Huiskamerwandelingen: artistieke ontdekkingsreis door Mechelen...

   

(foto's: Jan Smets.  Onderaan het organiserende team: Eva Meyer, Lotte Verplancke en Anneke Geets)

Op deze zomerse dag waarop de mussen dood plegen te vallen, en ander gevogelte hun kat stuurt omdat het eigenlijk geen weer is om er een hond door te jagen, zijn er toch wel wat voorbijgangers bereid om in de sofa plaats te nemen...  En da's opmerkelijk - of toch weer niet: want wie kan weerstaan aan de enthousiaste uitnodiging van dit charmante trio dat op de Botermarkt probeert de Mechelaars in hun improvisoire living te lokken?.

 

Zoveel geestdrift...  Daar moet ik het fijne van weten.  En wat later zit ik comfortabel in de sofa naast een nachtkastje met brocante neigingen en een staande lamp die even huiselijk gezellig probeert te wezen...

Als promotie voor de derde reeks Huiskamerwandelingen is het beslist opgevallen.  Want ja: hierover gaat het eigenlijk: Mechelen plant weerom een leuke serie van tien artistieke tochtjes door de stad.

 

Tien zondagen van 16 september tot en met 16 juni kunnen we op stap - een artistieke ontdekkingsreis doorheen onze stad - begeleid door gidsen van Mechelenbinnenstebuiten.  Telkens de derde zondag van de maand.  Noteer het snel in jouw agenda!

 

Anneke Geets, haar zus Joke (die er vandaag niet bij is), Eva Meyer en Lotte Verplancke zijn drie collega's die werkzaam zijn in de artistieke sector en bovendien sociaal geëngageerd zijn.  'Drie Mechelse chica's' noemen ze zichzelf niet al te serieus.

 

Ze hebben het warm water natuurlijk niet uitgevonden.  Natuurlijk zijn er vergelijkingen mogelijk met ondermeer het Gentse 'chambres d'amis' of zélfs onze eigenste 'Jazz at home'...  Heel zeker.  Maar toch gaat het project van de vier jongedames nét een stapje verder.  Hier stelt men géén 'nette' huiskamer open om een muzikant of kunstenaar zijn ding te laten doen.  Bij huiskamerwandelingen zet de kunstenaar zélf zijn deur open!  Verrassingen troef!  Diversiteit is géén ijdel begrip in hun initiatief.   Buren kunnen mekaar beter leren kennen, en...de aanpak is zoals ook de visie van Mechelenbinnenstebuiten beoogt: de stad op een andere manier  leren kennen...

 

 

Het parcours is heel divers.  Achter de Mechelse huisgevels zijn ontdekkingen te doen.  Niet om 'voyeur' te spelen, alswel om de kunstenaar én mens bezig te zien in eigen habitat. 

 

Soms..., soms zijn er wel schrijnende toestanden vast te stellen.  Zo is er het voorbeeld van de kunstenaar die in eigen land een grote naam was, maar hier..;helemaal 'niets' meer was.  'Kunst is immers een luxe'.  Deze man krijgt door Huiskamerwandelingen misschien een nieuwe kans...

Nog een voorbeeld: vorig jaar stond een jonge Egyptische kunstenaar geprogrammeerd. De organisatie diende zijn deelname te schrappen omdat zijn asielaanvraag niet was goedgekeurd...

Natuurlijk zijn dit niet de enige verhalen.  Ook gevestigde waarden doen mee.  Ik denk aan onze organist en pianist Wannes Vanderhoeven of aan de hoboïst Piet Van Bockstael; aan de keramiste An Van Hoey...  Voorwaarde voor deelname is wel om gepassioneerd bezig te zijn met kunst - in welke vorm dan ook.  Of dat nu dans is of poëzie, schilderkunst, percussie, fotografie of zelfs3D-animatie of grafifiti...

Je kan het zo gek niet bedenken: of je kan het meemaken!

www.huiskamerwandelingen.be

"Misschien is het wel een uit de hand gegroeide hobby" zegt Anneke.  Wie weet. "We zullen er ook de wereld niet mee verbeteren...  Maar we geloven er in.  We delen de visie van Mechelenbinnenstebuiten en zullen er samen weer wat van maken!"

 

 

Effe praktisch: 10 zondagen kan je mee op stap..  Je kan je inschrijven per mail:

huiskamerwandelingen@gmail.com

prijs: 7,5 euro per persoon.  De afstand is maximaal 4 kilometer, en je bezoekt zo'n vier huiskamers per wandeling.  De startplaats hangt af van de gekozen wandeling.  Meer info krijg je via mail na je inschrijving.

 

Het enthousiasme van de voorbijgangers was alvast groot.  Als dit nu vertaald wordt in véél inschrijvingen zal dit enthousiaste trio beslist méér dan tevreden zijn!

 

 

 

 

 

Ik ga zeker mee! Eva en Anneke hebben ook de vorige jaren hun kunnen reeds bewezen!

Hou me op de hoogte van de verschillende HKWen , dan kan ik kiezen wanneer ik meega!!

 zeer origineel

 Alle info over het programma vind je op www.huiskamerwandelingen.be

De eerste wandeling vindt plaats zondag 16/9 (14u) en kadert bovendien in Newtopia. Die dag is dus specifiek samengesteld rond de thematiek van mensenrechten. Van harte welkom!