Weinigen die geboeid zijn in plaatjes van Mechelse plaatsen en gebeurtenissen hebben de weg nog niet gevonden naar de Beeldbank. Inderdaad: de Beeldbank bezit een indrukwekkende verzameling beeldmateriaal van onze stad. En nu deelt het stadsarchief mee dat men deze al grote collectie fors kon uitbreiden. Men heeft namelijk tienduizenden foto's, glas- en filmnegatieven verworven van Mechels persfotograaf Leon Van Baelen. De periode 1945 tot 1975 ontsluit zich nu voor al diegenen die graag nostalgisch het verleden induiken. Om dit huzarenstuk van inventarisatie mogelijk te maken, deed het archief beroep op vrijwilligers. En die mogen trots zijn op deze prestatie!
Vandaag neem ik contact op met het stadsarchief. Archivaris Dieter Viaene heeft een dagje vrijaf, maar documentalist Axel Vaeck geeft me graag meer tekst en uitleg bij dit unieke feit.
"Leon Van Baelen was een Mechelse zelfstandige persfotograaf. Hij werd in onze stad geboren in 1901, en zou in 1982 overlijden in Bonheiden. De man had een fotowinkel op de IJzerenleen: 'Belfoto'. Nadat de winkel gestopt is, heeft zijn zoon er nog een tijdlang een handel gehad in jachtgeweren. Van Baelen heeft in al die jaren een reusachtige verzameling kunnen uitbouwen. Zijn foto's, glas-en filmnegatieven zijn een rijke informatiebron over het leven in Mechelen in de twintigste eeuw. Met een enthousiaste groep vrijwilligers is het archief in het voorjaar van 2011 aan de slag gegaan om de collectie te ontsluiten. Hiervoor zijn we deze groep vrijwilligers heel erg dankbaar. De Erfgoedcel heeft deze mensen gerecruteerd. Het zijn voornamelijk jong-gepensioneerden die al vaker voor de Erfgoedcel werkten. Voor hen is het een boeiende vrijetijdsbesteding, en voor ons was hun werk van onschatbare waarde. Trouwens: dezelfde mensen zijn ook bezig met het inventariseren van de kunstwerken in de Mechelse kerken. Het werd een hele kluif voor Rombaut, Lieve, Josine, Louis, Ronald, Rik en Marita. Ze werkten onder de leiding van onze archivaris Dieter Viaene, op vaste dagen. Samen maakten ze al duizenden beschrijvingen..."
(foto: Jan Smets: Dieter Viaene)
Een selectie van die grote verzameling beeldmateriaal van Leon Van Baelen is al te bekijken vanaf 30 juni. Als ik je vertel dat er onderandere foto's te zien zijn van voetbalderby's, Planckendael, de diefstal van Opsinjoorke, de Herten Aas, het 'poppentheater',...: dan wéét je het wel: elke Mechelaar die geboeid is door ons verleden, zal verlekkerd op zoek gaan in de Beeldbank.
(foto: Jan Smets - Axel Vaeck)
Axel heeft nog enkele leuke tips voor mij en Mechelenblogt. Ook van de Begijnhofkerk en de Katelijnekerk is er heel wat nieuw fotomateriaal sinds men aan de restauratie is begonnen. Ook de reeks over de Mechelse vlieten van Alfred Ost kan je opsporen op de Beeldbank, evenals twee plattegronden van onze stad, die alle bruggen en vlieten weergeven in hun oorspronkelijke toestand. En wat is er méér: foto's uit de collectie van verzamelaar en amateurhistoricus Frans Berlemont uit de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, en een verzameling van 142 stadsgezichten en monumenten van de hand van Mechelaar Jan-Frans Mardulyn (1751-1843)!
Axel Vaeck wenst ons veel kijkplezier!
Een echt titanenwerk ! Zowat twee jaar geleden heb ik in het archief al die negatieven van Van Baelen op een hoop zien liggen, allen verpakt in een klein bruin hoesje. Het moeten er duizenden geweest zijn... Hoed af voor de vrijwilligers die alles invetariseerden.
De nieuwe foto's vind je doorzoekterm 'juni2012' in te tikken.
Ik vraag me af: hoe groot is het deel van de collectie dat nu al bescjikbaar is? I het de bedoeling om het geheel te evrwerken, en wanneer denkt men dat dat zal zijn afgerond?
@ Marco:
In de beeldbank vind je nu circa 1500 foto's (afdrukken en negatieven) die met zekerheid aan Leon Van Baelen toegewezen kunnen worden. Het is onze bedoeling om jaarlijks thema- en projectgewijs een selectie van zijn beelden in de beeldbank op te nemen.
Voor het stadsarchief is de volledige collectie Van Baelen digitaliseren is een zeer dure en ook niet wenselijke optie. Er zitten ook portretfoto's en uitgebreide persreportages tussen en soms over- of onderbelichte foto's. Die zijn niet allemaal even interessant voor de doorsnee beeldbankgebruiker. Niettemin duiken er dagelijks fotografische pareltjes op die jullie zeker nog in de beeldbank mogen verwachten.
Onze vrijwilligers zorgen in de eerste plaats voor een herverpakking in speciale hoezen en een basisbeschrijving van elke foto uit de volledige verzameling en registreren dit in een excelbestand. D.i. een eerste basistoegang voor intern en leeszaalgebruik. In totaal hebben ze op dit moment 21.000 filmnegatieven, 10.500 glasnegatieven en 2.000 foto's verpakt en beschreven. Naar (ruwe) schatting is dit 2/3 van de verzameling. Vooral bij de filmnegatieven ligt nog veel werk te wachten. Afhankelijk van een aantal factoren (beschikbare tijd vrijwilligers, soort materiaal, budget voor speciale hoezen, enz.) verwachten we toch nog één à twee jaar werk.
In ieder geval een dikke proficiat aan onze vrijwilligers die nauwgezet en zeer gemotiveerd hun schouders zetten onder dit project!