Jazzathome presenteert achtste editie en organiseert Jazz Contest in 2013

Woensdagavond 29 augustus, op nog luttele weken verwijderd van de achtste editie van jazzathome op zondag 16 september, kreeg de verzamelde pers, waaronder ‘Mechelen Blogt’, een voorsmaakje van de achtste editie. Op de ‘generale repetitie’ werden drie van de tweeëntwintig locaties bezocht en Ronny Ventat gaf een knap optreden weg. En er werd een gloednieuw project voor 2013 onthuld: een jazz contest voor jong jazztalent!

Gallerie Duende’, in de Katelijnestraat 3, is één van de drie nieuwe locaties van jazzathome die woensdagavond werden voorgesteld. Mia Lettany geeft er kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond de kans om hun werk te tonen. El duende is Spaans voor ‘kracht achter creatief leven van de mens’.

In dit mooie historische pand (locatie 9) verzorgde schepen van Cultuur Frank Nobels het welkomstwoordje. Nobels loofde het initiatief en benadrukte dat de deelnemers die vaak ook van ver buiten Mechelen komen, zo niet alleen de weg naar de jazz vinden maar ook de stad leren waarderen. Ook benadrukte de schepen dat het project gemeenschapsvormend werkt en dat zowel kenners als leken hier volop kunnen van genieten. De schepen bracht ook hulde aan de vele ‘professionele’ vrijwilligers en de gezinnen die die dag hun woning gastvrij openstellen.

Hans Vandenbogaerde gaf tekst en uitleg over onstaan en concept van jazzathome. “We deden dat eerst met Jaycees, Jonge Kamer, maar toen ik 40 werd, en de maximumleeftijd voor JCI bereikte, moest ik daarmee stoppen” vertelt Hans, “JCI had toen andere projecten op het oog maar ik wou ermee doorgaan en klopte bij Lejo Vanhaelen van de Jazzzolder aan” vervolgt Hans die er trots aan toevoegt dat jazzathome ondertussen aan de achtste editie toe is.

Stadsgids Patrick De Greef, die bij de drie locaties tekst en uitleg gaf, nam het gezelschap mee naar de volgende jazzathome-locatie. Locatie 21 is het ‘Hof van Beieren’ in de Merodestraat. Het pand is nog in volle restauratie, er zou een luxe-appartement en kunstgalerij in komen, maar dat belet niet dat je ook hier van een jazzoptreden zult kunnen genieten in september.

Onderweg naar de derde locatie, via de Merodestraat, klonken er verhalen over ‘soldatencafeetjes’ en ‘soutanes’ om aan te belanden bij het voormalig Dispensarium ‘Hector Leblus’, nu woning Van der Vorst-De Ron en locatie 15 in het parcours. Ook hier kregen we een woordje uitleg en, zoals bij alle locaties trouwens, ook op 16 september, een heerlijk glaasje wijn.

In de tuin van deze fraai gerenoveerde woning werd de vooraf aangekondigde grote primeur bekend gemaakt.  In 2013 pakt jazzathome uit met een heuse jazz contest.

Chris Joris licht toe: “An sich ben ik helemaal niét voor wedijveren, maar concurrentie is gezond” zegt Joris. “We willen jonge jazzstudenten of/en auto-didacten een kans geven”, aldus Joris. “Jonge artiesten kunnen een demo opsturen en de… jazzpolitie zal dan oordelen”, besluit Joris met een knipoog.

   

Dit kan tevens een hommage zijn aan enkele Mechelse jazzmuzikanten”, vult Joris aan. “We kunnen het bijvoorbeeld over een ‘Walter Augustijnen-prijs’ hebben of een prijs naar Willy Donni, toch een levende legende, vernoemen”, aldus Joris.

De finalisten mogen optreden op de locaties van Jazz op Scène 2013”, zo weet Lejo Vanhaelen. “De grote winnaar mag spelen op het voorprogramma van het avondprogramma van Jazzathome en wellicht ook in de jazzzolder. Diegene die als tweede uit de bus komt mag spelen op het Jazzpodium van de dijlefeesten. Wie op de derde plaats staat, mag spelen op een locatie van Jazzathome of in de jazzzolder. En voor nummer vier wordt een plaatsje op jazzOra (Leuven) voorzien”, aldus Vanhaelen.

En dat was niet de énige primeur. De organisatie kondigde ook aan dat je op 1 en 2 september, het weekend dat voor de deur staat dus, bootje kunt varen op de Dijle met jazzmuziek aan boord. Niet zomaar muziek aan boord, muzikanten varen mee tijdens de rondvaarten van V-Zit. Rondvaarten mét jazz vinden plaats om 13.30, 14.3 e, 16.30 uur.

Genoeg verteld, tijd voor muziek”, vond Lejo Vanhaelen en, ook als voorsmaakje, verzorgde Waals saxofoonwonder Ronny Ventat een gesmaakt mini-optreden, bijgestaan op piano door Georges Hermans. (Op de jazzathome-avond zal dat Johan Dupondt zijn). We kregen enkele eigen composities en uitstekend uitgevoerde standards van ondermeer Dave Brubeck. Het belooft alleszins voor 16 september!


>
Meer info over jazzathome: www.jazzathome.be

Tekst en foto’s: © Markec

...geeft mooi voorsmaakje van wat ik - jammer genoeg - dit jaar zal moeten missen.  Ik heb goeie herinneringen aan de vorige editie.  Mijn hoed af voor de steeds puike organisatie!

Héél goed verslag met mooie foto's over de toffe perswandeling en -conferentie voor jazzathome.

Alle aanwezigen konden al proeven van de sfeer die er telkens op jazzathome is.

Dank Mark! weer knap gedaan!

Een mooi verslag van een perswandeling waar ik ook zelf veel plezier aan heb beleefd. Bedankt, Mark!

Ik heb de indruk dat die JazzAtHome hoe langer hoe professioneler aan het worden is. Doe zo voort mannen (en vrouwen) !

@ Lejo : Goe bezig, buurman ! Meer van dat !

:-)

Jazz@vismarkt - Frank Vaganée - Foto Gimycko 

Jazzzathome wordt ongetwijfeld top!

Zelf zal ik enkel het avondprogramma kunnen meemaken, met kleppers Ronny Ventat, Johan Dupont, Jos Machtel, Dré Pallemaerts, Bert Joris en Frank Vaganée ... (en daar kijk ik erg naar uit!)

Die dag weer veel te doen in ons mooie Mechelen, zoals ook 'UiTzonderUiTlaat' en de 'tafel van Pier de Kock...

Nog een weekje!