ArcelorMittal sluit vestiging in Mechelen

(Bron De Tijd)

ArcelorMittal kondigde vandaag de intentie aan om de activiteiten van ArcelorMittal SSC Benelux stop te zetten op de site van Mechelen. Het gaat om een relatief klein 'steelservice center' dat vlakke staalproducten maakt zoals behuizingen voor machines. Er werken 42 mensen.

'De directie ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de economische crisis voor een belangrijke daling in de vraag naar vlakke staalproducten zorgt en elk teken van herstel momenteel ontbreekt', zo meldt ArcelorMittal SSC Benelux in een kort persbericht. Het bedrijf is een onderdeel van de distributiepoot van ArcelorMittal.

(...)

'Vorig jaar verwerkten we in Mechelen nog 40.000 ton staal.(...)', zegt woordvoerder Frederik Vanvolsem.

 

een Spijtig is veel te weinig om te zeggen

Peter, ik had gehoopt dat gij bij deze zoveelste onheilsboodschap een beetje kommentaar zou neergepent hebben. Dan doe ik het maar heel voorzichtig.

Ik volg het hedendaags gebeuren zo een beetje, maar wel uit een ietwat andere hoek bekeken. Als ik vorige week op Duitse TV kanalen zie dat ze, " de Duitsers ", twee nieuwe heeeel grote bruinkoolcentrales openen om hun energie voorraad en prijs beheersbaar te houden en ik lees in onze gazetten wekenlang niets anders dan over scheurtjes, ja dan is er toch iets dat niet klopt. Als ik lees van 4 miljard schulden bij de NMBS en de verantwoordelijke nationale minister vol gaat voor de sjerp in Charleroi en uit de nationale politiek zal stappen, dan is er toch wel str.nt aan de knikker zeker. Wanneer DE LIJN moet snoeien met de botte bijl enz enz enz. Acelor is toch reeds enkele jaren bezig met deuren te sluiten.

En de laatste doet het licht uit.

Wel, G.L., als het je uitkomt citeer je de gazetten/media, als het je niet uitkomt dan zijn ze voor geen meter te vertrouwen. Hoe noem je nu zelf dergelijk gedrag ? :-)

Dat de (zware) industrie uit Belgie en West-Europa wegtrekt is natuurlijk erg duidelijk, dit is er al weer een voorbeeld van, en dat is geen goede evolutie volgens mij. Of we nu moeten beginnen doemdenken daar twijfel ik aan, maar de huidige generatie (jonge) werkenden zal de put gemaakt door de vorige generatie moeten vullen, en dat zal zweet bloed en tranen kosten.

Zeg Peter, laat die media maar een beetje voor wat ze zijn. Ik meen zelfs dat van die twee nieuwe gigantische BRUINKOOL centrales hier niets te lezen was evenmin trouwens als van die trein van Wavre naar Brussel die half werd afgebroken. Faktuur gestuurd naar de NMBS. Wat je daar van die generaties beweerd laat ik voor uw rekening. Van een ding ben ik zeker, wat mijn generatie heeft opgebouwd zijn ze nu naar de kl.ten aan 't slaan. Of gaat uw vrouw geen boodschappen doen en moet jij niet tanken. En nog enkele weken geduld en het wordt stoken, bijna 1 euro de liter, of hoor je niet goed.

Grrrrr kandidaat gezocht om het licht uit te doen.

De oplossing is eigenlijk simpel en tegelijk gecompliceerd. De belastingdruk op de privé moet gewoon fors naar omlaag, net als in heel West- en Noord-Europa. Alles wat iets of wat groot bedrijf is, trekt (of vlucht) oostwaarts. Maar tegelijk moeten de staatskassen gespijsd worden voor <vul hier zelf iets in>. Zodus een kieken is geen mus.

de top honderd van bedrijven die de meeste winst maken betalen in belgie gemiddeld amper 1% belastingen, arcelor zit in de top honderd. het ligt dus niet aan de belastingsdruk volgens mij. tenzij je 1% als een hoge belastingsdruk beschouwd uiteraard :-)

 Ik ben natuurlijk niet 100% bij de zaak en minder goed geplaatst om hieromtrent te reageren, maar waarom moest ook weer dit bedrijf in vreemde handen overgaan? Lijkt me logisch dat de eigenaars hun belangen naar eigen land verkassen.

Een multinational zoals Mittal kijkt niet naar "eigen land" maar zoekt de lokatie waar ze het meeste winst kunnen halen. In Belgie werden ze met open armen ontvangen (lees: enkele slordige miljoenen aan "emissierechten" die ze verder verkochten) en dat voor een industrie waarvan we weten dat ze op deze schaal niet meer verder kan bestaan/concurreren.

We hebben onze les van de jaren zeventig waar het overeind houden van de "nationale sectoren" ondanks de zware subsidies (gemeenschapsgeld) uiteindelijk toch ten onder zijn gegaan blijkbaar nog altijd niet geleerd 

In de woorden van Bert De Graeve: je moet de zieken verzorgen & de doden begraven. niet omgekeerd.

 hear hear

En nu weer het verffabriek van Dupont. Wanneer houd het op ???? 

It's the economy, G.L.

Inderdaad Omar das een mooie conclusie.

De verkoop van de autolakafdeling van Dupont is een voorbeeld waar een bedrijf activiteiten met een dalende marge afstoot tvv hogere marge. De verfafdeling had de laagste marge binnen de groep Dupont vandaar de verkoop voor $5 miljard.

En dit terwijl Dupont recent een bio-chemie bedrijf kocht voor $6 miljard. het aanmaken van enzymen is (blijkbaar) de toekomst.

Het is slecht nieuws voor Mechelen dat de afdeling in handen komt van een financiele ipv een industriele groep. Yield & rationalisatie zullen de toverwoorden worden de komende maanden terwijl net over de Duitse grens een zusterbedrijf dezelfde verf aanmaakt voor een markt waar de auto-industrie een stuk sterker staat dan hier (Opel iemand?) en de loonkosten bovendien een stuk lager zijn.

Wel dan is het hoogtijd dat mijnheer De Graeve zijn pilleke neemt samen met al die andere gieren. Maar dat ze dan eerst ophouden met de werkmensen voor te liegen. Dat is realty Gim. 

Allez, G.L., werkgevers doen niet aan liefdadigheid, zeunne.  Dat is realiteit.

Bedrijven in Mechelen

Et allors Gim, we zitten op ons schoon verdiep ook met ene die het van de daken schreeuwt als het zoveelste industriele windhaantje de zoveelste nepstatuten komt aanmelden. Maar nu is hij in de gazetten langs geen kanten te bespeuren . Bizar.

Alweer scoort Omar het hoogst met de juiste conclusie.

Goh Peter, ik weet niet of de conclusie juist is maar het ligt in de lijn van de verwachtingen.

De verkoop van BASF meststoffen in Antwerpen aan het Russische Eurochem & dichterbij huis Pringles aan Kellogg's lijkt voorlopig geen (sociale) impact te hebben maar dat zijn dan ook geen financiele groepen.

De onbeschaamde hold-up van de grootste aandeelhouder van Telenet vind ik meer problematisch (geld lenen om het uit te keren aan de aandeelhouders waarna de abonnees het gelag mogen betalen). Als dit geen prachtvoorzet is voor GL dan weet ik het ook niet meer (lacht)

Let's see how the cookie crumbles.

Heel handig, zo'n Mechelse Paul d'Hoore !  Een aanwinst voor Mechelen Blog.

;-)

Omar, er worden de laatste tijd zoveel goeie voorzetten gegeven dat een mens niet meer weet welke het eerst binnen te trappen. Toch bedankt voor het compliment. Als onze jongens van achter de kazerne er maar wat meer intrapten.

Maar nu terug even ernstig. Als we  de experts mogen geloven zijn er in Europa nog enkele landen met economisch positieve cijfers, te weten Noorwegen, Luxemburg, Slovenie en Duitsland natuurlijk. Juist vandaag nog kreeg ik uit Slovenie de vraag of ik nog in het bezit was van technische documenten van een duitse CNC draaibank ( dertig jaar oud ). Ze hadden die onlangs hier in Belgie tweedehands gekocht. Mij verbaasd het al lang niet meer dat Slovenie aan de top staat in Europa. En wij, we kijken er naar.

 Noorwegen zit op een gigantische gasbel, Luxemburg is een fiscaal paradijs en Slovenie (*) zit in een recessie - niet echt de voorbeelden voor ons kikkerlandje me dunkt.

Duitsland is een ander paar mouwen en hoewel niet alles koek & ei is, zijn er heel wat lessen te leren van onze oosterburen.

(*) Tenzij GL Slowakije bedoelt

@Omar

            inderdaad de vroegere partner van de Tschechen. Sinds de scheiding een tiental jaren gaat het de Slowaken steeds maar beter. 

Maar nu wat arcelor betreft. Heet van de pers, 2000 banen op de tocht in de Luikse vestiging. En maar staken, staken tot het vuur uit is.