Liliane tachtig jaar jong, Rosalie dertig jaar voorbij

Dit  weekend wordt Liliane Stijnen tachtig jaar. Velen in Mechelen kennen haar als Liliane. Vele anderen kennen haar beter als “Rosalie Niemand

Voor wie haar nog niet kent, even kort haar verhaal.

Toen ze vijf jaar was werd zij in een gesticht voor achterlijke kinderen gestopt, want ze was ongewenst. Daar werd ze lastig en opstandig van.

Toen ze twaalf was, werd ze in een psychiatrische inrichting voor volwassen vrouwen geplaatst, hoewel ze geestelijk gezond was. Onder het strenge nonnenregime werd haar hele leven een aaneenschakeling van vernederingen, psychische martelingen, angst en onnoemelijk veel verdriet.

Liliane bleef echter in haar eigen gezondheid geloven en na haar vijftigste komt ze eindelijk vrij. Niet omdat ze “genezen” was, maar wel omdat de subsidies voor gesloten instellingen verlaagd werden...

Toen kon ze met behulp van vrienden het leven ontdekken.

Vijftig jaar lang was ze niemand, mocht ze niemand zijn, enkel “Rosalie Niemand”

Haar verhaal werd door Elisabeth Marain verteld in het beklijvende boek “Rosalie Niemand”. Er volgde een toneelopvoering en een monoloog en over het ganse land wordt Liliane nog steeds uitgenodigd om haar verhaal te vertellen.

 Wie haar nu kent, beseft hoe zij zich ondanks alles op een uitzonderlijke wijze heeft opgericht en echt begon te leven op een leeftijd dat velen onder ons het voor bekeken houden.

De muziek die ze leerde in haar besloten leven, heeft haar gesteund in haar vrije leven. Viool, mandoline, gitaar, blokfluit, orgel en zang zijn een sterke reden om steeds vol te houden in oefenen en optreden. De muziek zorgt ook voor vele vrienden.

Het zijn haar vrienden en medemuzikanten van het Strijkersensemble Rosamunde Mechelen (www.rosamunde-mechelen.be) die haar tachtigste verjaardag vieren op zaterdag 10 november in het Auditorium van het Cultuurcentrum van Mechelen. Deze viering wordt gesteund door het stadsbestuur.

Om 13.30 uur brengt de Theater- & Zanggroep SAS (Stichting Amateurtheater Swentibold) uit Geleen in Nederland haar verhaal in een theatermonoloog, gebracht in de stemmige cafetaria van het Cultuurcentrum.

Om 15.00 uur volgt dan het eerste gedeelte van een concert door het Strijkersensemble Rosamunde.

Rosamunde is in 2006 opgericht door enkele violisten die af en toe met anderen musiceerden. Sindsdien is er bijna elke donderdagavond een repetitie in de huiskamer. Zonder onderbreking tijdens de verlofperiodes, want musiceren in groep is ontspannen, leren en genieten, en dat mist men niet graag.

Het Strijkersensemble is sindsdien uitgegroeid tot een ensemble dat publiek en muzikanten laat genieten van een brede waaier aan stijlen. Het brengt een zeer gevarieerd programma van bekende en minder bekende stukken van renaissance tot nu. De muzikanten zijn niet bang voor het experiment en laten het publiek eveneens kennis maken met hedendaags werk, een streepje folk of een uitstapje richting tango. Arrangementen van eigen orkestleden staan regelmatig op het programma.

Zij spelen een aangename muziekmix waar ieders smaak aan bod kan komen, dit reeds tijdens meer dan 50 optredens. Naast Bach, Purcell en Haydn brengt dit concert ook rumba, tango en Metalica.

Na het eerste gedeelte van het concert wordt Liliane Stijnen echt in de bloemetjes gezet.

Vrienden van haar begeleiden haar met gitaar en viool terwijl zij zelf liederen uit haar jeugd brengt.

Daarna brengt de regisseur van SAS haar een ode, gevolgd door een toespraak van onze Schepen van Cultuur.

Het tweede deel van het concert sluit deze viering feestelijk af, maar daarna is er nog al de tijd om na te praten en de feesteling te knuffelen in de cafetaria van het Cultuurcentrum.

De toegang tot monoloog en concert is gratis.

Ik wens Liliane een gelukkige verjaardag, nog vele jaren veel musiceergenot en een schitterende viering op 10 november.

 

 

Ik heb haar leren kennen in de jaren tachtig, toen ze pas uit de psychiatrische instelling kwam en toen een aantal jaren werkte op de linnendienst in Borgerstein.  Ik wist net als mijn collega's daar niks van haar verleden tot ...het boek uitkwam, ze op TV verscheen, in tijdschriften, een toneelstuk werd gemaakt...

Ik heb haar altijd bewonderd om haar enorme veerkracht en om het feit dat ze na zovéle jaren toch nog iets van haar leven wist te maken.

Proficiat hiervoor Liliane, en een gelukkige verjaardag!  Je ben van 'Niemand' een 'Iemand' geworden!

Ik heb haar toevallig rondgeleid enkele maanden geleden. Het was duidelijk dat er veel is blijven hangen van die moeilijke periode in die instelling. Een grote madam, van harte gefeliciteerd .

Ik ben dan helaas niet thuis, maar ik heb mijn thesis over haar gemaakt.
Jammer dat ik niet kan zijn. Ik heb haar boek al van toen ik tiener was.

Hanna

Momenteel speel ook ik de thetermonoloog 'Rosalie Niemand' in PACO theater in Hofstade. Maandag 15/9 de (voorlopig) allerlaatste keer van een hele succesvolle reeks.

Er is nog een reisvoorstelling op 19/9 in de Nonnemanshoeve in Sint-Gillis-waas.

Groetjes

Claire