UiT zonder Uitlaat: autoloze zondag vol cultuur in sfeer van roaring twentiesZondag 16 september
laat je de wagen best op stal. Zak liever af naar het  stadscentrum van Mechelen voor de tweede editie van UiT zonder uitlaat. De hele binnenstad is die dag autovrij en staat helemaal in het teken van cultuur, vrije tijd en mobiliteit.

Dit jaar word je bovendien ondergedompeld in de sfeer van de dolle jaren twintig.

Eén dag zonder ronkende motoren, geen uitlaatgassen en geen auto’s op straat. Op UiT zonder uitlaat kun je voelen wat een autovrije binnenstad betekent. In bruisend en verkeersveilig Mechelen kun je rustig kuieren en er kennismaken met het rijke cultuur- en vrijetijdsaanbod in Mechelen. Ook nu staan de verschillende (socio-) culturele verenigingen en organisaties je graag te woord over hun aanbod voor het komende culturele seizoen. En je kunt ook profiteren van de nuttige verkeersveilige en duurzame transporttips.

Zondag wordt de klok met 90 jaar teruggedraaid, recht naar de ‘roaring twenties’. Ensemble Swingzapopping doet de tegenwoordige tijd vergeten met hedendaagse versies van klassieke swing-, jazz en twistnummers. Ze krijgen daarbij de hulp van The Dipsy Doodles, een stel zotte meiden die de binnenstad geheel in stijl onveilig zullen maken.

De snoepjesslijter belooft te verrassen met leuke zoetjes uit de tijd van toen. Je kunt je fotogenieke kant als hippe go go girl of stoere maffioso tonen en bij de ‘Marché Moustache’ doe je misschien wel het koopje van je leven.

Ook de fiets staat centraal op UiT zonder uitlaat, niet geheel onlogisch natuurlijk. Je kunt er je tweewieler opblinken door hem een goede poetsbeurt te geven. Op de Veemarkt vindt vanaf 13 uur een heuse zeepkistenrace plaats. Een duizelingwekkend parcours brengt de coolste zeepkisten langs een waterbak, spoorweg en tunnel.

Vlaamse Kermis en Paardentram
UiT zonder uitlaat breidt dit jaar uit: ook Walem is autoloos. Met een heuse Vlaamse Kermis zelfs. Het dorp voorziet volksvermaak voor het ganse gezin, met als hoogtepunten een rommelmarkt, free podium, boekenruilbeurs, volksspelen, bier- en ecofietsen, …

Een paardentram voert bezoekers een ganse dag over en weer van Mechelen naar Walem.

UiT zonder uitlaat vindt plaats in hartje binnenstad, voornamelijk op en om de Grote Markt en in de Befferstraat, en in Walem en gaat van start om 13 uur en duurt tot 18 uur.

Bezoekers kunnen een en ander combineren die dag, want er is nog meer te doen. Zo is er de achste editie van jazzathome én je kunt ‘Aan tafel’ met Pier De Kock...

Koning auto is dus niet welkom zondag. Wie met de fiets komt, kan die gratis stallen onder de Grote Markt of aan het Dorpshuis van Walem. Reizen met De Lijn, op het aangepaste traject (in het centrum wordt enkel halte Veemarkt bediend), is gratis zondag. Als je met de trein komt, kun je van de gratis fietstaxi’s gebruik maken. NMBS biedt die dag een voordelig heen- en weerbiljet aan. En er is natuurlijk de Paardentram.

Wie toch met de wagen komt, kan parkeren aan de randparkings Douaneplein, Rode Kruisplein of Zandpoortvest.

En nu hopen op mooi weer en veel fietsende en wandelende opgewekte Mechelse cultuurzoekers...


tekst © Markec, campagnebeeld UiT zonder Uitlaat: © UitinMechelen

Voor zij die toen nog niet geboren waren, zo zagen de Dolle Jaren Twintig of Roaring Twenties eruit.

Filmpje

:-)

Bovendien is het dit week-end ook de triatlon in Mechelen-Zuid. Mechelen leeft

Omar, welkom in Hombeek.

Erg genoeg zal het morgen weeral heel moeilijk worden om aan pistoleekes te geraken.
Autoloze zondag in 't stad en tegelijk een triathlon langs de vaart, waardoor de straten aan het vrijbroekpark geisoleerd worden van de rest van de wereld.

Desalniettemin ga ik morgen toch een poging wagen om een kijkje te gaan nemen in de stad en een paar plaatjes te schieten.


 

bakkers genoeg aan deze kant van de vaart

Ik haal mijn brood toch wel liever even verderop hoor.
Ik heb hier in de buurt al eens mieren uit de koffiekoekenzak zien lopen en elders had ik een beschimmeld brood.
Sta me toe dat ik dan niet sta te springen om in die winkels nog te komen.

De straten waar wij wonen vormen bij de triathlon een eiland en met de hulp van een agent met een hart lukt het nog wel om er even door te glippen.


 

@ Jan Goovaerts

Jan je mag best even de naam van die zaken en hun ligging op de blog zwieren. Zelf hou ik er ook niet zo van om insectencroissants en broodjes te eten. Ik ben meer een mierenneuker. :-)

 

Ik haal mijn broodjes in Battel aan de brug. Is dat niet bereikbaar vanuit de Vrijbroekbuurt?

 

Het is al bij al nog dik meegevallen.
Het Plaicanseplein bleef ten allen tijde bereikbaar, zodat ik zo naar de battelsesteenweg kon rijden.
Het was alleen de Uilmolenweg en de Hombeeksesteenweg die ten prooi viel, deze keer.

 

En zo kan er dezer dagen toch  eens iets positiefs over dat onding dat het Plaisanceplein tot verworden is, gezegd worden ;-))

Tof je nog eens ontmoet te hebben, Jan !