie heeft er hier nog allemaal in een gesticht gezeten?

Wat een woord!

@marcanne: over dat "gesticht" hebben we het al eens gehad:

http://www.mechelenblogt.be/2008/10/het-lemmensgesticht

2. Gesticht : Gebouw / Instelling / Stichting / Liefdadig- / Godshuis 

(Encyclo)

Ik heb daar gezeten, maar toen heette het al "Lemmensinstituut". Het gebouw waar het instituut nu gevestigd is was voorheen een psychiatrische instelling van de Alexianen, wat aanleiding gaf tot grappen die de bloglezers allemaal ook zelf wel kunnen bedenken ;-)

Hier eentje uit de jaren tachtig, met een toren zonder skywalk,.

https://vimeo.com/51174306