Schrijfdag: In Margaretha' s tuin.

met categorie:  

"Tante Margaretha, Tante Greetje, Tante Margaretha!"

"Hey hartjes, Kareltje, Mieke, Noortje.  Isa-tje niet mee vandaag? Wat ben ik blij jullie te zien! Krijgt tante een zoen?"

De kinderen vliegen haar om de hals. 

" Tante, tante gaan we poppenkast kijken?"

"Als jullie braaf zijn, misschien. Eerst de lessen leren bij magister Jacob. Karel, hoe zit het met je Latijnse woordjes?  Vraag ik ze op?"

"Neen, neen, ik ken ze nog niet genoeg."

Met het vooruitzicht op een leuke namiddag poppentheater storten de kinderen zich enthousiast op hun huistaken. Samen met haar secretaris overloopt Margaretha de komende afspraken. Op de achtergrond klinken sonore tonen van kerkklokken. Het Angelus wordt geklept. Dadelijk zal ze samen met de kinderen een lichte maaltijd nemen.Ze verheugt zich al op het getater en geratel van de kinderstemmetjes. Papegaai Kobe gooit er dan meestal zijn kreten tussen. Als ware praatvogel wil hij zijn woordje meespreken. Alle zorgen omtrent de vlietjes die de stad regelmatig onder water zetten, de politieke situatie in de omringende landen, het gedoe met Frankrijk en Engeland, het raakt allemaal op de achtgrond.

Deze namiddag staat geheel in het teken van de kinderen. Een hele opdracht trouwens die gastjes groot brengen. Vooral Karel moet op zijn taak berekend worden. Staatsmanschap is een kunst op zich. Ze schrikt op uit haar mijmeringen als de gong iedereen aan tafel roept. De kinderen laten zich geen twee keer manen. Af en toe moet ze ze toch tot de orde van de dag roepen. Met al hun gebabbel vergeten ze wel eens verder te eten.

De poppenspelers zijn aangekomen. Ze stellen hun decorstukken op. Het weer is mooi en stabiel. Ze gebruiken de buitentrap als podium. De kinderen zitten op hun bankjes buiten in de tuin. Ongemerkt stelt de hofschilder zich op. Hij maakt ruwe schetsen van het idyllische tafereeltje. Papegaai Kobe heeft het laatste woord en tevreden begint hij zijn nootjes op te knabbelen.