Maanrock 2012 - #2: 'Let's Have A Party'

Het zit er weer op... Raymond van het Groenewoud mocht als laatste 'het licht uitdoen'. Maanrock 2012, dag 2 zit erop en zo-ook déze editie. Ook nu was er voor elk wat wils te beleven: alle mogelijke genres kwamen  aan  bod; van de kleinkunst van De Held over de postrock van Statue tot  en met de metal van Diablo Boulevard...  En voor't eerst - eindelijk - stonden ook  de 'Vlaamse Rolling  Stones én  Clash' op Maanrock: The Scabs...

Terwijl de zon er dan toch was doorgebroken wandelde jullie verslaggever de Grote Markt op waar Café Flamand zijn ding aan het doen was, op dat moment bijgestaan door Gunther Neefs. Wat heeft die man toch nog steeds een klok van een stem he? Alleen leek er wat met de geluidsmix te schorten waardoor Gunther niet op zijn best klonk.

De rest van dit project van Peter Van de Veire en Michiel Wiels niet gezien want tijd voor Statue op de Ijzerenleen. De band welteverstaan, er staat géén nieuw standbeeld. Dit zevental, vijf gitaren, één bas en percussie bracht een fraai staaltje epische post rock en/of soundscapes. Soms was dit erg rustig haast kabbelend, maar je was toch blij met die oordopjes met de explosies die soms plaatsgrepen in de composities. Meeslepend, knap en onontkoombaar aanstekelijk deze wall of sound van de zeven jongelingen uit Limburg. Wel zonde dat de band voor een ei zo na lege Ijzerenleen moest spelen.

Dan hadden de Compact Disc Dummies meer geluk wat de opkomst betreft. Dit neo-electroduo bracht een hitsige, opzwepende en zenuwachtige swingende set op de Botermarkt. Stilstaan was geen optie. Deze twee jongens hadden er dan ook zichtbaar veel zin in.

Evi Hansen, die later op die plaats met haar UMA haar ding zou doen werd gespot in het publiek: duidelijk genietend. Ze zou trouwens de tweet de wereld in sturen “UMA is fan”. Waarvan akte.

Terug op de IJzerenleen maakte Jo Jacobs zich klaar voor zijn kleinkunst-set. De Held, zoas we Jo ondertussen beter kennen, werd geïntroduceerd met de boodschap dat hij wel veertien jaar aan zijn eerste album werkte. De Held nuanceerde: “het was maar dertien jaar”. Dit was mooi: gewoon De Held en zijn gitaar, grappige bindteksten niet gespeend van zelfrelativering en droge humor en vooral: mooie liedjes en dito lyrics. Helaas moest ook De Held voor ‘drie man en een paardenkop’ optreden.

Op datzelfde moment stond Sjarel Van Domburg, die nochtans een sabbatical had aangekondigd, met zijn Soulbrothers op een redelijk gevulde Grote Markt. “Toch jammer dat de mensen liever naar weer dezelfde covers gaan kijken in plaats van deze mooie en eerlijke zelfgeschreven muziek” zei iemand mij. Ik moest het beamen. De Held verdiende alleszins beter.

Hoé goed De Held dan ook was, toch ook tijd vrijgemaakt, er viel nu eenmaal veel samen, om eens te gaan kijken of die Evi Hansen meer kon dan ‘lachen en mooi zijn’ zoals een niet nader genoemde groep die ook die dag speelde, dat ooit zo mooi poneerde. En het optreden van UMA op de redelijk gevulde Botermarkt was zeker in orde. En om op de vraag te antwoorden: jawel, la Hansen kan wel degelijk zingen. Een aangename verrassing. Het songmateriaal kon misschien nog beter maar er stond alleszins een goede live band op het Botermarkt-podium met Evi als degelijk chanteuse en danseuse.

Je houdt het niet voor mogelijk maar de Vlaamse Rolling Stones, Vlaanderen’s grootste rockgroep stond nog nooit op Maanrock. En dat het dan niet over De Kreuners gaat mag duidelijk wezen. Lang op gehoopt door velen, er zelfs over gezeurd, en jullie verslaggever rekent zich daar bij, was het eindelijk een feit: The Scabs op Maanrock!

De Diestse rockers, die daags voordien de Boerenrocktent in Kortenaken nog platspeelden, gingen nu niet voor minder en met een omnipotent en potig ‘Keep On Driving’ werde de set op gang geknald. Met al vroeg in de set werk uit het succesalbum ‘Royalty In Exile’ met songs zoals ‘You Don’t Need A Woman’ en ‘I Need You’. Guy Swinnen vroeg of Mechelen een feestje wilde. Het antwoord was volmondig ‘ja’ en een stevig swingend ‘Let’s Have A Party’ volgde. Verder konden natuurlijk ook hits zoals ‘Don’t You Know’ en ‘Hard Times’ niet ontbreken en fenomenaal was de Clash-coverLondon Calling’. De gitaarriff van Willy Willy werd meteen herkend en ook ‘Nothing On My Radio’ werd gesmaakt.

Met ‘Robbin’ the Liquor Store’ werd de set feestelijk besloten.Tijdens dit nummer stelde Swinnen de band voor en werd er opnieuw een uistapje gemaakt naar The Clash met een overtuigend ‘The Magnificent Seven’. The Scabs brachten één bis en dat was die klassieker waarvan je haast zou vergeten dat die eigenlijk van Neil Young is: ‘Keep On Rockin’ In The Free World’. We Will, Guy!

Ze mogen nog eens terugkomen, als De Kreuners dat zo vaak mochten, waarom niet The Scabs?

Halverwege het Scabs-optreden toch ook even een kijkje gaan nemen bij Meuris VS De Leeuw. Persoonlijk minder fan van Meuris’ laatste exploten maar sowieso Kecks- en De Leeuwfan en liefhebber van De Leeuw & Hautekiet was er enige scepsisch bij ondergetekende. Maar het viel allemaal nogal mee want Stijn Meuris bracht met verve de betere Noordkaap-nummers en De Leeuw deed het Tröckener Kecks-oeuvre weerom alle eer aan. Beide zangers zongen de ziel uit hun longen. Zo moet dat! En ook Hautekiet was van de partij: aan de toetsen uiteraard.

Het werd gaandeweg steeds moeilijker om alle drie de rock-podia te combineren en zo koos jullie verslaggever voor de combi Raymond-Diablo Blvd. Wie het optreden van De Mens wel meepikte, kan dat natuurlijk nog kwijt in de comments.

Raymond van het Groenewoud, al bijna een vaste waarde op Maanrock, begon een kleine zeven minuten te laat aan de set maar dat kon niemand deren. Hij opende goedgeluimd met ‘Warme Dagen’, een nummer dat een week terug nog net iets toepasselijker was geweest. Maar deze zomerse song ging er ook nu in als koek. Daarna had Raymond het een tijd over meisjes, of vrouwen zo je wil. Eerst ‘Maria, Maria, Ik Hou Van Jou’, dan ‘Zsjoske, Schone Meid’ om dan bij ‘Bleke Lena’ te belanden. En verderop in de set was het dan weer tijd voor de ‘Cha Cha Cha’!

 Het verdere verloop laat ik aan de lezer om aan te vullen, want niet meer meegemaakt, maar ik hoorde toch vooral positieve signalen nadien. Wat ik zag was alleszins erg goed. Het doel was nog een stukje Diablo Blvd. mee te pikken. Groot was de verbazing bij aankomst op de Botermarkt daar een politieovermacht aan te treffen. Toen bleek de show al tweemaal stilgelegd en mensen administratief aangehouden omdat ze meededen aan de ‘Wall of Death’ of/en aan het ‘moshen’ waren. Zeg maar een soort van dansen en botsen tegenelkaar. Met geweld of vechten heeft dit niets te maken maar de politie dacht daar duidelijk anders over. Toch een domper op de feestvreugde. Zeker voor die nietsvermoedende metalheads, waarvan sommigen zelfs een PV aan hun broek hadden. Een mens vraagt zich af of dat nu echt nodig was.

Om het toch nog even over de muziek te hebben, Alex Agnew en de zijnen zetten een stevige set neer. Ook ondanks de gebeurtenissen. En na ‘Outcast’ – toepasselijk? Besloot Agnew met “hier  zullen we wel nooit meer mogen komen”. Laat ons het tegendeel hopen...

Nog even terug richting Raymond en vastgesteld dat die nog goed bezig was ook al liep de Grote Markt al gedeeltelijk leeg. Maar goed daags nadien was het dan ook maandag en voor velen tijd om weer aan de arbeid te gaan. Niet alles gezien dus benieuwd naar hoe goed of slecht Hong Kong Dong of De Mens waren en of de dance-liefhebbers tevreden waren met hun DJ-stage op de Wollemarkt.

De tweede Maanrockavond samengevat: een sterk en innemend Statue, de mooie kleine liedjes van De Held, de immer charmante Rick De Leeuw, het betere rock ’n roll werk van The Scabs en een Raymond van het Groenewoud die het nog steeds kan!

En nu aftellen maar naar Maanrock 2013 – nummer 18!

verslag & foto’s: © Markec

Ben vanochtend even door het centrum gefietst en heb me weer verbaasd over het afval, de glasschreven, de kots, de etensresten, kortom de rommel en viezigheid die de bezoekers van dit 'feestje' weer achterlieten.  

Maakte hierbij de bedenking dat het wel makkelijk is om een festival 'gratis' te noemen als het de stad is die mag zorgen voor de politiebewaking tijdens het evenement én de opkuis achteraf. Het zou natuurlijk kunnen dat de organisatoren daar een factuur voor krijgen, maar ik vermoed dat die eerder zal worden betaald uit de stadskas en dus uit de portomonnee van elke burger.

Conclusie: als onze buurt er keer op keer moet voor worden herleid tot een half slagveld en we daar dan ook nog mee de kosten mogen voor dragen, dan hoeft het voor mij niet meer, of mag het gerust betalend worden - sorry voor de goedmenende én goed opgevoede bezoekers.

 

 dar kan ik best inkomn a. noniem

Als de drank is in de man

is de wijsheid in de kan

Het was leuk, maar ik erger me hoe langer hoe meer aan de overdreven controles. Het bederft de sfeer. En ja, ik weet wel dat het allemaal ten goede komt aan onze veiligheid. Maar toch... voor mij wordt het elk jaar irritanter en houdt het me weg. Dan moet er al iets héél goeds op het programma staan en mooi weer zijn, wil ik er nog voor buitenkomen.

 

Klein voorbeeldje van iets wat me ergerde. Er staat overal duidelijk aangegeven dat je geen eigen drank mee op het festivalterrein mag meenemen. Dat een klein flesje plat water (33 cl, plastif flesje) ook al niet mag... vervelend, maar och kom, als dat de regels zijn, leg ik me erbij neer.

Maar toen kocht ik op de Grote Markt netjes jetons en vervolgens een cola. Ook een klein flesje: eerste irritatie, het dopje krijg je niet mee. Niet iedereen kwakt dit flesje in één teug binnen, had het dus graag nog kunnen afsluiten tussendoor, maar neen, dat mocht niet. OK, daar had ik me dan ook al maar mee verzoend. Vervolgens wilde ik van de Grote Markt naar de Yzerenleen, maar dat was buiten de controles gerekend! Mijn flesje cola was nog niet leeg en néén, ik mocht het niét meenemen naar de Yzerenleen! Zelfs niet nadat ik vertelde dat ik het nog maar pas gekocht had op de Grote Markt... Mannekes, ik vind het er toch een beetje over, hoor. Zoiets bederft de boel voor mij. En dan al helemaal omdat ik even later een stel vrienden vrolijk een fles wijn zag doorgeven, die ze blijkbaar wel makkelijk door de controles hadden gesmokkeld. Tja, 't hoort erbij, zeker?

 

En langs de andere kant, waar er controle's moeten zijn, waren ze er niet.
Ik woon er vlakbij, in een autovrije straat, waar je enkel maar mag parkeren met een bewonerskaart, maar omdat de helft vd straat is afgesloten wegens werken, en voor die mensen (die er daar dus hun werk uitvoeren), waren de paaltjes weggehaald, en doodleuk zag men (festivalgangers) dat dit een oplossing is om er gratis te gaan parkeren, vlak aan de podia, en op plaatsen waar niemand hier dacht dat je het lef hebt om daar te gaan parkeren en die dan na middernacht al ladderzat en toeterend de straat verlieten, inclusief de rommel (zoals hierboven beschreven) achterlieten.

De vorige jaren stonden hier enkel maar de combi's opgesteld, in paraatheid, maar nu dus niet.
Ik heb niemand van Vinci of de politie bonnen zien uitschrijven, in een straat waar volop kinderen spelen én momenteel autovrij is wat doorgang betreft.

Ik ga niet naar Maanrock want ik kan het thuis horen en hou niet van die drukte, maar volgend jaar ga ik weer net zoals elke keer een weekendje weg.


 

 

 Meer foto's van Maanrock 2012 kan je altijd vinden op de facebookpagina van Maanrock.

Dit hier eventjes ter info ...

 

Tof verslag trouwens Markec

 Alex Agnew wist maar al te goed dat "moshen" problemen gingen geven. En hij moedigde het publiek ook expliciet aan. Ten tweede is het aan de organisatie om een goede locatie uit te zoeken voor de bands die ze programmeerd. Vorig jaar tijdens "Steak number eight" werd ook gecrowdsurfd en gemoshed. Geen probleem. Slechte locatie dus. alhoewel het politie optreden hen goed uitkwam, een medestaander vertelde me dat dit nogal gebeurd was tijdens Diablo optredens, en dus mijn vermoeden aanwakkerde dat dit in scene werd gezet door de groep zelf. Nadien enkele plaatselijke politiemensen aangesproken en die hadden geen probleem met het moshen. Zij hadden alvast geen opdracht gekregen om in te grijpen. Voor de rest vond ik dat er voor het eerst weinig politie aanwezig was in vergelijking met andere jaren.

Concert van Diablo Blvd gisteren op de botermarkt stilgelegd wegens "te agressief"... pv's voor crowdsurfen en van die toestanden uitgedeeld...

Voor zij die geen Wikipedia in hun kast hebben staan : Moshen ( filmpje ! ).

 @Gimycko: ha, dus 

פוגו (ריקוד)

 

@ Jokke : Inderdaad.  

Het is inderdaad een extreme vorm van Joods Pogowalsen.  Maar op bijv. Graspop doen ze dat dan in een snakepit.

Maanrock wordt georganiseerd door mensen van Stad Mechelen zelf.

Dus dan is het ook maar logisch dat ze het zelf betalen... Zo lijkt mij...

 zolang ze maar niet tegen mijn interbellum-voordeur komen staan swaffelen, Gimycko :)

Het gaat toch ten slotte over de muziek ... Dank u maanrock voor de prachtige programmatie, vooral op zondag op het hoofdpodium dan!

Met als uitschieter THE SCABS ... beste optreden dat ik ooit gezien heb op Maanrock!

Kim

Verslag is sowieso puik zoals steeds.  Maar ook de foto's zijn dat.  (vooral dat tweede portret van Raymond...)

Maanrock 2012 - Het fotoalbum van GvA

 Geachte

Ik ga me niet in detail uitlaten over hetgeen u geschreven heeft aangezien dat het uw recht is om te veronderstellen wat u wil. Als gitarist van de band Diablo Blvd zou ik u wel willen meedelen dat dit alles niet in scene is gezet en dat dit nog nooit eerder gebeurd is op een optreden. 

 

 

Na vele jaren ben ik er toe gekomen om in Mechelen te geraken...wauw tweedagen.

graag geef ik jullie mijn persoonlijke mening die compleet afhankelijk zal zijn van de vele voorgaande ....

De organisatie is een crew die zich niet een grote maar een unieke wijze hun medewerkers en vrijwilliger ,de bedrijven en mede werkende firma´s super goed en respect vol heeft laten mee draaien in hun wijze van festival brengen .

Het festival zelf ,was een stevige openbaring voor vele , de mensen die er zijn geweest hebben de mooiste optredens kunnen genieten en dat op de vier wel sterke locaties ,waar dit jaar de Dj stage een super impakt heeft gehad bij vele die hun dans en music style wel konden mee flowen op de beats  die er door de straten stevig galmden met demeest unieke dj´s die ook hun sets prachtig en genietend deden sferen door hun inzet die gedragen werd ,dit door het volk als ook de medewerkende mensen .

Ikzelf ben erorm versteld geweest van hoe de controle zaterdag prachtig werd gedaan ,ook al werd de strengheid erin gehouden op de drank en onnodige zaken die mensen dachten mee tot het festival stage´s te smokkelen.

Jawel zaterdag ,is het een zeer fijne en sterke wijze van werkende agenten geweest die hun best deden om hun opgelegde taak tot het beste te vervullen .

Het waren dan ook echte vlaamse teams van de politie federale die hun taak kwamen uitoefenen.Hoedje af voor de Antwerpse politie crew´s en Gent ,als zeker de Mechelse .

Zondag ,was het dan wel iet dat niet veel vergeten ,want zonde van de stilleging ,het waren dan ook niet de aanzet door de Mechelse politie die is eigenlijk pas na een oproep erbij gekomen van de federale teams die uit andere steden werd ingezet  ,de Limburgse ,op een bepaalde moment zag ik een medewerker met een grijze volle zak rondlopen door een straat ,die werd bruts tegen gehouden door een vrouwelijk  uniform (niet wetende dat ze op hem viel) die compleet de veiligheids controle kreeg van broekzakken tot de vuilniszak,nog geen seconde was de vrouw bezig of er kwam een allochtonen agnet bij helpen met twee aan een medewerkende kerel,alles uit zijn zakken gehaald door de agenten ,op zoek naar verboden drank en drugs ,zelfs zijn naam hoefde die niet te hebben ,Tshirt van crew maanrock,pet van crew en backstage badge....gelukkig lachte hij de hele agenten crew toe ,ík krijg het wel warm van die handjes....

De inzet van de mensen die ook het terrein eco label dragende waarde met veel inzet hebben doen stralen en de ondersteuning van de vele toog medewerkers bleef steeds wel met een lach en leuke grapjes best de meest geslaagde bediening .

Het Maanrock cafe is dan ook wel een stevige aanrader voor volgende jaren wie ,wel van genietende sferen houd,dat zeker wel zijn euro ´s waardig is en met de beste bediening die men er neer zette ,een ware unieke straling van vele feestende mensen die ook hadden gewerkt genietend hun evenwichtigheid schepte die er mocht zijn .

Er kunnen hier dan wel vele woorden gelezen worden ,het zijn puur en alleen mijn mening ervaring met nog niet te verwoorden de liefde die vele mensen hiervoor gans het afgelopen jaar hebben ingebracht tijdens de voorbereiding ,de opbouw ,de achter de schermen werekende crew´s ,de stad Mechelen ,en name it wie er ook aan gewerkt,gebraind  heeft ,hoedje af en petje op.

Dit gratis festival van het Mechelse heeft wel best een moedige opkomst van veel mensen en voor vele mensen laten plaats vinden .

Dat de politie het < stil liet leggen ,kan enkel naar volgend jaar een mogelijkheid bieden om een stage die deze sfeer kan teweegbrengen ,met stoot kussens aan de nadars plaatsen ,whet noemt dan ook niet voor niets rock ,al zijn de regeltjes en plichten bij de bezoekers ook wel door hun te bewaren als een unieke waarde.

Iet stillegen is dan ook niet de leukste acties ,wat als er tien mensen of zelfs meer ,bij de hulpverlenings dienst met het kruis ,overliep ,denk dan even voor jullie dat zouden doen ,de hulpposten staan daar helemaal niet gratis hun tijd en inzet te brengen ,vermoed ik toch ,niemand van offciciele instanties word door betaling of eenbepaalde vergoeding ingezet.

Ik zou zeggen wie een pv heeft gekregen ,geniet van jullie pakket dat de band opsturen zal.

Kom volgend jaar zeker weer en leef mee met het feestje da er dan is en niewat er wel kan .

 

@ Jumbomind  Uw tekst vertaald is vanuit taal andere?  Kan niet volgen zo goed ;-)

Het valt me in het algemeen op hoe weinig reactie, instemming of juist afkeuring er komt op mijn vaststellingen over het vuil.  Blijkbaar liggen weinig mensen er wakker van (of het moeten hier toevallig allemaal festivalgangers zijn met boter op hun hoofd...?).

Vanmorgen was het alleszins, ondanks de achtergebleven vlaggen met ECO erop, nog altijd triestig gesteld met de netheid in het centrum en of de vele vlekken op de stenen aan de Wollemarkt er nog gaan uitgaan is maar de vraag. 

Trouwens, misschien off topic, maar gisteren zaten er op de grasheuvels op het Sint-Romboutskerkhof minstens 12 man te lanterfanten, met op elke hoek nochtans een bord met de uitdrukkelijke vraag om dat niét te doen.  

Regels en respect voor de medemens... wie stoort zich er nog aan? 

En er kwam een varken met een lange snuit en het vertelselke is uit !

Jonge en oude mensen moeten mogelijkheden hebben om zich te ontspannen, amuseren en uit de bol gaan. En een stad moet de mogelijkheden hiertoe aanbieden en ondersteunen, ook financieel. Daarvoor betalen we met zijn allen ( ? ) ook belastingen.

Maar....En nu komt de aap uit de mouw. Vandaag een klein artikeltje in HLN : De Mechelse feesten 2012 hebben een verlies geleden, gebeurd wel vaker. Maanrock - 262.371 euro, Personeelsdag - 30.359 euro en Mechelen houdt je warm - 69.981 euro. In totaal -362.711 euro. De krant komt uit op een totaal van -22.970 euro maar dat kennen we ondertussen al.

Niets aan de hand volgens de stad. Ja inderdaad niets aan de hand, maar dat moeten ze maar eens aan Jan modaal uitleggen, die zijn rekeningen moet betalen.

Allez, dan toch een paar mensen die zich de moeite getroostten om het verslag te lézen en daarop te reageren of in het algemeen inhoudelijk over de programmatie en de acts...

Sommigen zaten hier al te klagen nog voor het artikel er stond.. wist niet dat ik een klaagmuur had gebouwd ;-)

En géén post is volledig  zonder het gewauwel van ene G.L. uit H. zeker?

Man o man. 

 Daar staat in Hoembeek een man o meter weer in het rood!