Luc Perdieus stelt op 4 oktober tweede Smoelenboek voor

met categorie:  

  (foto: Jan Smets)

         

Vanmiddag stelde fotograaf Luc Perdieus al een voorlopig exemplaar voor van zijn tweede grote Smoelenboek.  Hij deed dat in een 'Mechels Instituut' bij uitstek: bij kaashandelaar Harry Schockaert op de IJzerenleen.  Volgende week, donderdag 4 oktober wordt het boek in stijl gelanceerd in de toonzalen van zetel-en meubelfabriek De Schoenmaeker, op de Gentsesteenweg 101 in Battel.  Vanaf 19 uur is iedereen daar welkom om deze presentatie bij te wonen.  En..., het belooft de moeite te worden.  Honderden gasten, waaronder een schare BV's zullen hun opwachting maken.  Wie op het eerste feestje was, weet dat Luc zijn gasten in de watten legt.  Dus: noteer de datum!De vernissage zal opgeluisterd worden door Gery's Big Band en Nite Spirit.  En uiteraard mag stadsartiest Frank Vaganée op zulk een gebeuren niet ontbreken.

Vrienden Luc Vis en Harry Schockaert zullen voor de hapjes zorgen en aan de tap staat Palm Breweries.

Burgemeester Bart Somers en Walter Roggeman willen hun gevoelens bij de publicatie van dit unieke fotoboek vertolken...

 

(foto: Jan Smets - Luc slaat het boek open en laat de foto zien waarop de dochters van Harry Schockaert poseren...)

 

Het tweede Smoelenboek rolt vijf jaar na de publicatie van het eerste van de persen.  Waarom het zo lang duurde vooraleer het tweede er aan komt?  "Ons Marie waarschijnlijk...", grapt Luc Perdieus die voor geen kwinkslag verlegen is.

Ook in deze uitgave vereeuwigt de fotograaf bekende, semi-bekende en onbekende Maneblussers in veelzeggende karakterfoto's in zwart/wit of kleur.  Hiervoor stelde hij de voorbije jaren regelmatig zijn statief neer in Mechelse lokalen en op plaatsen waar veel volk bijeen komt.  Maar ook in zijn studio aan de Leermarkt riep hij voorbijgangers naar binnen...

Honderden beelden leverde het hem op.  En toen was het selecteren geblazen.  Het tweede smoelenboek telt zo'n tweehonderd portretten.  Maar...: er is alvast materiaal genoeg voor latere edities van het Smoelenboek.

 

     

                        

 

Alle foto's in het boek zijn voorzien van geschreven commentaar die geïnspireerd is door het rechtstreekse contact tussen de fotograaf en 'de mens voor de lens'.  Maar bovenal blijft het Smoelenbloek een kijkboek waarin de foto's de bovenhand krijgen.

 

Zijn modellen zijn niet alleen select wegens hun sociale, morele of artistieke betekenis, maar evenzeer omdat Luc met hen een dialoog heeft gehouden.  Terecht zijn fotograaf en geportretteerden één en onverbrekelijk met elkaar verbonden.

 

Naast de foto's zijn er ook  historische en folkloristische verhalen in opgenomen.  Zo komt het Sinte-Mettegebeuren ook aan bod.  Maar ook de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst, stelt zich er in voor bijvoorbeeld. 

De auteurs hebben aandacht voor een brok lokale geschiedenis uit elk van de vijf deelgemeenten. 

 

Mechelaars staan als bourgondiërs bekend.  Dit verantwoordt enkele typische Mechelse gerechten die in het boek staan.  Maar ook is er wat proza in te vinden, en zelfs een Mechelse song...  Volgens Luc levert dit een mooie Dijlesteedse coctail.  En ik geef hem gelijk.

 

 

Het boek ligt vanaf 5 oktober in de boekhandels Salvator, De Zondvloed en de Standaard.  Het kost 50 euro.  In een speciale aanbieding zijn het eerste en tweede boek te verkrijgen aan de prijs van 85 euro.

 

Luc Perdieus die in Aalst geboren werd in 1949 is de partner van Hilde Van Osta, en de vader van Stijn, Hans en Marie.  Maar ook is hij al opa.  Van Louise en Juliette.  Luc volgde college in Mechelen en Turnhout, en studeerde daarna aan Sint-Lukas in Brussel.  Aan het Narafi behaalde hij het diploma van gegradueerde in de fototechniek.  Nadien bekwaamde hij zich met talrijke opleidingen in binnen-en buitenland.  O.a in industriële en wetenschappelijke fotografie.  

Zijn grote liefde gaat uit naar het vastleggen van de menselijke expressie in portretten en in de toeristische fotografie, die hij samen met vrouw Hilde wereldwijd beoefent.  In deze kunstvormen nam hij les bij verschillende portretgrootmeester in Frankrijk.  Zijn werk werd al overal in Europ voorgesteld.  In Canada werd hij zelfs de 'Rembrandt van de pellicule' genoemd. 

Naast zijn grote liefde voor het portret legt hij zich toe op fotografische en artistieke interieur-decoraties.

 

 

 

Geen uitnodiging gezien, met of zonder tember ;-)
Dat zal wellicht betekenen dat mijn foto er wellicht niét in staat... Waarmee bewezen is: ik 'pak  niet op papier'? (of misschien in de volgende editie?)

Alleszins benieuwd naar dit tweede Smoelenboek... Dat wel !

Dit is zeer voorpelbaar, klassiek, saai, en vooral zeer vervelend werk. Technisch perfect, daar niet van.

wout bewijs ons dat het anders kan,

Een absoluut juiste beoordeling Wout. Voor het geld danst den beir wist mijn grootvader te vertellen. In Mechelen danst den beir tegewoordig alle dagen drie keer. 14.10 zeker ?

    

Leuke avond met enorm veel volk, toffe muziek, hapjes van Harry Schockaert en Luc Vis, en...  een stralende Luc Perdieus die blij was met de opkomst voor zijn 'nieuwe kiindje'...

Cool !  Ons Frankske met nen echte live Bigband (Glenn-Miller-Style) !

Is dat terug hip ?

:-)

Ik heb op 12 juli 2012 ingetekend op de 2 boeken,de eerste heb ik wel gekregen de tweede waar

ikzelf insta is nog altijd niet in mijn bezit, waar blijft hij beste Luc ??

Ik heb het tweede smoelenboek betaald via overschrijving, maar nog steeeds niet ontvangen.

Wat is er fout gelopen?

 

Marleen en Hugo

14.10 is allang voorbij en nu is het wachten op de pot van 2013. Om te gieren.