Shamisa 'stript'... Mechelen ontdekt jong tekentalent!

(foto's: Jan Smets)

           

Ik heb met haar afgesproken in de Begijnenstraat - bij Theater Nona, waar ze nu tijdelijk een werkstek heeft gevonden.  Ze heeft het best druk de laatste tijd, want ze is als creatieve duizendpoot met verschillende projecten tegelijkertijd bezig.  Mechelen heeft haar blijkbaar 'ontdekt'...  En dat is mooi.  Het is ook een terechte waardering voor haar kunnen.  Want dat hééft ze: Shamisa Debroey - bouwjaar °'89.  Mechelse in hart en nieren.  Ze barst van talent - is een vrolijke meid, en heeft nog tal van dromen.  Ze studeerde vorig jaar af met grote onderscheiding in het Brusselse Sint-Lukas - in de richting illustratie en beeldverhaal.  Een aantal gevestigde waarden uit dat wereldje weten dat Shamisa 'het' heeft, en deze waardering heeft haar het nodige duwtje in de rug gegeven.  Tijd om eens een babbeltje te maken met deze jongedame-met-pit: een Maneblussende Madam om trots op te zijn!

 

Ik ken Shamisa - die de boezemvriendin is van één van mijn dochters al een eeuwigheid.  Ik heb haar daarom ook kunnen volgen met haar eerste schoorvoetende stapjes in dit creatieve proces.  Daarom sta ik er ook niet van te kijken dat ze deze dagen aan het doorbreken is.  In eigen stad dan nog wel!

Haar eindwerk zal binnenkort uitgegeven worden bij OOG en BLIK - een uitgeverij die vooral literaire werken publiceert, en verbonden is met de Bezige Bij.  Ze geven voornamelijk autobiografisch werk uit.  Zo gaven ze onlangs ook nog een boek van Judit Van Istendael uit.  Mooi om weten is het dat Shamisa Debroey de jongste auteur  is die ze een kans geven.  Haar strip - 'de Wandelaar' is half-autobiografisch en half fictie.  Het vertelt het verhaal van een vader en een dochter die mekaar niet kennen...

De doortocht in Sint-Lucas was een succes over de ganse lijn.  Niet alleen was Shamisa de eerste van haar klas, maar bovendien de tweede van de hele school.  Ze kreeg heel goeie kritieken, onderandere van de maker van 'singles'.

Al deze toffe reacties gaven onze Mechelse jongedame een goed voorgevoel.  En: het was een leuk opstapje om bekender te worden.  Strips uitgeven houdt immers een risico in - zéker in economisch moeijker tijden.  Deze eerste steuntjes zijn dus fijn meegenomen. 

 

 

Begin 2013 zal dan 'de Wandelaar' in de boekhandel liggen.  Daar kijkt ze nu al erg naar uit.  En ze zou geen échte Mechelse zijn, mocht ze het uitgeeffeestje niet plannen in eigen stad.  Boekhandel Salvator zal haar hiervoor een podium geven.  Haar uitgever zal dan eveneens aanwezig zijn, en tussen de drankjes en hapjes door, zal de jonge kunstenares signeren.  Hou het maar in de gaten als het zover is...

 

  

 

Het goeie resultaat in Sint-Lucas leverde Shamisa ook een beurs op in Londen.  Daar heeft ze een aantal maanden kunnen werken in de 'London Print Studio'.  En dat is niet niks.  Ze kreeg er de kans om vele mensen te ontmoeten, heel wat bij te leren rond het maken van strips, ervaring op te doen...  Het was er hard werken, maar nu is ze een bijzondere ervaring rijker.  Shamisa kreeg er de nodige feedback, maakte connecties met Britse uitgeverijen, enzovoort...

Terug thuis in Mechelen kreeg  ze wat later een 'medaille' in De Nieuwe Maan.  En dit gaf haar toch wel wat meer naambekendheid.

Begin volgend jaar mag ze ook werk van haar exposeren in koffie-en cultuurbar MOK, in de Adegemstraat.

Shamisa beschrijft haar stijl als spontaan en kleurrijk.  Haar woordgebruik noemt ze ook poëtisch.  De commentaren van de critici zijn haast parrallel.  Als opbouwende kritiek gaven sommigen haar de raad nog wat te werken aan haar verhaallijnen...

 

 

Enkele maanden geleden werd Shamisa de derde in de Strip Award van het tijdschrift Knack, waar zo'n twintig striptekenaars aan meededen.

 

Het deed heel wat deuren openen voor haar.  Alles begint nu wel te vlotten.  Op sollicitaties krijgt ze nu ook regelmatiger antwoord.  Want  het betekent wel wat in dit wereldje om al zo jong te kunnen publiceren.

 

Op dit moment voert Shamisa regelmatig privé-opdrachten uit.  Tussendoor voert ze werk uit voor magazines,de Erfgoeddag, en de Stripgids zal in het najaar een verhaal van haar uitbrengen. Tussendoor werkt ze dan aan haar boek.

Elke maand heeft ze zo'n twee à drie opdrachten.  Het geeft haar de kans om wat te verdienen, en toch nog tijd te hebben om aan eigen ideetjes te werken.

 

In onze stad is ze nog niet zo lang geleden ook aan de slag gegaan met workshops voor mensen met een verstandelijke beperking, bij de vzw Sjarabang.   Ook dit is weer een heel aparte ervaring die haar veel leert én voldoening geeft.

 

 

Sinds kort is er wéér wat nieuws bijgekomen.  Door haar 'verschijning' in de Nieuwe Maan, werd ze gevraagd om te solliciteren voor een project van NONA.  Ze werd uitgekozen.  Was het mede door haar enthousiasme dat ze toch wel uitstraalt?

 

Bij NONA is ze nu zo'n twee à drie maand aan het werk.  Shamisa werkt er aan een 'sociologisch project vertaald door een kunstenaar'.  Eigenlijk is het een eigen-zinnig 'onderzoeksproject' hoe men mensen uit de Mechelse rand naar cultuur - hier specifiek NONA, kan lokken.  NONA koos hiervoor de buitenwijk Battel uit.  Dit project wil men opentrekken naar het publiek. Via een kunstwerk - hier dus het 'medium strip', dient Shamisa een Battels gezin te volgen dat naar NONA komt.  Hun ervaringen en bevindingen dient ze in een stripboekje uit te werken.  Later zullen een aantal uitgetekende situaties tot affiches verwerkt worden, die dan in het straatbeeld zullen verschijnen.

 

Lees meer over het Koekoek!-project op de website van NONA:

http://nonakoekoek.be/

 

 

Het is nog niet alles!

 

Binnenkort zal Shamisa Debroey ook één van de twintig gidsen zijn die de bezoekers door NEWTOPIA zal loodsen - het cultuurproject dat op 1 september van start zal gaan.  Als kunstenaar zal zij haar eigen accenten kunnen leggen op het thema mensenrechten.

 

Een Egyptische kunstenaar mag binnenkort een grote muur in de tuin van het 'nieuwe Busleyden' beschilderen met een reuzegroot kunstwerk.  De man is bekend voor zijn streetart, graffiti en zijn posters.   Hij zal de hulp krijgen van drie jonge Mechelaars, waarvan Shamisa één is.  De andere twee zijn Gijs Vanhee en Said Rifi.  Alle drie hebben ze de kans gekregen via H30.

 

Tijdens NEWTOPIA mag Shamisa ook nog eens de vitrine van Salvator creatief 'bewerken'...

 

Ik luister geboeid naar Shamisa, en bewonder haar om haar enthousiast bezig-zijn.  Ondertussen zijn we op de Vismarkt terechtgekomen, waar we nog gezellig een tijdje doorpraten...  Shamisa Debroey heeft haar start niet gemist.  Mechelen geeft haar terecht de kansen die ze verdient.  Ze zal ze zéker waarmaken.  Daarvan ben ik overtuigd!

Jonge mensen met zo'n talent verdienen ook op Mechelenblogt even voor het voetlicht te staan.  Want jongelui zoals zij moeten we koesteren en steunen!

 

                           

 

Shamisa Debroey

Illustrator and Comic Artist

32 48959 6448

Shamisadebroey@gmail.com

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Mechelen is er echt wel veel jong tekentalent. Ga maar eens naar de Academie Beeldende Kunsten en spreek er eens met de leerkrachten van de middelbare graad.

Alleen hebben weinigen (waar ik mezelf toe kan rekenen) de moed of hebben de mogelijkheid om van hun talent hun beroep te maken, zeker niet in tijden van crisis waar je hard moet zijn met jezelf en prioriteiten moet stellen. Je moet vaak als freelance beginnen en hopen op succes. Op de subsidies moet je vandaag de dag steeds minder rekenen en eigenlijk ook ergens wel terecht.

Daarom heb ik veel respect voor de mensen die er wel van willen leven en dus ook voor Shamisa.

Zopas werd bekend dat Shamisa nu ook de wedstrijd voor de nieuwe coverbeelden voor de brochures van het Cultuurcentrum won!!  Proficiat!  Het cultuurcentrum gaat met haar nu een jaar in zee...

Shamisa is dus helemaal 'in' in deze stad!   ;-)