De geschiedenis van het supportersmagazine Geel & Rood

 

En heel kortelings komt een zon

 

Onze banen hel verlichten

 

Die de sympathie ons won…

 

En ‘t zal Geel en Rood dan stralen

 

Overal, en ook altijd

 

Tot uw hoger idealen

 

En tot spijt van wie ‘t benijdt!

 

 

 

  • Geen clubblad!

 

Een supportersmagazine en geen clubblad, zo moeten we Geel & Rood, dat ondertussen aan jaargang 78 zit, omschrijven. Een overzicht.

 

Zoals het past in elke familie die zichzelf respecteert, bezit ook G&R een stamvader. Op 25 augustus 1925 richtten Racing en Malinwa op aandringen van ‘De Mechelse Verstandhouding’ een gezamenlijk sportblad voor beide clubs op: ‘De Maanblusscher’. De supporters stonden echter regelrecht tegenover elkaar en het oranje-kleurig sportblad stierf een stille dood. Na 3 seizoenen verscheen het een laatste keer op 16 mei 1928.

 

 

Geen pijn bij dit scheiden, want al op 4 september 1928 gaf FC Malinois Geel & Rood ‘I’ uit. Financiële problemen stuitten echter de werking na 1 seizoen (8 nummers).

 

In oktober 1930 nam G&R ‘II’ de fakkel over: alleen de federatie zou de uitgave nu op zich nemen. Het supportersblad (en dus geen clubblad meer) kwam niet in de handel en alleen de leden van de supportersclubs kregen het met de post bedeeld, mits betaling van 5 frank per lid/jaar. Tien seizoenen lang werd Geel & Rood wekelijks en kosteloos opgestuurd naar de trouwe supporters van onze club. Toen brak Wereldoorlog II uit… Door de bezetters werd elke uitgave van drukwerk verboden. Het is in deze periode slechts tweemaal clandestien verschenen, waaronder bij het kampioenschap van 1942-’43. Om veiligheidsredenen werden alle exemplaren vernietigd, geen enkel is nog terug te vinden.

 

Op 25 juli 1945, onmiddellijk na het einde van de oorlog, verscheen het blad terug openbaar: Geel & Rood ‘III’ was geboren. Niet langer voor elke thuismatch, zoals we het nu kennen, maar telkens na de uitwedstrijden.

 

 

  • Mee met zijn tijd

 

Na het winnen van het kampioenschap in 1989 besliste de federatie van Malinwa ‘Het gazetteke van de Malinwa’ na meer dan 50 jaar (!) om te buigen tot een volwaardig supportersmagazine met meer interviews. Vaste ingrediënten zoals wedstrijdverslagen van de eerste ploeg, jeugduitslagen, agenda en supportersclub-nieuws zijn door de jaren heen wel gebleven, maar de toon werd minder scherp. Geel & Rood durfde in de beginjaren voluit in de aanval te gaan tegen wanpraktijken van zowel binnen onze eigen club, de Voetbalbond als de arbiter ( ‘resultatenfabrikant’ steevast genoemd). Dit leidde regelmatig tot een boete van de Bond, wat dan weer aanleiding gaf tot een nieuw scherp artikel.

 

 

  • Leuke verhalen

 

Eén van de leukste anekdotes in G&R gaat over de reis van onze ploeg naar Zwitserland in het ‘jaar des heren’ 1947. Onze spelers smokkelden op de terugweg zilveren en platina horloges mee naar België om hun vrouwen een cadeau te doen of verder te verkopen aan vrienden of kennissen. Ze deden de horloges rond hun armen en bonden ze vervolgens met dikke windels en verbanden af, alsof ze gekwetst waren, zodat ze onzichtbaar bleven voor de strenge Zwitserse douane.

 

De spelers van Malinois schudden in Zwitserland de hand van prins Boudewijn… zonder horloge.

 

 

 

  • De ‘waarde’ van Geel & Rood

 

Naar aanleiding van de inzamelactie tijdens de reddingsperiode begin 2003, organiseerde de Federatie een online-veiling van KV-artikelen. Een groot aantal supporters, alsook een aantal ex-spelers, boden de meest unieke KV-collectors-items te koop aan om op die manier geld te verzamelen voor slechts één doel: de redding van het stamnummer 25. De respons van de supporters van KV was enorm! Zo werd een verzameling Geel & Rood magazines aangeboden van 1947 tot 1983. De hoogste bieder betaalde uiteindelijk € 611,00 voor deze unieke collectie.

 

 

 

Noot: Dit artikel is een bewerking van artikels die zijn verschenen in het Jubileumnummer van Geel & Rood 1949 en G&R van 6 juni 1985, 27 februari 2003, 28 augustus 2003, 2 september en 3 oktober 2005. Met dank aan Geert Wouters, Willy Lippens † en Ludo Nauwelaerts †.

Dag Bertrand, kijk eens even in uw geschiedenisboekjes, dank kunt ge vaststellen dat Mechelen bevrijd werd op 4 september 1944 en de maand mei waar ge naar verwijst betrof het einde van de oorlog op 8 mei 1945. Ikzelf heb nog in G & R geadverteerd voor mijn verzekeringskantoor:-)

Juul Van den Driesche, Lucien Berthulens, Willy Vermeulen en de Kannunik in schoon gezelschap daar in Zwitserland.

Merci, Eddy, heb het aangepast. Ja, ik heb nog enkele exemplaren met sponsoring van jouw verkzekeringskantoor. Groeten.