Wat ruist daar in het kerkgebouw?

(cartoon: Henk Langenkamp)

De laatste jaren is er heel wat gebeurd rond de herwaardering van de monumentale Mechelse kerken. Ik noem: restauratiewerken aan de Sint-Janskerk en Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, nieuwe verlichting voor de Sint-Romboutstoren en Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, de buitenrestauratie van de Colomakerk, de geplande werken aan de Katelijnekerk en Sint-Pieter, en ga zo maar door.
Een deel van het patrimonium van deze kerken blijft dikwijls uit beeld, namelijk de dikwijls waardevolle historische orgels, en laat dat nu net mijn "core business" zijn.

Op 11 oktober is er over de historische orgels in Mechelen een "SoirĂ©e Lamot". Als opstapje  plan ik op Mechelenblogt een miniserie "Orgels van Mechelen" waarin je heel wat te weten kan komen over dit patrimonium.

Vandaag beginnen we "low profile" met een paar dorre cijfertjes:

-Er zijn een 26-tal orgels te vinden in onze stad.
-Daarvan zijn er een 12-tal als historisch erfgoed te bestempelen.
-Daarnaast zijn er nog een 3-tal instrumenten waar belangrijk historisch materiaal in verwerkt is.
-In Mechelen wonen er 6 professionele organisten.
-De orgelklas van het Stedelijk Conservatorium heeft 13 leerlingen.

Zoals alle muzikaal patrimonium vormen de Mechelse orgels geen dode materie; in september kan je concerten bijwonen in de kathedraal en Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle.
Eerstvolgende afspraak is vrijdag 21 september om 20:30 in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, met een cocktail van orgelmuziek uit Parijs na de revolutie, en met medewerking van "Les Danseuses Fabuleuses". 

Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

Ik kijk er al naar uit Wannes. Ik ben op 11 oktober zeker van de partij !

Ik mocht een tijdje geleden de Orgelwandeling mee-maken met Wannes,en er zitten heel wat schatten van orgels in kerken !

Het blijft een pareltje, niet ?

Orgel OLV-Kerk

En in 1928 had je al orgelrecitals.

De cartoon van Henk zit in enkele gevallen heel dicht bij de waarheid ( hieronder een deeltje van de orgelpijpen in de kapel van het voormalige O.L. Vrouw ziekenhuis, Keizerstraat ).

Succes Wannes!

Om naar uit te kijken! Zowel 11 oktober als jouw geplande artikelenreeks... Heel benieuwd !
Hoop er te kunnen bij zijn op 11.10...

Leuke cartoon ook ;-)
 

wat heb ik gemist? orgelwandeling......

ben benieuwd naar de reeks en naar 11 oktober