Een nieuwe bib, een impressie

met categorie:  

De plannen voor onze toekomstige Mechelse bibliotheek beginnen stilaan vorm te krijgen. Over enkele jaren kunnen alle Mechelaars, boekenwurm of niet, terecht in het oude en imposante Predikherenklooster. De stadsbibliotheek zal er ten laatste in 2018 haar intrek nemen.

Maar er zijn vele uitdagingen:

  • De huidige bibliotheek werd bedacht in een tijd waar Internet, mobile en social nog maar net de mensen begonnen te bereiken. Het is nu hoog tijd voor een nieuw doordacht concept ?!
  • Een bibliotheek in de 21ste eeuw waar iedereen met een muisklik of na even over de tablet of smartphone te wrijven om het even welke informatie oppikt? Dit is een kans om het concept totaal om te gooien en de bibliotheek van de toekomst neer te zetten.

Wat verwacht u van een bibliotheek in een stad van de 21e eeuw ?

 

 

Hoe zal de bib er over zes jaar uitzien?

De stad creëert voor de bib meer toekomst, want er komen ook lesruimten, een literair café, een binnentuin, een cyberzone,…. Het ontwerp wil het potentieel van het gebouw zichtbaar maken, zonder de sporen van zijn geschiedenis uit te wissen. Opvallend is de manier waarop de ontwerpers omgaan met de kerk en met de zolder. Het schip van de kerk wordt niet nadrukkelijk ingevuld: de ruimte wordt leeg gelaten zodat ze kan dienstdoen als een agora voor allerhande activiteiten. Ook op zolder wordt de monumentaliteit van de ruimte bewaard. Door de zolder handig in te delen wordt hier het grootste deel van de bibliotheekcollectie voor kinderen en voor volwassenen ondergebracht. Aangepaste dakkapellen geven een mooi uitzicht over de omgeving. Het voorplein van de kerk wordt in ere hersteld. Hier komt, naast de toegang tot de kerk, de hoofdtoegang tot de bibliotheek. Eveneens op het gelijkvloerse niveau wordt in de noordwesthoek een leescafé ingericht dat zowel een buitenterras als de pandgang kan bedienen. Op de eerste verdieping situeren zich leslokalen, werkruimtes voor het personeel, en de ‘ziel’ van het gebouw: de plaats waar zich driehonderd jaar geleden de kloosterbibliotheek bevond. Het gebouw wordt zo ingericht dat verschillende onderdelen -bibliotheek, café, kerk, leslokalen- los van elkaar kunnen functioneren.

 

Heel knap! Ik ben ook erg benieuwd naar hoe men in deze unieke setting de biblotheek van de 21ste eeuw (het digitale tijdperk) vorm zal geven.

En hoe zit het met de toegankelijkheid voor de mindervalide bibliotheekbezoekers? Gaat hij/zij zonder problemen op alle verdiepingen terecht kunnen?

Das een terechte vraag Filip. Ik hoop dat men in de 21e eeuw niets anders meer vergunt.

Knappe impressies!  Ik kijk uit naar het eindresultaat!

Op de vraag wat je verwacht van een bibliotheek in de 21e eeuw zou ik antwoorden dat het een cloud moeten zijn.

Eentje die niet enkel alles over alles aan het publiek toont (reële kennis - boeken en tijdschriften - en virtuele kennis - à la Wikipedia voor elke smartphone), maar ook het collectief geheugen zou moeten zijn van Mechelen.

En misschien past de beeldbank daar ook in, samen met deze blog en MechelenMapt.

Het collectief geheugen, is dat niet eerder een Archief ?

vooral bibliotheek blijven en niet enkel en digitaal platform

ik lees zo graag papieren boeken en kranten

opzoeken online inderdaad makkelijker

papier is verduldig en een pc scherm ook  

Waarom beiden niet laten samensmelten ?

Bibliotheek met stads-en bisschoppelijk archief.

Plus beeldbank, blog en MM.

Dit alles een soortement totaal digitaal Alexandriabibliotheek, als het ware, interessant voor de gewone en amateurhistorici en geïnteresseerde lezer.

@gimycko: "samensmelten" ??? van papier als het in de fik gestoken wordt, rest enkel wat asse. Dat is al eens eerder bewezen geweest op een massale boekenverbranding! ;-)

Boekverbranding? Een bibliotheek in een klooster? Dat doet me denken aan de flim The name of the rose. Er werden nog boeken overgeschreven (Sabam bestond nog niet). De bibliotheek ging in vlammen op - geen backup, alles verloren, zoals de bibliotheek in Alexandrië....

een voor iedereen toegankelijk gebouw met een uitgebreide collectie, voldoende personeel en ruime openingsuren, ook tijdens het weekend en 's avonds...

Ik heb de hele presentatie van Stuhlmacher - Korteknie hier op mijn pc staan... Ze hebben mijn foto's van een paar jaar geleden gebruikt, met mijn toestemming uiteraard, en die digitaal opgesmukt... Ik ben dus erg blij dat zij gewonnen zijn, en ook wel een beetje trots dat mijn foto's hiervoor gebruikt werden...

De originele foto's, vol van verval zijn nog steeds hier te bekijken : http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/Monastery1/

Knappe foto's kerel.

 mooie foto's nodigt uit tot een griezelverhaal

wie waren die instructeurs, onderrichters? ik ben nieuwsgierig

En wat met de bereikbaarheid  met het openbaar vervoer? 

Oppassen met impressies é mensen.  Herinner u de exacte 3D 's van de Lamotbrug 7(!!!) jaar voordat ze er lag, en de massale kritiek op diezelfde brug toen ze er eenmaal lag... 2018  Het vel en de beer....Eerlijk gezegd: Die 3d's zeggen mij niets...ik kijk naar buiten en zie de stad. Ik zie een vooraanzicht overdag en één met de lichten aan 's nachts (???)  Wat weet ik nu meer?...

Ik hoop maar dat niet al het geld in de 'stenen' zal gestoken worden, maar dat er nog wat overblijft om dat mooie gebouw van voldoende personeel te voorzien en het ook open te houden zowel overdag als 's avonds, zowel tijdens de week als in het weekend. Deze morgen (vrijdag) moest ik tot mijn verbazing vaststellen dat de bib tijdens de zomermaanden pas om 11.00 uur opent en bijvoorbeeld op vrijdag al om 16.30 uur sluit... dat zijn toch niet echt klantvriendelijke openingsuren.

 Ik hoop maar dat er straks genoeg middelen blijken te zijn om de zaak ook te exploiteren en dat er niet opnieuw een 'Nekkerpoolscenario in de maak is. 

[offtopic] Mieke: Wat bedoel je met een Nekkerpool scenario ? Wordt het nieuwe zwembad beperkt in openingsuren ?

openingsuren 15 juni tot en met 14 september:

maandag van 11u.00 tot 19u.00
dinsdag van 11u.00 tot 16u.30
woensdag van 11u.00 tot 16u.30
donderdag van 11u.00 tot 19u.00
vrijdag van 11u.00 tot 16u.30
zaterdag van 10u.00 tot 16u.30
zondag gesloten

openingsuren van 15 september tot en met 14 juni:

maandag van 11u.00 tot 19u.00 
dinsdag van 11u.00 tot 19u.00
woensdag van 11u.00 tot 16u.30
donderdag van 11u.00 tot 19u.00
vrijdag van 11u.00 tot 16u.30
zaterdag van 10u.00 tot 16u.30
zondag van 10u.00 tot 12u.15

ik zie eigenlijk maar 2 verschillen, dinsdags vroeger dicht en zondags gesloten.
Wat me niet onlogisch lijkt in een periode waarin veel mensen op vakantie gaan en de scholen toe zijn.

Wees blij dat er nog mensen zijn die willen werken op zaterdag en zondag, da's niet meer zo evident om personeel te vinden voor die dagen hoor. Dubbel betaald of niet, voor de meesten gaat het gezin voor.

 

 tot voor kort ging de bib ook op weekdagen om 10;00 uur al open. Er wordt systematisch beknibbeld op die openingsuren, waarschijnlijk is dit een besparing op personeelskosten. De bibliotheek is altijd al op zaterdag en zondag open geweest en daar ben ik inderdaad heel blij om. Volgens mij mogen stadsdiensten ruime openingstijden hebben, mogen de ambtenaren daar goed voor betaald worden, dat is een nuttige besteding van belastinggeld en nog waardevolle tewerkstelling ook.

Met het Nekkerpoolscenario verwees ik naar het feit dat Mechelen niet deelneemt aan de exploitatie van het nieuwe zwembad, Bonheiden wel. Met als gevolg dat een Mechelaar 4 euro per zwembeurt zal betalen en de Bonheidenaar 3 euro. Daarenboven krijgen de Bonheidense sportclubs en scholen voorrang bij het zwembadgebruik. Het gaat dus niet om de openingsuren, maar om de globale dienstverlening.

 

 

 

 

@gim
@peter

gim, ik bewonder je visionaire gaven, maar er zijn toch enkele praktische bezwaren.
De leeszalen van archieven kunnen enkel werken in de directe nabijheid van depots die vele kilometers planklengte aan documenten en boeken bevatten. Hoe mooi ook, die opslagruimtes zijn in het Predikherenklooster jammer genoeg niet voorhanden. Tenzij er centen gevonden worden voor een schoon "boekentransport-passerelleke" tussen klooster en Dossinkazerne...
;-))

Trouwens, zoals peter al opmerkte, wat de erfgoed- en geheugenfunctie betreft zal het stadsarchief toch het voortouw blijven nemen. Een goede taakverdeling in 'informatieland' zal nodig blijven.

Hoe dan ook, stadsarchief en openbare bib worden buren ( 5 min. stappen!) en we gaan waar mogelijk samenwerken en ons aanbod op elkaar afstemmen. Momenteel zijn we daar achter de schermen al mee bezig. Vooral onze erfgoedbibliotheek biedt heel wat mogelijkheden. De (historische) informatiezoeker zal aan de Tinelsite niet op zijn honger blijven zitten.

@Willy Van de Vijver :

Hopelijk wordt er niet beknibbeld op brandveiligheid want zoveel papier op één plek (bibliotheek en de archieven van de stad en het holocaustmuseum).

BTW :

Kunnen de Vrienden van 't Archief nog volk gebruiken ?  Want mijn pensioen lonkt in de verte.  Just2know

@gim
 

qua brandveiligheid ben ik er vrij gerust in: overheidsgebouwen worden daarin vrij strak opgevolgd

en 2letUknow:

de vrijwilligerswerking met hulp van de Ware Vrienden, de Erfgoedvrijwilligers van Lamot en andere "mensen van goede wil" draait momenteel op volle toeren. Geef gerust een seintje wanneer het zover is en dan vinden we wel een schoon jobke voor u

 

Een hedendaagse bibliotheek...

Moeten we dat woord niet aanpassen aan de huidige context ?
Het gaat al lang niet meer uitsluitend over boeken, het gaat veeleer over 'informatie' in de breedste zin, zowel qua middel (boeken, kranten, internet, klank en beeld) als qua inhoud (nieuws, muziek, wetenschap,kunst , communicatie enzv..).
Een bibliotheek is niet langer een plaats van 'opgeslagen kennis', het is een multimediaal informatiekruispunt geworden. Een communicatieplatform waar de burger alle mogelijke informatiebronnen kan raadplegen of zelf een meerwaarde kan betekenen..

"Alle mogelijke informatiebronnen"....daar valt nog een en ander over te zeggen.
Er zijn nog bronnen die (nog) niet werden aangeboord, namelijk de stem van de burger zélf. Er zijn zoveel creatieve mensen in Mechelen, waarom kunnen die hun éigen werk niet 'uitlenen' ààn de bibliotheek, zodat ze (zij het voor beperkte tijd) een podium hebben naar hun medeburgers toe ? Ik denk aan kunstuitingen (schilderij, fotografie,,beeldhouwerken...etc), maar ook aan mededelingen van evenementen (van Maanrock ,tot pensenkermis...), aan oproepen, aan een groot stadsplan tegen de muur, voor mijn part aan gedichten of liéfdesverklaringen....
 
Waarom  zou het niet mogelijk zijn dat jongeren hun graffiti (en geloof me, daar zijn pareltjes bij !)  op canvas zetten en een tijdje kunnen tonen binnen een modern informatiekruispunt ?
Als er nog lege binnen of buitenmuren zijn, gebruik ze !

Waarom zouden we ons (eigen) kopelefoontje niet kunnen inpluggen en ter plaatse luisteren naar muziek, zowel van professionele musici/zangers als van inzendingen van de burger zélf ? 


Waarom zou er geen ruimte zijn waar periodiek workshops kunnen gehouden worden (de workshop zelf wordt georganiseerd en financieel gedragen door de aanvrager..)
Er zijn nog zoveel mogelijkheden, en met een beetje vernieuwend denken hoeven die niet duur te zijn: het meeste materiaal wordt immers geleverd door de medeburgers...


Onze stadbibliotheek vernieuwt zich al een hele tijd, ik hoop dat ze in dit nieuwe complex weer een nieuwe stap kan zetten.


M'n betoog is zeker niet volledig,  ik hoop alleen dat het nog méér mensen aan het meedenken zet...
  

 

@ Willy van de Vijver : Dat staat genoteerd.

:-)

Het zoveelste prestigeproject. Ik vind de huidige bibliotheek prima. Het is er altijd fijn vertoeven en ze is, in de loop der jaren, al enkele keren gemoderniseerd. Ze is nog maar net voorzien van een heel nieuwe toog, en een heel nieuw inscansysteem ("zelfbediening"). Ondertussen vernam ik dat er bespaard wordt op personeel... Die nieuwe bibliotheek gaat ontzettend veel geld kosten, en wordt "de mooiste van het land" volgens Nobels. Maar is dat wel nodig ?

@ Els Lens: als de huidige bib te klein is en er niet uitgebreid kan worden moet men nu eenmaal op zoek naar een pand dat groter is en meer mogelijkheden bied.
Zo'n dingen gebeuren nu eenmaal in een stad die groeit. En waarom dan niet profiteren van een monument dat toch leeg staat, in plaats van een complete nieuwbouw neer te poten. Dat we daarmee de schoonste bib van het land krijgen is toch mooi meegenomen?