Vrouwen in de hoofdrol op Jazzathome 2012

Zondag 16 september is jazz weer alomtegenwoordig in de Mechelse binnenstad. De achtste editie van Jazzathome vindt dan plaats met als thema ‘Jazz is a Woman’s thing now’.

Het concept blijft hetzelfde: je stelt zélf je eigen jazznamiddag samen en je ontdekt historische woonkamers, binnentuinen en andere toffe plekjes in de binnenstad en kunt ger genieten van jazz in al zijn vormen. En ‘s avonds treden enkele ‘jazzkleppers’ op in de stadsschouwburg


De groepen, waar dit jaar vrouwen een belangrijk aandeel in hebben, brengen een gevarieerd aanbod van jazz in de ruimste zin van het woord; van gekende jazzstandards over swing, melodieuze jazzballads, bossa's en samba's, tot hedendaagse funky jazzritmes; al wat maar enigszins onder de noemer jazz valt, komt aan bod. Enkele namen: Loumén, Melphi Chamber Orchestra, Sofie La Digue Quintet, D-turn, Yvonne Smeets Band. Maar ook de heren mogen hun ding doen: Ruben Machtelinckx en Karl Van Deun, Chris Joris Quartet, Boogaleo Band, Nine 2 Twelve, Bash, …

Start- en eindpunt is de Stadsschouwburg. Deelnemers stellen tussen 13 en 14 uur hun "Jazzathome" middagprogramma samen; met keuze uit 22 groepen en 3 optredens, die elk zowat 45 minuten duren. Er is genoeg tijd om je van locatie x, naar y en z te begeven. Optredens om 14:15, 15:45 en 17:15. Je kunt de keuzes ook ‘online’ maken via jazzathome.be na aankoop van je tickets via de jazzzolder, het Cultuurcentrum of UiT in Mechelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor het dubbelconcert ’s avonds in de Stadsschouwburg van Mechelen.

Een stadsplan gidst je naar de locaties, waar de bewoners niet alleen hun deur openzetten, maar ook een drankje aanbieden zodat je optimaal van het optreden kunt genieten. Alle locaties liggen op wandelafstand in de binnenstad. Vanaf 18 uur is er eten en drank voorzien aan de Stadsschouwburg.

Jazzathome wordt stijlvol afgesloten in de Stadsschouwburg met Rhonny Ventat en Johan Dupont, twee van de meest virtuoze muzikanten uit Wallonië, en met vier Vlaamse toppers uit de jazzscène, Mechelse stadsartiest en Oscarwinnaar (met BJO) Frank Vaganée, Bert Joris, Jos Machtel en Dré Pallemaerts. Vuurwerk gegarandeerd. Cultuurraadvoorzitter Frans De Wachter praat de avond op gepaste wijze aan mekaar.

Artiesten en locaties zijn te vinden op www.jazzathome.be.

Tickets:
€ 15 per ticket voor 3 namiddagoptredens en € 15 per ticket voor de 2 avondoptredens. Te verkrijgen via Cultuurcentrum Mechelen: aan de balie of t 015 29 40 00, e cultuurcentrum@mechelen.be of via cultuurcentrummechelen.be/tickets (24/24 uur).

Ook bij Uit in Mechelen kun je je tickets kopen: loket, Hallestraat 2-4-6, t 070 22 28 00, e uit@mechelen.be

Vanaf dit jaar kun je ook bij de jazzzolder terecht voor je tickets. Bellen naar 015 33 63 14 of ter plaatse elke 2de en 4de vrijdagavond van de maand.

foto credit:
Loumén © Hubert Amiel - Rhonny  Ventat, Frank Vaganée
© Markec, andere beelden: © Jazzathome.be

Allez, Mechelen wordt een échte Jazzstad.  Meer van dat !

:-)

Nu de Kleinkunst nog wat verder uitbouwen en we zijn er helemaal.

Barbara Dex @ Vismarkt - Foto Gimycko

@Gim: Mechelen was al een jazzstad, hé Gim, alleen kennen weinig Mechelaars het roemrijke jazzverleden van onze stad (Jo Leemans, Francis Bay, swingoptredens in de Royal op de grote markt, in de Novelty of den Derby, "Ray King" (Raymond De Coninck, onlangs overleden), Andy Lee, Jean, Swa en Paulien Rombouts, en nadien Willy Donni met zijn Begijnenzolder, Remi Casseur, Rik Van Lil, René Jonckeer, Chris Joris, de Vaganée familie, met Frank als leider van de wereldberoemde Brussels Jazz Orchestra,  en veel anderen......  Wie meer wil weten over wat jazz voor onze stad betekend heeft en nog betekent,  moet maar eens het boekje "jazz in Mechelen" lezen, met vele anekdotes...

 

@ Jazzzolder :

Nu nog ne " Jazz Vrijbroek ".  Iets in de stijl van Jazz Middelheim.  Liefst tijdens Hoogzomer.

En mét vader en zoon Donni, hé !

:-)

@ Gim: ik wil jouw pleidooi  voor kleinkunst zeker steunen hoor ....

@ Jazzzolder: bedankt voor de tip, dat boekje wil ik zeker eens lezen !

@ Markec :

Alle muziekvormen komen al ergens wel aan bod op één of ander festivalwei.  Van Jazz over Classic Rock tot Hardcore of Gothic-en Vikingmetal en van Pukkelpop tot Rimpelrock.

Maar Kleinkunst blijkt precies een beetje vergeten of uit de mode te zijn.  Wie herinnert zich nog 't Kliekske of Miek en Roel ?

Goed, het is " zo Seventies ", maar... nog steeds goed !

:-)

BTW :

Een mogelijk toekomstig Gothic Fest in de Mechelse binnenstad zou een prachtgelegenheid zijn voor de Mechelse Flickrfotografen.  Een ID, misschien ?

 Mooi gebracht, Mark. Waarvoor van harte dank!

 Bedankt voor je bijdrage Mark .... en nu hopen op massa's volk !!!

Altijd een fijne dag, die Jazzathome :-)