Gezocht: aanstormend talent m/v & locatie voor Mechelse Jamsessies!Als eerste zet schrijf ik iedereen aan die vroeger al deelnam. Het is ook zoeken naar een geschikte locatie en hopelijk kunnen we binnenkort opnieuw jamsessies organiseren!” Aan het woord is Hugo Jacquet, muzikant, leerkracht jazz en pop bij Conservatorium Mechelen én bezieler van de jazz jamsessies die drie jaar geleden maandelijks plaatsvonden op de Mechelse Vismarkt.

We kwamen elkaar de laatste weken een paar keer tegen, op muziekgerelateerde events. Het moést gewoon vroeg of laat tot een gesprek komen. Bijvoorbeeld over onze gemeenschappelijke passie: muziek. Zéker over muziek. En zo vernam ik Hugo’s plan om die jamsessies opnieuw op te starten! Opnieuw jazz maar zeker ook met de deur open naar andere genres zoals pop, rock en rap...

Het woord is aan Hugo:

Nogal wat van onze beste hedendaagse groepen en ensembles vinden hun oorsprong in dergelijke jamsessies” vertelt Hugo. “Omdat dergelijke vorm van musiceren er nog niet was in Mechelen en omgeving”, kadert hij de reden voor dit initiatief. Drie jaar geleden vonden voor eerst de jazz jamsessies maandelijks plaats, telkens bij ’t Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt.

Hugo Jacquet wilde jong en oud muziekmakend, -al dan niet studerend aan het Conservatorium- Mechelen, met elkaar in contact brengen. “Het doel was om jonge of beginnende muzikanten een podium te bieden om ervaring op te doen en spontane muzikale en amicale interactie mogelijk te maken”. Dat wil Hugo nu opnieuw doen, al zal het toch een beetje anders zijn. Waarom nu? Hugo is duidelijk: “Ik denk dat een levende muzikale gemeenschap in deze tijd van virtualiteit meer dan nodig is. Dat én die muzikale/amicale interactie natuurlijk”.

We gaan de nieuwe jamsessies op een andere leest schoeien dan in het verleden. Het hoeft ook niet beperkt te blijven tot jazz alleen. We gaan breder en zo kunnen ook pop, rock of blues of zelfs rap aan bod komen” vindt Hugo; “zolang het maar gestructureerd gebeurt”.

Na de initiële aanzet en misschien ook coördinerende rol van mijn kant, zal het vooral vanuit de participanten zelf moeten komen” zegt Hugo. “Ze kunnen zelf onderling afspraken maken en andere muzikanten zoeken, groepjes vormen.Vroeger zorgde ik voor een minimum bezetting (kern van bas/ drums/ piano). Dit gaat nu meer in onderlinge afspraak moeten gebeuren”.

Behalve muzikanten zoekt Hugo natuurlijk ook een locatie. “Niet evident”, vindt Hugo. “De locatie moet centraal gelegen zijn, liefst in Mechelen. De ruimte moet geschikt zijn om een groep te ontvangen. Bovendien moet de uitbater dit natuurlijk echt zien zitten.” Hugo hoopt op een ‘win-win-situatie’: “De uitbater krijgt gratis muziek en ‘nieuwe’ klanten, maar die muziek zal niet altijd van het allerhoogste niveau zijn, tenslotte gaat het erom (ook) amateur muzikanten en leerlingen aan bod te laten komen...”. De locatie moet behalve goed gelegen en geschikt toch ook nog een beetje gezellig zijn.

Hugo heeft bij het verschijnen van dit stukje wellicht al enkele mensen gecontacteerd en is ook op ronde om een geschikte locatie te vinden. Maar kandidaat-muzikanten, jammers of mensen die een geschikte locatie kennen, kunnen dit laten weten via hugo@jazz-jam.be.

En laat ons hopen dat er in Mechelen dra weer volop gejamd zal worden.

Ik kijk er alvast naar uit. Jij ook?
 

Tekst: © markec
Foto’s: © Katleen Sedeyn/ Eric Den Hamer

Natuurlijk is dat een lovenswaardig initiatief van Hugo Jacquet.

Mechelen heeft een muziekacademie, waar een goede afdeling Jazz en Lichte Muziek is. We hebben daaruit al verschillende jonge beloftevolle muzikanten zien komen; sommigen onder hen studeren verder aan het Lemmensinstituut, of andere conservatoria in binnen- en buitenland. De leraren in de afdeling JALM zijn niet de minste! wat garant staat voor een degelijke opleiding.

Maar studeren alleen is niet genoeg: oefenen, spelen, optreden is wat er zeker bij moet komen.

Daarom is dit initiatief zeer belangrijk! jonge muzikanten (vooral in jazz) spelen graag met verschillende "collega's", want zo wisselen ze ook (muzikale) ideeën, opvattingen, benaderingen, visies enz uit, en doen ze veel ervaring op.

Met de jazzzolder willen we een handje toesteken: in het kader van jazzathome (jazz op scène) zullen we een "JazzContest Mechelen" organiseren, een wedstrijd voor groepen jonge nog studerende muzikanten.

Hopelijk kan in Mechelen wat in vele andere steden ook kan, een gelegenheid, een mogelijkheid, een plaats voor jonge muzikante om te jammen!

Benieuwd wie mee wil werken! Succes Hugo!!!

Hugo heeft niet stilgezeten en een geheel vernieuwde 'jamsessies-webtstek' is nu een feit, of ook: 'Mechelen Jamt' !:

http://jazz-jam.be/

En Jam jij mee, Markec?

Zélf mee-jammen, dàt kan ik de mensheid écht niet aandoen ;-)))
Alhoewel... nee, toch maar niet ;-))

Schitterend initiatief van Hugo!

Er lopen hier thuis twee musicerende adolescenten rond waarvan ik maar al te graag zou hebben dat ze deze jamsessies als een deel van hun opvoeding zouden gaan beschouwen. Vorig jaar was er trouwens op het World Creativity Forum een spreker die dit soort spontaan teamwork tussen muzikanten als inspirerend voorbeeld meegaf aan de aanwezige zakenmensen 

En ja, Lejo, misschien komen er uit de sessies ook wel veelbelovende bands die aan JazzContest Mechelen zouden kunnen deelnemen.