Fietszoektocht met schuimkraag...

  

(foto's: Jan Smets)

En dan heb je plots zo'n impulsieve goesting om met dit zalige zomerweer de fiets op te springen, en de Gouden Carolus Fietszoektocht te rijden....  Niet lang getalmd.  Op een half dagje moeten die 25 kilometers, met wat zoeken incluis, wel te ronden zijn.  Brouwerij het Anker is een Mechels Instituut met faam én smaak.  Het is de perfecte startplaats om al tweewielend het interland van deze schone stede te ontdekken.  De zoektocht is al op 1 juni van start gegaan, maar diegenen die er nog zin in hebben, kunnen nog tot 30 september deelnemen.

 

 

 

 

Je legt netjes 5 euro op de rooster in de brouwerij aan de Guido Gezellelaan, en dan krijg je hiervoor in de plaats een proper en kleurrijk boekje met antwoordformulier.  En zo kan je van start gaan.

Nu heb ik haast nooit iets voor met mijn stalen ros, maar als we vol verwachting de Nonnenstraat induiken, om het eerste stukje van de route, die kriskras door  een stukje van het Groot-Begijnhof loopt, te verkennen,  begeeft mijn zadel het.  Met een handige vrouw en wat gesleutel is het euvel snel opgelost.

Je denkt de Nonnenstraat en Nieuwe Beggaardenstraat te kennen... Maar toch is het opletten en uitkijken geblazen bij het zoeken naar het gevraagde.  De Plaissancebrug overstekend volgen we nu de Leuvense vaart om wat later een hoek van het Vrijbroekpark 'mee te nemen'.  Via het groene Stuivenberg fietsen we de Zennedijk op, in de richting van Leest.  En hier moeten we ons velootje even aan de kant zetten, want een tweede vragenronde eist onze volledige aandacht op.

 

  

 

Het Brughuis en Vivelamour zijn heus wel gezellige locaties voor een drankstop, maar we vinden het eerlijk gezegd nog wat te vroeg.  Langs de Zennedijk - onder een heerlijk stralend zonnetje, bereiken we dat andere schilderachtige Mechelse dorp: Heffen.  Het is zomers rustig op het dorpsplein.  In een straal van dertig meter rond het plein zijn de volgende vragen op te lossen...

 

  

 

We rijden tevreden verder - want tot hiertoe vonden we alle oplossingen.  Door het landelijke Heffen , langs Ten Doorn en de Kaashoek bereiken we ontspannend trappend door het  groen  het Broek van Blaasveld. In Hazewinkel besluiten we tot een eerste schuimende beloning.  We laten onze kaart afstempelen, want bij drie consommaties van Ankerbieren, bekom je op het einde van de rit een Carolus-drinkbus.  En aangezien ook in deze deelnemer nog een kind schuilt, is het dé sport om aan die voorwaarden te voldoen...

Heindonk is nog zo'n zalig plekje -  zo'n aardig dorpje geprangd tussen het Broek en een Rupelbocht.  Maar naast het genieten moeten we ook opletten op de vragen...

Via de nieuwe Zennebrug bereiken we de legendarische negorij van het Zennegat.  We steken de sluis over de vaart over, en volgen dit kanaal tot in Battel.  In den Biechtstoel proeven we ons tweede biertje, maar vergeten ondertussen onze zoektocht niet...

 

  

 

We fietsen richting Mechelen langs de Dijledijk, en coonstateren nog maar eens hoe mooi en uitgebreid het recreatief rijden is langs al die waterlopen die onze stad omringen...  We weten nu al dat we de uitgebreide Carolusroute van 58 kilometer, waarvan deze fietszoektocht een verkorte versie is, op ons programma zetten binnenkort. 

 

  

 

Na enkele deugddoende uurtjes bereiken we weerom de brouwerij, waar we besluiten te eten.  Buitenzittend op het terras genieten we van stoofvlees met Gouden Carolus en Mechelse Koekoek.  Kan het nog typischer?

De volgende dagen staat er nog méér mooi weer op het programma.

Niet twijfelen: haal je stalen ros uit de stal en trek er op uit!

Onze formulieren zijn alvast ingeleverd.  En nu is het uitkijken of we in de prijzen vallen.  En is dat niet zo: niet getreurd.  We hebben al tenvolle genoten.  Enne: die drinkbus hébben we!  Jawel.  We hebben ons best gedaan!  Gezondheid!

 

  

 

 

Leuk verslag Jan,  ik denk dat wij één dezer ook maar eens op onze velou zullen springen.

Jan, als ge eens tot in Schiplaken kunt fietsen, breng dan je drinkbus mee.  Ik heb hier nog een bak Carolus staan :-)

Laten we vooral niet vergeten dat de fijne Mechelse politie op iedere hoek van de straat staat met een blaasmachine, ook fietsers tegenhoudt, en dan ben je ook je rijbewijs kwijt, zelfs al rijd je me je fiets. Fietsen met een schuimkraag, risky business!

De fietstocht stond sowieso al op het 'to do-lijstje', nu ik het smakelijke en goed gedocumenteerde verslag lees, voel ik een onweerstaanbare drang om dit héél binnenkort eens te gaan in praktijk brengen ;-)

@ Markec :

Let wel op dat ge onderweg geen bloemekens plukt, hé !

Want voor ge het weet, staat er ne combi naast U en hebt ge een GAS-boete.

HLN : Boete voor het plukken van 1 bloem

Dus... laat ons een bloem en wat gras, dat nog groen is.

;-)

Geen zorgen maken, Gim, ik laar die bloemekes wel keurig staan ;-))
Met het geld van die boete kan ik véél Caroluskes dringen zenne ...

Proficiat met die drinkbus. Hoeveel van dat heerlijk vocht gaat daar in? ;)

 

 @Gastblogger: 2 keer een 33-er (met wat wringen!)

Jokke, as ze gratis zijn zonder wringen zeker.