Erfgoedcel stelt knap educatief pakket over Sinte-Mette voor

't Wordt kouder, en grijzer en natter.  De dagen korten.  Dan weet je dat we afstevenen naar november.  Maar wie in Mechelen aan november denkt - denkt automatisch ook aan het 'warme' kindergebeuren van Sinte-Mette.  Al jaren wordt aan de weg getimmerd om deze traditie te bewaren voor de huidige en volgende generaties.  Waarom?  Gewoon omdat ze té waardevol is om ze bij het groot huisvuil te zetten.  En: omdat ze authentiek en typisch Mechels is: erfgoed om te koesteren!

Het Sinte-Mettegenootschap had daarom al een tijdje geleden het idee opgevat om een educatieve map samen te stellen om in de Mechelse scholen ondersteuning te geven aan de leerkrachten.  Bij dochter Nele, die kleuterleerkracht is, had ik al eens om wat raad gevraagd...  De bal ging aan het rollen...  De Erfgoedcel zag er wel wat in.  Het werd de start van een mooie samenwerking.  En nu is het educatief dossier klaar: vers van de pers.  Het kwam klaar met de inhoudelijke steun van de Dienst Onderwijsondersteuning, het Hombeekse Dorpshuis, de Heemkundige Kring Hoembeka, Mechelen Kinderstad, het Sinte-Mettecomité Hombeek, het Sinte-Mettegenootschap, het Wijkhuis en de Wijkraad van Battel. 

 

Het is een knap werkstuk geworden.  De Erfgoedcel heeft er iets moois van gemaakt.

Vzw CasaBlanca werd uitgekozen om dit pakket te ontwikkelen en om het creatief vorm te geven.  Met een aantal mensen was er reeds een hele poos geleden gebrainstormd, en werd er achtergrondinfo geleverd.

 

Met dit alles is men dan aan de slag gegaan.  De basis van het ecucatief pakket is het verhaal van Sint-Maarten en de traditie van het Sinte-Mettezingen, verteld door de ogen van twee nieuwe inwonertjes van de stad.  De leerkracht kan het verhaal vertellen via een kamishibaï-theatertje (een methodiek die vandaag gebruikt wordt in kleuter-en basisonderwijs...)

 

(foto: Jan Smets.  Juf Nele Smets aan de slag met een kamishibaï)

 

Zowel een echte versie met papieren tekeningen in een houten theatertje is mogelijk, maar leerkrachten kunnen het verhaal ook downloaden en op een smartboard projecteren in de klas.

Naast het verhaal is er dan een handleiding met voorbeelden van werkopdrachten voor verschillende leeftijden rond de figuur en de traditie van Sinte-Mette. (knutselactiviteiten, muzische vorming, spelletjes, infokaarten...). 

Zo'n kamischibaï-theatertje en kleurplaten kunnen na afspraak eventueel ook uitgeleend worden in het Erfgoedcentrum.

 

De Educatieve map is bruikbaar voor kinderen vanaf de derde kleuterklas tot en met het vierde leerjaar.

 

 

 

Vanaf morgen is het educatief dossier beschikbaar op www.mechelen.be/sintemette

(pdf-documenten zijn daarop te verkrijgen)    Méér info bij:

Marijke Wienen, erfgoedcoördinator   015/29 49 20   www.erfgoedcelmechelen.be

 

Volgend jaar wordt een tweede educatief dossier gemaakt rond het lied zelf.

 

Ik ben er van overtuigd dat vele leerkrachten dit pakket met open armen zullen verwelkomen!  En: de Sinte-Mettetradite kan er maar wel bij varen. 

 

Binnenkort verneem je nog veel meer rond het Sinte-Mettegebeuren in onze stad.  Want: er staan weer een paar nieuwigheden op het programma!  Uitkijken maar!  Sinte-Mette zit duidelijk terug in de lift in Mechelen!

 

 

 

 

 

@ Jan Smets:Op zoek naar een niet al te beladen onderwerp voor de engelse conversatieles dacht ik aan erfgoed en gebruiken. Omdat Halloween zo afgezaagd is als Valentijn dacht ik aan Sint Maarten. Maar mag ik d inlichtingen die ik hier kan verzamelen gebruiken?

of, kan ik de werkmap ergens downloaden? ik zal ze dan wel een betje moeten aapassen naar grote mensen toe, maar soit 

Vandaag "De Kerjeuze Mecheleir" in mijn bus gekregen. Daar staat de complete en naar ik meen,  juiste tekst van dit Mechelse Sinte Mettelied in.

Ik mag die tekst natuurlijk niet zomaar te grabbel gooien op de Blog. Dat zouden de samenstellers van "De Kerjeuze " niet fijn vinden. Wat jullie Mechelen-liefhebbers misschien zouden kunnen doen: een abonnement nemen op dit prachtig blad. Slechts € 25 welbesteed geld en vier verzorgde nummers krijg je driemaandelijks stipt in je bus.

Jan, ik mag hopen dat - na deze publiciteitsbijdrage - je brievenbus gaat uitpuilen van de aansluitingsformulieren. Je uitgave met al die prachtige foto's verdient dat.

Dit is, ik weet het wel, een reklameboodschap, maar ik heb hier op de Blog al straffere toeren gezien. In de hoop dat mijn item niet zal worden gewist groet ik al de nieuwe lezers. Ook die zonder abonnement.

Tof is dit! En altijd fijn de aandacht voor 'onze' Sinte-Mette terwijl de commercie al volop met Haloween en Sinterklaas bezig is, straks op de hielen gezeten door de Coca-Cola-Kerstman... ;-))

Een heel erg leuk initiatief.

Dit is een mooi voorbeeld van een andere manier om met erfgoed om te gaan en de materie bij een jong publiek te brengen.

Om in de sfeer te blijven, een dikke 'spiekmadeulleu'

De stad moet meer informeren en dit bevorderen!

Het doet soms pijn om te zien hoe kinderen aan de deur soms prompt worden afgeblaft (letterlijk en figuurlijk) of gewoon niet worden begrepen door de vele allochtone of zure, "native" (meestal oudere) Mechelaars. Je leert je buren op een soms heel nare manier kennen, terwijl ze aan je ouders heel sociaal schijnen voor te doen.

Naast het afblaffen, durven ze kinderen soms bedorven snoep/fruit mee te geven. Of ze openen de deur, laten de kinderen zingen en doen apathisch terug dicht (doe dan gewoon niet open).

Anekdote: ik werd als negenjarige ooit eens een kwartier lang op de rooster gelegd (fig.) over het "waarom" van Sinte Mette door een oude dame. Je kunt niet voorstellen welk trauma dat je aan zoiets kunt overhouden.

Dit maakt dat ik steeds minder kinderen zie rondgaan, omwille van dit soort toestanden. Ikzelf open de deur HEEL GRAAG op 11 november en we overladen kinderen met HEEL VEEL snoep. Ik spoor iedereen aan hetzelfde te doen.

Ook Sintemette is multiculturalisme en mag niet ten koste gaan van de "diversiteit".

Je kan het educatief pakket hier downloaden! 

De filantroop Mette van Savaria, een halve gare volgens zijn knecht Brictius, had al zijn eigendom reeds verdeeld onder de armen; hij was dus onder zijn mantel poedelnaakt! De inwoners van Amiens, die dat daarvan op de hoogte waren, wilden perse eens een Romeinse officier in zijn 'blote' aanschouwen. Ze hadden een halve dode naakt voor de stadspoorten gelegd en wachten benieuwd af wat die 'raren tist' nu  zou doen. Mette's palto, die eigendom was van het ARL (Armee Romanus Leger) sneed de pallium in twee; daar stonden de Amienois; ze waren eraan voor hun moeite ...

Brictius, een onaangename kwibus die Sinte Mette's dienaar was kon, wegens de absolute ascese van zijn baas, profiteren van alles wereldse dingen die zijn meester ten dele viel. Hij was dus een uitgesproken vette smulpaap, een oppotter, uitbuiter, klaploper en meer van dat fraais. Hij haatte de Mette en liet nooit na om, bij iedereen,  zijn goede beschermheer te besmeuren en voor alles en nog wat uit te maken; het belette deze man toch niet om later, na Sint Martinus's dood, zijn 'post' als bisschop van Tours 'over te nemen' ... 

 

Wie vond dat er de traditie moest in de verf gezet? Ik heb prompt op eenvoudige aanvraag aan de cel erfgoed Mechelen het pakket kunnen downloaden en heb nog meer info gekregen.

Ik kan dus beginnen aan mijn inleiding voor de conversatieles Engels, nu eens niet over Halloween en co, maar over onze eigenste Sinte-Mette. De leerkracht die akkoord moet gaan met ons onderwerp was dadelijk enthousiast. Er staan in die info ook goede tips voor al wat er rond sinte mette te gebeuren valt in de herfstvakantie dus de oma's in de les weten waar naartoe.

Ben benieuwd. Ik vond zoals markec dat w weer eens wat meer aandacht aan onze eigen tradities mochten besteden. Het is niet al goed wat komt overgewaaid van de grote plas, trouwens Halloween is oorspronkelijk een Europees gebruik dat opnieuw van Amerika naar hier is gekomen.

Zie hier hoe ze Sintemette vieren in Battel !

merci gim ik doe hier mijn voordeel mee: I can put it on Chamillo our electronic learning platform;-)

 

@ Malenie : Hier kunt ge nog effe ons echt Mechels Sintemettelied oefenen.

Aan allen: website van het Mechels Sinte-Mettegenootschap:

www.sintemette.be

@ Jef: Ik heb mijn slechte bril op, kan je je boodschap nog eens herhalen a.u.b. ( in bold?) ;-)?

Jan zal je dankbaar zijn.

@ Luc

Less is more

@Jef: zo ken ik je !!