De Ganzendries vernieuwd

Op zaterdag 7 juli werd de nieuwe ondergrondse parking aan de ganzendries geopend en hiermee ook het vernieuwde plein ingehuldigd. Zelf was ik op vakantie en kon ik niet aanwezig zijn op de openingsreceptie. De voorbije dagen fietste ik al vluchtig even over het plein, maar op deze zonnige ochtend kon ik het niet laten om de nieuwe Ganzendries even van dichtbij te inspecteren. Het resultaat is een plaatsje op Mechelenblogt waard!

Volgens een voorbijwandelende buur was de openingsreceptie gezellig, met een glaasje cava, fruitsap en een koffiekoek. Er werden ook enkele pakketjes uitgedeeld aan de aanwezigen.

Het moet gezegd worden: Het pleintje straalt ook rust uit. Het contrast met de drukke bedrijvigheid tijdens de werken van het voorbije (dikke) jaar is groot. Het open plein, zonder geparkeerde auto's er bovenop, geeft een gevoel van ruimte. Deze ruimte kunnen we gebruiken om een babbeltje te slaan, kinderen te laten spelen en uiteraard een tweede editie van ons straatfeest te organiseren. Dat Vinci Park hiervoor alvast zijn medewerking beloofde wordt door de organisatoren van het feest sterk gewaardeerd.

Ter gelegenheid van de opening werden enkele verlichtingspalen versierd met kleurig haakwerk. Op vraag van het handelscomité was er zelfs eentje met het Brusselpoortlogo bij. Jammer dat de werkjes alweer werden weggehaald! Wildbreiend Mechelen zal de uitdaging opnieuw moeten aangaan om het plein een kleurig jasje te geven.

Ook in de Nieuwe Kapucijnenstraat werden deze ochtend de laatste zandhoopjes weggeruimd en is de rust weergekeerd. Het is nog even wennen aan de nieuwe rijrichting, maar we kunnen zeggen dat de straat zonder al dat werfverkeer eindelijk terug een aangename woonstraat geworden is.

Wat mij betreft is het resultaat zeker positief te noemen. Er mag altijd wat meer groen op het plein maar ik dacht gehoord te hebben dat er later nog extra plantenbakken worden toegevoegd. Een kwestie van even geduld dus. De terugkeer van de boomvakken in de Nieuwe Kapucijnenstraat zou ook welkom zijn waardoor de opgelapte putten van de vroegere boomvakken weggewerkt worden.

Nu nog een beeldje van een Moeder (de) Gans op een Ganzenbord en de Ganzendries is er gans (aka helemaal) klaar voor !  Allez, dat hoop ik toch van ganser harte.

Misschien moeten de bewoners van de Ganzendries eens een feestje organiseren, waarbij onnozele gansjes (onnozel maar geen domme ganzen) een godganse dag aan gansrijden kunnen doen. 

;-)

Foto Gimycko

Misschien moeten ze, bij de Mechelse Ganzendriesfeesten, ook eens enkele schapendrijvers en hun bordercollies uitnodigen om... een stel ganzen te drijven.  Enkel door middel van hun hond en de nodige fluitsignalen een stel ganzen een beperkt parcours laten aflopen over de Ganzendries en dan finaal en om het snelst de fuik in.

Prèt oep de Mèt (Ganzen)dries verzekerd !

;-)

Foto Gimycko - Fuik IJzerenleen

BTW : Champis (het schapendrijvende konijn) mag het ook eens komen proberen.

Ben er recent nog langs/ doorgelopen en: akkoord! Zeker geslaagd te noemen, Inge!

Zo was het ooit...

Foto Gimycko

Hier zien we den oude Ganzendries met kruisbeeld en waterput.

Blijft de vraag welke kapel zich, tegen de Ganzendries, aanschurkte ?

TIens Gim, vind je dat niet terug op Google :-) Misschien even de straatnamen in de buurt bestuderen , want het was meer dan een kapel hoor. Is trouwens nog goed te zien op een google maps luchtfoto.

Na de overvloedige regen van enkele dagen geleden stond het platte dak van de parkeergarage vol water en even dacht ik: Hé, ze hebben de oude ganzenpoel terug aangelegd. 

Wat is men trouwens van plan met die open ruimte die nu met hekwerk is afgesloten?  Wordt hier op gebouwd of blijft het een open zone?  En indien het laatste, met groen of met water?

@ Peter : bingo ! 

"...Oorspronkelijk was hier het refugiehuis der abdij van Leliëndaal gevestigd.  In 1633 werden op deze plaats de nieuwe kerk en klooster van de kapucijnen opgericht.  De orde werd in 1796 verjaagd, het klooster gesloopt in 1798 en de kerk in 1811..."

Met dank aan Google en het VIOE

Gim, als ik goed geinformeerd ben was het klooster van Leliendaal ooit gevestigd langsheen de westelijke Zenneoever tussen Leest en Hombeek. Als je daar meer wil over weten kunt ge u steeds bij Hoembeka bevragen. Die mensen weten daar beslist heel wat over te vertellen. 

De hint van Peter gaf de doorslag (Nieuwe Kapucijnenstraat).  En daar vlakbij lag (en ligt nog altijd) de Boulevard des Capucins (aka Woodrow Wilsonlaan of Koningin Astridlaan).

Check artikel op MB : 1910

Gim, en zo was het ooiterder :-)

 

@ Roger : Uit welk jaar is die foto ?

 1965 ?

De foto van de Ganzendries dateert van 1972 Gym.

Vóór dat die garage er was, was er op die hoek een café, midden jaren 50 café Caruso en eind jaren 50 café Mozart, uitgebaat door "Zwètte Monne"

"Zwètte Monne"  50 jaar later.  Later baatte hij in 1968 op de Vismarkt café "Psychadelic" uit (waar nadien "De verloren zoon" kwam).

Foto R. Kokken

En komt daar nu terug een frutkot ? 

Koen: de open ruimte zal opgevuld worden met woningen (er hing daartoe een bericht van bouwvergunning)

Ik dacht al dat ik dat Shellstation herkende.

Behalve dat we toen nog héél schoon en héél jong waren in 1972 !

:-)

Even positief meedenkend: voor de bouw van die woningen heb je kranen en vrachtwagens nodig, waar gaan die blijven?

 boven op de parking en het pleintje kapot positief gedacht

 Of (net zo POSITIEF!) in de Nieuwe Kapucijnenstraat pal voor de uitgang van de parking!

Ja, ik herinner mij dat Shell station ook nog goed.

Het is in ieder geval een heel mooi geslaagde verbetering en ook een duidelijk verslag, Inge. Ik ga zeker binnenkort  eens een kijkje nemen...

De Ganzendries in 1790 zoals De Noter hem tekende.

Links de Nieuwe Capucijnenstraat, rechts de Veluwestraat.

 Dat was dus geen kappeleke maar een hele kappel of beter nog een kerkske. Welke naam kunnen we daar dan opplakken ?

 klooster

Simpel... het klooster van de Capucienen...

Vermoedelijke toestand in 1790, hier gezien vanop de Kon. Astridlaan (ooit Capucienenvest) ter hoogte van de Nieuwe Capucienenstraat.