Vlietenkelder opent deuren!

Zaterdag 29 september opent de Vlietenkelder dan écht de deuren voor de permanente tentoonstelling. Je kunt er de Mechelse prauw zien en meer leren over de geschiedenis van de Mechelse vlieten. Ook wordt een schuilkelder uit WO II gereconstrueerd.

De Vlietenkelder was in mei al even tijdelijk geopend voor de tentoonstelling ‘Ingewikkeld’. Daarna werden verdere werkzaamheden uitgevoerd. Vanavond wordt de Vlietenkelder plechtig geopend en vanmiddag stelden schepen van Openbare Werken Greet Geypen en burgemeester Bart Somers de Vlietenkelder voor aan de pers. Mechelen Blogt was erbij en brengt verslag uit.

 

Hier ligt iets dat élke Mechelaar tot tranen toe zou moeten bewegen” vindt burgemeester Bart Somers, doelende op de prauw die in 1904 in Mechelen gevonden werd, in Brussel bewaard werd en nu weer ‘thuis’ in Mechelen is. Greet Geypen, schepen van Openbare Werken is erg trots op de aanwinst: de oudste boot die ooit op het Belgische vasteland werd opgegraven.


De prauw  zoals hij vroeger 'hersteld' in Brussel bewaard werd

Greet Geypen is ook erg tevreden met de finalisering van de Vlietenkelder: “Zo blij dat ik hier vandaag ben”, zegt Geypen, “het was onmogelijk de prauw hiér te krijgen, werd ons gezegd. Het was onmogelijk om de kelder droog te krijgen. Vandaag bewijzen we dat het wel degelijk kan” aldus de schepen die er nog aan toevoegt dat die ‘drooglegging’ een ‘huzarenwerk was.

De Vlietenkelder was vroeger een gegraven vliet, een stadskanaaltje dat in de 16de eeuw tijdens de middeleeuwen overwelfd werd. Nu ligt er een ingebuisde riool, waarvan enkel de bovenkant zichtbaar is. De kelder werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aangepast om er te kunnen schuilen, ze werd in compartimenten ingedeeld.

Elk compartiment vertelt zijn eigen verhaal; de geschiedenis van de stad. “In het eerste compartiment kom je meer te weten over de geschiedenis van Mechelen en het water en over de evolutie van deze vliet. In de tweede ruimte staat de prehistorische boot opgesteld. De derde ruimte is een reconstructie van een schuilkelder tijdens de tweede wereldoorlog”, vertelt Greet Geypen. “Behalve de permanente tentoonstelling kunnen ook er ook tijdelijk tentoonstellingen plaatsvinden, vergelijkbaar aan de ‘ingewikkeld’-expo” vervolgt Geypen. Het totale kostenplaatje voor de aanleg van de Vlietenkelder bedraagt € 1.111.619,45.

Vooraleer de schepen en burgemeester de kelder openden, wees Bart Somers op het toegangsluik tot de kelder waarop het Mechelse Vlietenplan staat afgebeeld. Dan gingen de luiken open en gaf de kelder zijn geheimen prijs.

 

Dit is geen klassiek museum”, weet gids Wouter Vaneerdeweg, “beschouw het eerder als een belevenisruimte”.

De boeiende geschiedenis van de Vlietjes in Mechelen, leer je in het eerste deel van de kelder, in het tweede deel prijkt de fameuze prauw. “Het ziet er meer als een krokodil uit”, lacht Wouter Vaneerdeweg. Toegeven: de structuur heft iets van het eerder vernoemd reptiel. Vaneerdeweg: “Anders dan vroeger wordt niet meer een object volledig hermaakt, maar wordt dat wat nog is, getoond”.

 

Vaneerdeweg vertelde vervolgens dat Julius Caesar misschien wel iets anders dan ‘dapper’ bedoelde met ‘van alle Galliërs zijn de Belgen het dapperst’ - Belgae Gallorum Fortissimi. “Fortissimi betekent behalve dapper ook onbeschaafd”, zo blijkt. ”Maar dat is niet erg, wij zijn de Belgae niet. En zo onbeschaafd waren de Kelten helemaal niet”, aldus Vaneerdeweg.

De evocatie van de schuilkelder, met beeld en geluid van de bombardementen van wereldoorlog II is tegelijk indrukwekkend en beklemmend. Toch als je je poogt voor te stellen hoe het was, toén. Indrukwekkend.

 

Een bezoek aan de Vlietenkelder kan onder begeleiding van een gids. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Om de Mechelaars de kans te geven om de Vlietenkelder op een gemakkelijke manier te bezoeken, worden er vanaf de opening tot het einde van dit jaar, geleide bezoeken georganiseerd waar men zich kan bij aansluiten. De rondleidingen vinden in het weekend plaats om 14 en 15 uur en kosten € 2 per deelnemer.

Naar aanleiding van de opening van de Vlietenkelder, heeft het IJzerenleencomité een tentoonstelling voorzien. In 15 etalages op de IJzerenleen, zullen reproducties van afbeeldingen van de Mechelse kunstenaar Alfred Ost worden tentoongesteld. Alfred Ost schilderde uit protest tegen het dempen van de vlietjes (Raadsbeslissing van 1893) een reeks afbeeldingen bij elkaar van vlietjes en bruggetjes in 1912, exact 100 jaar geleden.

tekst en foto's: © Markec

Bijzonder stukje Mechelen!

Leuk dat collega Wouter een keertje in beeld komt. Ik kijk al uit naar mijn eerste gidsbeurt in deze bijzondere ruimte. En mensen, voor 2 € per deelnemer moet je het niet laten !

Vijf jaar geleden toonden we hier al foto's van hoe het er uit zag.

Indrukwekkend! Alweer een goed excuus om nog eens naar Mechelen af te zakken.

Kaart Vlieten door Harrewijn 1720

IJzerenleen Vlietenplan - Foto Gimycko

Als er een lift is kan het zijn dat ik ook wel eens af kom maar dat plaatje van de bommenwerpers moeten ze voor mij niet opzetten. Ik ben daar toen bijna doof van geworden.

Misschien nog iets voor den RA RA RA. Welke helden waren dat, die hun bommen op onze kop kwamen gooien ?

Zou er ook moeite gedaan worden om de scheef getrokken en beschadigde leuningen te restaureren?

 

@inwoner ijzerenleen: ik heb daar begin september tijdens de gemeenteraadszitting een vraag over gesteld. Men antwoordde dat de herstelling inderdaad zal gebeuren, maar hoe het zit met de niveau-aanpassing van de arduinen stenen aan in - en uitgang van de kelder, daar krijg ik geen antwoord op. Maar de dienst "erfgoed" zou de zaak volgen...

Een zeer pertinente vraag Anoniem en Eddy. Heeft er iemand fotos van de erg beschadigde leunigen ?

aan Gimycko,

zeer mooie oude kaart

heb je (of iemand anders) toevallig van de spandoek ook een foto waar we de nummers op het stadplan kunnen lezen?  Op de huidige foto kunnen we zeer goed de nr en de namen van de vlieten lezen maar helaas het stadsplan zelf is niet leesbaar. Dit zou ook goed zijn om dit ook op Mechelen mapt toe te voegen..

dank u

 

@ E10 : Misschien heb je hier wat aan.

Gimycko, dit is fantastisch scherp

Bedankt

Hier een kaart van Jacob Deventer uit 1613.

Gim, leg die twee kaartjes nu eens naast mekaar.

Hier het kaartje via Paul Temmerman.

1  Nekkerskolk of Heergracht en vliet Heergracht –Melaan
2  Duivelsvlietje of Hellevlietje
3  Vuilgracht
4a Melaan
4b  Nieuwe Melaan
5  Verwersvlietje
6  Klem
7  Gracht
8  Koolvliet
9  Vleeshouwersvliet
10 Vliet IJzerenleen
11 Greppe
12 Zandvliet
-- Vlietje Bruul