IJzerenleen was dit weekend Zwitsers

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Een heerlijk herfstzonnetje, alpenhoorns, en raclette en kaasfondue proeven: méér had je dit weekend niet nodig om je op de IJzerenleen op een Zwitserse bergwei te wanen...

  

 

Het was alvast een mooi idee van Mechelse kaashandelaar Harry Schockaert van de IJzerenleen.  De zaak die bijna honderd jaar bestaat heeft in onze stad een stevige reputatie.  Al decennia lang is het een favoriete zaak voor menig Maneblusser.

 

Dit weekend had Harry Zwitserse kaasmakers uit Etivaz uitgenodigd.  En het was heerlijk om een tijdje te vertoeven op de IJzerenleen, bij het degusteren van raclette en kaasfondue.  Wat méér was: deze Zwitserse lekkernijen met kwaliteitskazen kregen nog een extra dimensie door het toevoegen van Carolus tripel.  En het moet gezegd: dit was een verrassende en lekkere ervaring!  Voortaan blijft de kirsch in de kast, en gieten we een scheutje Mechels bier bij onze kaas!

 

Ook konden we demonstraties kaasmaken meemaken.

Heel het weekend konden groepjes belangstellenden de vlietenkelder in voor een rondleiding met gids, en om er een film van Luc Perdieus over het kaasmaken in het Zwitserse Etivaz.  Harry vertelde me dat hij vele mensen had moeten teleurstellen...  Er was véél interresse voor het gebeuren.  Maar Harry Schockaert denkt er aan om het evenement nog eens te herhalen in de toekomst.  In ieder geval was het gebruik van de vlietenkelder voor dit leuke evenement een mooi voorbeeld van hoe dit gloednieuwe museum ook nog kan gebruikt worden...

Leuk initiatief was het alvast!  Het straalde Gemütlichkeit uit.  Dat kan elke aanwezige en toevallige passant beslist beamen!