Jazzathome avondapotheose: Genieten!Zondagavond 16 september
zat de Mechelse stadsschouwburg behoorlijk vol. Niet verwonderlijk gezien de kleppers die de affiche sierden van de avond-apotheose van jazzzathome. Ronny Ventat & Johan Dupont en Frank Vaganée/ Bert Joris/ Dré Pallemaerts/ Jos Machtel. De Waalse en Vlaamse top van de jazzscene zorgden voor een sfeervolle mooie jazzavond.

Afsluiter van de achste jazzathome en 'gewoon' een stijlvolle manier om een boordenvol Mechels weekend af te sluiten.

Zondag heerste een gezellige autovrije drukte in de Mechelse binnenstad. Gelijklopend met het jazzathome-event was er ook de ‘Langste Tafel’ in de Katelijnestraat en de cultuurmarktUiT zonder Uitlaat’. Voor deelnemers kon hier en daar een ander gecombineerd worden, standhouders van de cultuurmarkt of Jazzathomemedewerkers hadden minder keuze. En kiezen is, zoals je weet, verliezen, maar ’s avonds kon al wie dat wenste wél op het appél zijn voor de slotconcerten van Jazzathome. Er wachtte bovendien nog lekkere frietjes op het pleintje achter de schouwburg, welgekomen voor drukke jazzathomers of standhouders van de cultuurmarkt.

En dan: genieten van jazz!

Cultuurraadvoorzitter Frans De Wachter verwelkomde het talrijk opgedaagde publiek en maakte van de gelegenheid terecht gebruik om de vele medewerkers van jazzathome te bedanken. En toen was er muziek!

Eerst mochten Waalse topsaxofonist Ronny Ventat en pianovirtuoos Johan Dupont aantreden. Dupont die, naar werd verteld die middag ook een bijzonder gesmaakte presence had gegeven op één van de jazzathomelocaties. Maar nu met Ronny Ventat dus. Het duo bracht een erg gesmaakt optreden met ruimte voor zowel de pianovirtuositeit van Dupont als het saxgeweld van Ventat. Met vooral eigen werk van Ventat, waaronder diens Sonatae. De knappe rustige en midtempo composities kenden stuk voor stuk een erg knappe opbouw en het was genieten. Zoveel is duidelijk. Het had, als het aan jullie verslaggever lag toch, gerust nog wat langer mogen duren. Maar na een meesterlijke interpretatie Dave Brubeck’s ‘Blue Rondo à la Turk’ was er enkel nog ruimte voor één geslaagde bis.

In de pauze hoorde je algehele tevredenheid over de doortocht van Dupont & Ventat. Wie dat wenste kon in de tent achter de schouwburg een aantal whisky’s proeven maar een pintje of andere dranken waren natuurlijk te verkrijgen, in de tent en in de foyer. Na de pauze was het dan tijd om de volgende jazzkleppers aan het werk te zien.

Wat krijg je als je vier topjazzmusici op één podium zet? Vuurwerk? Juist! Met Bert Joris op trompet, Dré Pallemaerts op percussie, Jos Machtel op contrabas en Frank ‘Stadsartiest’ Vaganée, zoals door Frans De Wachter aangekondigd, heb je niet alleen de crème de la crème van de moderne jazz in huis, maar dé garantie op een sterke set. Vanaf de openende trompetsolo van Bert Joris tot en met de allerlaatste noot in de bis was ook dit genieten met de grote G.

We hadden het al in de mot bij diens korte passage bij Chris Joris’ ‘geniale onzin’, onlangs bij de jazzzolder: Dré Pallemaerts is een geweldig percussionist!

Jos Machtel, bespeelde subtiel en nauwgezet en diens contrabas en ‘onze stadsartiest’ was ook nu fenomenaal op de sax! De set bevatte composities van voornamelijk Pallemaerts en Joris. Frank Vaganée verzorgde de bindteksten. Toen hij zich even versprak, bleek het meteen hét bruggetje om ‘Where Was I’ (Pallemaerts) aan te kondigen. Een prachtig stuk, met zalige sax en een geweldige bass loop. ‘Triolette’ (Pallemaerts) toonde zich bijzonder vinnig en catchy. Pallemaerts kon hier voluit gaan, drumsolo incluis. Het mooie ‘It’s My Time’ en – “we gaan een blueske doen”, dixit Vaganée – ‘Little Tooth’ met bass solo van Machtel, waren ook sterk. ‘Blue Alert’ sloot de set af. Helaas kregen we ook nu slechts één bis. En ook nu smaakte het naar meer. Maar dat beetje honger mag. Naar méér jazzoptredens bijvoorbeeld. Weer wat om naar uit te kijken!

Op naar de volgende vijfentwintig jaar” besloot Frans De Wachter. Gelukkig is het maar één jaar wachten tot de volgende jazzathome. En op méér jazz in Mechelen is het gelukkig minder lang wachten. Er zijn optredens bij jazzzolder, elke tweede en vierde vrijdag van maand. VtbKultuur Mechelen organiseert een heuse ‘jazzmaand’ in oktober met een heuse jazzcursus en een interview met Frank Vaganée. En het hele seizoen valt er bij Cultuurcentrum Mechelen véél jazz te genieten. Te beginnen zaterdag 22 september, bij de seizoensopening. Met Frank Vaganée & groot orkest...

Het is nog niet gedaan: more of all that jazz, soon, for all cool cats out there!

Verslag en foto’s: © markec
(foto’s zijn genomen tijdens de Dijlefeesten 2011)

Het was de eerste keer dat ik zo'n Jazz concert meemaakte en ik moet bekennen dat ik er heel erg heb van genoten. Na de drukte van de infostand op UiT zonder Uitlaat, was dit een heel aangename ontspanning. Dankzij dit mooi en uitgebreid verslag heb ik er nu nog veel meer van opgestoken. Het was een heel toffe avond, dikke proficiat aan de organisators van Jazzathome en Jazzzolder!

Tof  verslag Mark! En ja het was weer een fantastische jazz-dag met een formidabele afsluiter !!!

Bedankt, Mark, voor  dit mooie verslag.

Als mede -organisator ben ik nog wat aan het bekomen, maar ook wij kijken tevreden naar een geslaagd jazzathome met 560 bezoekers in de namiddag en ruim 300 's avonds: en dat is heel mooi voor jazz in Mechelen op een septemberzondag

@Hans: Zeker een succes wanneer je bedenkt dat er zoveel andere activiteiten plaatsvonden in Mechelen !!! Bedankt aan de organisatie en alle vrijwilligers .... en de toffe muzikanten natuurlijk !

Het eerste nummer van het Vaganée, Joris, Machtel en Pallemaerts quartet noemde heel toepasselijk: "Jazz at Home", een compositie van drummer Dré Pallemaerts, speciaal geschreven in de week voor het festival. En het klonk héél goed! We hebben echt genoten, de hele dag, van de enthousiaste reacties van het publiek, de locatiehouders, de muzikanten..... een Jazzhoogdag voor Mechelen!

@Jazzzolder:
"Jazz at Home" hoé kon ik dat vergeten!!! Aaargh!!!  Bedankt voorde aanvulling!!!
Hopelijk zitten er verder niet te veel hiaten en lacunes in het verslagje ...

Ik heb in iéder geval GENOTEN !!!  ;-)))

Hallo Mark, die titel kon ik tenminste onthouden ;-))

Na zo'n rijk gevulde dag had ik niet de moed om me te concentreren op de titels, maar genoot ik gewoon samen met de vele aanwezigheden van de 2 topacts!