Wie houdt woord ? U kiest ! Openbare ruimte en stadsvernieuwing.

met categorie:  

Dit werd beloofd in 2007 over het thema Openbare ruimte en stadsvernieuwing. Wat denkt u er van ? Ik schreef toen al dat ik er naar uit keek om in 2012 terug te blikken.

Dit schreef u 6 jaar geleden.

Dit is een discussieforum. Alle reacties die beginnen schelden of van het onderwerp afwijken gaan er simpelweg uit.

 

* In elke wijk rond het stadscentrum komt er een concreet stadsproject dat de vernieuwing in die buurten uit de negentiende eeuw versterkt. Het kan gaan om de vernieuwing van een plein of het scheppen van nieuwe openbare ruimte, de modernisering van een ganse buurt. Dit moet zowel op Nekkerspoel, in Mechelen-Noord en -Zuid als aan de Battelse-, Tervuurse- en Leuvensesteenweg.

* In elke wijk worden minimaal drie straten heraangelegd.

* Elk jaar worden in 30 straten de fiets- en voetpaden volledig hersteld en vernieuwd. Voor zowel de straten, fiets als voetpaden zal bij het begin van de legislatuur een inventaris en een prioriteitenlijst worden opgemaakt.

* De steenwegen krijgen een grondige facelift, waarbij uitstraling, meer verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, parkeergelegenheid en meer groen centraal staan. In 2007/2008 worden de Antwerpsesteenweg, de Nekkerspoelstraat en het eerste deel van de Battelsesteenweg, de Brusselsesteenweg, Tervuursesteenweg, Jubellaan en Liersesteenweg heraangelegd.

* We toveren de vesten om tot groene boulevards met twee nieuwe pleinen (Brusselpoortplein en Hogeschoolplein) met voldoende parkeergelegenheid op of onder de boulevards. De omgeving aan de afleidingsdijle wordt omgebouwd tot een waterboulevard. De Dijle aan de Zandpoortvest wordt terug blootgelegd.

* Na de Melaan wordt minimaal nog één vliet terug opengelegd. De voorkeur gaat uit naar de Lange Heergracht.

* Ten einde de tijdsduur van openbare werken zo veel als mogelijk te verkorten, moeten bestraffingsmechanismen worden voorzien indien de aannemer de werken later dan gepland afwerkt.

* Bij het uitvoeren van wegenwerken moet meer belang worden gehecht aan 'minder-hinder-maatregelen': meer coördinatie tussen alle besturen en bedrijven die op het openbaar domein werken mogen uitvoeren (De Lijn, Aquafin, de telecomsector, de energiesector,...), maar ook met omliggende gemeenten, de provincie en het Vlaams Gewest. Dit vermijdt herhaalde werken op dezelfde plaats op korte tijd. Dit kan onder meer door een ruimere toepassing van het Werf Opvolgings- en Coördinatiesysteem waarbij alle nutsbedrijven in één data-format via internet hun informatie invoeren en beschikbaar stellen van het publiek en elkaar.

* Bij het inrichten van speelruimte en de open ruimte,en bij de heraanleg van straten en pleinen moet bijzondere aandacht gaan naar petanquebanen voor de ouderen en speelinfrastructuur voor jongeren.

Lol @

 • We toveren de vesten om tot groene boulevards met twee nieuwe pleinen (Brusselpoortplein en Hogeschoolplein) met voldoende parkeergelegenheid op of onder de boulevards. De omgeving aan de afleidingsdijle wordt omgebouwd tot een waterboulevard. De Dijle aan de Zandpoortvest wordt terug blootgelegd.

  Status quo. En die zal vermoedelijk nog vele jaren duren. Het Mercierplein met autotunnel voor de volgende termijn niet vergeten, mannen x-) 

   
 • Bij het inrichten van speelruimte en de open ruimte,en bij de heraanleg van straten en pleinen moet bijzondere aandacht gaan naar petanquebanen voor de ouderen en speelinfrastructuur voor jongeren.

  Heu? Wat? Waar? Hartstikke tof idee, maar wat hebben we daar concreet van gezien? De Skatebowl is er 1 van, maar da's ook zo'n krakkemikkig gevalleke.

   
 • En dan nog dit...

  De steenwegen krijgen een grondige facelift, waarbij uitstraling, meer verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, parkeergelegenheid en meer groen centraal staan. In 2007/2008 worden de Antwerpsesteenweg, de Nekkerspoelstraat en het eerste deel van de Battelsesteenweg, de Brusselsesteenweg, Tervuursesteenweg, Jubellaan en Liersesteenweg heraangelegd.

  Ik heb geschrapt wat dus niet gerealiseerd werd. Nu spreek ik me nog niet uit over de Nekkerspoelstraat: ook schrappen? Op dit deel alleszins gebuisd.

Hallo allemaal. In Hombeek zijn ze al drie jaar bezig om vier straten opnieuw aan te leggen. Nu zijn er nieuwe plannen voor twee straten in het jaar stillekes.

 

Read my lips....

Vandaag het krantje van de stadslijst in de bus gekregen.

Soms vrees ik dat onze politici veel te veel betalen voor allerhande marketing- en communicatiestrategen : Kristl Strubbe die persoonlijk pleit voor heraanleg van haar eigen oprit en stoeprand is niet meteen een slimme zet... Vreemd dat iemand zelfs zo kort voor de verkiezingen de schijn van zelfbedieningspolitiek niet uit de weg gaat. Of ben ik nu te cynisch en verwar ik een communicatieblunder met eerlijkheid ?

 

G.L.: ze hebben zowat heel de stad vernieuwt en gij haalt hier vier straten aan. In 't schoon Vlaams hebben ze daar een spreekwoord voor: spijkers op laag water zoeken. Niet te verwarren met al die verloren stemmen terugzoeken. :-)

 

CartoonistHenning: voor die straten mag er dan nog goodwill zijn van de stad, het zijn gewestwegen en als de Vlaamse regering niet mee wel... M.a.w.: je mag richting CD&V, N-VA en SP.a kijken voor die wegen. Maar misschien hadden ze niet moeten beloven om ze aan te pakken omdat ze wisten dat de Vlaamse regering er ook nog voor iets tussenzit....

Beloftes zijn er om na te komen, gewestweg, provincieweg of niet. Het gaat wel al ver als je al moet spreken over een "goodwill" van een stad.

Henning: zoek mij één partij die haar beloftes wel altijd nakomt. Ik denk dat je dan al moet gaan kijken naar dictaturen. In een democratie moet je nu eenmaal compromissen maken. De stadslijst zit in een coalitie met SP.a, dus het lijkt me niet onlogisch dat ze niet heel hun programma onverkort hebben kunnen uitvoeren.

Uit je berichten is al vaker gebleken dat je wel sympathie hebt voor N-VA, wel ook die partij zit bvb. in de Vlaamse regering, en komt daar ook een heleboel van hun verkiezingsbeloftes niet na. De grote leider zit zelfs mee in het stadsbestuur van de stad Antwerpen, en komt daar volop zijn verkiezingsbeloftes niet na. Omdat ze nu eenmaal in een coalitie zitten met anderen en dus water bij de wijn moeten doen. Je begrijpt dat wat voor de N-VA geldt, ook voor de stadslijst geldt.

Met die nuance dat er een verschil is tussen een partij- of een verkiezingsprogramma & een regeerakkoord/beleidsnota wat een akkoord is van alle partijen die in de coalitie zitten.

Ik vermoed dat de crisis ook wel wat roet in het budgettair eten heeft gegooid

 

Het is natuurlijk het makkelijkst om alleen te zien naar wat er NIET gerealiseerd is

Zo heeft de PROVINCIE al jaren beloofd de jubellaan opnieuw aan te leggen ... en al evenveel jaren komt dan van DE PROVINCIE het excuus "sorry, geen geld dit jaar". Dan kan je doen wat je wilt, je zal het toch niet krijgen.

 3 steenwegen grondig heraangelegd op 2 jaar tijd, rekening houdend met ALLE factoren, dus ook vorst-verlet/te veel regen, da's geen al te slechte score lijkt me. Je kan natuurlijk ook alle straten tegelijk open gooien voor heraanleg. Alleen moet je dan niet klagen als je de stad niet meer in of uit kan vanwege de werken ...

@ Kathinka :

Gewoon, op 14/10, stemmen voor andere provinciefiguren en dan komt alles goed !

;-)

De Provincie geen geld ???? Vandaag nog net gelezen dat de aannemer van de Nekkerpool 500.000 € bonus had kunnen verdienen waren de werken aan het nieuw zwembad beëindigd "voor het begin van het schooljaar" (bedoeling was waarschijnlijk "voor de verkiezingen"....)

Mechelen wacht al een eeuwigheid op een nieuw zwembad en nu zou 500.000 €  zomaar weggegooid worden om drie maanden eerder te kunnen openen....Dit bedrag kan zonder twijfel veel nuttiger gebruikt worden bv voor de aanleg of verbetering van fietspaden ...

 

@moderator: Anoniem speelt in zijn laatste commentaar op de man. Gelieve het tweede deel van zijn inbreng te verwijderen.

@Kathinka, hopelijk denk je zoals ik en schaffen we gewoon die provincies als bestuursniveau af?! Maar ja: zij die op een tak zitten, zagen die niet af.

@Henning : stop eens met de crybaby uit te hangen jongen...

Tijd om eens een link naar de afspraken te plaatsen: http://www.mechelenblogt.be/info/afspraken