DABA Maroc: Marokkaans-Mechelse kruisbestuiving in ‘t ArsenaalIn oktober en November haalt DABA Maroc het kruim van de Marokkaanse hedendaagse kunstenaars, denkers en activisten  naar Mechelen. Morgen, vrijdag 12 oktober, dinsdag 30 oktober en donderdag 1 november kun je in ‘t Arsenaal kennismaken met inspirerende voorbeelden van kunst en engagement uit het Marokko van vandaag.

DABA betekent ‘Nu’. De brandende actualiteit staat dan ook centraal. Verwacht je aan de theatercreatie ‘Nieuws in het theater’, een lezing over de kracht en valkuilen van de sociale media én een interactieve live blogavond. Het concept: een kruisbestuiving van nieuwe artistieke bewegingen en praktijken uit Marokko met stemmen en talenten van bij ons, al dan niet met Marokkaanse roots.

Journalist, theateracteur en dramaturg bij Dabateatr Driss Ksikès verzorgt op vrijdagavond 12 oktober de lezing ‘Social Media, a tool for revolution?’. Ksikès staat bekend als een van de belangrijkste publieke intellectuelen in Marokko. In de lezing bespreekt Ksikès het potentieel en de valkuilen van sociale media in het streven politieke en sociale verandering. Zijn de sociale media wel dé instrumenten voor participatie en democratie waarvoor ze vaak worden aanzien? Koen Bogaert (UGent, Marokko-specialist) gaat met Ksikès in gesprek. De lezing start om 20.15 en is gratis. Er wordt wel gevraagd om te reserveren.

Op dinsdag 30 oktober kunnen bloggers live in gesprek gaan met elkaar en met het publiek. Tijdens de ‘Dabablog Interactieve avond’ staan de rol van blogs en sociale media als mobilisatie-instrument in opstanden en als megafoon voor meer democratie in Marokko centraal. Maar het gaat evengoed over hoe moslims en etnisch-culturele minderheden bij ons ook beginnen bloggen om een tegenstem te bieden aan de negatieve of stereotiepe beeldvorming over hen. Keltoum Belorf, redactrice van De Wereld Morgen en Yassine Channouf, arabist, blogger en 20F-activist zijn alvast van de partij. Ook hier is deelnemen gratis maar wordt reservatie aangeraden.

Op 1 november is er dan de theatervoorstelling ‘Lhkbar F’Lmasrah: Het Nieuws in het Theater’. De voorstelling is geïnspireerd op het mediadebat over het woord ‘allochtoon’ en de impact van de Youtube-film ‘innocence of muslims’. Dit uitdagende theater is een productie van het collectief Dabateatr Citoyen uit Rabat.

De voorstelling is meertalig, met ook Nederlandse vertaling. De productie is voor het eerst te zien in ons land. Mechelen en ‘t Arsenaal krijgen dus een primeur. Tickets te verkrijgen € 15 / 12 / 10, vooraf reserveren.

Practica voor de drie voorstellingen:
- Locatie: ‘t Arsenaal, aanvang: 20.15 uur
- 12/10: Lezing (Engelstalig) – Gratis
- 30/10: Blogavond (E/ F/ N) - gratis
- 01/11: Theatervoorstelling – € 10/12/15

Meer info: www.gen2020.be
Tickets en reservatie via t - 015 42 25 44 of e - reservering@tarsenaal.be


tekst: © Markec
visual: © DABA Maroc