Marcel Kocken brengt compacte stadgids uit

    

(foto's: Jan Smets)

Ik zet hem graag nog op de foto.  Op een zitbank op de Veemarkt, waar hij woont: Marcel Kocken.  Hij mag voor mijn lens poseren met zijn jongste creatie: een compacte gids van historisch Mechelen.  Marcel is niet aan zijn proefstuk natuurlijk.  Hij pende al ettelijke boeken en brochures over deze stad bij mekaar.  Misschien mag hij wel het levende geheugen van Mechelen worden genoemd? Maar ere wie ere toekomt: dit boekje is een coproductie met de bekende Mechelse kunstfotograaf Luc Van Hoeylandt, die zorgde voor uiterst mooi en verzorgd fotomateriaal.  En ook dat zijn we van hem gewoon.  Enkele jaren geleden bracht hij samen met Marcel een schitterend boek op de markt, met kunstige zwart-witfoto's van Mechelen.  Maar wat maakt deze nieuwe gids dan zo uniek?   ....

 

Er bestaan al best wat boeken over deze stad.  Da's waar.  Maar toch voorziet dit gidsje in een leemte.

 

"Het idee was om een praktisch boekje uit te geven met uitleg over de belangrijkste historische gebouwen van Mechelen.  De keuze maken was moeilijk, omdat we beperkt waren in aantal bladzijden.  Het moest immers handig maar vooral ook betaalbaar blijven.  We zouden het uitbrengen in het Nederlands, Frans en Engels.  Jammer genoeg moest het Duits en Spaans 'sneuvelen'.  Anders zou het boekje té veel bladzijden tellen.

Het is vooral bedoeld voor toeristen die onze stad bezoeken.  Maar ook de Mechelaar zélf zal het een handig naslagwerkje vinden.  Het formaat van de gids is afgestemd op de wandelende toerist die het gemakkelijk in zijn zak kan stoppen.

Het heeft een hele tijd geduurd voor het klaar was.  Ik heb de tekst twee maal geschreven, en dan diende ik te schappen.  'Less is more'...  Bovendien heb ik dan nog een tijdje met m'n gezondheid gesukkeld, zodat het werk een tijdje diende gestaakt te worden... Maar nu is het dan toch klaar.  Het heeft een historische inleiding waarin ik in twee bladzijden door de tweeduizendjarige geschiedenis van onze stad fiets.

Het telt 128 bladzijden, is 21 cm hoog en 11,5 cm breed.   Ik heb bij de uitgever ook aangedrongen op een groter lettertype, omdat dit comfortabeler is in het gebruik.  Er staan een honderdtal foto's in van de hand van Luc..."

 

 

Ik blader door het gidsje.  Het oogt mooi.  Ik zie dat Marcel het boekje heeft opgedragen aan Herman Vermeulen...

"Ja, dat wou ik beslist doen!  Ik ken Herman al zo lang.  Van in 1955.  Samen hebben we pionierswerk verricht.  We zijn zowat de eerste stadsgidsen geweest.  Nog altijd is Herman Vermeulen voorzitter van de Mechelse gidsenbond.  We hebben altijd een goeie band gehad, en gidsten vaak samen.  Herman is een dierbare vriend...."

 

 

De gids beschrijft de boeiendste gebouwen, monumenten en kunstwerken van Mechelen,  Een stadsplan met inhoudsopgave maakt het de bezoeker van onze stad gemakkelijker om een wandeling à la carte uit te stippelen.

 

Maar Marcel blijft Marcel natuurlijk.  En af en toe kan hij het dus niet laten om wat anecdoten toe te voegen.  Wie in Mechelen kent nog de H.Leodegarius?  wie weet wat 'ex-voto's' zijn, en waar je ze kan vinden?  Wat zijn de Zeven Weeën van OL-Vrouw, en welk heiligenbeeld heeft een 'scheve lee'?

 

 

De gids werd uitgegeven door C.De Vries-Brouwers, Antwerpen/Rotterdam.  Je kan hem vinden in de Mechelse boekhandel aan de prijs van 14,50 Euro.

 

 

Héél zeker een boekje dat te vinden moet zijn op de boekenplank van de rechtgeaarde Mecheleir!

 

 

 

 

Ik maak alvast een plaatsje in mijn boekenkast.

Leodegarius ? Die kennen we !

Tenzij ik er toch ergens eentje zou overgeslagen hebben, denk ik dat ik al Marcel's boeken heb en ook dit zal het schap "Mechelen" aanvullen. Wel een raar formaat :-)

@ JanS: schitterende foto van deze rasechte Mèchelèr

@ Marcel: ik hoop dat je gezondheid terug in orde is en dat je opnieuw alive and kicking bent.

 Ook wij halen het boekje meteen bij de boekhandel en aangezien wij binnenkort een paar buitenlandse vrienden op bezoek hebben weten we onmiddellijk wat we hen kado kunnen doen ! 

Proficiat! Weeral een kadootje voor mezelf ;-)

Tja, als ongeneeslijke Mechelen verslaafde moet ik dat boekwerkje natuurlijk ook hebben. Als ik een volgend bezoek breng zal ik dan ook wel even langs lopen bij de Salvator.

Niet langs lopen, BINNEN gaan!  ;-)

Oei, MBlogt wordt gekaapt door 2 ollandse Mechelaars die het oneens zijn :-)

Gewaaaldig :-)

 En morgen, zaterdag 7 juli, hebben we de goeie man bij ons te gast !

Tussen 11u en 13u kan je in onze winkel een praatje komen maken met de auteur Marcel Kocken én de fotograaf Luc Van Hoeylandt.  

Wij zorgen voor koffie met croissants !

www.salvator.be

Voila, even langs geweest, en nu met een boekje in een hoekje :-)

Marcel Kocken laat via deze weg weten dat hij blij is met de toffe reacties op zijn gids.  Hij voelt zich bij deze dan toch wel 'sant in eigen land'.  Ook denkt hij er aan om terug in de pen te kruipen: hij wil namelijk zijn oorlogservaringen aan het papier toevertrouwen...   Ik ben benieuwd.

Graag in de vorm van een app'tje of pdf voor de iPhone, iPad, iMac of eBook.

Als Marcel in de pen kruipt ... met zijn linkse of rechtse hand, dan staan we uiteraard in lijn om het te kunnen lezen !!
Ik kwam daar vanmorgen trouwens nog Bloggers tegen ... 

Een koopje zou ik zeggen, maar 14,50 euro te veel. Mechelen Mapt (mechelen.mapt.be) is ook een leuke stadsgids en is gratis. Gemaakt door mensen die er niks aan willen verdienen. En is bereikbaar via de Smartphone :-D

... en die natuurlijk hun teksten overschrijven van boeken zoals die van Marcel :-)