11 +5 +( 16 -6 -2 ) > 43/2

met categorie:  


“11 +5 +( 16 -6 -2 ) > 43/2” is een kleine wiskundige formule, en de afgelopen 24u hebben in Mechelen een paar mensen zoals –ik noem lukraak een paar namen- Kristof C, Björn S of Marina D B en misschien nog een paar anderen deze berekening minstens een paar keer uitgevoerd, misschien kregen ze tijdens het uitvoeren zelfs een keer dat raar kriebelend gevoel vanbinnen, u kent dat wel, die kleine rilling die onmiddellijk gevolgd wordt door het besef dat er iets fameus misgelopen is. Zoals op het moment dat je de deur dichtslaat met de sleutel aan de binnenkant.

Bart S, die kende de formule al, hij had ze al veel langer berekend. En mijn gok is dat ze bij hem eerder het gevoel moet gegeven hebben dat hij aan de juiste kant van de dichtslaande deur staat.

Want 11 zetels voor NV-A plus 5 zetels voor CD&V plus 16 zetels voor de Stadslijst is een bijzonder ruime meerderheid met een overschot van wel 10 zetels.
Meer dus dan acht zetels, dat zijn de zes zetels van Groen plus de twee van M+, dus zelfs al wordt het kartel opgeblazen, dan komt de meerderheid nog altijd aan z’n meerderheid.

Jawel,  het politieke spelletje wordt overal bijzonder hard gespeeld, en dat is in Mechelen niet anders. Niet iedereen zit even vast in z’n stoel en het is maar de vraag of de ploeg die gestart is de rit voltallig zal uitrijden. Eenvoudige wiskunde bewijst alvast dat het niet echt hoeft.

 

Dank u, Christophe, om voor iedereen eens klaar en duidelijk te tonen dat opportunisme alomtegenwoordig is in de politiek (ook, of zéker ook in de lokale politiek). En ik die dacht dat het om idealen en duurzame plannen ging ten gunste van de leefbaarheid van onze stad (op korte én lange termijn). Hoe naief van mij!.  

Dit artikel overstijgt (voorlopig) de cafépraat niet. Ook in de andere sociale media wordt er volop verder gespeculeerd, alsof men er zelf bijzit. Laat het politieke spel even aan de door ons gekozen politici, zou ik denken. Wij kunnen daar als toeschouwers op de laatste rij weinig zinnig over zeggen.

Ik heb al betere artikels gelezen op Mechelen Blogt en vraag me eerlijk gezegd ook af wat dit hier doet.

Inderdaad, Mie, zelfde teleurstelling hier...

Dit is het verhaaltje dat sp.a nu wil ophangen ja. Wat een gespin zeg.
Maar de blauwen en de groenen hebben wel al voor de 2e keer (!) samen campagne gevoerd, achter hetzelfde programma. En besturen al 12 jaar samen. Die loyauteit -van beide kanten- gaan ze niet zomaar opgeven hoor.

Ter info:

Dit is iets wat veel mensen in Mechelen zich momenteel afvragen, ongetwijfeld ook aan de toog, dus in die zin heeft ze ook een plaats op onze blog. Die wij trouwens onder ons wel eens het gezelligste café van Mechelen noemen. Zo lang rechts zegt dat we links zijn en links dat we rechts zijn zitten we zeker op het goede spoor ;-)

Off topic: De originele oorsprong van de vraag, of ze uit deze of gene politieke hoek komt, is mij onbekend. Op politiek vlak ben ikzelf aan geen enkele partij gebonden en wens dat zo te houden.

Haal Gennez van de lijst en dit jong, links, progressief gezin stemt in het vervolg terug sp.a !

Word wakker! Ik hoop dat de Groenen ook wakker worden en de eer aan zichzelf houden. Ze hebben veel te verliezen bij een rechtse coalitie.

Wat mij wat 'ambeteert' in deze opeenvolging van feiten en gissingen is het gedoe rond het sms van verkiezingsdag.  Wat is er van waar?  Worden er spelletjes gespeeld?  Wie van de hoofdrolspelers is de waarheid geweld aan het aandoen?   Voordat hier geen duidelijkheid in is (en ik betwijfel sterk dat die er komt...), blijf ik met een wrang gevoel zitten..

Bovenal ga ik nu proberen rustig te wachten op het resultaat die de gesprekken aan de onderhandelingstafel zullen opleveren.  Ik hoop alleen dat de mensen en het project waarvoor ik gestemd heb, zoveel mogelijk kan gerealiseerd worden., en dat de mensen aan deze tafel opbouwende, democratische en positieve gesprekken voeren, zonder te veel machtspelletjes waar de burger een afkeer zou van kunnen krijgen.   Verder zal ik denken aan het vel en de beer, en me voorlopig van commentaar onthouden. 

M.a.w. ze doen weeral maar eens hun goestingske!
Ik vraag mij af waarom we nog moeten gaan stemmen.

Er is 'het kiezen' en er is 'het uitrekenen' De 'meute' ('schare' in 't AB of 'Kalf' in 't Mechels, gij en ik dus) geeft de cijfers, de 'schooiers' (voor de keus) en/of de 'triomfant' na de keus, berekent. Onze royalistische parlementaire democratie heeft beslist dat, wie dan ook, winnaar of verliezer, die bereid is om 'zijn' gekregen cijfer op te tellen met wie dan ook (winnaar of verliezer) en zo tot een som te komen die meer dan de helft van het totaal is, dat die de kroon zal dienen, heu ... dragen! In het verleden is het meermaals gebeurt dat (zware) verliezers regeerden en grote winnaars op zij werden geschoven ... D'as nu eenmaal het spel dat jullie (de meute; ikke ni zenne!) verkiezen. Dan moet ge, wanneer de regels gevolgd worden, absoluut niet meer komen scheureppen; denkt in 't vervolg wat beter na ... 

16 -6 < 11

Wie of wat er uit de bus komt, maakt niet zoveel uit.  Zolang als ze daarna maar niet op het balkon van ons statôôs gaan staan wuiven zoals BdW enkele dagen geleden in A'pen.

Het was precies alsof de Paus of The Queen was gearriveerd.

Foto Gimycko

@ Bjørn: het is een beetje zoals De Wever ook altijd zegt: internet is 1 lange toog. Met het gevolg dat mensen soms lang op hun pintje moeten wachten. Of het gewoon nooit krijgen, boos worden en weggaan. Staat de cafépraat je niet aan, dan ga je toch op een ander? ;-D

Ik hoop dat Somers de grootste partij (lees niet: formatie) van Mechelen sowieso niet vergeet. Als supercumul-Calvo daar niet tevreden mee zal zijn, heeft hij zijn andere postjes nog. CD&V ziet het niet zitten met Somers en sp.a keldert zichzelf met vijandige uitlatingen.

Het vraagstuk is volgens mij op een democratische manier opgelost. Een anti-Somers coalitie zou een beetje te veel van het goede zijn, denk ik. Bovendien stel ik een mogelijke samenwerking tussen socialisten en N-VA behoorlijk in vraag omwille van de ideologische verschillen. Kun je daar ooit 1 lijn in krijgen?

@Henning: In  de vlaamse regering werken ze toch samen dus zal het nog wel meevallen met die ideologische verschillen zeker?

Alex Terieur, you made my day!

 

16 -6 < 11  !! 

Hopelijk snapt Somers dit ook en blijft hij zijn kartel trouw of hij zou wel eens een koekje van eigen deeg kunnen krijgen

Ben het eens met HansVdb. :-)

Heel zeker Hans. Water kan (én moet)  bij de wijn worden gedaan - maar als er té veel wordt bijgegoten verandert de smaak té veel, en zou het wel eens kunnen dat kiezers hem niet meer lusten...  Velen kozen voor een bepaald etiket weet je...  Ik hoop dat de bottelaars aan de onderhandelingstafel dit beseffen.

De Paus, de Queen en BDW, het zijn allemaal maar mensen die ademen, eten en drinken, piessen en kakken. Dus wie daar nu op het balkon gaat staan laat mij koud. Voor mij mag Klein Pierke dat even goed als god.  Het zal wel een fijn gevoel geven, zeker, om zo toegejuicht te worden. (Eerlijk gezegd, eigenlijk zou ik dat ook wel eens willen meemaken)

Als je bedenkt hoeveel bagger hij al over zich heen heeft gekregen... Als ik even cynisch mag zijn: hij heeft nog niets verkeerds gedaan. Een Vlaams spreekwoord geeft ook aan wie er niets verkeerd kan doen...

Nu is dat ook wel te negatief - daar betrap ik mezelf op.  Om de hele Vlaamsgezinde rechterzijde te verenigen achter een project, dat zich sociaal-economisch rechts opstelt, maar duidelijk wel binnen de krijtlijnen van de demokratie, en mèt een inclusieve definitie van het Vlaamse volk (iedereen die de taal leert en zich naar de normen van onze samenleving gedraagt hoort er bij) - dat is niets niks, vooral als je bedenkt dat velen van zijn kiezers tevoren het Vlaamse volk (en in zichzelf misschien nog steeds) wel genetisch definiëren... Tekenend daarvoor: op zijn lijst in Antwerpen stonden een aantal kandidaten van allochtone herkomst (zijn verantwoordelijkheid) - maar die kregen van zijn kiezers opvallend minder voorkeurstemmen - wat niet zijn schuld is.

Maar genoeg gefilosofeer over BdW...

THoe cynisch dit allemaal is (of hoe lachwekkend) illustreert een uitspraak van een mandataris van cd&v die vond dat het "kartel" gewonnen had. klopt dat Cd&v en Nva nu samen meer stemmen hebben dan 6 jaar geleden, maar dit is wel de verdienste van Nva. Heimwee naar vroeger zeker,? Ik heb de man gezegd dat hij een uitstekend politicus is  en eens goed gelachen.

 

 

Ik kan mij niet herinneren dat Bart Somers het politieke spel ooit zo hard heeft gespeeld. Dat lijkt me eerder een teamspeler.

Een zekere Gennez daarentegen heeft al wat politieke lijken achtergelaten.

Laten we vooral het project afwachten - de coalitie doet daar minder toe zolang het bekwame mensen zijn. Een goed, toekomstgericht en stedelijk (we zijn Heist-op-den-Berg of Keerbergen niet) project.

Over het algemeen viel voor de verkiezingen eigenlijk op hoe weinig de meningen verschilden. Het was vooral de stijl die anders was.

Oh ja, en één ding moet me van het hart. Hoe kan je mensen - van eenderwelke partij - die zich dag en nacht uitsloven voor hun ideeën, constant door de 70%-90% die niet op hun stemmen worden afgezeikt, een loon dat niet in de buurt komt van een privéjob - hoe kan je die postjespakkers noemen?

Misschien eens in de spiegel kijken en je afvragen waarom je toch zo'n nietsnut bent geworden.

Vreemd hoe dergelijke post emoties en scheldpartijen boven haalt bij mensen. Misschien is dit niet het scenario dat op tafel ligt, maar het geeft wel aan welke krachten er bij onderhandelingen (politiek of zakelijk) spelen. Om diezelfde reden is 16 -6 < 11, een sterk argument van Alex.

Hieronder mijn reactie die ik geplaatst heb op het initatief van de gratis soep bedeling. Hiermee wil ik niet zeggen dat in de reacties op het item verkiezing geen belangrijke en soms wijze opmerkingen gemaakt worden.

Wel stel ik vast dat er een hemelbreed verschil is tussen discuscieren en doen.

 

"Zeer raar, enorm veel reacties op de blog van de verkiezingen met veel grote en theoretische redevoeringen.

Echter op dit konkreet initiatief, volledige stilte.

En nochtans dit maakt het verschil.

Succes met de actie."

Somers zal ook wel naar de toekomst kijken hoor, in 2014 zijn er zgn grote verkiezingen, en de kans dat hij daar als lijsttrekker scoort is redelijk realistisch, misschien vertrekt hij wel naar het vlaamse of federale niveau. Deed hij trouwens al eens een keer, remember?

En als hij een post op bijvoorbeeld vlaams niveau op het oog heeft kan hij zich best aanschurken tegen het NV-A, en in dat perspectief is de burgemeestersjerp als cadeau aan Hendrickx wel een mooi gebaar. En de rol van de Groenen in dit alles? Geen enkele eigenlijk, buiten dan dat ze misschien gediend hebben als noodzakelijk vehikel voor de stadslijst te stofferen.

Als ik nog één gok mag wagen: 2014: Somers weg, Exit Groen, Hendrickx burgemeester.

Als Calvo & Co 1 molecule verstand in hun hoofd hebben moeten ze al geweten hebben hoe laat het was van zodra CD&V mee aan tafel zat, geen rekenmachine voor nodig.

Niet Somers is aan zet maar wel Hendrikx en we zullen dat met argusogen volgen.

@E10 : het Vlaams Belang doet al sedert tal van jaren een gratis soepbedeling in Mechelen, speciaal in het kader van de armoede van de vierde wereld. Afspraak einde februari 2013 op de Grote Markt??

Om toch even de rekenmachine boven te halen...

In de 11 + 5 + (16-6-2) coaltie hebben de fracties 11, 5 en 8 zetels. En dus steun van respectievelijk 25, 11 en 18 procent van de bevolking.

De logica van (ergens ver) hierboven doortrekkend hebben deze fracties géén steun van 75, 89 en 82 procent van de bevolking.

Samen opgeteld geeft dat dus een coalitie waar 246 % van de bevolking tegen gekant is.

Oeps ;-)

Je kan veel zeggen over het 'gespin' van de laatste week. Ik stel alleen vast dat er tot op heden nog geen sms getoond werd.

Bewijslast lijkt me toch bij diegene die de beschuldiging spuit te liggen ?
Als dat niet is, dan heb ik een sms gekregen van de Kardinaal waarin hij voorstelt om samen mey PVDA+ een rood-religieuze coup te plegen.

Ik stel vast dat Somers CD&V mee aan boord lijkt te willen nemen. Als we toch aan het rekenen zijn, lijkt me dit logisch, omwille van twee politieke redenen:

- Zo krijg je een zwakkere oppositie

- Zo kan je ook zonder de Groenen verder, moesten die moeilijk beginnen doen.


Anderzijds gaat het op deze manier veel moeilijker zijn om bevoegdheden te gaan verdelen. Niet alleen zullen de Groenen hun schepenen opeisen, maar ook NV.A zal dat doen. Die laatste misschien zelfs op de bevoegdheden die nu eerder typisch naar Somers en Open VLD gingen. (Denk aan veiligheid, financiën, ...)

Open VLD zal dus moeten slachtofferen willen ze Somers in het zadel houden.

Vraag is: wie zal onder de hakbijl vallen ?

In de kantlijn: mag ik er op wijzen dat het N-VA is en geen NV-A, NVA, N.VA, nv A of NV.A? Dank jullie wel ;-))

Och Henning, tegen dat we het kunnen spellen heeft het al lang een nieuwe naam.

idd Peter, en als je het uitspreekt hoor je het verschil toch niet ;-)

NV Somers ?

Als ik zo links en rechts de commentaren lees heb ik toch de indruk dat Calvo degene is die al het meest zijn achterban heeft moeten sussen. Blijkbaar zijn het vooral de mensen die een Groene stem gegeven hebben die er wat mee gewrongen zitten. Kan ze niet helemaal ongelijk geven.

Ooit was het niet ongebruikelijk, om een andere doalitie te vormen dan iedereen verwachtte, door iemand los te weken uit zijn eigen partij, en zo aan een meerderheid te geraken. Om dit soort beloond overlopen tegen te gaan is daarop de wet veranderd. Individuen kunnen evnetueel tegenstemmen, maar geen andere coalitie voordragen dan de rest van hun lijst - de wet erkent het fenomeen partij niet, enkel de lijsten zoals ze zich aan de kiezer hebben aangeboden. Groen zit dus "gevangen" in de stadslijst. Ze kunnen, als het er op aan komt, tegenstemmen, maar ze kunnen geen alternatief voorstellen

 

Geniale wiskundige berekening, maar ik kan beter:

Wat als er na de komma nog een cijfer komt? Bijvoorbeeld 0,5 zetel?

 

 

De eerste volle eenheid voorbij de helft is in principe vodoende - al denk ik niet dat er in werkelijkheid ooit  op die basis gestart wordt, tenzij in een kleine gemeente met bijvoorbeeld 11 gemeenteraardsleven, en waar maar twee lijsten opkomen, die op 5 >< 6 uitkomen.

ik bedoel: éne wordt schepen en dan moet hij na 3 jaar opstappen voor iemand van een andere partij.

 

Is vroeger ook al gebeurd hoor.

Wordt regelmatig gedaan. Kan een goede manier zijn om aan verjonging te doen, een nieuwe kracht krijgt de kans zich in te werken tegen de volgende verkiezingen. Maar... er zijn al accidenten mee gebeurd ook: dat ontslag halfweg is niet afdwingbaar. De ontrouwe schepen kan men zijn bevoegdheden afnemen, eventuele ook bezoldigde nevenambten, maar het eigenlijke schepenambt (met de pree die daaraan vast zit) niet. En bij een burgemeester ook niet de bevoegdheden die de wet uitdrukkelijk aan de burgemeester toekent.

Wie zoiets doet is voor de rest van zijn leven "verbrand" als onbetrouwbaar, het is dan ook vooral bij oude ratten dat dit soort verraad opduikt: nog gauw meepakken voor het pensioen.

djeezes wat een krabbemand en wij onnozelaars maar nadenken over voor wie we gaan stemmen

Maar dat is goed, he Malenie, je kunt inderdaad maar best goed nadenken, en je mensenkennis gebruiken: wie acht ik tot zo iets in staat, en wie niet. Hoewel dat een vergissing niet uitsluit. Ik ben ook al teleurgesteld door mensen waar ik het echt niet van verwacht had...

Marc Hendrickx zegt dat er wél contacten waren met Gennez. Gennez ontkent dat. In de poliitiek ga ik geen mensen op hun woord geloven. Het is dus aan Marc Hendrickx om de bewijzen op tafel te leggen. Als hij zoiets rondtoetert ga ik ervan uit dat hij dat ook kan aantonen.

na het politieke afscheid van k. strubbe zal het rekensommetje veranderen: groen en open vld staan dan elk voor 7 zetels ...

Er zijn inderdaad gesprekken geweest tussen Hendrickx/NVA en Gennez-Geys/SP.a voor de verkiezingen. Ik heb ze zelf bezig gezien! Waarvan akte:-)

Misschien is het dan wel geloofwaardiger en eerlijker om dit met open vizier te vertellen, en niet onder 'anoniem'.   Noem paard en kar.  Anders komt het wat gratuit over naar mijn gevoel...

Dat er gesprekken geweest zijn tussen Strubbe en de rest, dat is in ieder geval wel duidelijk. Dat was misschien een voortzetting van de gesprekken uit 2006. Wie weet meer ? Jij misschien aNoniem 7 ?

Paard= Hendrickx/NVA, kar = Gennez-Geys/SP.a:-)

En jij bent de 'spion in het struikgewas' langs de weg toen ze voorbij gereden kwamen, dus?

;-))

Zie hier Nijntje in de Mechelse schependans.

Den dikke (Van Dale) leert ons dat een 'populist' oppervlakkig en demagogisch is, een populistische politicus is iemand die probeert, met alle mogelijke middelen, de stem van de kiezer te behalen, zonder zich om de inhoudelijke kwaliteit van zijn voorstel(len) te bekommeren. Ik lees vandaag in 'De Knack' dat onze groten baas Di Rupo, op de eurotop de N-VA en het Vlaams Belang als 'populisten' bestempeld. Oef; de Vlaams Belangers zijn dus geen strontkevers meer, hun imago is er (lichtjes) op vooruitgegaan. De N-VA'ers daarentegen zijn nu ontmaskert, want wie zou er durven twijfelen aan de woorden van onze premier, de weldoener van alle Belgen. De gevolgen van dit openbaren zijn nu duidelijk voor mij: pakt de stadslijst, Genez  + alle andere 'klein grut' partijtjes bijeen en stuur die 'lagere volksklasse' partij in een welverdiend cordon ... Dat 'recht' eindelijk eens geschiede ... 

eddy, " mestkevers ".