Royaal versiersel voor een beiaardier...

met categorie:  

     

(foto: Jan Smets)

Nou -  Ook zonder dat hij dit 'royale versiersel' op de revers zou gespeld gekregen hebben, was m'n waardering voor Jo Haazen, onze vroegere charismatische beiaardier al behoorlijk groot - Maar goed, nu hij in de aanloop van onze nationale feestdag door Koning Albert benoemd werd tot  Commandeur in de Kroonorde, stijgt onze Mechelse klokkenspel-virtuoos nog serieus in marktwaarde bij die het misschien nog niet beseften tot hiertoe.  Hoera.  We zijn blij.  Onze koning is niet langer boos, het wordt dan eindelijk zomer, en Jo mag blinken met een waardevol ereteken ...

 

Het kleinood van de orde is een kruis met vijf wit geëmailleerde armen en tien punten.  Op het centrale blauwe medaillon is een gouden of zilveren beugelkroon aangebracht.  En op de achterkant staat een dubbele "L", van Leopold II, die in 1897 de orde instelde.  En verder is er dan nog een lauwerkrans in verwerkt.  Dat hangt dan aan een naar 'violet zwemend ponceaurood lint van gewaterde zijde'.  Schiet niet op mij: ik vind dit écht niet uit.  Het grootlint wordt over de rechterschouder gedragen zodat het kleinood aan een strik op de linkerheup hangt.  Maar in het dagelijks leven mag onze beiaardier ook gewoon op de revers een knoopsgatversiering in de vorm van een strikje, een rozet of een rozet op een stukje goud-of zilvergalon  bevestigen.  Op zijn rokkostuum kan hij ook een miniatuur van het versiersel dragen aan een klein lintje of een kettingkje van fijne schakels..   Het is maar dat je het weet...  En het is nog véél beter dat Jo het weet...

 

En wie er werkelijk alles over wil weten moet maar in gespecialiseerde boekwerken neuzen, of surfen op Wikipedia.  Of het vragen aan Albert - de koning dus.

Jo Haazen mag trots zijn op zijn ereteken en mag het nu voegen bij een aantal andere die hij in de loop van zijn leven kreeg: bij zijn diploma uit 1979 als 'Snor van het Jaar' en bij andere, meer ernstige onderscheidingen.

In 1980 kreeg hij in Berkeley, aan de University of California, de onderscheiding 'Honors of Music', en in 1995 kreeg hij van het Belgisch Ministerie van Binnenlandse Zaken de Burgerlijke Medaille Eerste Klasse.  In 2000 werd hij Pro Pace et Unitate, e meritu et honoris causa opgenomen in de Europese Eresenaat.  En dat klinkt ook helemaal niet mis.

Maar daar stopt het niet mee.  In 2004 werd hem door Poetin de Orde van de Vriendschap uitgereikt  (voor zijn 'unieke bijdrage tot de wederopleving van de muziektradities in de Peter-en Paulusvesting te Sint-Petersburg die aldaar in het leven werd geroepen door tsaar Peter de Grote'). Het Erediploma van Sint-Petersburg mocht hij toen ook in zijn binnenzak steken.  Een jaar later werd hem in Luxemburg door de European Merit Foundation de Zilveren Medaille overhandigd 'for his important activities in favor of Europe'.  In 2009 werd hij door de Antwerpse gouverneur bekroond met de Christoffel Plantijn Prijs.

In 2012 werd hij gehonoreerd met een Gouden Label voor zijn opmerkelijke carrière.

Nu komt er dan de Kroonorde bij. 

 

Wanneer volgt het Ereburgerschap van de stad Mechelen voor deze wereldambassadeur van de beiaardkunst? 

 

Wie weet komt het er ooit nog van.

 

Maar nu zijn we blij voor hem.  Proficiat Jo.   Je verdiende het. We zijn blij:  De koning is niet langer boos, het is weekend, en...het wordt zomer volgende week.  Eindelijk.

 

(foto: Jan Smets)

 

 

 

 

 

 

 

Schitterende beelden van een groot Vlaams kunstenaar. Wat de koning van vandaag daarmee te maken heeft is mij een raadsel. 

Hij moest het opspelden.   ;-))

Hij moest ? Dat is toch wel bedenkelijk, moeten is dwang.-). Op die manier kunnen we mekaar ook nog iets opspelden. De orde van de antipoden misschien ? Of zullen we dat best maar zo laten ? -) 

Dag Jo allemaal erg mooi en verdienstelijk, hard voor gewerkt ook, zeer zeker.  Niets komt zomaar uit de lucht gevallen.  Twee erg mooie foto's.  Ik ben ook blij voor jou want je verdient het, je bent nu eenmaal een virtuoos in . . . .  .  Het enige spijtige aan deze zaak is dat, wanneer jij ooit je stekker komt te laten, de viering zo'n kwartier langer gaat duren dan normaal wegens het opsommen van al jou verdienstelijkheden!  Daag verzorg je goed.  Mireille

Ach mevr. Storms,

De viering zal zowiezo al een stuk langer duren dan normaal, deze markante man heeft zoveel verdiensten in zijn leven samengesprokkeld, en voor velen mag hij nog heel lang leven, laten wij dus nog niet over zijn heengaan spreken.

met vriendelijke groet

 

W.D.J.

Ik kreeg net een maitje uit Kiev van Jo Haazen:

"(...) Ik ben u duidelijk dank verschuldigd voor uw vriendelijke beschouwingen op de website 'Mechelenblogt' en uw warme sympathie m.b.t. mijn nominatie als commandeur in de Kroonorde.  Zelf had ik dat allemaal niet verwacht en leef gewoon verder met mijn dagelijkse bezigheden, waarvan de beiaard uiteraard een groot deel blijft uitmaken.

Momenteel ben ik in Kiev voor het verder uitwerken van een vierde beiaard voor Rusland, een mobiel instrument voor de studenten van onze universiteit hier, waar een bloeiende afdeling is voor orgelspel, klavecimbel en beiaard, met dertig studenten.

U kunt over het beiaardleven en vele andere zaken lezen op www.johaazen.weebly.com  , een site die van tijd tot tijd bijgewerkt wordt...

(...)      "