De brief...

(foto's: Jan Smets)

Je hoeft er niet veel tijd voor uit te trekken, maar loop als je in de buurt van de Minderbroedersgang bent, toch maar even de inkomhal  van het Cultuurcentrum in.  Want daar is een mini-expo te zien die je misschien wel weet te raken.  Mij deed het dat alleszins....  Het projectje dat er in woord en beeld is uitgewerkt, maakt deel uit van het kinderkunstenfestival 'Grof Geschud' dat het jonge Mechelse volkje onlangs in de ban wist te houden...

In de gevangenis van Mechelen werd heel onlangs - op 5 september - het theaterstuk 'Rosie en Moussa, de brief van papa' van 'T Arsenaal opgevoerd.  Op zich is dat al een heel ongewone en aparte locatie.  Maar wat méér is: het was een voorstelling voor de gedetineerden met hun kinderen en partners. 

 

De theatervoorstelling werd buiten deze bijzondere opvoering, ook nog twee maal op de planken gebracht voor mensen van buiten de gevangenis.

Maar daar bleef het niet bij.  Rond deze voorstelling werd ook en project opgezet.   Tijdens het kinderbezoek begin augustus maakten de gedetineerde papa's met hun kinderen tekeningen en schilderijen rond het thema 'grenzeloos', onder begeleiding van beeldend kunstenaar Elke Mattijs.  De resultaten van de boeiende en toffe workshop kan je bewonderen in de inkomhal van het Cultuurcentrum.  Eentje van deze kunstwerken heb ik hier toegevoegd (maar er zijn meerdere pareltjes te zien...)

 

 

Prachtig en symbolisch toch?  Ontroerend werkje vond ik zelf...

In een tweede deel van het project van Grof Geschud, bestond er in dat kinderen brieven konden schrijven naar in de gevangenis opgesloten mensen.  Ze konden hierin vragen stellen, en er werd aan de gedetineerden ook gevraagd om hier op te antwoorden.  Meestal werden ze schriftelijk beantwoord.  Andere antwoorden werden opgenomen, en zijn te beluisteren via koptelefoons.

 

 

Hierboven één van de brieven...  En wil je weten wat de man hier op heeft geantwoord?  Of wil je ook de andere brieven lezen?  Het kan dus... Doen!

Het project was een samenwerking tussen de Mechelse gevangenis, CKG Mechelen, Vormingsplus Regio Mechelen, het Beschermcomité gevangenis Mechelen, 't Arsenaal, en werd ondersteund door de stad.  Het werd begeleid door Bart Schoovaerts en acteur/regisseur Michaël de Cock.

Een mooi en lovenswaardig project...

 

 

 

 

Pakkend. Zo zie je het "sluit ze maar op voor de rest van hun leven!" ook eens vanuit andere ogen ...

Jan, tot wanneer loopt deze mini-expo? Zou em graag bekijken voor het te laat is.
 

euh... Hier moet ik het antwoord op schuldig blijven.  Ik kon het ook nergens vinden.  Weet iemand meer?

Het meeste is al voorbij vrees ik; "van 5/9 t/m 9/9 op verschillende locaties in de stad"  lees ik in  de brochrure van Cultuurcentrum Mechelen.

En op de webstek van Mechelen Kinderstad:

http://kinderstad.mechelen.be/nl/content/13739/grof-geschud.html

 

Jawel, het festival liep inderdaad maar tot 9 september.   Maar ik zag deze kleine expo  daarna nog...

Misschien een uitloper ervan dan?

De (kleine) tentoonstelling liep enkel tijdens het kinderkunstenfestival. De tentoonstelling reist nu mee met het Arsenaal  met de voorstellingen van 'Rosie en Moussa'

Bart

Medewerker aan het project

tja, op vakantie gaan in september is nergens goed voor ... zoveel dingen dat we daardoor missen ... :)
Eigen schuld :)

Mark, Mr. Schoovaerts, bedankt voor de verdere info!
En Jan, bedankt voor de moeite! :)

De grote expo naar aanleiding van Newtopia is trouwens ook zeer indrukwekkend. Helaas was ik te vroeg voor deze kleine tentoonstelling. Of ik heb er over heen gekeken samen met Markec.