Actueel Denken en Leven Mechelen blaast 40 kaarsjes uit

met categorie:  

(foto: Jan Smets - Chris Herssens en Karin De Blende)

Ik zit met de twee dames in de foyer van Utopolis: Chris Herssens en Karin De Blende.  Maar ze benadrukken dat ze niet alléén het uithangbord van hun vereniging willen zijn.  Hun bestuur telt vijf leden.  Ik praat met hen over veertig jaar Actueel Denken en Leven Mechelen vzw.  Vier decennia lang zijn ze een hoofdrolspeler in het Cultureel-sociaal leven van onze stad.  Veertig succesrijke jaren zelfs.... Terwijl wij ons babbeltje houden, beginnen er al heel wat dames binnen te komen voor de tweede lezing van het werkjaar; ontvangen hun collega's de deelnemers en de spreker...  Het loopt allemaal geolied en vakkundig. Actueel Denken en Leven heeft ervaring te koop.   Dat merk je. 

Onze lezingen vormen het hoofdbestanddeel van onze werking.  Maar we bieden onze leden véél meer. Zo organiseren we ook historische wandelingen, bieden we kans tot filosoferen, plannen we een cursusreeks over Kunst en politiek... En: er staan kooklessen met een chef-kok op het programma.  Ook succesrijk is onze leesclub onder leiding van Trees Verleyen.   Voor het deelnemen aan  deze activiteiten moet je natuurlijk lid zijn van onze vereniging. Enkel voor onze filmnamiddagen met inleiding en nabespreking is iedereen die er belangstelling vor heeft welkom...

 

Zowat zeshonderd leden telt de Mechelse afdeling.  En ongeveer zo'n vijfhonderd  nemen deel aan de elf lezingen met gedreven en in hun vakterrein experten van sprekers.   Vijfhonderd deelnemers ontvangen in Mechelen is niet niks.  Accomodatie voor zo'n grote groep voorzien is niet evident.

 

Mechelen heeft weinig of géén zaal die voor zo'n grote groep geschikt is.  Dat is jammer.  We hebben dit ook al regelmatig aangekaart bij de plaatselijke  politici .  De stadsschouwburg is te klein.  En de Salons Van Dijck waar we onze jublileumviering zullen houden, kan ternauwernood vierhonderd mensen aan.  Mechelen heeft écht nood aan een grote zaal.  Noodgedwongen houden we onze lezingen in Utopolis.  Maar we lossen dit op een originele manier op.  We huren twee zalen af.  In de ene is de spreker live aanwezig.  In de andere zaal kan men hem volgen op groot scherm.  En dat lukt wonderwel!

 

De socio-culturele vereniging wil ondanks de stijging van kosten toch democratische prijzen vragen.  Het jaarlijkse lidgeld wordt op 50 euro gehouden.   Actueel Denken en en Leven wil dat iedereen in de mogelijkheid is om zich aan te sluiten.

 

(het bestuur: boven: Magda Baptist en Karin De Blende.  Onder: Martine Vandenberghe, Kris Herssens en Betty Linssen)

 

Wat is het profiel van onze leden?  Over het algemeen zijn het al iets oudere dames, die vaak een hogere opleiding hebben genoten.   Ze stopten niet weinig met hun beroepsloopbaan om familiale redenen en hebben nood aan vorming, sociale contacten...  Velen waren of zijn actief in het onderwijs, anderen zijn dan weer op brugpensioen...  We tellen  veertigers, vijftigjarigen, maar ook tachtigers onder onze leden.  Sinds kort zijn ook mannen welkom op onze bijeenkomsten.  We hebben nu vijf mannelijke leden. Er waren immers  mannen die interesse hadden om onze lessen filosofie bij te wonen.  Bij aanvang werd dit door onze oudste leden niet zo op gejuich onthaald.  Maar da's verleden tijd.   We hebben absoluut géén moeite om leden te werven.  Nooit dienden we reclame te voeren.  Nooit hebben we  de pers nodig gehad. 

 

Héél belangrijk vindt de vereniging de kwaliteit van hun sprekers. Ze moeten van hoog niveau zijn en  ervaren zijn in hun domein

 

De onderwerpen mogen niet te populistisch  worden gebracht, maar wel eenvoudig te begrijpen door de leek in het vakgebied.  Daar staan we op.  Met ons bestuur proberen we steeds op zoek te gaan naar gerenomeerde namen in het Nederlands taalgebied. Daar hebben we flink ons werk aan.   Veel opzoekwerk ook.  We willen ook niet zomaar een kopie brengen van wat andere afdelingen doen.  We leggen de lat voor onszelf dus ook.  Maar we halen er veel voldoening uit.  Het is verrijkend.  Voor de leden, maar ook voor ons.  De kers op de taart vinden we vaak dat we nog kunnen napraten met de sprekers. 

 

In Vlaanderen zijn zo'n veertien afdelingen van de vereniging actief.  Ze werken heel autonoom, maar komen één keer per jaar samen.  Dan wisselt men vaak ideetjes uit.

 

Veertig jaar geleden is de Mechelse vereniging ontstaan, kort na de Antwerpse afdeling.  Daarna volgden ook andere afdelingen in Vlaanderen.  Actueel Denken en Leven is geïnspireerd op een Frans voorbeeld.  De stichters van toen zijn Bea Borggraef-Vanderschueren, Lieve Meskens-Meskens, Marits Stuyven-Jacobs en Minne Dewandel.  Deze dames leven nog allemaal, en enkele komen nog naar de bijeenkomsten.

 

Het sociaal aspect vinden we ook belangrijk.  Mekaar ontmoeten is belangrijk.  Na de lezing kunnen vragen gesteld worden, en is er kans voor reflectie.  Zo krijg je erg veel terug.  Onze onderwerpen zijn heel breed.  En vaak volgen ze nauwgezet de actualiteit.

 

Pluralisme is ook belangrijk.  De leden van de vereniging hebben verschillende filosofische, politieke of religieuze achtergronden.  Actueel Denken en Leven wil voor iedereen open staan.

 

                          

 

Terwijl ik praat met Chris en Karin is het stilaan tijd geworden om de lezing te starten.  Ik loop even mee naar de zalen waar het volk begint toe te stromen.  Ik sta toch te kijken van het organisatietalent van de dames.  Ze kennen het klappen van de zweep.  Vandaag komt de heer Ivan van de Cloot, die hoofdeconoom is van het Itinera Institute spreken over 'België in het zwalpend euroschip'.  Lijkt me wel boeiend...

 

Op 25 maart wordt in de Salons Van Dijck in de Merodestraat een stijlvolle jubileumviering gehouden met een 'High Tea', opgeluisterd door het vocaal ensemble 'Kompakt' en een toespraak van mevrouw Miet Smet, minister van Staat.

 

Méér info over de vereniging:

adlmechelen@gmail.com

www.actueeldenkenenleven.be

 

Proficiat met jullie verjaardag en voor jullie bijdrage aan het socio-culturele leven van onze stad!  Dit verdient een bloemetje! 

 

Lieve Chris en dames van het bestuur,

Van harte proficiat met het vierde decennium van jullie bestaan.

Heb het grootste respect en bewondering voor jullie inzet en professionaliteit waarmee het team

ADL draagt en voortzet.

Uit naam van vele leden zeg ik: HARTELIJK DANK.

Alice