500 m lange tafel in Katelijnestraat wil mensen samenbrengen

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

"Zo'n weer  als vandaag zou je moeten hebben!" zeg ik hem, als we samen aan een tafefeltje zitten in het kleine, maar stemmige stadstuintje in de Schrijnstraat, in 't Groot-Begijnhof.  "Niet over praten..."  lacht Pier.  Hij blijft er in geloven.  Als Pier De Kock in iets zijn tanden heeft gezet, laat hij het niet meer los.  Hij gelooft er in.  Gentenaar Pier heeft zijn nieuwe stek gevonden in ons Mechelen.  Op korte tijd is hij een populaire Begijnhofbewoner geworden.  De geschoolde buurtwerker en acteur die ondermeer met zijn theatergezelschap 'Zwemmen in brak water' bekendheid kreeg, is een sociaal  bewogen man.  Hij zette zijn eerste stappen op de planken met 'Vuile Mong en zijn Vieze Gasten', en heeft zijn actieterrein verbreed tot de straat, de stad...

In Gent bracht  hij al een aantal ideetjes om in praktijk,en ook in Mechelen liet hij al van zich horen met 'Hotel Amigo' (samen met acteur Dirk Tuypens), en het recentere 'Déja Vu' waarin hij verleden en heden van de Begijnhofwijk samenbracht in beelden.  De straat werd letterlijk en figuurlijk het filmdoek.  Maar het immer creatieve brein van de theaterman Pier had reeds nieuwe plannen in de pijplijn.  En na een lang proces van vallen en opstaan, kan hij het volgende week, zondag 16 september, realiseren!  Dan wil Pier aan een 500 meter lange tafel zo'n 1300 mensen bij mekaar krijgen om samen te tafelen!

 

 

Het idee is niet nieuw.  Tien jaar geleden probeerde Pier het reeds in Gent.  Mét groot succes! Het project kreeg heel wat persaandacht, en er rest van het toffe gebeuren beslist nog méér dan de reuzegrote foto waarmee Pier pronkt.  Het samenzitten van mensen wierp zijn vruchten af.   Er ontstonden toffe, sociale contacten die tot vandaag de dag doorleven, en waarbij mensen samen hun schouders zetten onder nieuwe projecten en initiatieven.

 

In Mechelen wou en zou Pier het herhalen!  Hij wilde een lange tafel neerpoten in de Katelijnestraat - op 17 juni - tien jaar en één dag na de Gentse tafel.  Maar..., dat was buiten de waard gerekend.  Pier De Kock diende geduld te oefenen.  Véél geduld.  Maar hij is er gelukkig de man niet voor om de schouders te laten hangen.  Nee.  Helemaal niet zelfs...

 

De datum kon niet voor de stad.  De Katelijnestraat kon dan niet vrijgemaakt worden.  Bovendien was de Katelijnestraat - volgens de stad en politie - niet geschikt voor dit gebeuren, wegens té belangrijke verkeersweg.  De brandweer gaf wel een positief advies.  Brandweercommandant Naudens vond het zelfs een mooi initatief.   De stad stelde als alternatieve datum 16 september voor.  Op die dag was immers ook de autoloze zondag gepland. 
Pier fronste er zijn wenkbrauwen bij.  Op die dag staan véél activiteiten gepland, en hij zou met 'zijn tafel' serieuze concurrentie hebben. En zou de stad dan nog tafels en stoelen over hebben?  Nee dus...

Maar Pier moest de knoop doorhakken, en stemde in met het compromis.  Ondertussen was hij al van december bezig met het plannen en organiseren.  Het werd juli...  Nog steeds had hij geen 'definitief ja' gekregen.  Pier moest wachten op UITlaat voor dit fiat.  Tot de derde week van juli werd gewacht.  Maar dan moest Pier wél in 'gang kunnen schieten'.  De promotie diende gevoerd, en vooral: ook de 'ankerpunten' dienden aangesproken te worden.  Met ankerpunten bedoelt Pier de buurtbewoners die warm moesten gemaakt  worden voor dit project.  De buurt reageerde enthousiast.  Daar lag het probleem niet.  De affiches werden gedrukt...

 

Toen...

Toen kreeg Pier De Kock een negatief advies van de Mechelse brandweer?  Pier vond dit wel eigenaardig, daar hij maanden geleden een positieve reactie had gekregen van diezelfde brandweer...

Na nog wat wachten, en met wat over en weer gepraat, kwam er uiteindelijk dan toch een nieuw compromis uit de bus.  Volgende week mag de lange tafel in het midden van de Katelijnestraat staan, tussen 11 uur en half 12.  Op dat moment mogen  foto's (die nu al 'apart' en spectalair beloven te zijn)  genomen worden.  Van half 12 tot 16 uur moet de tafel dan netjes méér aan de kant worden geschoven, om doorgang te garanderen (terwijl de straat met autoloze zondag afgesloten wordt, zegt Pier tussen de regels door...)

"Ik had zo 'n beetje gevoel dat men mij om één of andere reden de vleugels wilde afknippen.  Misschien hoopte 'men' wel dat ik de kop op tafel zou leggen.  Maar dan kent men mij niet!  Ik beet me er nog meer in vast!"

Pier blijft niet zitten met zijn frustratie.  Zo is hij niet.  Hij wil de negatieve ervaringen - die hij wel jammer vindt - niet uitvergroten.  Hij focust zich op het positieve.

 

"Ik wil de relatie tussen buurt en buurtbewoners aanzwengelen. Ik wil mensen samenbrengen.  De Katelijnestraat is dé verbinding tussen onze twee begijnhoven.  Ik wil dat gevoel die dag versterken.  Het wordt mooi en zelfs ontroerend, en het zal een nieuwe dynamiek teweegbrengen!  In Gent is het tien jaar geleden ook erg gelukt.  Mensen schoven aan de tafel aan, en begonnen te praten... Op langere termijn groeiden hier stevige banden door.  Mensen zette spontaan samen hun schouders onder iets.  De sociale cohesie van een straat, en een wijk worden versterkt..."

 

 

De buurt is alvast enhousiast.  Reeds drienhonderd mensen reserveerden hun plaatsje aan de tafel.  En terwijl ik met Pier gezellig keuvel over dit leuke project, krijgt hij nog een paar maal telefoon.  Nog acht mensen legden hun aanwezigheid vast.  Mooi zo.  Maar er kunnen beslist nog véél méér mensen aanschuiven!  Uiterlijk 1320 mensen kunnen samen tafelen!

Het gaat plezant worden!

Er is ook heel wat toffe animatie voorzien.  Een fanfare uit Blaasveld zal zorgen voor de muzikale noot ("Van die ben ik zéker dat ze goed kunnen blazen", grapt Pier). Maar ook 'onze' Mechelse Sjarel Van den Bergh zal zich vocaal bewijzen.  Brelliederen en polka's worden gebracht door Raf Vanderelen.  En dat is beslist een verrassend onderdeel.  Uit Gent komen 'Les poupées passionées' - cabaretachtige animatie door twee actrices - Tania Vandesande en Magda Vandewalle - die als 'twee madammen' niet onopgemerkt zullen blijven.

 

Niet alleen buurtbewoners zijn welkom.  Elke maneblusser mag aan tafel in de Katelijnestraat.  De burgemeester beloofde alvast ook kort langs te komen.  Het is dan ook een fantastisch gebeuren.  Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de bewoners van deze druk bereden straat met elkaar aan tafel.  Deze wordt geplaatst van op de hoek van de Schrijnstraat tot aan de hoek van het Sint-Romboutskerkhof, en is ongeveer 500 meter lang. 

 

Wie wil deelnemen aan dit feest, kan gerust reserveren.  Je kan je eigen picknickmand meebrengen.  Géén probleem.  Of: voor de lage prijs van 8 euro kan je pizza of barbecue bestellen.  Op voorhand bestellen is wel belangrijk, en er wordt gevraagd om bord en bestek zélf mee te brengen.

 

"Mohammed, van de beenhouwerij in de Katelijnestraat zorgt voor het vlees.  En voor wie het belangrijk is: het is halal.  Bakkerij Matthys uit dezelfde feestende straat levert het brood, en brouwerij 't Anker zorgt voor de dorstlessende Maneblussers..."   vertelt Pier enthousiast.

"We kregen als tegemoetkoming 5000 euro van de stad, en zo konden we 278 tafels van 1,80 meter, én 500 stoelen huren.  Dus: misschien is het wel goed dat sommige buurtbewoners een eigen stoel meebrengen.  Wij zorgen voor zestig flessen wijn, die we gratis aanbieden..."

 

 

Nog even praktisch:

 

men kan aanschuiven vanaf 11 uur stipt.  Dan wordt de tafel in het midden geplaatst voor de nodige foto's.  Daarna schuift men ze wat aan de kant op vraag van de brandweer.  De tafel wordt weer afgebroken vanaf 16uur.

 

Reservatie: 0483/579463

 

van maandag tot zaterdag, tussen 10 uur en 20 uur.

 

Pier heeft er alvast zin in: "Breng de zon en jullie goed humeur mee, en... niet vergeten: bord en bestek!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien nog wat feeërieke vlaggen aan de gevels hangen en dan zijn we er helemaal !

:-)

Katelijnestraat Mechelen

BTW : De (Flickr)fotografen gaan hun lol niet op kunnen.

;-)

Authentieke, pretentieloze feestcultuur om de mensen samen te brengen. Mooi! Dat heeft een stad nodig (een dorp ook, maar daar is het nog vaker aanwezig).

Lovenswaardig initiatief!

Jammer te lezen over die 'strijd' om dit gedaan te krijgen en spijtig dat dit de datum werd: samenvallend met zoveel... bvb. Jazzathome en UiTzonderUitlaat om maar twee zaken te noemen... kan er zelf helaas niét bij zijn ;-(

Alleszins: Ik wens Pier alle succes en véél volk toe!!!

Vooruitzichten voor zaterdag 15 september tot vrijdag 21 september :

Dankzij een zuidwestelijke maritieme stroming blijven de maxima in de buurt van het gemiddelde (tussen 15 en 20 graden).

Droge perioden met opklaringen wisselen af met bewolkte perioden waaruit wat regen kan vallen.

Bron : KMI

Mooi initiatief. Het samenvallen met andere evenementen lijkt mij juist een sterkte. Iedereen moet toch eten, dus waarom het ene evenement niet met het andere combineren?

Stel me wel de vraag - als het samenbrengen van mensen dan toch het belangrijkste is - waarom er moet geklungeld worden met die tafels 'voor de foto's'.  Zou zeggen: zet die tafels ineens op hun plaats, leuke plaatjes zullen er sowieso wel in zitten.

Effe Off-Topic :

't Is nu, vandaag, seffens, subiet Rommelmarkt der Begijnhoven.

Allen daarheen !

Foto Gimycko

Een goede raad aan de inrichters: hang de nodige "kledijvoorschriften" uit zodat bepaalde stadsbewoners niet geexiteerd raken en last krijgen van hun hitsige genen, anders geeft dat wat veel "gewoel" tussen de soep en de patatjes:-) Zeg dat ne sale ami het gezegd heeft.....

 @Eddy Luyten (niet gecontroleerd): "elders" vond ik, na "uw soep en pataten bericht een verwijzing naar volgende persmededeling, die ge van mij gratis aangeboden krijgt als dessert:

http://salmiali.wordpress.com/2012/09/08/persbericht-schepen-ali-salmi/ ,


@Jokke op zen ....mijn Mama  heeft me altijd voorgehouden dat ik geen slechte gazettekes mocht lezen; ook het parochieblad niet:-) En voor de rest: laat uw patatjes maar niet koud worden.....