Jeugdbewegingen staan op creatieve manier stil bij Mensenrechten: Youthopia!

 

Nog tot 10 december loopt in Mechelen de expo 'Newtopia, de staat van de Mensenrechten'. Maar er is ook Youthopia. Zeg maar Newtopia voor en door jeugdbewegingen. In totaal zestien Mechelse jeugdverenigingen dragen hun steentje bij aan Newtopia. De voorbije weekends werden talrijke workshops rond de mensenrechten georganiseerd bij de deelnemende jeugdverenigingen.

Zo-ook vandaag, zondag 21 oktober. Mechelen Blogt ging op dit laatste workshop-weekend langs bij de Scouts Thila Coloma en Chiro Coloma en kreeg tekst en uitleg van de gedreven verantwoordelijken Sarah Rombouts (Scouts Thila Coloma), Jorien De Cloedt (Jamaswapi) en Kwinten Stevens (Oud-Chiro Libertus).


 

We wilden zoveel mogelijk Mechelse jeugdbewegingen betrekken bij Newtopia”, zegt Jorien. “Vandaag zijn er workshops bij de Scouts van Thila Coloma, Chiro Coloma en de Scouts Frassati in Bonheiden” weet Sarah, “maar ook bij Chiro Hombeek en bij de Scouts Sintkatrom in het stadscentrum”. In de verschillende creatieve workshops staat de thematiek van de mensenrechten centraal.

Jeugdbewegingen staan met Youthopia op hun eigen manier stil bij de mensenrechten. “Ook worden jongeren zo warm gemaakt voor kunst”, weet Kwinten.

 

Zowel bij de Scouts van Thila Coloma als bij Frassati zorgde het bureau MOOSS voor de begeleiding. Bij Frassati werd gewerkt rond bewegend beeld. ‘Video answers’, is een project waarbij elke video een antwoord is op een andere. Waarbij gesteld wordt dat video dé taal is van de jeugd.

Bij Thila Coloma stond digitale fotografie centraal. Fotografe Vicky Bogaert (MOOSS) leidde de workshop ‘Wij en ik’ in goed banen. “Eerst mogen ze wat loskomen en vrij fotograferen, maar, gebaseerd op de getoonde fotovoorbeelden van Andy Warhol, Nan Goldin en Chuck Close” zegt Vicky, “daarna toon ik ‘Screamotron 3000’ waarbij mensen in ruimte staan en luid schreeuwen. Ze worden net op dat moment gefotografeerd, en dat gaan de verkenners straks ook doen. Dat wordt vast dolle pret”, aldus Vicky.

Bij Chiro Hombeek maakten ze hun eigen Banksy t-shirt. Of: een t-shirt volgens eigen ontwerp volgens de stencil-techniek zoals toegepast door de Britse politiek activist en graffiti-artiest Bansky.

Bij de Scouts van Sintkatrom werd het hele scoutslokaal ingetaped. “Daar worden zeker foto’s van gemaakt”, belooft Sarah, “die foto’s tonen we dan op het toonmoment op 18 november”.

 

De action-paintingkunstwerken van Chiro Coloma worden dan vast ook getoond. Zij mochten loos gaan, onder begeleiding van dripping en action painting-docent Jean-Paul Theunissen. In de abstracte werken vind je boodschappen zoals ‘Freedom’, ‘Respect’ en ‘Gelijkheid’ terug.Behalve déze zondag werd dus ook de voorbije zondagen al flink gewerkt door de deelnemende jeugdbewegingen. Behalve het voor scholen voorziene educatieve pakket, ontwikkeld door Kris Vermeulen, werd daarom ook het aanbod ontwikkeld dat zich buiten de rechte lijntjes en regels van de school kon treden.

Verschillende afdelingen van chiro, scouts, KSA, deden mee, alsook Jamaswapi. En ook de takken van akabe (nvdr: Anders Kan Best; andersvaliden) van Scouts Thila Coloma en Scouts Frassati deden mee. De deelnemers zijn tussen 6 en 18 jaar oud. “Het is de eerste keer dat in Vlaanderen jongeren uit de jeugdbeweging zo bewust betrokken werden bij een kunsttentoonstelling” geeft Sarah nog mee.

Zondag 18 november, op Kinderkunstendag, komen alle jeugdbewegingen samen om de resultaten te tonen van hun workshops, tijdens een groot toonmoment op het Mechelse Cultuurplein. Met een catwalk, een hapje en een drankje en de officiële inhuldiging van de gloednieuwe Newtopia-werken in de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten. Iedereen is welkom en er wordt ons een artistiek en gezellig feest beloofd.

Wie niet kan wachten tot 18 november kan naar de facebook eventpagina van Youthopia surfen. Daar vind je foto’s van alle workshops, meestal van de hand van Sarah Rombouts, soms van Jorien De Cloedt. Je kunt er ook je aanwezigheid voor het toonmoment bevestigen natuurlijk.

tekst: © markec
foto’s: © markec – campagnebeeld: © Youthopia

Schitterend idee om jongeren en jeugdbewegingen zo te betrekken bij een kunstproject.  Mooi werk van de initiafiefnemers!

Kris Vemeulen heeft dit knap in mekaar gebokst!

 

http://www.mechelenblogt.be/2012/09/doen-denken-durven-en-dromen-jongeren-kunnen-t-allemaal-op-newtopia