Clarenhof vandaag ingehuldigd

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Het is me wat in Mechelen de laatste dagen...  Je kan van de ene inhuldiging naar de andere.  Of het nu een sportcentrum, museum of wijkhuis gaat: de lintjes worden lustig doorgeknipt.  Deze namiddag mocht ik de hagelnieuwe vlietenkelder in (en collega Markec pleegt hierover nog een artkeltje te plegen...), en daarna was het haasten naar het Clarenhof, dat straks wordt ingehuldigd.  Overigens: alle Mechelaars kunnen vandaag en morgen een kijkje nemen op deze nieuwe place-to-be in onze stad.  Het loont de moeite!

    

 

Er was vandaag al flink wat belangstelling voor het Clarenhof, en dat belooft morgen niet minder te zijn integendeel.  Van 11 u tot 16 uur kan je terecht op de opendeur, waarbij geïnteresseerden en voorbijgangers kunnen binnenwandelen in het nieuwe wooncomplex.  Een fototentoonstelling geeft 'n blik op de afbraak-en opbouwwerken.  En je kan een modelappartement bewonderen.

 

 

75 procent van het Clarenhof is al verkocht.  Het merendeel van de kopers is afkomstig uit onze stad en de wijdere omgeving.  Wie interesse heeft kan zich richten tot één van de twee makelaars: Quares of First Immo.

De bouw werd gefinancierd door Bouwfonds Belgium en via een sloopsubsidie van het Vlaamse Gewest.

www.bouwfonds.be     02 648 63 90

 

Het Clarenhof kwam tot stand door nauwe samenwerking van de stad, Bouwfonds Property Development Belgium nv, de bouwondernemingen Willemen en Van Roey en de architecten Poponcini & Lootens en Wit Architecten.

 


Ik krijg een vriendelijke rondleiding van Gwenny Moris van Orientes.  Ondanks het feit dat het Clarenhof al een zichtbare metamorfose gaf aan de wijk, is het nog grotendeels een bouwwerf.  Maar vanaf november nemen de eerste bewoners er hun intrek.

 

32 stadswoningen, 64 appartementen en 2 commerciële ruimtes zijn herrezen op waar ooit de kankerplek Euroshopping stond.  Daarmee biedt dit duurzame wooncomplex ruimte voor zo'n 200 bewoners.

 

                            

 

De bouwwerf Clarenhof werd vier jaar geleden opgestart met de afbraak van het leegstaande winkelcentrum.  Nu is er dus een hedendaags en aantrekkelijk wooncomplex in de plaats gekomen.

Het terrein bedraagt bijna 1 hectare.  De appartementen hebben een groot terras en de stadswoningen hebben zelfs een tuin.  De laatste appartementen zullen opgeleverd worden in februari 2013.

Naast de woonruimtes omvat het project ook 600 vierkante meter handelsruimte.  De bewoners kunnen hun auto kwijt in een ondergrondse parking van 193 parkeerplaatsen.

 

               

 

De uitzichten zijn ronduit verbluffend.  Mechelen met een 'andere skyline' dan die we gewend zijn vanop onze Sint-Romboutstoren.

De private tuin is een rustpunt in het bruisende stadsleven.  Tenminste: dat zal hij binnenkort zijn.  Het inspireert zich op histosche bouwprojecten als het Hof van Habsburg, het Gerechtshof, Hof van Busleyden: Veel van hun vertrekken zijn gegroepeerd rond ee uniek binnenhof.  Hier krijgen we dus een actuele toepassing.  Het Clarenhof ontleent zijn naam aan het vroegere klooster van de Rijke Claren dat aan de Leermarkt gevestig was.

 

 

Op vlak van duurzaamheid kent het Clarenhof in Vlaanderen zijn gelijke niet voor gelijkaardige binnenstedelijke ontwikkelingen.  De woningen kenmerken zich door een efficiënt energie-en waterbeheer, lager energiepeil, hoog wooncomfort en andere innovatieve oplossingen op gebied van duurzaamheid.  Het aspect van duurzaamheid vertaalt zich in het hele project.  Een ventilatiesysteem in de woningen zorgt voor warmteterugwinning en regenwater wordt gerecupereerd.  De binnentuin moet zuurstof geven aan de stad, en ook het vlietje 'De Gracht' is gedeeltelijk blootgelegd.

Maar...: loopt u morgen zelf eens langs, en oordeel zelf...

 

                 

Prijzen voor een stulpje : tussen de 225.000 en 850.000 euro ( * ).

" Keurige " prijzen, die netjes passen in het budget van een jong gezin met kinderen.

First Immo

( * ) tussen de 9.076.477 en 34.288.915 BEF

Allez, volgens de Gazet van onze Sven verandert het Rijke-Claren-Hof in een Rijke-Senioren-Hof.

Artikel

Die rijke senioren ruilen hun oude mansions in (ik zeg maar wat) Bonheiden of Keerbergen voor een stulpje in 't Stad of voor een loft aan de Vaart (den oude Tember - prijs per loft rond de 650K).

Blijft de vraag welk jong gezin met kinderen dan die oude mansions opkoopt ?

Gim, binnenkort de Grieken en de Spanjaarden.-)

Als ik door Mechelen fiets dan zie ik toch een pak meer woningen en appartementen uit de lagere prijsklasse dan de hogere. Het is een goede zaak dat er meer gefortuneerden in onze stad komen wonen volgens mij.

 

Feit is dat, hier bij ons in Mechelen, de Rijke Clarissen geen nagel hadden om hun gat te krabben, terwijl de Arme Clarissen eigenlijk (stinkend) rijk waren ... (met de klemtoon op stinkend!) 

@ Alex :

Graag een adressenlijstje, want ik ben nog op zoek naar een appartement of woning uit de lagere prijsklasse.

Ik ben tenslotte maar een working-class-hero en geen rijke senior.

Het ziet er van buitenaf mooi uit.
Vanbinnen weet ik het niet, wegens niet gezien.
Ik wou wel langsgaan om te kijken, puur uit curiositeit, want het is daar geen spek voor mijn bek, maar helaas ontbrak me de tijd en de zin.


 

Als ik er zo voorbijloop (Muntstraat - Leermarkt) en ik kijk naar het geheel dan krijg ik het gevoel dat we nu stillekensaan opgezadeld zitten met ne soort van Euroshopping 2.0

:-/

Euroshopping 1.0 - Foto Gimycko

Awel Gim, die gedachte is bij mij ook opgekomen.
De mensen in de straten rondom, die nu een paar jaar licht gekregen hebben, zitten weer uit de zon :-)
Toch ziet het er beter uit dan versie 1.0.
Ik vrees echter dat versie 2.0 in de Bruul zal komen.

 


 

Wel, mijn beste JanG, nu hadden we eindelijk een schitterend groot open plein kunnen hebben à la Vlaamse / Waalse Kaai in A'pen en we poten er alweer een mastodont neer.

Zund' Zund' Zund'

Foto Gimycko

met een open plek hadden we ook niks geweest, die hebben we al voldoende, maar ik denk dat de mensen in de buurt daar toch liever meer laagbouw gezien hadden.
Ik vind het geheel mooi, maar 't is ni mijn licht dat weggepakt word he.