Luc Van Hoeylandt maakt nieuwe Mechelse prentkaarten

  (foto's: Jan Smets)

Luc Van Hoeylandt moeten we aan veel Mechelaars niet meer voorstellen.  Hij is van onze meest getalenteerde fotografen.  De meesten kennen hem waarschijnlijk door zijn fotografische bijdragen aan een paar boeken van Marcel Kocken, of als medewerker aan het Maurus Moreelshuis.  In die hoedanigheid was hij ook één van de drijvende krachten achter 'Kunst in de steigers' .  Momenteel kan je zijn werk nog bewonderen op de Haverwerf, in kunstgalerij 'Herten Aas'.  Want Luc is ook één van de 'Mechelse Acht'.  Maar nu komt hij in het nieuws met  wat anders...

De prentkaarten die toeristen in onze stad kunnen kopen, zijn op zijn zachtst gezegd 'verouderd'.  Nee - ze nodigen écht niet uit om met een postzegel er op naar het thuisland te worden gestuurd.  Dat kon best beter!   Luc Van Hoeylandt vond dat ook, en ging aan de slag om een nieuwe, fraaie en eigentijdsere collectie te maken.  En het moet gezegd: hij is in het opzet geslaagd!  Dit is knap en kwalitatief drukwerk!

 

De kaartjes werden gedrukt door drukkerij De Haes in de Lange Schipstraat.  En die bekende Mechelse  drukkerij staat garant voor een uitstekend resultaat.  Het was  trouwens hoog tijd dat er eens actuele kaarten beschikbaar waren.

 

In totaal maakte Luc een reeks van vier gewoon-formaat kaarten horizontaal, en vier gewoon-formaat prentkaarten verticaal.  Maar ook maakte hij zes panoramische kaarten, waarvan één pano van de Grote Markt en één pano met alle gevels van de IIzerenleen (tenminste de huizenrij waar de zaken Verguld Schaap, Schockaert en andere gevestigd zijn...) .  Verder nog vier samengestelde kaarten met diverse zichten van het historische centrum.

 

Die huizenrij van de IJzerenleen netjes op foto zetten, was een echt titanenwerk.  Het is immers niet evident om ze mooi op een rijtje te krijgen...

 

 

Er werd uiteraard gekozen voor high-lights van de binnenstad.  De onderwerpen op de kaarten  moeten immers herkenbaar zijn.   Op de achterzijde staat in drie talen wat afgebeeld wordt (Engels, Frans en Nederlands).

 

Voorlopig zijn de kaarten al beschikbaar in de boekhandels Salvator, De Zondvloed en De Standaard.  Maar ook bij diverse dagbladhandelaars kan je ze aanschaffen.  Huys Weyns op de Zoutwerf, wenskaartenhandel Snuffels in de Borzestraat en 't Mechels Souvenierke Onder den Toren, bieden ze aan.  Binnenkort zijn ze waarschijnlijk ook te krijgen op de Toeristische Dienst in de Hallestraat. (nu dus nog niet op deze locatie).

 

De kleine formaten kosten 0,50 euro en de pano's 0,75 euro.

 

Dit is een eerste reeks.  Ik werk nu volop aan een tweede serie, maar die zal vermoedelijk pas in het voorjaar klaar zijn.  Want..., ik heb nog iets heel speciaals in de pijplijn zitten, met Mechelen als onderwerp...  Dit zal voor het eindejaar zijn...  Maar daar breng ik je wel van op de hoogte zodra het klaar is...

 

Ik ben benieuwd! 

Deze reeks kaarten is alleszins een mooie aanwinst in het aanbod dat geleverd wordt aan de vele toeristen die onze stad bezoeken. Maar ik ben er van overtuigd dat het ook een collectersitem zal worden voor de Maneblussers zélf.  Héél zéker.  Dit is puik werk!  Maar wie fotograaf Luc Van Hoeylandt kent, is  hier inderdaad niet verbaasd over...

 

 

 

 

Hier nog een Gouwe Ouwe...

In de ouwe tijd had men wel fantasie :-)

(verz. R. Kokken) 

Fantastisch idee, maar ... de toerist die op zondag Mechelen bezoekt, waar moet die zijn kaarten kopen? Alleen bij UitinMechelen?

Het Mechels Souvenirke is 's zondags open van 10 tot 16u, dus daar kan men terecht.

@ Luc

Als je zes dagen op de zeven die kaarten kan kopen op de bovenstaande adressen dan moeten die zondagchauffeurs hun kaarten maar komen kopen op een weekdag. Of zoals de jeugd ons steeds vraagt: "Wat is het probleem?"

:-)

@ Jef: toeristen hebben soms de onhebbelijke gewoonte om onze stad op een zondag te bezoeken. Het is misschien een truc om die toeristen een tweedaags verblijf aan te smeren zodat ze 's maandags hun postkaarten kunnen kopen én een postzegel en dan naar huis tuffen. ;-)

@ Luc : Ge moet de toeristen tot een Midweek verleiden !

;-)

Foto Gimycko

Prachtig initiatief en ongetwijfeld ook kwaliteitswerk, zowel de fotograaf als de drukker kennende. Ga me zo snel mogelijk een volledige set aanschaffen als 'collector's item'. Wat verkooppunten betreft: waarom worden ze ook niet aangeboden in alle hotels van Mechelen en in toeristische brasseries, of zelfs in de ondergrondse parkings? Kortom, overal waar toeristen even moeten wachten of aanschuiven.

Prima ID, Luc.

Soms, heel soms, heb ik dat eens, Gym. Iedereen z'n afwijking, hé... :-)

Als je sommige foto's van Flickrfotografen - van de voorbije winters - bekijkt, dan zouden die zo kunnen verkocht worden als kerst-en nieuwjaarskaarten.

Foto Gimycko

Schitterend! Aangezien ik als postcrosser (www.postcrossing.com) behoorlijk wat postkaartende wereld in stuur, zal ik komende zondag eens in het souvenirke binnenspringen om meervoud van de kaarten aan te kopen, Mechelse kaarten stuur ik toch nog het liefst :)

Merci Meneer Van Hoeylandt!


(maar zó oudbollig zijn de huidige kaarten toch niet?)

Fijn!!!! Ga dra zeker eens mijn Engelse, Schotse, Sloveense, Nederlandse, Duitse en Zwitserse vrienden met zulke kaartjes verwennen! ;-)