Streetfishing Mechelen

Vandaag werd er duchtig gevist langs de Binnendijle, Melaan en de Vaart, de streetfishers waren met meer dan veertig man naar onze stad afgezakt, en Mechelen Blogt was er uiteraard bij.
En het was zelfs een beetje een internationaal gebeuren, want buiten deelnemers uit Oost- en West Vlaanderen en Wallonië mocht Mechelen ook vissers uit Frankrijk en Nederland verwelkomen.

Streetfishing, of straatvissen, is komen overwaaien uit Parijs, in tegenstelling tot de vissers zoals we die meestal zien zijn de streetfishers vrij licht uitgerust, dragen ze slechts één lijn met zich mee en geven de meesten toch wel een iets hippere induk.

De hengel van de streetfisher is een ultra lichte lancee, voorzien van een kleine molen, als aas gebruiken ze uitsluitend kunstaas. Het beste materiaal komt uit Japan, en dat heeft natuurlijk zijn prijs.

Er wordt over het algemeen op roofvissen gevist, de ribbels in dit kunstaas veroorzaakt trillingen in het water waar de vissen hopelijk op afkomen. En in Mechelen werd er hoofdzakelijk gevist op Baars, Snoekbaars, Snoek, Winde en Roofblei, hoewel er ook Forel op het wedstrijdblad stond is de kans dat deze uit de Dijle bovengehaald wordt bijzonder klein.
Het opzet van de wedstrijd is zeer simpel: de vissen die gevangen worden, worden gemeten, de centimeters worden opgeteld, en degene met de meeste punten is de winnaar. De vissers gaan over het parcours per twee, waarbij me mekaars vangst controleren, daarboven lopen er ook scheidsrechters rond.

Mede-organisator Yves Breugelmans: In Mechelen trekken we nog niet zoveel deelnemers als in Gent of Antwerpen, maar toch kunnen we vandaag van een succes spreken, de deelnemers komen van ver en we hebben goeie sponsors en een mooie prijzenpot. En uiteraard is de historische binnenstad een schitterend decor.

Ivo uit Brussel laat niets aan het toeval over, in elk hoekje en kantje kan je beet hebben.

Streetfishers hebben ook een missie: aan de stadsbewoners laten zien dat er wel degelijk vis zit op plaatsen waar je het allerminst zou verwachten, de verraste reacties van de voorbijgangers logen er in ieder geval niet om.

De zeer sympathieke Denis uit Bassenge: De wedstrijd hier in Mechelen is bijzonder goed geörganiseerd, vandaag bijten de vissen niet zo goed, maar dat maakt het toch boeiender.
Denis zou uiteindelijk vierde worden.

Lander uit Aalter kwam vandaag ook naar Mechelen afgezakt, en haalde er speciaal voor ons eentje boven :-)

"Meestal krijgen de streetfishers van de omstaanders positieve reacties, de enigen waarvoor we soms over onze schouder kijken zijn oosteuropeanen, zij houden ons in het oog, en wanneer ze zien dat we veel vangen staan ze daar enkele minuten later met 10 tot 20 lijnen en vissen ze de plek leeg, wij zetten onze vangst terug, bij hen is het voor de pan."
Terzijde: de man op de achtergrond is gewoon de scheidsrechter.

En helemaal uit het verre Zwolle (NL): Rutger en Marije: Leuke wedstrijd hier in Mechelen, we hebben er ineens een weekendje België van gemaakt en een hotelletje in Antwerpen geboekt.

Maar uiteindelijk was er nog altijd de wedstrijd, en een wedstrijd kent op het einde enkele winnaars, en dat waren:

Links op de foto: Arjan De Jong ving vandaag de grootste vis (33cm)

En in het midden de grote winnaar van de dag: Ralph de Cock!
Ward de Corte
en Bart Rooms als eervolle tweede en derde.

Zo eens een half dagje optrekken met de streetfishers was in ieder geval een fijne belevenis, hopelijk wordt de volgende editie nog beter, en tijdens het laatste kwartier iets minder doorregend, maar dat hebben we natuurlijk niet in de hand.

Mooie verslag ( foto ! ;-) Christophe ! tnx

En de Afleidingsdijle???   

Interessant en tof verslagje, Christophe ! En ik heb ook weer wat bijgeleerd ...

Jokke, daar werd in de jaren 50 een bruinvis gespot.

Roger, en in Hombeek werd er honderd jaar geleden een bruinvis gevangen. In de Zenne natuurlijk.  

 Puntjes op de " i " zetten voordat den een of den andere weer uit zijn krammen schiet.

Dien bruinvis werd niet gevangen in de Zenne maar geschoten.-)