Een zomerse schrijfdag in Mechelen

met categorie:  

Op zaterdag 7 juli organiseerde Vormingplus regio Mechelen een

"Zomerse schrijfdag in Mechelen" begeleid door Isabelle Rossaert. 

Elf gemotiveerde schrijvenden trokken met de lesgeefster door de stad. Elk van ons had al dan niet enige ervaring in het schrijven van "stukjes" of meer dan dat.

Onze stadswandeling begon in De Kruidtuin met een rondje kennismaken. Ondertussen zorgden de mannen van de stadsreiningsdienst,  gemeenzaam de mannen van de vuilkar genoemd, met het nodige lawaai voor de opruim van "Parkpop"overblijfsels. We verhuisden van de zandbak naar het podium, waar we elkaar wat beter verstonden.

           

Eerste opdracht:

Zet je ergens neer, laat de omgeving op je inwerken en begin te schrijven gedurende zeker een half uur. Kort verslag van wat dat met ons deed.

Tweede opdracht:

Ieder van ons kreeg een kaartje waarop een zintuig geschreven stond. Er werd verwacht dat we het zintuig goed  gebruikten onderweg naar de volgende locatie:    "Het paleis van Margaretha van Oostenrijk". Kort verslag door de zienden, horenden, tastenden, ruikenden. Proeven was er niet bij. Gelegenheid genoeg nochtans op de zaterdagse markt.

Derde opdracht:

Stel je in de plaats van Margaretha van Oostenrijk, hoe voelt ze zich in haar paleis, wat denkt ze. Ofwel: schrijf iets over wat zo een binnentuin voor jou betekent. De teksten die hier werden geschreven worden hierna apart gepubliceerd.

Vierde opdracht:

Opnieuw onderweg onze zintuigen gebruiken en verslag uitbrengen. Met enige pittoreske omweg leidde onze tocht  door het klein begijnhof naar het groot begijnhof waar onze

Vijfde opdracht:

bestond uit een tochtje door de Acht Zalighedenstraat. Aan het einde van dat wandelingetje mochten we onze eigen acht zaligheden verwoorden. Meestal stonden ze een eindje af van de oorspronkelijke acht zaligheden uit het Nieuwe Testament.

De dorstigen laven is een werk van barmhartigheid dat we grif uitvoerden in "Het Anker" vooraleer via "Het Groen Waterke" naar de "Wollemarkt" te trekken voor de

Zesde opdracht:

We maakten kennis met Nel die daar staat te denken over haar "Huiselijke Zorgen".

Onze opdracht bestond erin onszelf in het beeld te verplaatsen en te verwoorden wat we dachten dat er in haar omging. Ook deze teksten worden apart gepubliceerd.

De zonnige dag eindigde met een plensbui om u tegen te zeggen na de evaluatie in "De Kruidtuin".

Ik teken dadelijk voor nog eens zo en schrijfopdracht en ik was niet de enige.

 

 

 

 

 

 

Hallo Melanie, welkom.

Lijkt me een tof initiatief!   Ik ben héél benieuwd naar die schrijfsels...  Misschien kan je wel één van jouw pennevruchten in een blogartikel gieten?   ;-)

@ Peter: Malenie niet Melanie  ;-)

@Jan De Smet: U vraagt wij draaien, al is het niet zo beleefd met mijn eigen schrijfsels te beginnen.

Oops ....
ps. Het is Jan Smets (niet Jan De Smet).

Ben wel benieuwd naar de verhalen ....

 Voila se een deel van de oogst is gepubliceerd.

 

Bedankt Malenie. In het vervolg beter bundelen in 1 topic :-)

 

 Oei Peter ik ben niet mee hoe? En ik wou iedereen tot zijn recht laten komen.

Heb nog alle teksten niet.

Door alle teksten apart in een topic te zetten, neem je wel heel veel plaats in op de "voorpagina" :-)

 Oei excuus voor mijn schrokkerigheid, ben meestal wel wat bescheidener, maar hoe los ik dat nu verder op? Kan ik dat nog wijzigen?

Laat ons zeggen dat het vandaag gedichtendag is ... :-)
Volgende keer iets compacter graag.

Toffe teksten!  Maar...ik zou ze niet achter mekaar plaatsen.  Misschien toch wel een paar verwijderen en later opnieuw plaatsen.

 Jan begint schrik te krijgen dat Malenie hem zal overstijgen qua kwantiteit blogartikelen :-D

 Laat maar komen die poëzie. Misschien een idee voor de blogbeheerders om een aparte poëzierubriek te starten? 

sorry, maar ik wist niet zo goed hoe dit in zijn werk gaat.

ik vrees dat er toch nog tekst gaat volgen, want wat ik beloof doe ik ook: de mensen hun schrijfsels plaatsen één voor één dag per dag dan maar

ik dacht als ik alles na mekaar in één stuk zet zijn de mensen het lezen beu 

enne, als ik in de week aan het lezen was tussen de reacties, na, na, dan dacht ik toch soms met een kleuterklasje te doen te hebben( over wie welke burgervader zou kiezen)

@ Malenie : 

Misschien één prozastukje per week of zo.

Alzo blijven de "leeuwen" hongerig en ben jij niet direct door je voorraad teksten heen.

Allez, just an ID, zeunne...

;-)

 oké stof tot einde vakantie ;-)))

@cartoonistHenning: ik ben hélemaal niet bang dat Malenie me in kwantiteit zal overstijgen.

Ik heb niet liever dat er méér bloggers méér posten.  Ik heb alleen het beste voor met Mechelenblogt, en wil daarom suggesties geven om deze blog zo boeiend mogelijk te houden.  Zo dient dat ook begrepen te worden, en niet anders.

 @jan smets zo begreep ik het ook hoor zoals jij bedoelt.

@malenie: Mooie stukjes. Trek het je niet aan. Ik ben blij dat er is iemand anders een paar stukjes post want kreeg de indruk dat Mechelenblogt wat last had van bloedarmoede.

@ Filip. Nogmaals: het gaat NIET om kritiek. Ik ben (nét zoals ik al schreef) héééél blij dat er eens iemand anders schrijft.  Het gaat om suggesties.  Maar dat begreep Malenie zélf dus wél.  Alleen anderen begrijpen het dus blijkbaar anders.

PS: toch wel héél vreemd dat de kritiek over Mechelenblogt en bloedarmoede komt van een geregistreerde blogger zélf.  Een blogger die daar last van heeft kan daar heel gemakkelijk aan verhelpen: hij/zij kan zélf schrijven.  Waarop wacht je Filip?   Dan ben ik ook blij dat er eens iemand anders een paar stukjes post.

Of staan de beste stuurlui zoals steeds aan de wal?

En vandaag is het gedichtendag ! Niets mis mee :)

@Jan: Ik heb het momenteel te druk maar ik kan me best inbeelden dat er bloggers zijn die schrik hebben om een artikel te schrijven dat na een paar dagen opeens al helemaal onderaan de lijst staat.

Ik kom niet zo vaak meer op Mechelenblogt en merk dat op een paar dagen heel wat artikels zijn bijgekomen en dan doe ik niet echt de moeite om al die oudere te gaan lezen, laat staan er een commentaar neer te pennen. Ik denk dat er nog meer bloggers zoals mij zijn die met het zelfde gevoel zitten.

Blijft de vraag welke schrijfsels er "door de filter" kunnen.

Ik heb me ook geregeld afgevraagd of sommige artikels, die ik op Mechelen Mapt schrijf, ook hier kunnen.  Meestal gaat het, op dat medium, over mensen, die hier zijn geboren of hier zijn gestorven, maar waarvan het "meer interessante gedeelte" van hun leven niet of niet langer of amper in Mechelen hebben afgespeeld.

Bedenk wel dat dit een compleet ander medium is dan een blog.

Wel Gim, artikels hier op MBLOGT worden heel zelden geweigerd. Op de 3.678 artikels zijn er maximaal 50 in de loop ter tijden gevraagd om aan te passen of te verwijderen. Minder dan 1.5% dus. 

Telkens omdat ze niet stroken met de afspraken.

@ Peter :

Allez, het levensverhaal van bijv. Frans Pans zou hier kunnen ?

Behalve dat deze, buiten het feit dat hij in Mechelen geboren is, voor de rest van zijn leven in het artistieke milieu in Brussel heeft gezeten.

Kan best, zolang het als tekst de moeite is om te lezen, of indien het Mechels interessant nieuws is. Reklame is niet toegelaten natuurlijk.

 bij mijn weten gat het hier om een wandeling al schrijvend door onze geliefde stad handelend over stadsgenoten en/of beelden gemaakt door stadsgenoten en plaatsen in de stad

had ik het geweten, ik was toch naar in&uit gegaan met de teksten, misschien heeft de nieuwe maanredactie meer interesse

of: hoe enkelen velen uitsluiten 

 Je teksten staan er nog allemaal hoor ondertussen samen toch al 500 keer gelezen ....

Hopelijk apprecieer je dat ...

 ja Peter dat apprecieer ik zeker, maar waarom wordt er altijd zo "kibbelachtig" gedaan op Mblogt of voel ik dat verkeerd aan? 

Je kibbelt zo veel als je zelf wil. ik lees hier van alles

toffe teksten,...,laat maar komen die poezie,...,welkom,....

Jan, da was nu wel maar plagerig bedoeld zeunne :-D Wie kan er nu tegen een hoge productiviteit zijn?

En Gim, artikels op Mapt zijn nu eenmaal encyclopedische onderwerpen in een droog encyclopedieformat. Hier kun je zaken wat "smakelijker" uitleggen, voor zover het interessant is natuurlijk.

 @Malenie: dat er veel mensen zeuren, waartoe ik mezelf best kan rekenen, is misschien niet zo slecht, omdat je dan alle ideeën en meningen op een stokje ziet. Er zijn weinig plaatsen waar je op deze manier kunt debatteren en ik vind best dat dit blog - zolang het fatsoen niet met de voeten getreden wordt - de rol van forum op zich mag nemen.

Een mens heeft ook de keuze om de commentaren niet te lezen of erop te reageren, indien hij riskeert zijn eigen gemoedstoestand erdoor te bederven :-)

Zo, nu heb ik weer een potje gezeurd. Ik ben toch onverbeterlijk he?

 @CartoonistHenning: klagers hebben geen nood, zei mijn bomma altijd! ;-)

En het vervolg Jokke ? " geef de armen een stuk brood ".-) 

 allez mag ik dan vandaag proberen een fotootje erbij te zetten?

Doe gerust om het geheel wat op te vrolijken .... wel een referentie naar de maker van de foto ?

 lukt niet natuurlijk grrrrrr ikke en computers het zal nooit machen

 amai ingewikkeld maar gelukt /ja lap die referentie naar de fototrekster

B. Koetsier die één van de stukjes schreef is dat goed genoeg?

Heel mooi, Malenie.  Meer van dat !

:-)

D buxus in de hof van Margriet heeft een beetje van de vorst geweten me dunkt .

@ Malenie : Zet je foto eens op 500 pixels breed.  Dan zien we het hele plaatje. 

 

 vraag me nu niet om dat ding vanboven te zetten en dat van vanboven weg te doen....

ik zal de ander foto's bij de teksten die voor hongerige leeuwen met mondjesmaat volgen ;-) van de eerste keer verkleinen ik heb gevonden hoe ik dat vanuit mijn I-photo kan doen.

allez: volgende cursus: digitaal fotograferen en bewerken van beeldmateriaal....

@ Malenie :

Gewoon je originele foto (hof.jpg) terug opvragen en op 500 zetten

BTW : Bij ieder van ons was het, in het begin, ook uitzoeken hoe de blog precies werkte.

:-)