Elke vierkante centimeter moet renderen.

met categorie:  

Vanmorgen parkeerden wij ons wagentje in de recent gebouwde ondergrondse parking onder het Sint Romboutskerkhof.
Een paar uur later wilden we onze wagen weer ophalen, maar dat was een beetje buiten de waard gerekend, aangezien er nu, in tegenstelling tot enkele uren eerder geen lege plaatsen meer waren naast de wagen, maar dat er zich, links en rechts van ons, nog mensen hun wagen geparkeerd hadden.


 

Aangezien mijn echtgenote in een rolstoel zit, is het voor ons van essentieel belang dat er voldoende ruimte is tussen twee geparkeerde wagens, zodat ze met de rolstoel naast de wagen kan rijden, om zo vanuit de rolstoel in de wagen te kunnen geraken.
Zoals je kan zien op de foto’s, is die ruimte er niet in een parking die nota bene in 2012 gebouwd is.

Ik sprak er een medewerker van Vinci Park op aan, maar deze bleek niet echt geïnteresseerd in ons probleem.

Al wat hij zei, was dat er regelmatig mensen dit mankement kwamen melden, en voor de rest konden we ter plaatse verrekken, wat hem betrof.
Men zou natuurlijk enkele aangepaste (bredere) plaatsen kunnen voorzien voor mindervaliden, maar op die manier zou de parking een tweetal smalle parkeerplaatsen moeten inboeten, waardoor het zakencijfer daalt en zakencijfers zijn nu eenmaal heilig voor de aandeelhouders van Vinci Park.
Wist je trouwens dat er in deze parkeergarage geen hellend vlak geplaatst werd ?

Het is niet uit plaatsgebrek, want er is wel een gewone trap en een zeer licht hellende trap die volledig overbodig is en perfect als hellend vlak zou kunnen dienen, maar daar hebben de architecten die deze parking ontwierpen blijkbaar niet aan gedacht.
Wist je ook dat het NOG erger kan ??

In de nog nieuwere parking aan de Ganzendries zijn de parkeerplaatsen even smal, is er ook geen hellend vlak, maar daar gaat men nog een stapje verder en plaatste men zelfs geen lift, zodat de mindervalide die zich daar parkeert, zijn rolstoel op zijn rug kan binden en op handen en voeten de trappen moet opkruipen.
Ik weet niet wat de doorsnee Mechelaar ervan denkt, maar ik vind dit totaal niet kunnen.
Een stadsbestuur dat er prat op gaat dat de stad vlot bereikbaar moet zijn voor iedereen, zou dan ook dringend mogen zorgen dat ook de mindervaliden hun wagen vlakbij, of in het autoluwe gebied kunnen parkeren, maar de stad doet net het tegenovergestelde: er verdwijnen steeds meer mindervalidenparkings, of ze schuiven verder op, zodat de stad onbereikbaar wordt voor de mindervalide, of ze worden voor enkele maanden ter beschikking gesteld van een aannemer.
Het is een zaak die eenieder aanbelangt, want vandaag ben je nog gezond, maar een ongeval of een ziekte kan daar snel een einde aan maken, zodat je morgen misschien zelf in een rolstoel terecht komt.

Is het Mechels Stadsbestuur hier niet verantwoordelijk voor Jan Goovaerts?
Vinci Park baat deze uit op vraag van het stadsbestuur.
U kan het misschien eens gaan voorleggen bij de Heer Somers of de Heer Geypen.Maar dan bent u de zoveelste klager en ze trekken het hun niet aan.En als u de binnenstad eens nauwkeurig onder loep legt ,dan ziet u dat ze mensen uit de binnenstad aan het jagen zijn.
Ik wens u veel succes toe.
 

Ik heb ook eens een "gesprek" gehad met die beheerder van de St. Romboutsparking. Het was de eerste en enige keer dat ik daar geparkeerd heb. Een kwal van een vent!

men zou denken dat ze die beheerders aannemen op de kwaliteit kwal te zijn

is er in Mechelen geen ombudsman? dit kan toch niet: twee gloednieuwe parkings zonder modaliteiten voor anders validen, kunnen we daar iets concreet rond doen?

nog maar eens het bewijs dat de doelgroep van onze stad de tweeverdiener van tussen de dertig en vijftig is en de toeristen, maar ja, dat wisten we al

senioren en medioren die ook kapitaalkrachtig zijn en mondig, daar wordt geen rekening mee gehouden

wacht tot we eens allemaal wel onze mond open en onze geldbeugel dicht doen ;-)

 

ik snap niet dat men de potentie op economisch gebied van deze groep koppig blijft negeren

dus burgervader ergens heb je gezegd dat de kwaliteit van een stadsbestuur af te meten is aan wat het doet voor zijn senioren, maar dat is wel ietske meer dan het zoveelste rust en verzorgingstehuis bouwen, want hoe fraai ook het gebouw mag zijn, ik hoop er nooit te moeten verblijven

 

 

Werk aan de winkel !

We moeten natuurlijk ook een beetje redelijk blijven. In vergelijking met heel wat andere parkeergarages, zijn de vakken in Mechelen comfortabel breed voor gewoon gebruik. Dat er geen ruimte voorzien is voor gehandicapten, kan betreurd worden, maar die plaatsen zijn er in overtal op de openbare weg en staan meestal leeg.

Als er dan toch zo weinig mindervaliden zijn, wat kan er dan tegen zijn dat die enkelingen in de autoluwe binnenstad zouden mogen rijden en parkeren ?

 

Volgens mij is dit niet eigen aan Mechelen. Ik ben een tijd terug is in Leuven naar het UZ geweest en parkeerde mn auto in hun parking. Ik heb toch ook goed moeten zien voor ik me parkeerde want de plaatsen zijn er niet echt breed en als de buur zich dan nog niet mooi in het midden parkeert moet je opletten bij het uitstappen.

Voor mij mogen er gerust op een aantal strategische plaatsen in Mechelen bovengronds parkeerplaatsen bijkomen voor echte mindervalide chauffeurs. Ik laat het aan degene over die in dit schuitje zitten om hun suggesties door te gevan aan stadsdiensten en waarom niet de verschillende wijkmanagers want in de wijken zullen er ook wel niet echt veel van dergelijke parkeerplaatsen zijn.

proficiat om je wagen te parkeren op zowat de enige plaats naast een steunpilaar:
of is het ervoor gedaan?

Zeg Jan, wat ik niet goed snap is waarom je niet gewoon even achteruit rijdt, om in te stappen. Doen we zelf ook altijd met onze rolwagende vriendin. Neemt niet weg dat brede mindervalidenparkings een goed idee is in de parkings.

Dat vroeg ik mij eigenlijk ook af. Wat niet wegneemt dat het wel geen slecht idee zou zijn om enkele bredere parkeerplaatsen voor te behouden voor mindervalliden.

@Begrijpend lezen : Of je nu net naast een paal gaat staan, of naast een andere wagen, de afstand blijft te klein om er met een rolstoel tussen te geraken.
Het was er zeker niet voor gedaan, want het was op dat moment één van de weinige vrije plaatsen.
De parking onder de Grote Markt was trouwens volledig vol.

@Peter & Christophe : Uiteraard zou het mogelijk zijn om achteruit te rijden, mijn eega te laten overstappen van de rolstoel naar de passagierszetel, terug vooruit te rijden om de andere parkinggebruikers niet te hinderen en dan de rolstoel in de koffer te steken, maar dat kan toch nooit de bedoeling zijn ?
Maar wat doe je dan als de rolstoelgebruiker de chauffeur van de wagen is en geen begeleider bij heeft ????




 

 

Zeg Jan dan is het probleem niet dat te plaatsen te dicht op elkaar liggen, maar eerder dat er geen plaatsen, specifiek voor gehandicapten, toch ?

Parkeer in het midden van 2 parkeerplaatsen dan is je probleem opgelost Jan. Zie het als een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid (lacht)

Goeie idee Omar maar ik denk dat je dan problemen krijgt. Anderzijds heeft mijn naamgenoot gelijk wanneer hij zegt dat zijn echtgenote gediscrimineerd wordt. Wat is het probleem ? Een overheid die niet nadenkt en uit alles munt tracht te slaan.

In vele Duitse openbare parkings zijn er zelfs voorbehouden parkeerplaatsen voor dames.

Wat is de oplossing ? Stuur ze weg volgende zondag.

Eigenlijk zou deze discussie hier niet gevoerd moeten worden, maar zou de stad ervoor moeten zorgen hebben dat mindervaliden zich, net als iedereen, op een comfortabele manier naar de stad kunnen komen en er hun wagen kunnen parkeren op specaal daarvoor voorziene plaatsen. 

Het zou geen recht moeten zijn, maar het zou gewoon vanzelfsprekend moeten zijn, uit oogpunt van menselijkheid en gezond verstand.

ik ben er vast van overtuigd dat elke mindervalide onmiddellijk met ieder van u wil wisselen en dan zelfs met veel plezier te voet van de randparkings naar de stad zou willen huppelen.

helaas heeft het lot daar anders over beslist.

@peter: voor de rolstoelgebruiker zouden mindervalidenplaatsen uiteraard een oplossing zijn, al zou het nog veel comfortabeler zijn wanneer deze bovengronds zouden aangelegd worden, bvb vlakbij de in- of uitgang van de betaalparkings en met regelmatige strenge controles op het misbruik van deze plaatsen. (De paar plaatsen voor de post bvb, worden constant misbruikt door postbezoekers)

wat betreft de plaatsen in de ondergrondse parkings, zouden die, ook voor de valide gebruiker, best een beetje breder mogen gemaakt worden, om te vemijden dat deuren tegen elkaar geklopt worden en om zelf ook comfortabel te kunnen uitstappen. Voor een smal iemand is er wss geen probleem, maar een minder smal iemand heeft daar wel moeite mee.

 

Hoog tijd dus om de NaviDisa-App in te voeren !

De post... een pijnpunt op zich. Met het afschaffen van steeds meer postkantoren wordt de neiging om naar het overgebeven postkantoor dat men nog kent tegaan uiteraard groter.

In plaats van de dienstverlening af te bouwen en uit te besteden aan krantewinkels, zouden ze bij de post toch wat creatiever kunnen zijn. Ik ben er zeker van dat een drive in loket, waar mensen vanuit hun auto hun verrichtingen kunnen doen, op een daarvoor geschikte plaats, een voltreffer zou zijn. Een oplossing waar minder valieden, die nog wel met de auto rijden, wel zouden bij varen.

Drive-in postkantoor? schitterend idee

Misschien beter ineens uitbreiden naar een Drive-In Gazettenwinkel.  

Maar dat zie ik niet direct opduiken in de binnenstad.  Eerder bijv. op den Hombeeksesteenweg of zo.

Foto Gimycko

Inderdaad, niet in de binnenstad. In grote lijnen deel ik het idee van een autoluwe binnenstad. Voor minder-mobiele mensen, wie omvangrijke of zware dingen moet vervoeren en bewoners, natuurlijk moet de stad uiteraard wèl (vlot) toegankelijk blijven, maar promotie van de fiets (het fietsverbod op de Lamottige brug is een stap in de verkeerde richting) en wandelen, in combinatie met een comfortabel, intens openbaar vervoer moet de toekomst zijn.  Het besluit van de Vlaamse regering om in het budget van de Lijn te snijden is in mijn ogen de grootste beleidsfout van de huidige Vlaamse regering, treft overal in Vlaanderen vooral de zwaksten, en promoot het autogebruik (door wie zich dat kan permitteren...). Maar de realiteit van vandaag is dat een aantal mensen om welke reden dan ook er voor kiest om alles per auto te doen. Realistisch beleid speelt daar dan ook op in, en houdt die auto's weg uit het stadscentrum. Annex krantenwinkel? In principe: waarom niet. Anderzijds, veel krantenwinkels hebben het nu al moeilijk om de kop boven water te houden (en hebben zich net opgegeven als Postpunt om hun overlevingskans te vergroten). En het budget om hun infrastruktuur aan te passen hebben ze allicht ook niet In de praktijk zal dat immers een verhuis inhouden naar, en bouwen op een lokatie met in- en uitrit.

Ik ga akkoord met de analyse van Wieland.

Enkel hoe dikwijls heeft men nog de post nodig?  Een postpunt is zeker een goede oplossing.

 

Den tijd dat den Tram het vervoersmonopoly had in de binnenstad is - tot spijt wie het benijdt - ook al een tijdje voorbij.

Tram Grote Markt

Ja, gimycko, jammer genoeg. De huidige bus 500, die langs Walem - Rumst - Boom naar Antwerpen rijdt, was ooit een tram. Ik heb in Walem de (niet meer gebruikte) sporen nog weten liggen, in de buurt van de Watertoren. Was daar overigens ook geen wielerpiste? In mijn kleutertijd reed hij nog wel langs de A 12 van Boom naar Antwerpen, waar hij de "boerentram" genoemd werd - uitgebaat door de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, in tegenstelling tot de Antwerpse stadstrams van de MIVA. Toen, met één van de stadshervormingen, de NMVB opgesplitst werd per gewest, werd de Vlaamse helft gefusioneerd met de MIVA en de Gentse MIVG en werd VVM De Lijn. Maar was die verbussing een goed idee? Het Antwerpse voorbeeld doet alleszins vermoeden van niet: waar er een snelle en frekwente tramverbinding is, niet noodzakelijk ondergronds, maar in ieder geval wel in een eigen bedding, zodat hij de files voorbijrijdt, vormt hij een aantrekkelijk en suksesvol alternatief. Een voorbeeld: de snelste en minst stresserende manier om naar een massa-evenement in het Sportpaleis te gaan is parkeren op Linkeroever, en van daar per tram onder de hele stad door rijden. Dag files aan de afrit Deurne! - Vraag is of dat sukses ook naar Mechelen over te planten is. Een snelle tramlijn langs traject 500 kan meteen Industriepark Noord beter bereikbaar maken vanuit de Rupelstreek. / Maar al die bedenkingen brengen ons ver weg van Vinci's centimeterwoekeren...

Blijft de vraag waarom niet AL die parkeerplaatsen, voor de Post, exclusief kunnen voorzien worden voor de mindervalide Mechelaar.

Foto Gimycko

Ik wil het probleem van de toegankelijkheid  van de parking van de Ganzendries niet minimaliseren.

Het kan wel nuttig zijn om te weten dat er bovengronds 2 parkeerplaatsen voor mindervaliden aan de Ganzendries zijn.  Er staan zelden auto's geparkeerd.

Problemen zoeken waar er geen zijn. Zoals hier al vermeld, rijd een stukje achteruit en je vrouw kan in alle comfort instappen en heeft alle plaats die ze zich maar kan dromen. Een beetje creativiteit lost zo'n probleem toch direct op, niet? Of gaan we liever klagen terwijl de oplossing in je gezicht stond te staren.

Ik sta wel volledig achter het creëren van voldoende bovengrondse mindervaliden plaatsen zodat hellende vlakken en liften ook al niet meer nodig zijn.

De vakken in Mechelen zijn trouwens nog behoorlijk breed. Ik was gisteren nog in Amsterdam en daar zijn ze behoorlijk wat smaller en dat voor een zeer hoog parkeertarief (4 €/48 min). Ik kon er nauwelijks instappen omdat mijn wagen iets breder is dan de rest en ik zelf niet van de smalste ben.

Wat als die vrouw nu zo mindervalide was dat ze niet eens kon rechtstaan en even uit- of instappen? De auteur toont hier gewoon aan dat de parking niet is aangepast voor mensen die extreem afhankelijk zijn van een rolstoel.

JC, wanneer ik erbij ben is dat achteruit rijden perfect mogelijk, maar wanneer mijn echtgenote alleen met de wagen naar de stad wil, lukt dat niet zo goed.
Als er voldoende bovengrondse parkeermogelijkheid zou zijn voor mindervaliden, zouden ze, wat mij betreft, met hun ondergrondse toestanden kunnen doen wat ze willen, maar bvb in de Stassaertstraat zijn de mindervalidenparkings ruim 100 meter verder opgeschoven staduitwaarts en gaan de toeristenbussen en de schoolbussen voor op de mindervaliden.
100 meter is een hele afstand voor iemand met een rolstoel, maar daar staat Karel Geys niet stil bij. Die ziet niet verder dan zijn neus lang is.
De afstand tussen twee wagens in de ondergrondse parkings is maar ééntje van de vele pijnpunten voor mindervaliden in de stad.
Het is overduidelijk dat men bij het (her)aanleggen van straten en pleinen nooit eerst de mening gevraagd heeft van mindervalidenorganisaties die de problematiek kennen.


 

Dat laatste is ook de indruk die ik heb. In Battel worden de trottoirs van de Hoge Weg vernieuwd. Om een of andere geheimzinnige reden zijn de oude dals van 30 x 30 (ongeveer) niet goed genoeg meer, het worden nu kleinere vierkante klompjes.Het resultaat oogt mooi, dus dat zsal mij een zorg wezen (alhoewel... ze konden die dals toch opnieuw gebruiken op een vernieuwde geëgaliseerde onderlaag? Waarom veranderen. Soit, daar ging het nu niet over.) Wat ik wou melden is dat men waar er een garageuitrit is, de boordsteen netjes verlaagd heefd om het in-en uitrijden te vereenvoudigen, maar dat men niet diezelfde bezorgdheid toont voor de rolstoelen die moeten oversteken op de hoek van de zijstraten  Daar wordt de boordsteen niet voor verlaagd. Conclusie: koning auto regeert nog steeds...

@Gimycko : Er moeten voor de post zeker meer mindervalidenplaatsen komen, maar men moet ook plaatsen laten voor LPG-wagens en camionettes die te hoog zijn voor de ondergrondse parkings.
Wat zeker ook een must is, is absolute nul-tollerantie wat betreft het misbruiken van de mindervalidenplaatsen.
Niet alleen beboeten, want daar is de mindervalide die de plaats nodig heeft geen milimeter mee vooruit geholpen, maar beboeten én ook de plaats vrijmaken. (takelen)
Vooral op plaatsen zoals voor het postgebouw en in de zakstraat, voor de socialistische mutualiteit, wordt veelal respectloos verkeerd geparkeerd op de mindervalidenplaatsen, onder het mom "'t is maar voor 5 minuten".
Voriige week stond er zelfs een wagen met aanhangwagen, die zonder parkeerkaart alletwee de mindervalidenplaatsen bezette.
Wist je trouwens dat de zakstraat een parkeervrije zone is waar dus alleen een uitzondering geldt voor drie mindervaliden.
Je moet daar uit curiositeit eens een kijkje gaan nemen ; de straat staat er gewoon volgeparkeerd.
In die straat staat ook, dag in dag uit, een wagen van 't stad in overtreding, voor de gebouwen van Metteko, en er wordt niet tegen opgetreden.
Mechelen, stad van twee maten en twee gewichten ??
 

Was het niet mogelijk om de wagen een stukje te verplaatsen en mevrouw zo te laten instappen?  Plaats laten naast de parkeerplaatsen voor mindervaliden is natuurlijk mogelijk maar anderzijds gaan er daardoor weer plaatsen voor anderen verloren, wat dan ook wel weer op kritiek zal stuiten.  Trouwens, als ik goed zie op de foto dan sta je aan één kant naast een paal geparkeerd en sta je ook niet op een plaats specifiek voor gehandicapten.

Wat de parking aan de Ganzendries betreft, daar zijn zoals hierboven al aangehaald bovengronds plaatsen voor mindervaliden.  Bovendien las ik elders op een vraag hierover (weet eerlijk gezegd al niet meer waar) dat de momenteel nog ontbrekende lift besteld is, maar nog geplaatst moet worden.  Het zou wel nuttig zijn als de bevoegde dienst van de stad dit eens duidelijk(er) zou communiceren.

Om nog maar eens te zeggen dat ik veel begrip heb voor de moeilijkheden van mensen in een rolstoel en dat we daar zéker rekening moeten mee houden, maar dat de goede wil en het rekening-houden-met wel van twee kanten moet komen.

@Kevin : Als een rolstoelpatient zelf met de wagen rijdt, kan hij/zij de wagen niet even achteruit rijden om dan in te kunnen stappen, tenzij het de wagen van Knight Rider is, uiteraard :-)
Je moet ook eens proberen om op een zaterdag, en het was nog niet eens écht druk wegens het slechte weer, in zo'n parking met je wagen de rijstrook te bezetten.
Als je geluk hebt wordt je alleen maar uitgescholden, maar voor hetzelfde geld krijg je een pak slaag.
Maar nogmaals, ik probeer het probleem aan te kaarten, ook voor rolstoelrijders zonder begeleider en dan kan dat dus niet.
Dat ik naast een paal stond was louter toevallig, omdat er niet direct een andere lege plaats te zien was en ik de eerste plaats ingereden ben die leegstond.
Ik heb me niet op een plaats kunnen zetten die specifiek aangelegd was voor de mindervaliden, omdat er simpelweg geen bredere mindervalidenplaatsen zijn aangelegd, waaruit ik concludeer dat het niet de bedoeling is dat de rolstoelgebruikers in de ondergrondse parkings parkeren.
Dàt op zich zou ik niet eens erg vinden als men bovengronds een alternatief voorziet door een aantal mindervalidenparkings aan te leggen vlakbij de rand van het autoluwe gebied en niet ergens verdoken achter de ganzendriesparking, waar ik niet eens weet hoe ik daar zou moeten geraken.
Ook niet in de Stassaertstraat, recht tegenover het groen waterke, waar eerst vlakbij de Wollemarkt voorrang gegeven werd aan de toeristen- en schoolbussen.
Het is de mindervalide die moeilijk te been is. Niet de toerist en niet de schoolgaande jeugd.
Kortom, er is dringend nood aan een schepen die zijn gezond verstand laat werken ipv één die de mensen uitlacht en schoffeert.


 

 

ik vind het eerlijkgezegd een beetje zever. rij 2 meter achteruit en laat dan je passagier instappen...

@ JanG : Hier is ruimte genoeg !

Foto Gimycko

Ik vind het behoorlijk grappig dat verschillende mensen tot driemaal toe (ongeveer) dezelfde reactie schrijven ipv verder te kijken dan een passagier die capabel is om "even in of uit te stappen" (sic)

zolang je niet aan de andere kant staat heb je daar gewoon geen notie van als je niet empathisch bent aangelegd cart h

mij lijkt het niet meer dan logisch dat er bovengronds voldoende fatsoenlijke parkeerplaatsen zijn overal verspreid over de stad

maar je kent het bestuur van een stad pas aan wat ze doen voor de mensen met minder mogelijkheden

@Henning: Als je met een rolstoeler op weg bent in de auto, dan is 'uitstappen vooraleer je parkeert' gewoon standaard. We hebben goede vrienden waarvan één in een rolwagen en gaan geregeld samen een stapje in de wereld zetten (en das meestal niet in Mechelen :-). De rolstoeler zit in een electronische rolwagen die heeft heel wat plaats nodig om uit de auto te geraken.

In de veruit de meeste parkeerplaatsen (ja, ook diegene voorzien voor rolstoelers) kan je geen elektrische rolwagen lossen en laden langs de zijkant van de parkingplaats. Das mijn ervaring van meer dan dertig jaar in deze. Dus zit er gewoon niet anders op dan eerst de rolwagen uit te laden. Dus al bij al de standaard in Vlaanderen.

Wat niet wegneemt dat we altijd beter kunnen doen. Meer nog, moeten doen !

@Jackie : Je kan het gerust zever vinden, maar  WAT ALS DE CHAUFFEUR DE ROLSTOELPATIENT IS EN GEEN BEGELEIDER BIJ ZICH HEEFT ?
Is het dan nog zever ??

 

 

Jan, misschien even niet zo roepen ? Dank je.

@Peter: dat is inderdaad zo. Maar dan heb je toch nog steeds meerdere personen die hulp kunnen bieden? Er zijn veel gehandicapten die trouwens zelf autorijden (hoe raar dat ook mag klinken). Ik vind dat het voor hen ook mogelijk moet zijn te kunnen parkeren.

Peter, ik heb hier al 3 tot 4 keer de opmerking gemaakt en toch blijft het commentaartje van achteruit rijden steeds terugkomen.
Je zou voor minder beginnen roepen, niwaar ? :-)
Nu was ik erbij, maar mijn echtgenote heeft een rijbewijs en rijdt ook met de wagen.
Zij kan dan niet achteruit rijden, uitstappen en weer vooruit rijden, doh.

 

Wel Jan, ik heb hierboven even mijn ervaring beschreven van de laatste jaren, heb jij weet van andere steden/parkings, waar het beter is op dit vlak ?

Ja hoor, het is zowat overal beter om als mindervalide te kunnen parkeren.
Wij moeten quasi nergens in de ondergrondse parkeerplaatsen rijden, omdat er zowat overal voldoende mindervalidenparkings bovengronds voorzien worden.
Mechelen is, bij mijn weten, één van de weinigen waar de mindervalide als derderangsfiguur behandeld wordt.
Hier vermindert het aantal bovengrondse mindervalidenparkings gestadig, of worden ze ingenomen door aannemers, die er een parkeerverbod plaatsen mét toelating van de politie, of de plaatsen worden vrijwel straffeloos bezet door mensen die niet over een parkeerkaart beschikken.Tijdens de zaterdagmarkt verdwijnen er in de binnenstad, bij mijn weten, maar liefst 7 mindervalidenplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de Grote Markt ; 4 voor het postgebouw en 3 op de Ijzerenleen.
Er wordt niet voor een alternatief gezorgd.

 

 

Mindervalidenplaatsen waar je ernaast een grote vrije ruimte hebt zijn helaas erg dun bezaaid in Vlaanderen, Jan. Maar een beter mindermobielenparkeerplan dient zich aan in Mechelen, ... das waar.

@Peter : De bovengrondse parkeerplaatsen aan de ijzerenleen en aan de post zijn ruim genoeg.
Die aan de post zijn redelijk breed en die aan de ijzerleen liggen in een doodlopend stuk, zodat je de rolstoel makkelijk naast de wagen kan plaatsen om uit te stappen.
Hoe het in vlaanderen gesteld is, buiten enkele grote steden, kan ik je niet vertellen, daar wij geen globetrotters zijn.
Het gaat mij ook niet alleen om de ondergrondse parkings, want die zouden we niet moeten gebruiken als er voldoende plaatsen zijn bovengronds, in de onmiddellijke buurt van het winkelgebied.
Die zijn er nu niet.

Shoppen is voor ons geen pleziereisje, maar iets dat we doen omdat het echt moet.
Zo gaat dat nu eenmaal als je slecht te been bent, zoals ik, of in een rolstoel zit, zoals mijn echtgenote.

Uit de tijd (tot 1953) ::Lierse stwg, toen  de tram nog naar de Elzestraat reed.

Jan: Wat vinden jullie zelf het handigst? Plaatsen voor mindervaliden langs de straat of in ondergrondse parkings?

@Alex : uiteraard zijn de bovengrondse parkeerplaatsen een stuk makkelijker, aangezien je dan de afstand kan besparen die je aflegt om de parking te verlaten.
Ik vermoed dat ik hier mag spreken voor het gros van de rolstoelgebruikers.
Het is bij gebrek aan voldoende bovengrondse plaatsen dat we de parking moesten inrijden.
Afgelopen zaterdag moesten wij op de ijzerenleen zijn, maar daar waren de mindervalideplaatsen niet bereikbaar door de zaterdagmarkt, net als die voor de post.
Nergens anders in de nabijheid zijn daar andere parkeerplaatsen te vinden.
De parking grote markt was ook volzet.
Zo'n afstand is voor een mindervalide niet vanzelfsprekend.
 

De Melaan lijkt mij een geschikte straat voor parkeerplaatsen voor mindervaliden. Veel parkeerplaatsen, relatief weinig bewoners. Dicht bij de winkels.

Roger, was dat op een autoloze zondag aan de kleine Malinois ? -)

Voor een valide iemand is de Melaan idd niet ver van de winkels.
Je moet je eens even proberen in te leven in de gedachte dat 100 meter je maximum is.
Pas wanneer je die afstand niet meer solo kan afleggen, kom je in aanmerking voor een parkeerkaart.

De Leermarkt is volgens mij nog geschikter dan de Melaan. Het is een brede straat waar je heel wat kunt verzinnen.

Ik heb een tijdje geleden een volledig overzicht gemaakt van waar er, vanuit het stadpunt van de mindervalide, perfect plaatsen kunnen worden aangebracht, om het deze mensen gemakkelijk te maken.

De enige echt grote wijziging die daarvoor zou moeten aangebracht worden is een uitzondering maken voor mindervaliden in de Lange Schipstraat, de Hallestraat en indien mogelijk ook de Bruul.
Er zouden dan, duidelijk afgelijnde mindervalideplaatsen kunnen aangebracht worden in het stuk aan de Lange Schipstraat en de Bruul, In de Hallestraat, waar vroeger 5 plaatsen waren en in de Bruul, op de hoek van de Hazestraat, waar vroeger ook drie parkeerplaatsen waren.
Dat zou al een geweldig welkome ingreep zijn.
Andere welkome plaatsen zijn de Muntstraat, op de hoek met de Leermarkt, waar twee plaatsen verdwenen zijn, In de Stassaertstraat, tussen de uitgang van de parkeergarage en de eerste bocht, waar eveneens drie plaatsen verdwenen.
Er is ook dringend nood aan enkele plaatsen ter hoogte van het Lamot-centrum, want daar zijn er geen in de onmiddellijke omgeving.

Belangrijk is ook dat alle mindervalidenparkings duidelijk afgelijnd worden en blauw gemaakt worden, zodat de uitvlucht "ik had het niet gezien" niet meer van tel is en dat het misbruik ervan frequent gecontroleerd en zwaar aangepakt word.

Dit doet mij denken aan zogenaamd aangepaste invalidetoiletten. Aan weerszijde van het toilet is er een minimum afstand van 110 centimeter aanbevolen volgens Europese regels. Maar bij veel toiletten is daar geen aandacht aan geschonken. Ik weet niet hoe dit zit met parkeerplaatsen. Maar het lijkt mij logisch dat dezelfde afstand (tot de deuropening van de auto) wordt aangehouden. Ik hoop dat dit probleem opgelost gaat worden Jan.